Sofie
  Hej.
  Jag gick Hantverkslinjen inriktning Frisör, gick ut med samlade betygsdokument.
  Kurserna jag klarade var
  Datorkunskap A
  Engelska A
  Estetiskverksamhet
  Frisörteknik A
  Frisörteknik C
  Försäljning&Service
  Materialkunskap
  Naturkunskap
  ModernaSpråk, steg3
  ModernaSpråk, steg4
  Svenska A
  Totalt = 1100p

  Sen påbörjade jag en elutbildning och har läst

  lmotorstyrning
  Elinstallationer
  Elkraftteknik
  Elektromekanik
  Datorteknik 1a
  CAD 1
  Praktisk Ellära
  Kommunikationsnät 1
  Matematik 1a (igen?)

  Sammanlagt 950poäng

  Jag har några ämnen kvar, och kommer INTE vara färdig innan sista Juni..

  Vad händer med mig ?
  Jag ville plugga vidare, men det verkar som att jag stressat i onödan då allt ändå kommer tas bort den sista Juni...

  Tacksam för svar.

  S.

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Sofie,
  din chans att plugga vidare kan finnas på yrkeshögskola.
  Se utbud på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=&Education.rate=&Education.studyform=&Education.range=&Education.range%5B%5D=2015-06-01%3A2015-12-31&Education.range%5B%5D=2016-01-01%3A2016-05-30&Education.range%5B%5D=2016-06-01%3A2016-12-31&Education.length=&Education.available_slots=0
  just nu finns det 724 Yrkeshögskoleutbildningar som har beviljade framtida starter.
  Det är generösa behörighetsregler till Yrkeshögskolan och även om man inte är behörig i formell mening, kan man ändå komma in - då hänsyn tas till alla dina tidigare studier, arbetslivserfarenhet, antagningsprov (som ibland är obligatoriska och ibland frivilliga) och även preparandkurser inför en YH kan erbjudas på skolan - så det finns all anledning att söka många olika YH samtidigt.

  Vad det gäller bli behörig till högskola - så är det en svår situation du befinner dig i ...
  Chansen är int stor att du kan hinna få ut ett Slutbetyg, men den ändå finns. Du måste i så fall agera snabbt.
  Det är 2350 poäng - minst - som krävs till ett Slutbetyg från komvux. 10% av poängen kan man ha IG i och ändå ha Grundläggande behörighet till högskolestudier.
  Det innebär att du kan ha 200 poäng IG i ditt slutbetyg. Du kan, alltså ta in kurser á max 200 poäng med betyg IG. I fall du inte har några IG betyg, kan du få betyg - t.ex. genom prövningar. För att få betyg (och IG är också betyg) - anmäl dig till Prövningar på Prövningsenheten (om det finns i din kommun) eller på eller via komvux. Du kan förbereda dig så gott du kan till prövningar och hoppas på att få godkänt betyg, men även om du får F (som är dagens IG) - så är det ändå ett betyg som kan tas in i ditt Slutbetyg.

  På distans kan man också läsa mycket snabbt - på mer än heltid och få betyg i flera kurser nu under våren.
  Jag råder dig ta med alla dina gymnasiala betyg och boka tid hos Studie- & yrkesvägledare på komvux och det snarast möjligt. Det är inte säkert det går att fixa men jag tycker definitivt att du bör försöka. SYV på Komvux vet att möjlighet att få ut ett Slutbetyg upphör i slutet av juni i år och kommer att göra allt som går att göra för att hjälpa dig. Ni kan tillsammans göra en Studieplanering för dig och du kan också be om hjälp att anmäla dig till Prövningar i tillräckligt många kurser. OBS! Prövning kan kosta ca 500 kr. per kurs. Det är då billigare (per poäng) att göra prövningar i större kurser - t.ex. Fysik 1b som är 150 poäng. För att komma upp i samma poängsmängd - gör man prövningar i tre 50 poängskurser och betalar 3 ggr mer. De största kurserna är á 200 poäng t.ex. "Ensemble och körsång". Undrar om du kan göra prövning i den - då får du betyg i 200 poäng för en kurs.
  Det finns några 200 poängskurser på Bygg&Anläggningsprogrammet, t.ex. Anläggning 2, Bergssprängning eller Måleri 1. Det finns kanske möjlighet att göra prövning i en av de kurserna?
  Du försöker givetvis få minst E betyg (godkänt) på prövningen.

  Du frågade vad händer med dig i fall du inte hinner få ut Slutbetyg.
  Jo, du kan komma in på en Yrkeshögskoleutbildning; du kan söka till högskola på reell kompetens men de är hårda där på högskolorna och kräver ofta väldigt mycket arbetslivserfarenhet, t.ex. minst 10 år.
  En annan möjlighet är att du läser mot Gymnasieexamen - och det tar säkert ett par år studier på heltid då många kurser strycks bort pga de inte längre finns på gymnasiet.

  Ännu en möjlighet är att du kan kanske läsa en yrkesutbildning på komvux - exempelvis Elektriker - och baka ihop dina kärnämneskurser som du har betyg i sedan innan ihop med gymnasiala kurser på "Elektriker" - och på så sätt få ihop till Gymnasieexamen. Andra yrkesutbildningar på gymnasienivå är undersköterska, bussförare, byggnadsarbetare. Här är du beroende av vad just din kommun kan erbjuda inom komvux. Ibland kan kommunen köpa utbildning till dig på komvux i en annan kommun, men det är dyrt och kommuner svarar att de inte har pengar till Interkommunala ersättningar (som det heter), men man kan alltid fråga och man kan ha tur och få en sådan möjlighet.

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar & Stort Lycka till!
  Milla SYV

  Hej igen! just den här http://www.yhguiden.se/utbildning/jarnvagsskolan/jarnvagstekniker-kvalificerad-signaltekniker utbildning har för närvarande ingen framtida start beviljad - i alla fall vad jag kunde se.

  Det gäller att hitta utbildning som har startdatum och tar emot ansökningar.
  Och då söker man på det man har - skickar in alla sina betyg, bevis på arbetslivserfarenhet och skriver ett personligt brev där man förklarar varför man söker just den utbildning och varför man kommer att klara den utbildningen: vilka egenskaper som gör att du kommer att bli bra på det yrket.
  Sedan kan du bli kallad till intervju och/eller antagningsprov - det är olika på olika YH. Ibland har de obligatoriska intervjuer och prov och ibland väljer de bara från Obehöriga till sådana intervju/provet. Det gäller att se vad som står i info- eller fråga om det.
  Bra att söka flera olika YH samtidigt. Bra om du kan flytta till en utbildningsort. I annat fall sök de utbildningar som är på distans.
  Du skriver i din kommentar att du måste läsa ca 300 poäng och jag menar att om du gör prövningar i två kurser: Frisör 2 och Frisör 4 som sammanlagt blir 400 poäng. Säg att du får minst E betyg i Frisör 2 och F i Frisör 4. Då tar du in i Slutbetyg 200 IG poäng från Frisör 4 och 200 godkända poäng från Frisör 2.
  Om man läser kurser eller gör prövningar i dem, spelar ingen roll - man får samma betyg ändå.
  Mvh Milla SYV
  • Sofie Hej!
  • Milla Jag kom just på att det är mycket bättre för dig att försöka göra prövning i Frisör 2, 200 poäng, som är den nya kursen motsvarande frisörteknik B. Om du läser på och tränar lite, blir du säkert godkänd och det är alltid bra att inte ha några IG i Slutbetyget. mvh Milla SYV
  • Sofie oj blev fel där, Hej! Jag ville läsa till Signaltekniker i Järnvägsskolan Ängelholm. ( http://www.yhguiden.se/utbildning/jarnvagsskolan/jarnvagstekniker-kvalificerad-signaltekniker ) Hur gör jag då? Jag måste ändå läsa ca 300 poäng tills jag har uppnått 2350p Godkända ämnen, ?
  • Milla Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
  • Sofie hur och vart anmäler jag mig till Frisör 2? Jag skulle absolut plugga ihjäl mig ifall jag fick chansen. Tack så mycket för all hjälp
  • Milla I större städer finns det Prövningsenheter. I mindre - gör man Prövning på eller via komvux. Vilken kommun är du folkbokförd i?
  • Sofie Är folkbokförd i Täby kommun. Ang Järnvägsskolan, så har jag praktiserat som signaltekniker ( praktiken från elutbildningen,) och jobbar för tillfället som tunneltågförare så har erfarenhet av järnväg/tunnelbana.
  • Milla Sök info- på din kommuns hemsida om Prövningar. Och jag skall göra det också - så stämmer vi av imorgon, vad vi hittade. OK? Du kan också ringa till kommunens växel och fråga om hur du anmäler dig till prövningar? Bra att INNAN du anmäler och betalar för prövning, prata med SYV på komvux för att det inte skall bli onödiga utgifter för dig - både i tid, engagemang och pengar - för att målet är ju att få ett Slutbetyg. Rektor på komvux måste fatta beslut om undantag (för att som regel som kan man inte få Slutbetyg sedan minst 2 år). Boka tid hos SYV på komvux snarast - är mitt råd!
  • Sofie jag ringer SYV imorgon! Tusen tack för hjälpen
  • Milla Gör det och stort lycka till! *L* :-) Har du funderat på att bli Tågförare? Det är en yrkeshögskoleutbildning. Vi på Fragasyv.se kommer att hålla tummarna för dig!
  • Sofie Du skrev om yrkesutbildning på komvux, det är väl det jag läser nu, elektriker vuxenutbildning hos Lernia. Skulle den utbildningen + svenska engelska matematik vara nog? Måste tacka igen för att du tar dig tiden o svarar på mina frågor!!! Miljontals tack
  • Milla Du måste göra planering av Gymnasieexamen med SYV på komvux. Du bör ha minst 1100 poäng kärnämnen och ett antal obligatoriska kurser: bl a svenska 1, 2 och 3 = A, B och C och Engelska A och B, eller 5 och 6. Matte 1 räcker = Matte A. Det är nog några kurser som du bör läsa till men i stort sett så borde du kunna få ihop till gymnasieexamen. Gör PLANERING AV GYMNASIEEXAMEN med SYV på komvux - då vet du precis vad som fattas i ditt fall. Mvh Milla SYV
  • Sofie Toppen!! Men då frågar jag SYV imorgon om Prövning och Gymnasieexamen !! Tusen tack, du är bäst!
  • Sofie Hej, jag blev uppringd av min SYV, hon lät positiv och ville att jag kommer in på möte så vi ser vad som behövs att göra!
  • Milla Jättebra! Ta med dig alla dina betyg - så får ni fundera på tillsammans med SYV om du skall satsa på att försöka få Slutbetyg nu innan sista juni i år eller om det är bättre för dig att satsa på gymnasieexamen och i så fall är det inte så bråttom. Jag håller tummarna! Mvh Milla SYV
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Anna 20 år

   Skriven på 2 utbildningar samtidigt?

   Hej! Jag går på en 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och har omtenta i en kurs nu i oktober. Jag har dock sökt mig till ett nytt 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och ska byta. Om jag hoppar av FÖRSRA utbildningen kommer jag väl inte kunna...

   Liselotte Johansson: Hej Anna!du beskrivet en ovanlig situation. Det är inte ofta sådana situationer uppstår, eller i alla fall har inte vi på FRåGA SYV erfarenhet av sådana situationer. Jag tycker du... Läs hela svaret
  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret
  • Linnéa 20 år

   Får jag meritpoängen?

   Hej! Vill läsa till ingenjör och läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Direkt efter läste jag ett tekniskt basår via högskola för att få behörighet, men jag saknar ännu betygen för att komma in på den linjen som jag önskar. Jag undrar om jag kommer få meritpoängen om jag väljer att läsa upp...

   Milla SYV: Hej Linneá! Reglerna säger att om den högskole-universitetsutbildning som du söker till kräver matte4, då ger godkänt betyg i Kursen "matte5" en (1.0) meritpoäng. För dig med... Läs hela svaret
  • Line 22 år

   Ändras mitt snittbetyg om jag läser andra kurser än de jag failat?

   Hej! Jag tog studenten från gymnasiet år 2019 med ett studiebevis. Jag fick underkänt i 4st kurser: Filosofi 1 (50 poäng) Psykologi 2 (50 poäng) Etnicitet och kulturmöten (100poäng) Sociologi (100poäng) Jag har varit hos olika studie- och...

   Milla SYV: Hej Line,Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, men jag kan redan nu svara att de SYV-ar du pratade med förut har rätt:... Läs hela svaret
  • Jennifer 22 år

   Distans högskola inom journalism?

   Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

   Milla SYV: Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
  • Josefin 31 år

   Vilken behörighet krävs?

   Hej! Jag har slutbetyg utfärdat 2010 från ett yrkesförberedande program. Jag vill söka in till socionomprogrammet, beteckningen på kurserna har ändrats sedan jag tog examen så därav lite förvirring hos mig. Jag har bland annat läst svenska...

   Milla SYV: Hej Josefin!I särskild behörighet till socionomprogrammet ingår bland annat att ha godkänt betyg i Matematik B, som i dagens kursutbud motsvarar Matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka gamla kurser motsvarar de... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga