Alexandra 20 år
  Hej!
  Jag vill bli läkare. Men vill plugga enbart i högskolan dvs. 5,5år. Då kan man bli tandläkare! Alltså vill jag inte plugga mer.. Men kan man bara bli tandläkare? Vet att ögonläkare tar längre tid.. närstan 5 år mer?
  min fråga är: Vad kan jag bli om jag bara läser högskolan på 5.5 år?

  Jag har hört att det inte verkar finnas jobb åt tandläkare nuförtiden.. stämmer det?
  Måste man plugga AT om ska bli tandläkare? jag fattar inte systemet för läkar grejen...

  jag har en till fråga.. Apotekare.
  Hur många år bör man plugga om vill bli apotekare?
  MVH Alexandra

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Alexandra,
  Läkare och Tandläkare är två olika utbildningar. Det är samma behörighetskrav till dem, men det är två olika utbildningar. Se här http://www.oru.se/Utbildning/Program/1415/?pid=348 och http://www.utbildning.gu.se/program/program_detalj?programId=O2TLP.

  Läkarutbildningen är längre - 5,5 år och Tandläkarutbildning är 5 år.
  Efter Läkarutbildningen måste man göra AT-tjänst på minst 18 månader /det är en sort "avlönad praktik" kan man säga - man jobbar och får lön som är lägre än läkarlönen/ efter godkänd AT-tjänstgöring kan man få ut Läkarlegitimation och få jobb som Allmän läkare.
  För att bli Specialist, vilket är frivilligt, måste man ha ST-tjänst i fem år, då jobbar man och studerar samtidigt, kan man säga.
  Apotekarprogrammet på Universitetet är lika lång som Tandläkarutbildningen, d v s 5 år. Se utbildningens hemsida här http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program/?pKod=FAP2Y&lasar=14/15.

  Det finns kortare högskoleutbildningar, 3 år, http://lnu.se/utbildning/program/NGFAC#semester_20142 och http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program/?pKod=FRE1Y&lasar=14/15 där behörighetskraven är något lägre vad det gäller Fysik och/eller matte.

  Det finns väldigt många yrken som har med hälsa att göra: Dietist, Audionom, Fysioterapeut, Tandhygienist, Arbetsterapeut, Biomedicinsk analytiker, se mer på http://www.framtid.se/bransch/vard-halsa/?t=foretag.

  Det finns en hel del Yrkeshögskoleutbildningar också: se några exempel här
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/medicinsk-massageterapeut1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/eslovs-folkhogskola/behandlingspedagog3
  http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/apotekstekniker5.

  Du är välkommen att återkomma om någonting är oklart.
  bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Hej, Alexandra!
  Grundutbildning till läkare är på 330 högskolepoäng, vilket motsvarar 11 terminer = 5,5 år.
  Efter grundutbildnignen söker man en AT-tjänst /AT=allmän tjänstgöring/. Då jobbar man och får lön men är en sort "underläkare" som kan och bör tillfråga de riktiga läkare om råd i fall hen blir osäker. AT läkare behandlar patienter på egen hand, men får inte ta till sig svårare fall.
  AT tjänstgöring är på minst 18 månader, men oftast tar upp till 21 månader. Efter en godkänd AT-tjänst får man ansöka om Läkarlegitimation och då blir man en Legitimerad Läkare. Mer utbildning behöver man bara om man vill bli Specialist.
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  • Alexandra om man pluggar 5 år i högskolan blir man läkare för allt då? om det kommer en patient och har ont i benet kan jag då hjälpa hen? likasåm magen?
  • Alexandra Ps. Tack för svaret!:)
  • Alexandra jag menar efter AT också
  • Liselotte Jag skiver ett utökat svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga