Rodi 26 år
  Hej!
  Jag vill plugga till elektriker. Jag ha varit i kontakt med komvux och de sa att jag inte kunde läsa utbildningen där eftersom jag redan har slutbetyg från gymnasiet, komvux rekommenderade mig att gå in i www.yrkeshogskolan.se och söka utbildningen genom yrkeshögskolan. Så jag kontaktade yrkeshögskola guiden och dom sa att det inte fanns någon grundläggande utbildning för elektriker utan det finns många olika inriktningar inom El. Jag vill jobba med att byta och laga exempelvis lampor hos folk eller bensinmack mm, så min fråga är vad heter den "inriktningen" inom El?

  3 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Rodi,
  jag tycker att det du vill utbilda dig till faller under "elektriker med allmän behörighet", och på yrkeshögskola finns det t.ex. den här utbildningen:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/elinstallatoer-allmaen-behoerighet

  men du kanske finner även den här utbildningen av intresse: http://www.yhguiden.se/utbildning/heta-utbildningar-yrkeshogskola/elkrafttekniker-eldistribution

  titta även på den här http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/entreprenor-elinstallation-med-allman-behorighet
  och även den här http://www.yhguiden.se/utbildning/personal-skills-yrkesutbildning/produktionsledare-el-med-allman-behorighet

  Även om du kanske inte är behörig, kan du söka och komma in på utbildningen då yrkeshögskola har rätt att ta in upp till 20% av studerande som inte är behöriga, om bedömning görs att du kommer att klara av utbildningens krav.

  Ett annat råd som jag kan ge dig är att du söker till komvux Elektriker kurspaket i alla fall. Du har rätt att söka. Du blir prioriterad i andra hand men i mån av plats kan komma in.

  Du kan även få hjälp på Arbetsförmedlingen. Skriv in dig på AF och säg att du vill bli elektriker. AF kan köpa en utbildningsplats till dig. AF prioriterar långtidsarbetslösa men du som är 20 år blir långtidsarbetslös redan efter 100 dagar.

  Jag råder dig att göra allt detta samtidigt: söka till komvux, skriva in dig på Af och söka flera Yrkeshögskoleutbildnignar -se var du kommer in och du kan välja senare i fall du får flera olika erbjudanden.

  Önskar dig stort lycka till!
  Milla
  Hejsan,
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/elingenjor - det är gymnasieexamen som är behörighet, står det på deras presentation.
  Hej igen,
  jag har samrått med kollegorna och vi tycker så här:
  sök till Komvux. Det är din rättighet att SÖKA. De utan gymnasieutbildning som också söker till elektriker, kommer in före dig men det kan eventuellt även finnas plats för dig. Om det i ansökan finns fråga om MÅL med dina studier eller plats att skriva under "Övrigt" - då uppger du att du vill få yrkesutbildning för att kunna få ett jobb, du visar då att du har klart och tydligt mål med dina studier, vilket är ett stort "PLUS" när man söker utbildning på Komvux.
  Sedan råder vi dig också att titta igenom utbildningar på www.yhguiden.se

  Om det är så att du inte kan flytta från Stockholm, titta då på de utbildningar som går i Stockholm och de som är på distans. Titta även på annat som inte har direkt med "el" att göra. Kanske fattar du tycke för ngt. annat ämne. Det kan i alla fall inte skada att titta på utbildningarnas presentationer. Sedan är det också så att om du söker och kommer in, har du alltid rätt att tacka Nej till utbildningsplats. Det är tillåtet. Det blir inga negativa konsekvenser för dig i fall du tackar Nej till en utbildningsplats. Till yrkeshögskola söker man till varje utbildning separat. Ingen vet hur många andra utbildningar på yrkeshögskola du sökte samtidigt. Sök många: alla de som du kanske kan tänka dig att gå. Se sen vart du kom in och välj en av dem - eller två (om båda är på halvtid t.ex.) - det finns folk som läser fler än en yrkeshögskoleutbildning samtidigt, speciellt om de är på deltid och/eller på distans.

  Sök även jobb samtidigt. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen. AF har också egna utbildningar eller kan köpa utbildning åt dig. Det gäller att vara inskriven på AF för att ha rätt till hjälp från dem. Ju längre du är inskriven, desto mer hjälp från AF du har rätt till.

  Det är de bästa råden vi kan ge dig! Vi hoppas ngt. i våra svar blir till hjälp & vi håller tummarna för dig!
  Milla
  • Rodi okej då får jag göra det. tack så hemskt mycket för hjälpen.
  • Rodi Milla jag undrar om dom här utbildningarna ligger i Stockholm??
  • Milla Se ovan - ett utökat svar från mig. :)
  • Rodi nu ringde jag till vissa av dom, dom säger att jag behöver ha el utbildning på gymnasienivå för att kunna komma in där
  • Anna Vilken utbildning på gymnasiet har du gått?
  • Rodi samhällsvetenskap med beteendeinriktning
  • Anna Samhälle- är lite långt från elektriker... :) Är du säker på att du just vill bli elektriker? :)
  • Anna Jag har nu skrivit nytt svar till dig, se nedan!
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Rodi!

  Jag förstår att det kan kännas hopplöst att du inte får läsa till Elektriker och det är ingen rolig situation.
  En möjlighet kanske är att du har som mål att söka till högskola - till elingenjör och om du inte är behörig idag, kan du söka kurser på komvux så att du blir behörig till elingenjörsutbildning på högskola.

  Söka till KomVux kan ingen förbjuda dig, men du blir inte så högt prioriterad. I första hand kommer de personer in som inte hade möjlighet att få en gymnasieutbildning; det är en rättvisefråga - att alla skall få i alla fall en chans att få en gymnasieutbildning, därför får personer med enbart grundskolekompetens komma in före dem som redan har gymnasiekompetens: detta gäller just på KomVux.

  Vid ansökan till högskola och Yrkeshögskola är det andra principer.

  Jag skall nu söka information och samråda med kollegorna och återkommer i fall jag får ngt. svar eller hittar info- som, enligt min bedömning, kan vara till hjälp för dig.

  Bästa hälsningar
  Anna
  Hej igen!
  Det finns utbildningar på Yrkeshögskola som inte kräver att du är utbildad elektriker sedan innan, t.ex. den här http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/elingenjor
  De kräver enbart gymnasieexamen. Så står det i alla fall på deras hemsida. Det är 2 år på heltid man läser i Helsingborg.
  Sök bland utbildningar på www.yhguiden.se - se vad du hittar.

  Jag har mailat till Elektrikerförbundet - undrar vad de kan föreslå för någon i din situation.
  När det svarar, vet jag inte, men så fort de svarar, hör jag av mig.

  Alla högskoleutbildnignar finns på www.studera.nu. T.ex. till Elektroingenjör på högskolan i Halmstad är Behörighetskrav:
  Grundläggande behörighet + Fysik B, Kemi A, Matematik D. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c. Utbildningens längt är 3 år och här ser du utbildningens hemsida: http://www.hh.se/villstudera/ingenjorochteknik/programgrund/elektroingenjor180hp.65438384.html?ptKod=TGELT15H
  I fall du inte är behörig, kan du söka Tekniskt basår där man läser upp Fysik, Kemi, Matte. Behörighet till det tekniska basåret är - Grundläggande behörighet + ibland Matte 2 och ibland Matte 3... på några högskolor räcker det med Matte 2, men inte på alla.

  http://www.hig.se/TGEKY - Elektroingenjörsprogrammet i Gävle, 3 år.
  http://www.hv.se/sv/utbildning/program?program=1172&event=17887 - Elektroingenjör, elkraft, 3 år på högskolan Väst.

  Teknisk bastermin: http://www.hh.se/villstudera/ingenjorochteknik/programforutbildning/tekniskbasterminelektroingenjor20veckor.65438411.html?ptKod=TZELV16V - med behörighet Matte 2.

  En bra sida för den som kan tänka sig plugga till ingenjör är http://www.ingenjorsvagen.se
  Jag råder dig kontakta dem på Ingenjörsvägen i fall du kan tänka dig läsa till Civilingenjör eller Högskoleingenjör.

  Önskar dig allt väl!
  Anna  • Rodi okej jag väntar på ditt svar tack Anna
  • Rodi Snälla Anna kan du kolla hur många år man behöver plugga om man vill bli elingenjör och vad antagningskraven är ??
  • Anna Alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu. Jag skriver även ett utökat svar till dig.
  • Rodi okej tack
  • Anna Se ett utökat svar - ovan.
  • Rodi Anna jag vill inte plugga mer än 2år. Men el ingenjör var ca2år men problemet för blir antagningskraven.
  • Rodi Problemet är att jag kan inte uppfylla deras antagnings krav men jag vill så gärna plugga till elektriker eller elingenjör
  • Milla Till en Yrkeshögskoleutbildning var det bara gymnaseiexamen som var kravet och du har väl gymnasieexamen från samhällsvetenskapsprogrammet? Då är du behörig.
  • Rodi Vilken skola var det som bara krävde gymnasieexamen Milla ?
  • Milla Yrkeshögskolan Helsingborg - är det, se länk i mitt utökade svar - ovan.
  • Rodi Okej tack så hemskt mycket Milla jag uppskattar verkligen din hjälp. Men jag har tyvärr inte möjligheterrna att flytta dit. Kan enbart plugga i Stockholm men tack så hemskt mycket ändå.
  • Milla Jag fyller på mitt svar lite mer snart, OK?
  • Rodi Okej tack Milla.
  • Rodi Finns utbildningen för VVS i Stockholm ?!!
  • Milla Jag satt in 2 länkar till VVS i Stockholm i ännu ett utökat svar, se ovan. :)
  • Milla Du kan med fördel skriva en ny fråga, vi ser de nya frågorna först. Nu är det så många svar och utökade svar - så man vet snart inte vad är vad... :) det blir lite rörigt här snart... Skriv en ny fråga nästa gång, det blir lättare för oss att se, OK?
  • Rodi Okej Men jag söker till VVS ingenjör (första länken) tack så hemskt mycket för hjälpen.
  • Mikael Vi är glada om våra svar blir till hjälp.
  • Rodi det har varit till stort hjälp tack!
  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Rodi!

  Jag läste din fråga och tänkte på ännu en möjlighet som kanske finns: att komma in i branschen som "vuxenlärling". Det gäller då att vara inskriven på Arbetsförmedlingen och få en "kompletterande utbildning" via AF. Fråga efter den möjligheten på AF, det är mitt råd till dig. Det är AF som bestämmer i den frågan men du kan i alla fall fråga. Du förlorar inget på att fråga om det.

  Mvh Julia SYV på Fråga SYV

  Frågor och svar

  • Lea 20 år

   Vilka kurser får man välja på komvux?

   Hej, jag läser på komvux och planerar att skriva mitt GA i samhällsvetenskap, jag har fått en lista med kurser jag kan läsa som tillhör just samhällsprogrammet, men jag undrar om det är fortfarande okej att välja kurser som inte är med i listan (Exempel ekonomi) och fortfarande få göra GA I...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Linnea 23 år

   Sjuksköterska utomlands?

   Hej! Finns det möjlighet att studera en Master i ”Psychiatric Nursing” utomlands t.e.x. i Australien efter avslutad sjuksköterskeutbildning i Sverige. Har funderat på specialistsjuksköterskeprogrammet i psykiatri här hemma men undrar om den finns utomlands? Med vänlig hälsning, Linnea Hellevik

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Margarita 21 år

   Söka till juristprogrammet men saknar poäng ?

   Hej! Jag vill söka till juristprogrammet men det fattas för mig ungefär 2 poäng, jag har full meritpoäng dvs 2,5. Jag har dessutom läst matematik 4 men som jag förstår så ger det inte meritpoäng med tanken på att jag har redan full merit. Jag undrar vad ska jag göra då? Kan jag läsa vanliga...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alice 16 år

   Kan man läsa moderna språk även om skolan inte erbjuder det?

   Hej! Jag vill väldigt gärna fortsätta läsa Tyska på gymnasiet, både för meritpoäng men också för att lära mig språket mer. Men de inriktningar jag har tittat på (utöver Natur) är Teknik med profil spel. De erbjuder dock inte moderna språk och jag undrar om man kan lägga till det på något sätt...

   Anna SYV: Hej Alice,det är inte förbjudet att på Teknikprogrammet läsa tyska, men det kan inte heller garanteras. Det är på TE en valbar kurs och erbjuds "i mån av... Läs hela svaret
  • k 17 år

   Sätta betyg utan att kursen har slutat?

   Hejsan! Undrar om det står något i skollagen om att lärare bör sätta betyg om det finns underlag för de flesta kurserna, även om man inte har läst klart de än? Personalen i min skola har sagt detta men vill bara försäkra om att det är sant.

   Anna SYV: Hej K;Ja, det stämmer att om underlag för betyg finns så bör läraren sätta ett betyg. F är också ett betyg. När kursen är slut, bör läraren sätta betyg... Läs hela svaret
  • k 17 år

   Kan man hoppa av och gå om ettan?

   Hej! Jag har fattat lite för sent att jag trivs ej i min nuvarande skola och har mått dåligt ända sen jag börja här. Nu undrar jag om det går att gå om ettan (samma linje)? Har en månad kvar och vill helst hoppa av. Har läst era svar innan där ni skrivit att man helst ska inte göra det men mår...

   Anna SYV: Hej K,vi råder söka till år1 via gymnasieantagningen och det måste du göra senast sista dagen i omvalsperioden. Om du kan få godkända betyg i år1, kan du bli uppflyttad till... Läs hela svaret
  • Sanna 45 år

   Vilken kvot räknas jag i?

   Hej! Jag kommer att göra en prövning av en kurs direkt efter studenten, innan sista kompletteringsdagen. Jag undrar därför ifall jag kommer hamna i BI- eller BII-gruppen. Tacksam för svar!

   Anna SYV: Hej Sanna,om prövningsbetyget har senare datum än datum för examensbeviset, då är det en komplettering. Om du redan innan komplettering är behörig, kommer du prövas både i BI och i BII.... Läs hela svaret
  • Nora 18 år

   Kan en lärare tvinga eleverna att fortsätta läsa en kurs nästa år?

   Hej! Jag är osäker om det här är något ni kan svara på men all hjälp är uppskattad. Jag har en vän som går 2:an i gymnasiet och går just nu matte 2b. Matteläraren har varit rätt lat och därför har de endast hunnit gått igenom halva matteboken under de två terminer de läst kursen (de har läst...

   Anna SYV: Hej Nora,det är en fråga som måste lösas av Rektorn på skolan. Hur skolan förlägger undervisningen (under ett år eller under flera år)... Läs hela svaret
  • Ahmad 24 år

   Gymnasieexamen?

   Hej! Jag undrar om historia 1 och religionskunskap 1 är obligatoriska ämne för att kunna få gymnasieexamen?

   Anna SYV: Ja, minst en kurs i vardera av ämnena - historia och religionskunskap är obligatoriskt att ha betyg i och de betygen måste ingå i examensbevis från gymnasiet och från komvux. De kurserna får... Läs hela svaret
  • Linnea 20 år

   Utökad kurs räkna in?

   Hej! Jag har på gymnasiet läst 2500 poäng och en utökad kurs på 100 p (totalt 2600 p) Mitt meritvärde ligger på 20.46 om jag inte räknar med min utökade kurs och 20.40 om jag räknar med den. Jag läste någonstans att betyget i den...

   Anna SYV: Hej, U-kurser (från examensbeviset) räknas in endast om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. I exempel som du beskriver i din fråga  borde inte betyget i... Läs hela svaret
  • David 24 år

   Hur förhåller jag mig till (1) sämsta betyg; (2) kompletterande betyg?

   Hej! Jag ska söka masterstudier i juridik i USA och har därför fått anledning att leta fram mina gamla gymnasiebetyg – det krävs inte att man bifogar gymnasiebetygen, men det kan tyda på akademisk motivation, till exempel. Jag har i huvudsak två frågor. (1) Får jag ta bort det sämsta betyget...

   Anna SYV: Hej David,i Sverige gäller följande: om man har flera betyg i samma (eller i en motsvarande) kurs, då gäller det högsta betyget. Därför tycker jag du kan... Läs hela svaret
  • David 19 år

   Kan jag läsa Design 2 på komvux?

   Jag läser årskurs 3 på teknikprogrammet med inriktningen design och produktutveckling. Jag har med godkännande från min lärare beslutat att hoppa av kursen Design 2 som är en av inriktningkurserna jag läser nu i 3an. Min fråga är kan jag läsa den kursen på komvux efter att jag tagit...

   Anna SYV: Hej David!om du vill på komvux komplettera upp till examensbevis och en kurs du vill läsa inte erbjuds av komvux i den kommunen där du är folkbokförd, kan du med störst sannolikhet... Läs hela svaret
  • Theodor 20 år

   Snittbetyg efter komvux?

   Hej! Läser upp Matematik 3b på komvux efter att jag fick F i det. Nu vill jag veta vilket snittbetyg jag kommer att få, när jag får godkänt i den kursen. Hur räknar jag ut det?

   Mikael SYV: Du räknar in även betyget i matte 3b, tillsammans med de betyg som du tidigare räknat in i ditt snitt (jämförelsetal).
  • Carl 20 år

   Hur ska jag bli börs eller aktiemäklare?

   Hej! Kan du/ni ge förslag på tillväga gångssättet till följande utbildningar? Tycker allt är förvirrande och krångligt, därav gärna ett lättläst svar XD 1. Börsmäklare 2. Finansiell analytiker Gällande...

   Julia SYV: Hej Carl!De svenska mäklare inom finans har traditionellt en examen som civilekonom eller civilingenjör med inriktning industriell ekonomi. För att arbeta som aktiemäklare krävs även en... Läs hela svaret
  • Nicole 21 år

   Sen anmälan till Universitetet?

   Hej! Impulsiv som jag är så panik-ändrade jag min ansökan till universitetet i sista sekund och ångrar mig nu i efterhand. Jag vill söka Grundlärarprogrammet med inriktning F-3 på Uppsala universitet som första alternativ men tog bort denna i min ändring, så min fråga är nu om Uppsala...

   Julia SYV: Hej Nicole,jag förstår att det är viktigt för dig att få svar, men mycket av det du frågar om uppstår "genom slumpen": om det slumpar sig så att färre behöriga... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga