Hanna 22 år
  Jag börjar snart IB1 och mina ämnesval är som lyder:

  Svenska HL
  Historia HL
  Psykologi HL
  Engelska A SL
  Biologi SL
  Matte studies

  Har hört att jag får särskild behörighet för samhällskunskap om jag läst minst ett ämne i den samhällsinriktade ämnesgruppen på IB. Stämmer det? Vilka svenska kurser motsvarar historia HL och psykologi HL?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Hanna!
  På länken
  https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/Sarskild-behorighet/ hittar du information om motsvarande kurser i det svenska systemet.
  Du måste ha lägst betyget "4" i ämnet för att uppfylla det särskilda behörighetskravet.

  När det gäller Psykologi så översätter ej Universitets och Högskolerådet den kursen till en "motsvarande svensk kurs", eftersom godkända betyg i Psykologi på gymnasienivå ej krävs som särskild behörighet till någon högskoleutbildning i Sverige.

  Psykologi kursen på IB-programmet går djupare och bredare in i ämnet psykologi än någon av de svenska motsvarigheterna inom gymnasiala psykologikurser.

  Likaså när det gäller Historia HL, den kursen är mycket djupare och bredare, det finns inte en motsvarighet i det svenska systemet. Universitets- och Högskolerådet (UHR) räknar bara till att Historia SL motsvarar som du kan se på länken (ovan) Historia 2 i det svenska systemet.

  Bästa hälsningar och lycka till med dina studier!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga