Sofie
  Hej.
  Jag gick Hantverkslinjen inriktning Frisör, gick ut med samlade betygsdokument.
  Kurserna jag klarade var
  Datorkunskap A
  Engelska A
  Estetiskverksamhet
  Frisörteknik A
  Frisörteknik C
  Försäljning&Service
  Materialkunskap
  Naturkunskap
  ModernaSpråk, steg3
  ModernaSpråk, steg4
  Svenska A
  Totalt = 1100p

  Sen påbörjade jag en elutbildning och har läst

  lmotorstyrning
  Elinstallationer
  Elkraftteknik
  Elektromekanik
  Datorteknik 1a
  CAD 1
  Praktisk Ellära
  Kommunikationsnät 1
  Matematik 1a (igen?)

  Sammanlagt 950poäng

  Jag har några ämnen kvar, och kommer INTE vara färdig innan sista Juni..

  Vad händer med mig ?
  Jag ville plugga vidare, men det verkar som att jag stressat i onödan då allt ändå kommer tas bort den sista Juni...

  Tacksam för svar.

  S.

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Sofie,
  din chans att plugga vidare kan finnas på yrkeshögskola.
  Se utbud på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=&Education.rate=&Education.studyform=&Education.range=&Education.range%5B%5D=2015-06-01%3A2015-12-31&Education.range%5B%5D=2016-01-01%3A2016-05-30&Education.range%5B%5D=2016-06-01%3A2016-12-31&Education.length=&Education.available_slots=0
  just nu finns det 724 Yrkeshögskoleutbildningar som har beviljade framtida starter.
  Det är generösa behörighetsregler till Yrkeshögskolan och även om man inte är behörig i formell mening, kan man ändå komma in - då hänsyn tas till alla dina tidigare studier, arbetslivserfarenhet, antagningsprov (som ibland är obligatoriska och ibland frivilliga) och även preparandkurser inför en YH kan erbjudas på skolan - så det finns all anledning att söka många olika YH samtidigt.

  Vad det gäller bli behörig till högskola - så är det en svår situation du befinner dig i ...
  Chansen är int stor att du kan hinna få ut ett Slutbetyg, men den ändå finns. Du måste i så fall agera snabbt.
  Det är 2350 poäng - minst - som krävs till ett Slutbetyg från komvux. 10% av poängen kan man ha IG i och ändå ha Grundläggande behörighet till högskolestudier.
  Det innebär att du kan ha 200 poäng IG i ditt slutbetyg. Du kan, alltså ta in kurser á max 200 poäng med betyg IG. I fall du inte har några IG betyg, kan du få betyg - t.ex. genom prövningar. För att få betyg (och IG är också betyg) - anmäl dig till Prövningar på Prövningsenheten (om det finns i din kommun) eller på eller via komvux. Du kan förbereda dig så gott du kan till prövningar och hoppas på att få godkänt betyg, men även om du får F (som är dagens IG) - så är det ändå ett betyg som kan tas in i ditt Slutbetyg.

  På distans kan man också läsa mycket snabbt - på mer än heltid och få betyg i flera kurser nu under våren.
  Jag råder dig ta med alla dina gymnasiala betyg och boka tid hos Studie- & yrkesvägledare på komvux och det snarast möjligt. Det är inte säkert det går att fixa men jag tycker definitivt att du bör försöka. SYV på Komvux vet att möjlighet att få ut ett Slutbetyg upphör i slutet av juni i år och kommer att göra allt som går att göra för att hjälpa dig. Ni kan tillsammans göra en Studieplanering för dig och du kan också be om hjälp att anmäla dig till Prövningar i tillräckligt många kurser. OBS! Prövning kan kosta ca 500 kr. per kurs. Det är då billigare (per poäng) att göra prövningar i större kurser - t.ex. Fysik 1b som är 150 poäng. För att komma upp i samma poängsmängd - gör man prövningar i tre 50 poängskurser och betalar 3 ggr mer. De största kurserna är á 200 poäng t.ex. "Ensemble och körsång". Undrar om du kan göra prövning i den - då får du betyg i 200 poäng för en kurs.
  Det finns några 200 poängskurser på Bygg&Anläggningsprogrammet, t.ex. Anläggning 2, Bergssprängning eller Måleri 1. Det finns kanske möjlighet att göra prövning i en av de kurserna?
  Du försöker givetvis få minst E betyg (godkänt) på prövningen.

  Du frågade vad händer med dig i fall du inte hinner få ut Slutbetyg.
  Jo, du kan komma in på en Yrkeshögskoleutbildning; du kan söka till högskola på reell kompetens men de är hårda där på högskolorna och kräver ofta väldigt mycket arbetslivserfarenhet, t.ex. minst 10 år.
  En annan möjlighet är att du läser mot Gymnasieexamen - och det tar säkert ett par år studier på heltid då många kurser strycks bort pga de inte längre finns på gymnasiet.

  Ännu en möjlighet är att du kan kanske läsa en yrkesutbildning på komvux - exempelvis Elektriker - och baka ihop dina kärnämneskurser som du har betyg i sedan innan ihop med gymnasiala kurser på "Elektriker" - och på så sätt få ihop till Gymnasieexamen. Andra yrkesutbildningar på gymnasienivå är undersköterska, bussförare, byggnadsarbetare. Här är du beroende av vad just din kommun kan erbjuda inom komvux. Ibland kan kommunen köpa utbildning till dig på komvux i en annan kommun, men det är dyrt och kommuner svarar att de inte har pengar till Interkommunala ersättningar (som det heter), men man kan alltid fråga och man kan ha tur och få en sådan möjlighet.

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar & Stort Lycka till!
  Milla SYV

  Hej igen! just den här http://www.yhguiden.se/utbildning/jarnvagsskolan/jarnvagstekniker-kvalificerad-signaltekniker utbildning har för närvarande ingen framtida start beviljad - i alla fall vad jag kunde se.

  Det gäller att hitta utbildning som har startdatum och tar emot ansökningar.
  Och då söker man på det man har - skickar in alla sina betyg, bevis på arbetslivserfarenhet och skriver ett personligt brev där man förklarar varför man söker just den utbildning och varför man kommer att klara den utbildningen: vilka egenskaper som gör att du kommer att bli bra på det yrket.
  Sedan kan du bli kallad till intervju och/eller antagningsprov - det är olika på olika YH. Ibland har de obligatoriska intervjuer och prov och ibland väljer de bara från Obehöriga till sådana intervju/provet. Det gäller att se vad som står i info- eller fråga om det.
  Bra att söka flera olika YH samtidigt. Bra om du kan flytta till en utbildningsort. I annat fall sök de utbildningar som är på distans.
  Du skriver i din kommentar att du måste läsa ca 300 poäng och jag menar att om du gör prövningar i två kurser: Frisör 2 och Frisör 4 som sammanlagt blir 400 poäng. Säg att du får minst E betyg i Frisör 2 och F i Frisör 4. Då tar du in i Slutbetyg 200 IG poäng från Frisör 4 och 200 godkända poäng från Frisör 2.
  Om man läser kurser eller gör prövningar i dem, spelar ingen roll - man får samma betyg ändå.
  Mvh Milla SYV
  • Sofie Hej!
  • Milla Jag kom just på att det är mycket bättre för dig att försöka göra prövning i Frisör 2, 200 poäng, som är den nya kursen motsvarande frisörteknik B. Om du läser på och tränar lite, blir du säkert godkänd och det är alltid bra att inte ha några IG i Slutbetyget. mvh Milla SYV
  • Sofie oj blev fel där, Hej! Jag ville läsa till Signaltekniker i Järnvägsskolan Ängelholm. ( http://www.yhguiden.se/utbildning/jarnvagsskolan/jarnvagstekniker-kvalificerad-signaltekniker ) Hur gör jag då? Jag måste ändå läsa ca 300 poäng tills jag har uppnått 2350p Godkända ämnen, ?
  • Milla Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
  • Sofie hur och vart anmäler jag mig till Frisör 2? Jag skulle absolut plugga ihjäl mig ifall jag fick chansen. Tack så mycket för all hjälp
  • Milla I större städer finns det Prövningsenheter. I mindre - gör man Prövning på eller via komvux. Vilken kommun är du folkbokförd i?
  • Sofie Är folkbokförd i Täby kommun. Ang Järnvägsskolan, så har jag praktiserat som signaltekniker ( praktiken från elutbildningen,) och jobbar för tillfället som tunneltågförare så har erfarenhet av järnväg/tunnelbana.
  • Milla Sök info- på din kommuns hemsida om Prövningar. Och jag skall göra det också - så stämmer vi av imorgon, vad vi hittade. OK? Du kan också ringa till kommunens växel och fråga om hur du anmäler dig till prövningar? Bra att INNAN du anmäler och betalar för prövning, prata med SYV på komvux för att det inte skall bli onödiga utgifter för dig - både i tid, engagemang och pengar - för att målet är ju att få ett Slutbetyg. Rektor på komvux måste fatta beslut om undantag (för att som regel som kan man inte få Slutbetyg sedan minst 2 år). Boka tid hos SYV på komvux snarast - är mitt råd!
  • Sofie jag ringer SYV imorgon! Tusen tack för hjälpen
  • Milla Gör det och stort lycka till! *L* :-) Har du funderat på att bli Tågförare? Det är en yrkeshögskoleutbildning. Vi på Fragasyv.se kommer att hålla tummarna för dig!
  • Sofie Du skrev om yrkesutbildning på komvux, det är väl det jag läser nu, elektriker vuxenutbildning hos Lernia. Skulle den utbildningen + svenska engelska matematik vara nog? Måste tacka igen för att du tar dig tiden o svarar på mina frågor!!! Miljontals tack
  • Milla Du måste göra planering av Gymnasieexamen med SYV på komvux. Du bör ha minst 1100 poäng kärnämnen och ett antal obligatoriska kurser: bl a svenska 1, 2 och 3 = A, B och C och Engelska A och B, eller 5 och 6. Matte 1 räcker = Matte A. Det är nog några kurser som du bör läsa till men i stort sett så borde du kunna få ihop till gymnasieexamen. Gör PLANERING AV GYMNASIEEXAMEN med SYV på komvux - då vet du precis vad som fattas i ditt fall. Mvh Milla SYV
  • Sofie Toppen!! Men då frågar jag SYV imorgon om Prövning och Gymnasieexamen !! Tusen tack, du är bäst!
  • Sofie Hej, jag blev uppringd av min SYV, hon lät positiv och ville att jag kommer in på möte så vi ser vad som behövs att göra!
  • Milla Jättebra! Ta med dig alla dina betyg - så får ni fundera på tillsammans med SYV om du skall satsa på att försöka få Slutbetyg nu innan sista juni i år eller om det är bättre för dig att satsa på gymnasieexamen och i så fall är det inte så bråttom. Jag håller tummarna! Mvh Milla SYV
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • S 19 år

   Apotekare men plugga vidare?

   Hej! Jag undrar om man pluggar till apotekare (5 år och en halv år praktik) kan man sedan läsa till master? Finns det ens master för apotekare? Hur många år tar det då och vad kan man sedan jobba med om man har en master inom apotekare? Vad blir...

   Peter SYV: Hej S,utbildning till apotekare, i Sverige, är forskningsförberedande; man läser i fem år på heltid och inom utbildningen brukar även genomgå sammanlagt 6-månaders VFU,... Läs hela svaret
  • Caroline 18 år

   Vilken ska vara min utökad kurs?

   Hej! Jag står i valet och kvalet med vilken kurs jag ska ta utökad i och vilka som ska vara med i min ind. val. Spelar det någon roll om jag tar engelska 7 eller fysik 2 som utökad kurs? I slutändan kommer jag ändå läsa fysik 2, matte 4 och engelska...

   Peter SYV: Hej Caroline,för att bli Advokat, måste man i grunden vara jurist med examen från juristprogrammet som är 4.5 årigt universitetsprogram. Särskild behörighet består av historia 1b... Läs hela svaret
  • Hetem 19 år

   Vad gör man på ett gymnasie arbete (går fordons programmet personbil)?

   Som titeln lyder så undrar jag vad man gör för något när det kommer till gymnasie arbete. För tillfället går jag i 2:an och kommer börja 3:an snart och jag undrar då hur ett gymnasie arebete kan se upp om man går fordonsprogrammet...

   Julia SYV: Hej Hetem,det stämmer att du i kursen gymnasiearbete kan få endast E eller F och E krävs för att uppfylla kraven för examensbevis. Även om eleven har alla... Läs hela svaret
  • Z 18 år

   Vad innebär en utökad kurs?

   Hej! Jag pluggar naturnatur och läser utöver det modersmål (Arabiska) som utökad kurs (100p). (tot 2600p). Jag undrar vad en utökad kurs innebär? Ex om jag får ett A på min utökade kurs men ett lägre betyg på en annan "vanlig...

   Julia SYV: Hej Z!Utökade kursernas betyg räknas in endast i 2 fall: om den U-kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Kurserna i ämnet modersmål ger inte... Läs hela svaret
  • Ivana 38 år

   Grundläggande behörighet?

   Hej, Jag är legitimerad kemi lärare och vill ta matematik eller fysik, som kurs för att utöka min behörighet. Måste jag bifoga min gymnasieexamen eller bara högskoleexamen som lärare?Jag har utländsk gymnasieutbildning och läste att man...

   Julia SYV: Hej Ivana,om du tidigare läste på högskolenivå i Sverige och inte fick göra det genom ett undantag, utan du kom in på högskoleutbildning "på vanligt sätt" genom att... Läs hela svaret
  • Arielle 20 år

   Går det att plugga en extra ämne medans jag pluggar på universitet?

   Hej! Min fråga då är om det finns möjligheten att jag pluggar matte 2b på komvux eller någon annanstans medans jag pluggar på universitet? Just nu så har inte jag så många val att välja till universitet eftersom jag inte har ett...

   Julia SYV: Hej Arielle!du kan läsa på universitetet och samtidigt läsa på komvux. Tänk dock på att lektionerna kan "krocka" med varandra i tid. Så,... Läs hela svaret
  • Alicia 22 år

   Fråga om att läsa 2 kurser samtidigt?

   Hej, jag går just nu ett program på mittuniversitetet men min dröm har alltid varit att bli kriminolog. Min fråga är dels om man redan är inskriven på en högskola/universitet och vill bygga sitt egna kriminologi program om man har förtur eller...

   Julia SYV: hej Alicia,kurserna på nivå2 brukar bygga på kurserna på nivå1, alltså - som regel - måste man ha godkänt betyg på nivå1 för att ha tillräckliga... Läs hela svaret
  • Filippa 20 år

   Skriva kandidatuppsats på distans?

   Hej! Jag har börjat min andra termin på ekonomie kandidatprogram i Lund och klurar lite på framtiden. Därför undrar jag om det skulle vara möjligt att skriva sin kandidatuppsats (sista halvåret, termin 6) på distans även om själva...

   Julia SYV: Hej Filippa,kan tyvärr inte svara på din fråga. Du måste fråga studievägledare på den institutionen där du läser ditt program. det är en så pass specifik... Läs hela svaret
  • Sara 31 år

   Läsa sommarkurs?

   Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

   Julia SYV: Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
  • Emil 20 år

   Engelska 7 meritpoäng komvux?

   Hej, jag har 1.5 meritpoäng från gymnasiet (modernt språk 3+4). Genom att läsa/göra en prövning i engelska 7 får jag 1 meritpoäng till som räknas in i jämförelsetalet, stämmer det?

   Julia SYV: Ja, det stämmer men med det högre meritvärde som du får genom en komplettering prövas du i BII, kompletteringsgruppen. Och i BI, direktgruppen, prövas du fortfarande med det meritvärde som du... Läs hela svaret
  • Tobias 24 år

   Lärarlegitimation åk 7-9?

   Hej! Jag har 60hp i historia och ska gå ytterligare 30hp i historia nu under våren. Jag har även 90hp i statsvetenskap sedan innan. Jag undrar därför vad mer som krävs för att jag ska kunna ta ut en lärarlegitimation i SO åk 7-9 i framtiden, om...

   Anna SYV: Hej Tobias,du behöver komma in på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som är ett program på 90 hp (tre terminer om man läser på heltid). Kontakta studievägledare på de... Läs hela svaret
  • Hanaa 19 år

   Kan man ha 2 yrkestitlar?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet nu och funderar antingen på att studera till dietist eller biomedicinsk analytiker och sedan även vidare till diagnostisk cytologi, men jag vet inte vilken jag vill välja. Så jag undrar kan jag t.ex. plugga till...

   Anna SYV: Hej Hanaa,det är inte förbjudet att - i Sverige - ha flera högre utbildningar och flera olika yrken. Du kan därför göra som du berättar om i din fråga. De svårigheter jag ser är att... Läs hela svaret
  • Wilma 23 år

   Vilka sommarkurser finns det som passar en lärarstudent?

   Hej, jag pluggar till lågstadielärare (F-3) och funderar på att läsa någon fristående kurs under sommaren. Har ni tips på sommarkurser som passar just lågstadielärare? Dvs som kan vara meriterande vid framtida jobbsök eller som bara...

   Anna SYV: Hej Wilma,utbud av sommarkurser som kommer på de svenska lärosätena ges under sommaren 2023 kommer att fastställas till första dagen då Webbanmälan öppnar,... Läs hela svaret
  • Clara 17 år

   Kan jag bli dansare även fast jag tog sambeteende?

   Hej! Jag är 06:a och valde att gå på katte sambeteende och har redan gått 1 termin. Inte för så länge sedan så insåg jag att jag vill arbeta med något mer "estetiskt" som dans/film/skådespeleri. Jag har googlat lite och det står att man behöver göra ett inträdesprov för att komma in på ett...

   Anna SYV: Hej Clara,Dansare är i Sverige ett av de många yrken som är icke-reglerat, alltså kan man (får man) jobba som dansare med vilken utbildning som helst. Som behörighet till... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Finns det en chans att jag kommer in på juristprogrammet?

   Min stora dröm är att gå juristprogrammet i Lund, men jag är osäker på om mina betyg räcker till. (20,47). Om jag kollar på tidigare statistik från UHR så verkar det inte så, men samtidigt har jag hört om några som kommer...

   Anna SYV: Hej Hanna,antagningsgränserna kan gå upp och ner och ibland ganska mycket. Teoretiskt sett har alla behöriga sökande till en svensk högskoleutbildning en chans att komma... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga