Johanna 17 år

  Hej, jag vill gärna bli veterinär eller liknande pga att jag har hästar och är väldigt intresserad av djur men undrar lite vad jag ska gå. Jag går ekonomi nu men jag tvekar mycket på om det är det jag verkligen vill gå, jag får inte gå NB för mina föräldrar pga att dem tycker att det är en skitskola och jag har inte hjärna för NV. Vad ska jag göra?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Johanna,
  förutom Veterinär finns det många andra yrken som på olika sätt tar hand om djur, däribland hästar.
  Kika gärna på yrke/djurhalsopersonal 

  och andra yrken - t.ex hästyrken /yrke/djurfysioterapeut

  Om du skriver om att du inte kan/vill läsa Naturvetenskapsprogrammet, då blir det svårt att komma in på just Veterinärprogrammet, för att det kräver de kurser som ingår just i NA/inriktning naturvetenskap; och dessutom räcker inte endast A-betyg i alla kurser på gymnasiet, utan man måste också ha några meritpoäng /för extra-kurser/.

  Det finns, som sagt, väldigt många olika yrken där man jobbar med djur och däribland Hästar. Men man kan också jobba med ngt helt annat och ha "hästar" som Hobby/fritidsintresse; fördelen med det är att man då får göra det man vill när man vill - rida, äga hästar eller hyra en häst att rida på; bli volontär inom olika projekt... Jobbar man med hästar eller andra jobb som yrke - är det inte alltid man får göra det man vill när man vill, utan måste göra det som chefen har bestämt.

  • Johanna Tack för svaret:) funderar på att byta till naturbruks då det ger mig mycket kunskap inom djur men det största problemet är att båda mina föräldrar säger nej, jag vet inte hur jag ska kunna visa dem att NB inte är så dåligt som dem tror men dem vägrar lyssna hur ska jag göra?
  • Anna Om du inte behöver flytta utan kan pendla från din nuvarande bostad till skolan - då är det du som väljer vilken skola och program på gymnasiet som du söker till; det är ditt val. Fram till den dagen du fyller 18 år får dina vårdnadshavare bestämma var du bor. Om du bor på samma ställe som de har bestämt, kan du själv välja vilken utbildning du söker till. Om du kommer in, blir antagen, får du läsa på den utbildningen.
  • Anna När läsåret har börjat, är frågan om det finns ledig plats på NB/djur inom pendlingsavstånd från där du bor....

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga