Anonym.1

  Hej! Jag har fått studiebevis och vill få examen. Jag undrar vilka kurser jag bör få godkänt i för att få examen. Har gått olika program. De kurserna jag vet jag måste komplettera är: naturkunskap 1b, historia 1b & en språkkurs. Fick några F så undrar ifall jag behöver komplettera någon av dem kurserna? Totalt fick jag 2800 poäng. Digitalt skapande 1: C Engelska 5: C Engelska 6: C Florist 1: D Hantverk - introduktion: E Historia 2a: E Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering: D Idrott och hälsa 1: E Journalistik: B Matematik 1a: E Matematik 2b: F Medieproduktion 1: C Medier, samhälle & kommunikation 1: C Psykologi 1: D Religionskunskap 1: E Samhällskunskap 1b: D Samhällskunskap 2: E Svenska 1: C Svenska 2: E Svenska 3: E Tradition och utveckling: D Filosofi 1: F Spanska 3: F Spanska 4: F Naturkunskap 2: F Religion 2: F Samhällskunskap 3: F Gymnasiearbete: E

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  HEJ,
  du skriver bland annat följande: "De kurserna jag vet jag måste komplettera är: naturkunskap 1b, historia 1b & en språkkurs." men det stämmer inte. Du har godkända betyg i svenska 1, 2 och 3 och i engelska 5 och 6 och med det har du alla språkkurser som är obligatoriska för att ta ut högskoleförberedande examen från komvux. Några andra språk än svenska och engelska behöver man, på komvux, inte läsa. 
  Naturkunskap 1b och Historia 1b är obligatoriska kurser i en högskoleförberedande examen men du kan, för det första, ta ut yrkesexamen på komvux (yrkesexamen som ger dig högskolebehörighet, det är fullt möjligt och ganska fördelaktigt, dessutom). I yrkesexamen kan mindre kurser i naturkunskap och historia ingå, 50p.kurser 1a1-kurser, inte 1b-kurser, alltså. Och i komvux-examen kan du ha 150 F-poäng, alltså du kan t.ex ta in F i Naturkunskap 1b, eller i Samhällskunskap 1b, eller så kan du ta in F-betygen i 1a1-kurserna (om du tar ut yrkesexamen från komvux); 1a1kurserna är på 50poäng/styck; tillsammans går de ut på 100p. och det är mindre än max antal F-poäng som du har ha i examensbevis från komvux.
  Kursen Idrott och hälsa 1 får inte ingå i examensbevis från komvux. Totalt behöver du ha 2.400 betygsatta poäng, av dem max 150poäng kan ingå med F-betygen. 
  Vilka kurser som på komvux är obligatoriska beror på vilken typ av examen du vill ta ut:
  högskoleförberedande inom Naturvetenskap-Teknik
  högskoleförberedande inom Samhälle-Humaniora
  eller en yrkesexamen och i så fall mot vilket yrke....
  Jag är nyfiken: hur kommer det sig att du har F i kursen naturkunskap 2 men saknar betyg i nk1b, som är en underliggande kurs? Har du inte läst nk1b och började direkt med nk2? 
  Varför kan det vara fördelaktigt att läsa mot yrkesexamen på komvux? Jo, för att du kan få högskolebehörighet + utbildning till ett efterfrågat praktiskt yrke, t.ex yrket Nätverkstekniker eller yrket Butikssäljare. Inom yrkesexamen kan du inkludera svenska 2 och 3 samt engelska 6, vilket ger dig grundläggande behörighet till högskolestudier; du kan även inkludera kurser som krävs för särskild behörighet för just "din" eftergymnasial utbildning. Alla de kurser kan du inkludera inom de 2.400 poäng som komvux-examen kräver att man har. 
  Om du vill ta ut komvux-examen snarast möjligt, då ser det ut som att du kan göra det som Högskoleförberedande examen inom Samhälle-humaniora; av de kurser du listade upp i din fråga ser jag att du har godkända betyg i 2200poäng men kursen Idrott och hälsa får ej ingå i komvuxexamen, så du kan ta in 2100poäng från gymnasiet och då fattas det endast 300poäng (om du vill ha alla betyg med lägst E i din examen; du kan dock ta in 150 F-poäng och i så fall behöver läsa endast 150poäng och få godkända betyg i alla de 150p.). 150 gymnasiala poäng kan man läsa på heltid på 7,5 veckor. 
  Det är fördelaktigt för dig att undvika ta in f-poängen inom examen. Om du läser 300p.på heltid tar det 15 veckor. 
  Vad jag kan se så har du alla de obligatoriska kurser som krävs för examen från komvux inom sam-humaniora (förutom kanske matematik... det är ju matte 1b som du egentligen bör ha godkänt betyg i, inte matte 1a... men jag tror att komvux-rektor kan besluta att ta in matte 1a i din komvuxexamen).
  Allmänt gäller: på komvux är det friare vilka kurser som får ingå i examen. Rekommendationen är att göra planering mot examensbevis tillsammans med komvux-SYV-en.

  Studie- och yrkesvägledare
  • Anonym.1 : Tack för återkoppling. Orsaken till att jag har F i naturkunskap 2 men saknar betyg i naturkunskap 1b är då jag hoppade in ett program i årskurs 2. Har jag förstått det rätt? Om jag läser historia 1b och naturkunskap 1b på komvux kan jag få examen?
  • Milla :

   Det är bäst om du gör planering tillsammans med SYV-en på komvux; detta för att, oavsett vad någon annan säger, så är det komvux i den kommunen där du är folkbokförd som ansvarar för den frågan. Ytterst ansvarig är det komvux-rektor. Min bästa gissning (utifrån den information som jag läser i din fråga) är att det du skriver i din kommentar, ovan, stämmer. Men då måste du ta in 100p.F i ditt examensbevis - för att komma upp till 2.400 p.

  • Anonym.1 : Hur ska jag ta in 100p F? Ska jag ansöka till en kurs på 100p på komvux utöver historia och naturkunskap, och sedan bli icke-godkänd på den kursen?
  • Milla :

   Om du får plats på någon komvux-kurs, då råder jag dig göra ditt bästa och försöka få så högt betyg som möjligt. Det finns ju ingen anledning att avsiktligt få lägre betyg. Att ha högre betyg är alltid bättre än att ha lägre betyg. Även om man kan ta in F-poängen i sitt examensbevis, så är det en stor nackdel (för att det sänker meritvärdet ganska mycket).
   Om du trots allt skulle inkludera 100poäng F i ditt examensbevis, då har du redan nu några 100p.-kurser i vilka du har F-betygen (av din fråga framgår att du har F i matematik 2b, naturkunskap 2 och samhällskunskap 3 och varje av de kurserna är på 100poäng, så du kan ta in en av de kurserna in i ditt examensbevis) men det är mycket mer fördelaktigt för dig att läsa en 100poängskurs eller två 50poängskurser på komvux och försöka få högre betyg i de poängen och undvika ta in F-poängen i ditt examensbevis.

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga