Ida 23 år
  Hej!
  Jag är en mycket ambitiös elev som lägger mycket av min fritid på skolan. Just nu står jag inför det svåra gymnasievalet, som för mig i nuläget känns livsviktigt... Jag gillar alla ämnen i skolan men drar mig mer mot Naturvetenskap, då jag anser att det är en mycket bred linje som senare kommer att öppna många dörrar karriärsmässigt. Dock är jag inte säker på att jag vill hålla på med något med naturvetenskapligt när jag väl ska börja arbeta. Vad jag vill jobba med är fortfarande för mig ett mysterium. Men jag intresserar mig just nu för ekonomi och ledarskap och skulle vilja bli någonting inom juridik eller inom finansvärlden. Jag vet dock att jag inte kommer våga välja ekonomi juridik på grund av att jag vill kunna välja mer fritt senare. Är det möjligt att arbeta inom finans eller som advokat senare efter vidarestudier? Eller måste jag välja en helt annan linje än natur för att kunna bli det?

  1 Svar

  Lena SYV SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, jag möter många elever som väljer mer av nytta än det de verkligen har lust att läsa. Du ska läsa ett gymnasieprogram som du känner lust och motivation inför inte ett som du kanske, möjligtvis kan ha nytta av i framtiden. Då kan det bli tungt om man inte brinner för ämnena.

  Men visst - Natur/natur ger dig behörighet att söka brett över hela högskolan - även inom ekonomi och juridik men då ska du också orka med tempot, matten och alla no-ämnen.

  Mysteriet med vad man vill satsa på i framtiden brukar växa fram med tiden men det kan vara viktigt att vara aktiv och ta reda på saker och ting medan. Vilka alternativ finns det på olika högskolor, vilka olika yrken finns det egentligen? Vilken arbetskraft behövs i framtiden?

  Här kommer ett par användbara länkar;

  http://allastudier.se/utbildningar/

  http://www.studentum.se/

  http://www.arbetsformedlingen.se/

  http://www.lonestatistik.se/

  /Lena, Syv

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga