1 Svar

  Liselotte SYV på GymnasieGuiden

  Hej Johanna,
  Programmering 1 - är en 100-poängs kurs. Den kan läsas på heltid på fem veckor. Det är alltså en normalstor gymnasiekurs. Att kunna jobba som programmerare med endast den kursen "i bagaget" tror jag inte kommer att gå. I och för sig är det upp till en arbetsgivare att anställa vem hen vill för programmeringsuppdrag. Det finns exempel på att de som jobbar som programmerare är självlärda, ej har någon formell utbildning; det är ovanligt men förekommer. Har man stor talang för programmering och har lärt sig på egen hand och hittar en arbetsgivare eller uppdragsgivare som är beredda att betala för ens tjänster, så är det fritt fram att börja jobba. 
  Programmerare och de flesta andra yrken inom område DATA-IT är i Sverige icke-reglerade. Det är med det arbetsgivarens "sak" att bestämma vilken utbildning som accepteras och leder till anställning. 
  *****
  Vad gäller behörighet till högre studier, så ser vi att ganska många Yrkeshögskoleutbildningar inom område DATA-IT kräver för särskild behörighet godkänt betyg i Programmering 1. 
  Exempel på yh-utbildningar där i kraven för särskild behörighet ingår gymnasial kurs Programmering 1:
  utbildning/yrkesakademin-yrkeshogskola/bi-analyst-ai-kompetens
  utbildning/uddevalla-vuxenutbildning/backend-utvecklare
  utbildning/jensen-yrkeshogskola/ai-developer
  utbildning/teknikhogskolan/net-utvecklare
  utbildning/it-hogskolan/net-cloud-developer

  Liselotte

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga