SUJURIDIK

  Hej jag pluggar just nu ekonomiprogrammet och påbörjar tredje året nästa år. Högst sannolikt kommer jag gå ur gymnasiet med cirka 19 i merit. För att bli antagen till juristprogrammet krävs dock minst 20,5. Därför undrar jag hurvida jag bör satsa på HP eller prövningar. Vilken är smidigast för att komma in? När anmäler jag mig om jag vill plugga direkt efter gymnasiet?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Du ska kunna söka till eftergymnasiala utbildningar till hösten 2025 och de exakta datumen ska du kunna se på antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum när de har publicerats där. Som regel, brukar anmälningsperiod till svenska högskole-universitetsutbildningar med start höstterminen vara från mitten av mars till mitten av april. Du är då inte klar med gymnasiet. Du kommer behöva komplettera din anmälan med ditt examensbevis när du har fått ut det (sista dag för komplettering är i år, 2024, den 20 juni). Sista dag för komplettering brukar ligga i mitten av juni.
  Vad gäller svar på frågan vad som är smidigast: att göra högskoleprovet eller prövningar, så behöver du inte välja, utan gör allt du kan så fort du kan göra det. Gör högskoleprovet så fort du har möjlighet och kan du göra det flera ggr gör det, högsta resultat kommer att gälla. 
  Prövningar du som är gymnasieelev ska kunna göra när du är klar med gymnasiet, om du hittar var du kan anmäla dig. Det är många som vill göra prövningar och det kan vara svårt att hitta tider att boka in sig på. Var god läs om prövningar på fragasyv.se/info/provning

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga