1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Mary,

   betyg från gymnasiets alla år räknas in i ditt jämförelsetal. Och har du exempelvis lägre betyg i år 1, blir jämförelsetal lägre; det kan på så sätt bli svårt att komma in på populära högskoleutbildningar, som brukar kräva högt meritvärde för att vinna i konkurrensen och kunna komma in.

  Sedan tänker jag också på att Betyg speglar ju Kunskaper. Det är i alla fall tanken att om man har lägre betyg, har man tyvärr också "mindre bra" kunskaper i de kurser som man fick lägre betyg i. På så sätt är det svårare att få högre betyg under de senare gymnasieår, två och tre... tänker jag. Betyg sätter ju läraren inte slumpmässigt... utan baserat på vilka KUNSKAPER eleven har. Och om jag exempelvis får endast godkänt /E/ i matematiken under mitt första år på gymnasiet, hade jag i så fall inte KUNSKAPER I MATEMATIK som är så pass bra att de förtjänade högre betyg, och på så sätt har jag sämre grund att bygga på och borde också ha svårare att få högra betyg senare (inom samma ämne). Så borde det vara, om man tänker logiskt.

  Gör så gott du kan i varje kurs du läser. Ingen kan göra mer än sitt bästa. Vi är alla duktiga på olika saker och förhoppningsvis hittar du något som du är extraduktig på. Inom andra ämnen kanske det räcker att dina kunskaper blir "goog enough" (tillräckligt bra).

  Länktips: Framtid.se/reportage/betyg-pa-gymnasiet.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  L.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga