1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag är inte helt säker på exakt vad du undrar över men ska tolka din fråga och ge dig ett svar. Om jag svarar på fel fråga, återkom och förklara mer kring din fråga, OK? :)
    Jag tror du undrar om vad de antagningsgränserna som visas i antagningsstatistiken (vad gäller antagning till svenska högskole-universitets utbildningar) betyder, t.ex om det står: antagningsgräns till HT-23 till en viss utbildning är 17,35 i urvalsgruppen BI, 18.45 i urvalsgruppen BII och 1,05 i HP-urvalet (som är resultat från högskoleprovet). Så här är det: man tittar på hur högt merit den sökande hade som kom in sist i den urvalsgruppen och uppger det i antagningsstatistiken, men det betyder inte att alla som hade den meriten kom in, utan det betyder att minst en person med den meriten kom in och att alla som hade högre merit kom in. 
    Varför är det så? Jo, exempel: man tog in i BI alla sökande som hade högre meritvärde än 17,35 och det nu finns en sista plats kvar. Och flera sökande har just 17,35 men det finns endast en (sista) plats kvar. Vem av de sökande ska ha platsen? Jo, antagningen tittar på om alla de sökande som konkurrerar om sista platsen gjorde högskoleprovet och då kan de välja den personen som har högst resultat på högskoleprovet, men i sista hand kan även lottning tas i bruk; säg att ingen av de som konkurrerar om utbildningsplats gjort högskoleprovet och de har exakt samma meritvärde, då måste man lotta ut platsen. Så, det kan finnas några sökande som har 17.35 som inte kom in, men minst en som hade 17.35 kom in + alla som hade högre kom in.
    Jag hoppas jag svarade nu på din fråga. Återkom annars.
    Tänk på att antagningsgränserna bakåt i tiden visar hur det blev då men det behöver inte bli likadant i framtiden. Antagning görs på nytt varje gång och det gäller att försöka få höga meriter som möjligt. Det är också fördelaktigt att ha gjort högskoleprovet.

    Studie- och yrkesvägledare
    • emilia03 : Hej! Du tolkade min fråga rätt, tack för hjälpen!
    • Milla : Vi på FRåGA SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga