Fredrik

  Jag studerar ämneslärarprogrammet för Gymnasieskolan, vilket kräver två ämnen. Utöver det vill jag även bli en programmeringslärare och har läst, samt kommer att läsa programmeringskurser vid sidan av lärarstudierna. Finns det något typ av krav för att jag officiellt ska kunna tilltala mig som programmeringslärare eller är det en subjektiv bedömning som varje individuell skola får göra? Som exempel behöver jag ha minst 90 hp "ämnesstoff" för att "officiellt" bli en mattelärare (om det är mitt andraämne), eller 120 hp om det är mitt förstaämne. Finns sådana krav för en programmeringslärare? Kan jag redan nu som lärarstudent kalla mig själv för en programmeringslärare utan att ha arbetat som det?

  • Liselotte : Om jag förstår dig rätt så har du inte (ännu) lärarexamen. Det är lärarexamen som ligger som grund för utfärdandet av lärarlegitimationen (i alla fall som regel).
  • Fredrik :

   Så är det självklart, frågan var hypotetisk. Du kan dock vara lärare utan legitimation, däremot bara under en viss tid (typ 1 år åt gången).

   Eftersom det inte finns etablerade regler som behöver uppfyllas för ett "program" som fullbordar en programmeringslärarutbildning så undrade jag vad som krävs, om vi nu förutsätter att jag har en lärarlegitimation, för att jag ska kunna räknas som en programmeringslärare? Finns det några kriterier som jag behöver uppfylla eller har missat? Några poäng som måste uppnås? Eller räcker det utan någon utbildning alls inom programmering?

  • Julia :

   skolverkets webbplats läser man bl.a följande: Ämnet programmering En lärares kompetens är relevant för ämnet programmering om hen med godkänt resultat har genomgått utbildning om 90 högskolepoäng inom datateknik, datalogi eller informatik varav 30 högskolepoäng inom programmering, eller på annat sätt visar likvärdiga kunskaper och kompetenser.
   ********* Men när det är lärarbrist kan ibland nästan "vem som helst" undervisa. :( Vad "eller på annat sätt visar likvärdiga kunskaper / kompetenser" betyder måste du fråga skolverkets avdelning för lärarlegitimationer. 

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Fredrik,
  det är skolverkets avdelning för lärarlegitimationer som bestämmer i frågor om lärarleg. Vad jag som Allmän studievägledare kan säga (inte expert på just lärarutbildningar) att du bäst får svar på din fråga hos studievägledare som jobbar på lärarhögskolorna. Annars, så ser det ut som att dataämnen på gymnasiet hör till de så kallade "vissa ämnen", var god se Framtid.se/yrke/larare-i-vissa-amnen 
  Du kan ansöka om att bli bedömd som behörig i dessa ämnen om du uppfyller kraven enligt Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:159). 
  Exempel:
  Vad gäller lärarens kompetens att undervisa i Ämnet gränssnittsdesign
  En lärares kompetens är relevant för ämnet gränssnittsdesign om hen
   1. har behörighet i något av ämnena animation i gymnasieskolan, digitalt
  skapande
  i gymnasieskolan, grafisk kommunikation i gymnasieskolan,
  programmering i gymnasieskolan eller webbutveckling i gymnasieskolan,
  webbserverprogrammering i gymnasieskolan och mobila applikationer i
  gymnasieskolan samt med godkänt resultat har genomgått utbildning om 15
  högskolepoäng inom mjukvarudesign, programmering eller webbutveckling
  och dessutom med godkänt resultat har genomgått utbildning om 15
  högskolepoäng inom gränssnittsdesign, interaktionsdesign, användbarhet eller
  informationsarkitektur, eller

   2. på annat sätt visar likvärdiga kunskaper och kompetenser.********
  **************

  OM LÄRARENS KOMPETENS ATT UNDERVISA  i Ämnet programmering
  En lärares kompetens är relevant för ämnet programmering om han eller hon
   1. med godkänt resultat har genomgått utbildning om 90 högskolepoäng
  inom datateknik, datalogi eller informatik varav 30 högskolepoäng inom
  programmering, eller
   2. på annat sätt visar likvärdiga kunskaper och kompetenser.

  • Fredrik : Tack så mycket för svaret! Var precis det jag letade efter men inte hittade! Lite roligt att det finns ett krav om 90p för den officiella titeln, men inget som hindrar dig att överta tjänsten om du saknar poängen. Tack så mycket igen!
  • Julia : Vi på FRåGA SYV är glada om våra svar blir till hjälp! lycka till!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga