Emelie 19 år
  Hej! Jag går på samhällslinjen och tycker inte direkt om det pga för mycket läxor och högt tempo. Men klassen tycker jag är bra och även skolan.

  Jag ville då byta till en yrkeslinje och den ända som man troligtvis kan börja i är VO. Jag tycker om psykologi och jag tror att jag vill jobba med människor. Men jag är orolig om jag inte kommer tycka om VO... För jag vill inte jobba inom ålderdomshem och är inte så jätte intresserad om det direkt. Jag gillar inte heller no t.ex hur proteinsyntesen går till och så! Men jag vill gå en linje som inte har lika mycket plugg och även där det är praktik.

  Men jag vill som sagt jobba med människor, tror du VO skulle passa mig bra?

  Det känns dock jobbigt att behöva byta skola och klass såhär sent in på terminen :(
  • Emelie Jag ska fråga om skuggning. Men är det stor skillnad med läxor och prov? Är även orolig om jag inte kommer finns ett intresse i det, men jag tänker att denna linjen kan vara bra för att jag vill ju jobba med människor och inte ha det liks stressigt i skolan utan ha fritid och må bra. Självklart är det plugg på VO också men inte lika mycket som samhäll väl? Jag hade nog kunnat gå kvar i min klass tror jag, dock har jag fått F på prov på samhäll och det har jag aldrig fått tidigare. Är väldigt skoltrött och har tappat studiemotivationen :(
  • Emelie Finna ett intresse inom vården*
  • Julia Jag har nu också utökat mitt tidigare svar, se nedan. :)

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Emelie,

  jag tycker du kan gå Prova-på dag på VO, typ "ett långt studiebesök" - eller minst en halvdag. De flesta gymnasieskolor erbjuder den möjligheten, som ofta kallas för Skuggning (man "skuggar" en elev eller en klass).

  Ang. VO och äldreomsorg/hemtjänst. Ja, många undersköterskor arbetar inom äldreomsorg eller hemtjänst för att det är där jobben finns. Men undersköterska kan även läsa på yrkeshögskoIa direkt efter gymnasiet och bli Specialistundersköterska>> eller Tandsköterska eller Vårdadministratör (läkarsekreterare). Dvs det finns även andra vägar att gå efter VO-programmet.

  Sedan är det också så att oavsett vilket jobb man söker, så uppskattar arbetsgivare att man har kunskaper i hälsa och första-hjälpen. Direkt efter gymnasiet kan man få jobb inom många olika områden, på diverse olika arbetsplatser där man kan bli upplärd direkt på arbetsplatsen, dvs inte behöver någon specifik eftergymnasial utbildning. Se här>> vilka "gymnasiekompetensyrken" som finns. Och kommer man från VO, är det ofta ett plus, då många arbetsgivare uppskattar att man har gått på praktik och kan ge första hjälpen. Man på VO läser obligatoriskt en kurs i psykologi, t.ex - vilket också är bra i många yrken ... :)

  Man kan också på VO bli behörig till Sjuksköterskeprogrammet och även till många andra högskoleutbildningar, läs gärna på den här sidan>>>

  hej igen!

  jättetråkigt att du känner dig så pass skoltrött.

  Att du är ledsen för F-varning förstår jag mycket väl, och speciellt när du aldrig förut fick F-betyg.

  Saken är den att på gymnasiet ställs det högre krav än på grundskolan. Sedan är man lättare och svårare för vissa ämnen och det kan också "gå i perioder". Nu är du så pass skoltrött, och det är två tredje delar av läsåret kvar! :(

  Jag vill kunna ge dig ett lugnande besked, men vet inte om jag riktigt kan göra det, utan att fara med osanning. :( Om du från början av läsåret gick på ett yrkesprogram, skulle det vara "andra bullar", men nu ska du behöva läsa ikapp på ett nytt program. Eleverna på VO (och på alla andra program) har lärt sig ganska mycket på 10 veckor som har gått från läsårets början.

  Att läsa ikapp är inte "en dans på rosor", det måste man ha klart för sig.

   

  Jag har en fundering /eller ett förslag/ fast beslutet ligger inte hos oss här på Fråga SYV. Mitt förslag går ut på att du pratar med dina föräldrar/vårdnadshavare först och sedan kanske att ni tillsammans (du och dina föräldrar) kurator, skolsköterska, SYV och din klasslärare/mentor: berättar hur du mår och att du inte orkar läsa så som Samhällsvetenskapsprogrammet kräver, men att det är nu "för sent" att byta till ett yrkesprogram (du orkar inte heller läsa ikapp det du har missat på ett yrkesprogram) och att du vill fortsätta vara inskriven på ditt nuvarande program /eller blir inskriven på Individuellt alternativ inom IM/, men vill få gå iväg och skugga i några dagar på olika yrkesprogram - för att inför nästa läsåret bestämma dig vilket yrkesprogram du ska söka i första hand.

  Om du kan bli inskriven på IM, Individuellt alternativ >> (vilket är ett undantag i ditt fall) - kan du kombinera studier med praktik eller t o m gå på "helpraktik", och om du praktiserar på olika arbetsplatser under kortare perioder, kan du på så sätt se dig om och bestämma inför nästa läsår - vilket yrke du vill satsa på. Du gör sedan ansökan till hösten 2017 (om hur det går till praktiskt att göra ansökan till gymnasiet när man redan går på gymnasiet - prata med SYV på din gymnasieskola eller kontakta ditt Antagningskansli - om du inte vet hur du kontaktar ditt antagningskansli - hitta rätt kansli på www.antagningskanslier.se - där finns det kontaktuppgifter till alla de olika Antagningskanslier).

   

  • Emelie Jag ska försöka kunna skugga. Men jag är intresserad att jobba med människor i framtiden. Men är rädd att VO inte intresserar mig. Är det mindre plugg på VO än det är på samhäll? För på samhäll har jag det svårt, jag har alltid haft bra betyg men är väldigt skoltrött och inte studiemotiverad just nu. Har t.ex fått F på prov för att jag inte hinner med att plugga och innan jag började här på gymnasiet har jag aldrig fått ett F innan.
  • Emelie Allt känns så jobbigt just nu för jag skulle helst vilja gå BF men det är stopp där, nu finns det bara VO som man kan troligtvis börja i.
  • Julia VO är bättre än BF på så sätt att på BF får man yrke Barnskötare, som inte är ngt. framtidsyrke (detta pga allt fler kommuner ej anställer på dagis utan Förskollärarexamen, i alla fall kan man ej få fastanställning utan Förskollärarexmen). Och på VO lär man sig om hälsa och första hjälpen som bra att kunna i alla yrken. Jag skriver nu också ett utökat svar till dig.
  • Hanna Om det går att byta till vård beror på hur många som vill byta dit nu. Om det är ca 5 personer kommer vi få kunna börja där för när de på VO har praktiv är vi i skolan med en lärare och läser ikapp det vi har missat. Vi kommer då ha våran praktik som vi skulle haft i 1:an istället hösten efter gymnasiet och det är inget stort problem för mig. Även om jag är skoltrött skulle jag bli stressad av att inte gå i skolan eftersom jag har 3 år framför mig. Jag hoppas att detta bara är en period som jag kommer ur snart. Det är sant att VO får man ett yrke av och att det är bra att ha de kunskaperna med sig i varje yrke. Men det känns som att BF har roligare ämnen av de jag har läst om de. Men som sagt är VO bättre och jag kommer ändå inte in på BF. Men tack så mycket för svar! :)
  • Julia Jag blir glad om mitt svar blir till hjälp för dig och jag hoppas det löser på ett bra sätt! Hör av dig och berätta hur det går! LYCKA TILL! :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Mathilda 18 år

   Hur ska jag ta mig till?

   Hej, är en tjej som går sitt andra år på det samhällsvetenskapliga programmet i Eskilstuna. Under senaste tiden, några månader har mer och mer tankar vuxit sig fram i samband med att folk ständigt frågor vad man vill i framtiden bli eller studera vidare till, men att också jag själv börjar tänka...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Astor 20 år

   Kan man byta gymnasium när man ska fylla 20 samma år?

   Hej! Jag trivs väldigt bra på den skola som jag går på nu. Men jag får inte det stödet som jag behöver och skolan ska nu dra ner på resurser. Kan man byta gymnasium även fast man ska fylla 20 samma år? ( Är fortfarande 19 men fyller 20 i sommar). Tacksam för svar!

   Anna SYV: Hej Astor,från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år börjar man "tillhöra" komvux (kommunal Vuxenutbildningen). Du måste därför bli ANTAGEN till en... Läs hela svaret
  • Patrik 23 år

   Högskolepoäng utan examen?

   Hej! Om man har studerat ett tag men väljer att hoppa av, är högskolepoängen trots ingen examen värt något när man söker jobb? eller bör man istället gå klart alla år och ta examen för att det ska ha någon betydelse? Studerar företagsekonomi!

   Anna SYV: Hej Patrik,betyg i kurser som man har avslutat och hp (högskolepoängen) registrerade i LADOK - gäller tillsvidare; de försvinner inte. Du har därför rätt att lista upp dem i din CV. Vad... Läs hela svaret
  • William 22 år

   På vilka universitet kan man börja juristutbildningen på VT?

   På vilka universitet är det möjligt att börja utbildningen till jurist på VT?

   Daniel Larsson: Hej William!Stockholms Universitet, Uppsala Universitet och Lunds Universitet har idag /och har förut/ haft vårstarter på Juristprogrammet; hur det blir i framtiden - vet man inte,... Läs hela svaret
  • Breenata 23 år

   vad kan man jobba med lingvistik examen ?

   Jag studerar nu i lund universitet lingvistik och språk(Spanska) vad kan man jobba med då? huvudäme lingvistik ??

   Anna SYV: Hej Breenata;förutom att ge ämneskunskaper tränar studier i lingvistik upp din förmåga till problemlösning och kritiskt och analytiskt tänkande och även din kommunikativa... Läs hela svaret
  • Olle 16 år

   Hur kan jag göra för att bli läkare/jurist?

   Jag är 15 år, och ska välja gymnasium till våren. Jag vill bli jurist (advokat/åklagare), och jag är ganska säker på min sak, så ek-jur är den "bästa" linjen att gå för det. Dock har jag nyligen börjat fundera på att sikta på typ läkare, eller något liknande. Jag vet att juridik kan pluggas på...

   SYV-besökare Syv: Hej Olle,högre naturvetenskapliga/medicinska utbildningar, som läkar-, tandläkar-, veterinär-, marinbiologprogrammen, kräver - för särskild behörighet - godkända betyg... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Var pluggar man till receptionist?

   hej som rubriken lyder undrar jag - i fall man vill bli receptionist, var pluggar man? och hur länge tar det? Tacksam för svar! Julia A.

   Peter SYV: Hej Julia, jobba som receptionist kan man med diverse olika utiblildningar. Kika gärna på yrke/receptionist och även på yrke/hotellreceptionist och även på yrke/administratör,... Läs hela svaret
  • Samar 20 år

   Kan jag gå från socionom till psykolog och tillgodoräkna mina HP?

   Hej! Jag tog precis studenten, våren 2018. Min passion och dröm har alltid varit att bli psykolog, barnpsykolog mer specifikt. Men jag kom inte in på psykologprogrammet varken hösten 2018 eller våren 2019. Utan jag kom in på socionomprogrammet hösten 2018 och jag tackade ja och läser nu andra...

   Daniel Larsson: Hej Samar,som reglerna ser ut nu så kan man i Sverige endast bli Psykolog genom att ta examen från psykologprogrammet. Och för att komma in på psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Emma 27 år

   Kan jag arbeta som undersköterska på sjukhus?

   Hej! Jag har läst tre avklarade terminer på sjuksköterskeprogrammet via Linköpings universitet. Efter det valde jag att pausa och arbeta som undersköterska ett tag vilket jag fortfarande vill göra. I Linköping/Norrköping är kravet för att arbeta på sjukhus tre avklarade terminer på...

   Anna SYV: Hej Emma,kort svar på din fråga är att det är upp till varje arbetsgivare att anställa vem de vill som Undersköterskor. Ett längre svar och en... Läs hela svaret
  • Moa 22 år

   Kandidatexamen i ekonomi?

   Hej! Jag håller på att plocka i hopp fristående kurser för att kunna plocka ut en kandidatexamen i ekonomi. Nu till hösten är det dags för mig att läsa statistik och jag undrar om kursen statistik då måste ges vis "ekonomiska fakulteten" eller om det även går bra att läsa statistik som ges vid...

   Milla SYV: Du måste få svar från det lärosäte där du planerar ta ut kandidatexamen för att det är de som har tolkningsföreträde i den frågan.
  • Erik 18 år

   vilka kurser från gymnasiet behövs för att bli SV/MA lärare för år4-6?

   Går i handelsprogrammet och är inte direkt nöjd och har försökt byta skola hela terminen men tyvärr så är det alltid fullt i skolorna och jag har direkt ingen plats och jag vill inte hoppa av gymnasiet så jag ska försöka hålla ut dessa 3 år Undrade hur jag blir mattelärare och Engelska...

   Milla SYV: Du behöver godkända betyg i svenska 2&3 och helst även i matematik 4; svenska 2&3 och engelska 6 ingår i grundläggande behörighet;  i... Läs hela svaret
  • Anne 17 år

   Får man ha två individuella val i tvåan?

   Hej! jag går i ettan på ekonomilinjen på hälsingegymnasiet i bollnäs och funderar på individuellt val. Jag har valt att fortsätta med mitt språk i tvåan men undrar då om jag bara kan välja ett individuellt val nästa gång för det man då kan välja mellan är en reseguidnings kurs eller grafisk...

   Milla SYV: Du måste få svar ftån just din gymnasieskola; det kan hända att reseguidningskurs och grafisk kommunikation kommer att gå samtidigt men du kan ju inte klona dig.:)
  • Lisa år

   Utbildningar till arbetsmiljöingenjör?

   Hej! Jag har en högskoleexamen som hälsopedagog, men i nuläget är det svårt att få jobb inom det yrket pga konkurrens. Jag tog examen 2016. Istället funderar jag på att utbilda mig till arbetsmiljöingenjör, där det finns en större...

   Anna SYV: Hej Lisa, Relevanta utbildningar som leder till yrket Arbetsmiljöingenjör - kan finnas på högskolenivå och på yrkeshögskolenivå. Utbildningar inom yrkeshögskola kan i... Läs hela svaret
  • A 16 år

   Hur många elever har ansökt?

   Hej! Jag undrar om man kan få reda på hur många som ansökt till en viss skola? Jag undrar om internationella engelska gymnasiet i södermalm

   Milla SYV: Under omval kan situationen ändras ganska mycket ! 
  • Lowa 21 år

   Möjlighet att höja snittbetyg för att komma in på drömutbildning?

   Jag har 19,32 i snittbetyg, men det räcker inte för att komma in på utbildningen jag vill gå. Finns det något sätt att höja detta förutom att göra högskoleprovet?

   Milla SYV: Ja, genom att höja ditt meritvärde - om du inte har max i merit som är 2,5 och/eller genom att få högre betyg i de kurser som ingår i ditt examensbevis.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga