Zozo 35 år

  Hej, jag ska plugga kemi på universitet. Det står att jag behöver grundläggande behörighet och särskild behörighet (jag vet vilka ämnena är så du behöver inte nämna dem.) Hur många poäng behöver jag för att få ut ett slutbetyg som är giltigt för universitet? Vilka ämnen är grundläggande behörighet för ett slutbetyg? Kan jag blanda gamla och nya betyg (ex MVG och A)? Behöver jag göra gymnasiearbetet? Finns det andra ämnen som måste vara med förutom grundläggande behörighet? Tack på förhand! Zozo

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Zozo!
  för ett Slutbetyg från komvux behöver du ha 2350 betygsatta gymnasiepoäng. Att få lov att läsa mot ett slutbetyg är ett undantag (deadline är nu satt till 1 juli 2025 och efter det läser alla, även på komvux, mot examensbevis, är det tänkt). Det är rektor på komvux som fattar beslut om du får lov att läsa mot ett Slutbetyg eller inte. Reglerna säger att du måste ta in minst en kurs som är betygsatta i det gamla systemet i ditt slutbetyg och att alla kurser du har i det gamla betygssystemet (betygsskala IG-MVG) antingen inte kan omvandlas eller att deras omvandling medför nackdelar för dig. Det är en bedömning som görs av Rektorn på komvux. Så, vi här på fråga SYV kan inte lova dig att du kommer kunna läsa mot ett slutbetyg. Du måste ansöka om det på komvux i den kommunen där du är folkbokförd.
  Om du får lov att läsa mot ett slutbetyg, gör du planering tillsammans med SYV på komvux. Vi rekommenderar att inom de 2350p. ta in alla kurser som du behöver för särskild behörighet.
  Vad gäller gymnasiearbete eller komvuxarbete så är det en obligatorisk kurs för Examensbevis men i Slutbetyg får ej de kurserna ingå. Så, om du ska läsa mot ett slutbetyg, behöver du inte göra komvuxarbete och om du sedan innan har ett godkänt betyg i gymnasiearbete, så kommer inte det betyget tas in i ditt slutbetyg.
  Boka tid med SYV på komvux. Ta med dig alla dina gymnasiala betyg som du redan har. Innan du söker läsa kurserna på komvux, är det fördelaktigt för dig att få fram om du ska läsa mot Examensbevis eller om du för läsa mot ett Slutbetyg. Säg att du helst vill läsa mot ett slutbetyg. Det kan vara så att rektorn har delegerat ansvar för bedömning till SYV men det kan också vara så att SYV tar upp den frågan med rektorn först och du får svar senare.
  Om du inte har godkända betyg i de kurser som krävs för Särskild behörighet kan du söka läsa de kurserna så fort som möjligt för att de betygen kommer du behöva skaffa dig i vilket fall, oavsett om du kommer läsa mot ett Slutbetyg eller mot ett Examensbevis.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga