Rodi
  Hej!
  Jag vill plugga till elektriker. Jag ha varit i kontakt med komvux och de sa att jag inte kunde läsa utbildningen där eftersom jag redan har slutbetyg från gymnasiet, komvux rekommenderade mig att gå in i www.yrkeshogskolan.se och söka utbildningen genom yrkeshögskolan. Så jag kontaktade yrkeshögskola guiden och dom sa att det inte fanns någon grundläggande utbildning för elektriker utan det finns många olika inriktningar inom El. Jag vill jobba med att byta och laga exempelvis lampor hos folk eller bensinmack mm, så min fråga är vad heter den "inriktningen" inom El?

  3 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Rodi,
  jag tycker att det du vill utbilda dig till faller under "elektriker med allmän behörighet", och på yrkeshögskola finns det t.ex. den här utbildningen:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/elinstallatoer-allmaen-behoerighet

  men du kanske finner även den här utbildningen av intresse: http://www.yhguiden.se/utbildning/heta-utbildningar-yrkeshogskola/elkrafttekniker-eldistribution

  titta även på den här http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/entreprenor-elinstallation-med-allman-behorighet
  och även den här http://www.yhguiden.se/utbildning/personal-skills-yrkesutbildning/produktionsledare-el-med-allman-behorighet

  Även om du kanske inte är behörig, kan du söka och komma in på utbildningen då yrkeshögskola har rätt att ta in upp till 20% av studerande som inte är behöriga, om bedömning görs att du kommer att klara av utbildningens krav.

  Ett annat råd som jag kan ge dig är att du söker till komvux Elektriker kurspaket i alla fall. Du har rätt att söka. Du blir prioriterad i andra hand men i mån av plats kan komma in.

  Du kan även få hjälp på Arbetsförmedlingen. Skriv in dig på AF och säg att du vill bli elektriker. AF kan köpa en utbildningsplats till dig. AF prioriterar långtidsarbetslösa men du som är 20 år blir långtidsarbetslös redan efter 100 dagar.

  Jag råder dig att göra allt detta samtidigt: söka till komvux, skriva in dig på Af och söka flera Yrkeshögskoleutbildnignar -se var du kommer in och du kan välja senare i fall du får flera olika erbjudanden.

  Önskar dig stort lycka till!
  Milla
  Hejsan,
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/elingenjor - det är gymnasieexamen som är behörighet, står det på deras presentation.
  Hej igen,
  jag har samrått med kollegorna och vi tycker så här:
  sök till Komvux. Det är din rättighet att SÖKA. De utan gymnasieutbildning som också söker till elektriker, kommer in före dig men det kan eventuellt även finnas plats för dig. Om det i ansökan finns fråga om MÅL med dina studier eller plats att skriva under "Övrigt" - då uppger du att du vill få yrkesutbildning för att kunna få ett jobb, du visar då att du har klart och tydligt mål med dina studier, vilket är ett stort "PLUS" när man söker utbildning på Komvux.
  Sedan råder vi dig också att titta igenom utbildningar på www.yhguiden.se

  Om det är så att du inte kan flytta från Stockholm, titta då på de utbildningar som går i Stockholm och de som är på distans. Titta även på annat som inte har direkt med "el" att göra. Kanske fattar du tycke för ngt. annat ämne. Det kan i alla fall inte skada att titta på utbildningarnas presentationer. Sedan är det också så att om du söker och kommer in, har du alltid rätt att tacka Nej till utbildningsplats. Det är tillåtet. Det blir inga negativa konsekvenser för dig i fall du tackar Nej till en utbildningsplats. Till yrkeshögskola söker man till varje utbildning separat. Ingen vet hur många andra utbildningar på yrkeshögskola du sökte samtidigt. Sök många: alla de som du kanske kan tänka dig att gå. Se sen vart du kom in och välj en av dem - eller två (om båda är på halvtid t.ex.) - det finns folk som läser fler än en yrkeshögskoleutbildning samtidigt, speciellt om de är på deltid och/eller på distans.

  Sök även jobb samtidigt. Skriv in dig på Arbetsförmedlingen. AF har också egna utbildningar eller kan köpa utbildning åt dig. Det gäller att vara inskriven på AF för att ha rätt till hjälp från dem. Ju längre du är inskriven, desto mer hjälp från AF du har rätt till.

  Det är de bästa råden vi kan ge dig! Vi hoppas ngt. i våra svar blir till hjälp & vi håller tummarna för dig!
  Milla
  • Rodi okej då får jag göra det. tack så hemskt mycket för hjälpen.
  • Rodi Milla jag undrar om dom här utbildningarna ligger i Stockholm??
  • Milla Se ovan - ett utökat svar från mig. :)
  • Rodi nu ringde jag till vissa av dom, dom säger att jag behöver ha el utbildning på gymnasienivå för att kunna komma in där
  • Anna Vilken utbildning på gymnasiet har du gått?
  • Rodi samhällsvetenskap med beteendeinriktning
  • Anna Samhälle- är lite långt från elektriker... :) Är du säker på att du just vill bli elektriker? :)
  • Anna Jag har nu skrivit nytt svar till dig, se nedan!
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Rodi!

  Jag förstår att det kan kännas hopplöst att du inte får läsa till Elektriker och det är ingen rolig situation.
  En möjlighet kanske är att du har som mål att söka till högskola - till elingenjör och om du inte är behörig idag, kan du söka kurser på komvux så att du blir behörig till elingenjörsutbildning på högskola.

  Söka till KomVux kan ingen förbjuda dig, men du blir inte så högt prioriterad. I första hand kommer de personer in som inte hade möjlighet att få en gymnasieutbildning; det är en rättvisefråga - att alla skall få i alla fall en chans att få en gymnasieutbildning, därför får personer med enbart grundskolekompetens komma in före dem som redan har gymnasiekompetens: detta gäller just på KomVux.

  Vid ansökan till högskola och Yrkeshögskola är det andra principer.

  Jag skall nu söka information och samråda med kollegorna och återkommer i fall jag får ngt. svar eller hittar info- som, enligt min bedömning, kan vara till hjälp för dig.

  Bästa hälsningar
  Anna
  Hej igen!
  Det finns utbildningar på Yrkeshögskola som inte kräver att du är utbildad elektriker sedan innan, t.ex. den här http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/elingenjor
  De kräver enbart gymnasieexamen. Så står det i alla fall på deras hemsida. Det är 2 år på heltid man läser i Helsingborg.
  Sök bland utbildningar på www.yhguiden.se - se vad du hittar.

  Jag har mailat till Elektrikerförbundet - undrar vad de kan föreslå för någon i din situation.
  När det svarar, vet jag inte, men så fort de svarar, hör jag av mig.

  Alla högskoleutbildnignar finns på www.studera.nu. T.ex. till Elektroingenjör på högskolan i Halmstad är Behörighetskrav:
  Grundläggande behörighet + Fysik B, Kemi A, Matematik D. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c. Utbildningens längt är 3 år och här ser du utbildningens hemsida: http://www.hh.se/villstudera/ingenjorochteknik/programgrund/elektroingenjor180hp.65438384.html?ptKod=TGELT15H
  I fall du inte är behörig, kan du söka Tekniskt basår där man läser upp Fysik, Kemi, Matte. Behörighet till det tekniska basåret är - Grundläggande behörighet + ibland Matte 2 och ibland Matte 3... på några högskolor räcker det med Matte 2, men inte på alla.

  http://www.hig.se/TGEKY - Elektroingenjörsprogrammet i Gävle, 3 år.
  http://www.hv.se/sv/utbildning/program?program=1172&event=17887 - Elektroingenjör, elkraft, 3 år på högskolan Väst.

  Teknisk bastermin: http://www.hh.se/villstudera/ingenjorochteknik/programforutbildning/tekniskbasterminelektroingenjor20veckor.65438411.html?ptKod=TZELV16V - med behörighet Matte 2.

  En bra sida för den som kan tänka sig plugga till ingenjör är http://www.ingenjorsvagen.se
  Jag råder dig kontakta dem på Ingenjörsvägen i fall du kan tänka dig läsa till Civilingenjör eller Högskoleingenjör.

  Önskar dig allt väl!
  Anna  • Rodi okej jag väntar på ditt svar tack Anna
  • Rodi Snälla Anna kan du kolla hur många år man behöver plugga om man vill bli elingenjör och vad antagningskraven är ??
  • Anna Alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu. Jag skriver även ett utökat svar till dig.
  • Rodi okej tack
  • Anna Se ett utökat svar - ovan.
  • Rodi Anna jag vill inte plugga mer än 2år. Men el ingenjör var ca2år men problemet för blir antagningskraven.
  • Rodi Problemet är att jag kan inte uppfylla deras antagnings krav men jag vill så gärna plugga till elektriker eller elingenjör
  • Milla Till en Yrkeshögskoleutbildning var det bara gymnaseiexamen som var kravet och du har väl gymnasieexamen från samhällsvetenskapsprogrammet? Då är du behörig.
  • Rodi Vilken skola var det som bara krävde gymnasieexamen Milla ?
  • Milla Yrkeshögskolan Helsingborg - är det, se länk i mitt utökade svar - ovan.
  • Rodi Okej tack så hemskt mycket Milla jag uppskattar verkligen din hjälp. Men jag har tyvärr inte möjligheterrna att flytta dit. Kan enbart plugga i Stockholm men tack så hemskt mycket ändå.
  • Milla Jag fyller på mitt svar lite mer snart, OK?
  • Rodi Okej tack Milla.
  • Rodi Finns utbildningen för VVS i Stockholm ?!!
  • Milla Jag satt in 2 länkar till VVS i Stockholm i ännu ett utökat svar, se ovan. :)
  • Milla Du kan med fördel skriva en ny fråga, vi ser de nya frågorna först. Nu är det så många svar och utökade svar - så man vet snart inte vad är vad... :) det blir lite rörigt här snart... Skriv en ny fråga nästa gång, det blir lättare för oss att se, OK?
  • Rodi Okej Men jag söker till VVS ingenjör (första länken) tack så hemskt mycket för hjälpen.
  • Mikael Vi är glada om våra svar blir till hjälp.
  • Rodi det har varit till stort hjälp tack!
  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Rodi!

  Jag läste din fråga och tänkte på ännu en möjlighet som kanske finns: att komma in i branschen som "vuxenlärling". Det gäller då att vara inskriven på Arbetsförmedlingen och få en "kompletterande utbildning" via AF. Fråga efter den möjligheten på AF, det är mitt råd till dig. Det är AF som bestämmer i den frågan men du kan i alla fall fråga. Du förlorar inget på att fråga om det.

  Mvh Julia SYV på Fråga SYV

  Frågor och svar

  • Abdi 16 år

   Hur byter jag program i gymnasiet, från Natur till Ekonomi?

   Hej! Jag har nu gått i Natur-programmet i gymnasiet nu i snart en termin, men jag mår inte bra och vet inte vad jag ska göra. Är det ens möjligt för mig att byta linje från natur till ekonomi nu utan att gå om en Årskurs? Problemet var den att jag inte valde några andra linjer under...

   Anna SYV: FHej Abdi,om du får många godkända betyg (helst alla) under första året på ditt program, så är det inte helt omöjligt att du skulle kunna läsa... Läs hela svaret
  • Mary 19 år

   Räknas betyg i utökade kurser?

   Hej, jag ska snart söka till högskola/universitet och har läst en gymnasiekurs på distans utöver min gymnasieutbilding (2500 poäng). Mitt betyg i den kursen blev tyvärr väldigt lågt och jag undrar om jag måste räkna med det betyget...

   Liselotte Johansson: Hej Mary!om kursen ej ingår i ditt examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) och inte krävs för behörighet, kommer betyget i den kursen räknas in ENDAST OM den kursen ger... Läs hela svaret
  • Elin 25 år

   Behörighet kurs?

   Hejsan! Jag gick ut -16 med F i Gymnasiearbete och har bara studiebevis. Nu har jag sökt till komvux den kursen för att fixa ett examensbevis och förhoppningsvis klara av det! Grejen är den att jag hade gärna velat söka kursen webbutveckling 1 samtidigt jag...

   Liselotte Johansson: Hejdet finns yrkeshögskoleutbildningar som för särskild behörighet kräver bland annat godkänt betyg i gymnasial kurs Webbutveckling 1, det är t.ex yrkeshögskoleutbildning Frontend / App Developer hos... Läs hela svaret
  • Linnea 24 år

   Tips och råd kring val av universitet och utbildning?

   Hej! Behöver lite råd och tips kring val av utbildning. Just nu går jag sjuksköterskeprogrammet sen ht-21 i Umeå och kommer till sommaren ha gått två läsår av tre. Och nu står jag i valet och kvalet att fortsätta eller inte....

   Liselotte Johansson: Hej Linnea!Roligt att du fick så pass högt resultat på högskoleprovet! Vad gäller "hoppa in" i år tre på sjuksköterskeprogrammet, så kan det... Läs hela svaret
  • Persia 21 år

   Merit, jätte viktig fråga?

   Hej! Jag gick på handel och administration i gymnasiet. Jag tog ej examen, eftersom jag gjorde inte naturkunskap 1a1 och religionskunskap 1. Jag skall läsa till fastighetsmäklare. Behörigheten är engelska 6, matematik 3b och samhällskunskap 1 eller 1a1 och 1a2....

   Liselotte Johansson: Hej Persia,för att komma på en universitetsutbildning i Sverige konkurrerar du med ditt Meritvärde.Meritvärde är en siffra = summan av jämförelsetalet (samma som snittbetyget) + eventuella merit-... Läs hela svaret
  • Sia 22 år

   2300 sökning till yrkeshögskola?

   Jag undrar om man kan ansöka till yrkeshögskola med 2300 från komvux?

   Liselotte Johansson: Hej Sia,yrkeshögskola kan ta in obehöriga. Det finns därför chans att komma in på yrkeshögskoleutbildningar även utan examensbevis från gymnasiet eller från komvux.
  • Lovisa 35 år

   ES/SA behörighet?

   Jag har hört att den enda behörighetsskillnaden på det estetiska programmet jämfört med samhällsvetenskapsprogrammet är matte b - stämmer det? I så fall är det ju enkelt att få SA-behörighet på ES. Tacksam för svar!

   Liselotte Johansson: Hej Lovisa,svar på frågan du ställer är - I princip, ja! Men det finns viktiga detaljer. T.ex kan inte matte 2 eller högre kurser i ämnet matematik garanteras på ES. Det är endast obligatoriska... Läs hela svaret
  • Sally 29 år

   Grundläggande behörighet högskola?

   Hejsan. Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2012. Totalt 2500 poäng. Jag läste inte Engelska B, det ingick inte i handels och administrationsprogrammet. Behöver jag läsa upp Engelska B på komvux nu för att ha grundläggande...

   Liselotte Johansson: Hej Sally!Enligt informationen på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/slutbetyg-2010-och-framat/grundlaggande-behorighet behöver du inte, för grundläggande behörighet, ha godkänt betyg i engelska B eller engelska 6.
  • ORINTA 37 år

   Yrkesvägledning?

   Hej ! Jag velar mellan fritidsledare och fritidslärare utbildning. Min första tanke var att sudera till fritidsledare och se om jag trivs med utbildningen och sen vidare utbilda mig till pedagog. Men min fråga då är måste jag studera ytterligare 3 år ?...

   Liselotte Johansson: Hej Orinta!till Fritidsledare utbildar man sig på en folkhögskola, och till olika sorters lärare - på lärarhögskolorna (på högskolenivå, alltså). Det är utbildningar inom olika... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar...

   Liselotte Johansson: Hejsan,på Jönköpings universitets hemsida/webbplats (just där de berättar om den utbildningen som du nämner i din fråga) läser man bland annat följande: "65 procent av platserna... Läs hela svaret
  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Liselotte Johansson: Hej Emil!Jag råder dig boka tid med SYV på komvux. Du kan också kontakta rektor på komvux och förklara din situation. Komvux har begränsade resurser. Komvux väljer därför oftast... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux....

   Liselotte Johansson: Hej och tack för din fråga!För examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng. Av de får max 150poäng vara F. Det är alltså 2250 GODKÄNDA poäng som du... Läs hela svaret
  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Liselotte Johansson: Hej Cajsa!i examensbeviset som du fick när du gick ut gymnasiet kommer ingenting att ändras, får inte ändras, helt enkelt. Om du vill få upp ditt meritvärde så finns det... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga