Felix 22 år
  Jag går åk 9 och ska söka till gymnasiet.

  Problemet är att jag inte vet jag ska välja. Jag står och väljer mellan tre olika program som jag tycker verkar intressanta och jag kan inte bestämma mig. Det handlar om natursamhälle, ekonomiekonomi och estetmusik.

  Jag har fått för mig att natur är det i princip bredaste man kan gå och det kan vara bra eftersom jag inte vet vad jag ska göra efter gymnasiet. Jag har också fått för mig att eleverna på natur har bra studiemotivation vilket gör att jag kan få studiero och duktiga klasskamrater.

  Jag är även intresserad av entreprenörskap, ledarskap, företag, organisation och allt vad ekonomiprogrammet innebär. Jag har alltid sett mig som en driftig person och jag tycker att sådana saker verkar så kul.

  Sedan så är det också estetmusik. Jag spelar både piano och gitarr samt i ensembler och det hade kanske varit roligt att fördjupa sig i det.

  3 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Felix, så roligt att du är intresserad av olika saker och har så varierande intressen. Tyvärr så kan man bara gå ett gymnasieprogram. Som tur är, så kan man läsa valbara kurser - och om skola kan erbjuda musik, så kan du läsa 200 poäng Musik när även om du går på NA eller EK. I fall din skola ger dig möjlighet att läsa utökade kurser - kan du läsa ännu mer musik då.
  Det kan även finnas möjlighet att gå t.ex. NA eller EK, inriktning eller profil "Musik" - finns på några få skolor och det beror på var i landet du bor (om en sådan skola finns nära dig).
  Återkom med svar - var i Sverige du bor, så skall jag se om det finns en sådan speciell utbildning nära dig.
  Är du beredd att flytta för att gå gymnasiet långt ifrån ditt föräldrahem? Vad skulle dina föräldrar tycka om det i så fall? Är det en möjlighet för dig eller inte?
  Mvh
  Mikael SYV
  • Felix Jag vet att man bara kan gå ett program och det är det som gör det så svårt för mig som har så många intressen och sån beslutsångest. Nej, jag känner inte för att flytta och bosätta mig på annan ort. Däremot så tror jag inte att mina föräldrar skulle ha något emot det, men det är inget som jag känner känns bra.
  • Mikael Var bor du? jag kan se om någon passande utbildning finns nära dig. Mvh Mikael SYV
  • Felix Det som jag fick som råd från min syv på skolan var att gå på så många öppna hus som möjligt. Det har jag gjort och det blev bara mer förvirrande. De öppna husen jag har gått på har bara gjort mig ännu mer säker på att det är någon av de här tre programmen jag ska välja, men samtidigt mer osäker på vilken av dem tre jag ska välja. Jag har även varit och gjort studiebesök på ekonomiprogrammet och estetmusik och då fick jag följa med en klass under en dag och det blev inte mer klart då heller. Jag skulle behöva tips på hur man kan tänka.
  • Anna Gillar du Matte? Det är ganska stor skillnad i Matematik på de tre programmen. Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, Jag förstår att du står i valet och kvalet mellan tre program och jag tycker det är viktigt att du tar ställning till "mattefrågan".
  På Estetiska programmet läser man Matematik 1b
  På Ekonomi (ekonomi) läses det Matematik 1b, 2b och 3b - som obligatoriska kurser
  och på Naturvetenskapsprogrammet läser man Matematik 1c, 2c och 3c.
  b - är medelsvår spår och c-är avancerat spår.
  Du kan se innehåll i mattekurserna på www.matteboken.se


  Anledning till varför elever vill byta från Naturvetenskapsprogrammet, när de väl har börjat där, är oftast den att de inte klarar av matte, fysik, kemi - ngt. av de ämnena eller alla tre. Det passar väldigt bra att välja NA eller Teknik - i fall man gillar matte, fysik & kemi. På NA hjälper det om man även gillar biologi. Jag vet att det går att lyckas på NA även utan att man har lätt för matte, kemi & fysik, men då gäller det att plugga hårt under alla tre år på gymnasiet.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt beslut inför gymnasieval!
  Mvh ANNA SYV
  • Felix Alltså just nu har jag betyget b i alla no-ämnen samt i matte. Jag har inte haft särskilt svårt att nå det och jag gillar ju att knåpa och tänka och dyka djupt. Jag har alltid varit studiedisciplinerad och än så länge har jag inte haft några problem med att räkna.
  • Liselotte Hej! om du gillar matte, fysik, kemi & biologi kan du med fördel välja NA. Kommer skriva ett kort nytt svar till dig om en stund. :-)
  • Felix Vad är skillnaden mellan matte b och matte c? Hur stor är skillnaden mellan mattekurserna i grundskolan och på gymnasiet? Om jag har b i betyg i matte nu, kommer jag då kunna klara mattekurserna på naturprogrammet?
  • Liselotte Jag kommer att skriva ett utökat svar till dig nu, oK? *L*
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej, Felix! Det finns några skolor på olika ställen i Sverige som erbjuder "kombinationsutbildningar" som t.ex. den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/alvkullegymnasiet där man på Naturvetenskapsprogrammet läser även Musik & Bild.

  Om det inte finns någon sådan skola i närheten av dig, kan du fundera på om du vill välja en skola som erbjuder både NA och Estetiska programmet /musik/ eller EK och Estetiska /musik/ - och även på förhand fråga om det blir möjligt för dig att läsa ett par utökade kurser. Om du får ett positivt svar på den frågan kan du läsa 200 poäng (inom individuellt val, som alla elever väljer) + 100 - 300 poäng extra Musik - som utökade kurser. Vi tar exempel på att du läser 200 poäng utökade kurser Musik.
  Tillsammans med 200 p indiv.val blir det en hel termin på hel tid - dvs en sjättedel av din utbildning blir "den musikaliska utbildningen" på NA eller EK.
  Det är en kompromiss - att försöka gå "båda de programmen" samtidigt, vilket egentligen inte fullt ut är möjligt.
  Jag vet inte alls vad de skolorna som finns nära dig, kan erbjuda. Du får välja att berätta för oss var du bor eller undersöka själv vad som finns på skolorna där du vill gå - för möjligheter att erbjuda läsa "två program på en gång". Här är också frågan om du vill läsa på mer än heltid... om du svarar NEJ på den, då är det bara 200 poäng inom Individuellt val, vilket är ca 8 % av studietid på gymnasiet, som du väljer fritt. Du kan välja Musikkurserna men i vilket fall så måste musiklärarna finnas på skolan och det gör dem om skolan erbjuder ES, musik.
  Min förhoppning är att mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval!
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  Hej Felix, att läsa på mer än heltid innebär att man lägger ner mer än 40 timmar i veckan på sina studier (lektioner + hemarbete, läxorna + grupparbeten). Normalt sett så är man i skolan ca 20 timmar per vecka i genomsnitt (lektionstid) och lika mycket tid är det tänkt att man lägger ner på sina studier utanför skolan. Det blir 40 tim/vecka. Det är heltidsstudier.
  Om man läser extra kurser - då läser man på mer än heltid.
  Det är ett undantag - om man skall läsa på mer än heltid. Man ansöker då hos rektor om att få läsa "utökade kurser" (kurser som kommer att ligga utöver heltidsstudier). Normalt sett, läser elever utökade kurser från tidigast åk2. Vanligaste är det att en elev läser EN UTÖKAD KURS á 100 poäng - under åk3, t.ex.
  Det förekommer, dock, att elever läser ganska mycket mer än heltid, t.ex. två utökade kurser under åk2 och två andra under åk3.
  Varför man läser utökade kurser? Olika anledningar:
  1. behöver betyg för behörighet till vidare studier
  2. är extra duktig i t.ex. matte och på lärarens inrådan och med rektors godkännande läser på egen hand alla mattekurser som finns - upp till Matte 5 och tre kurser i Matte specialisering
  3. har bytt program under åk2 - och behöver läsa de obligatoriska kurserna som hen missade /pga byte av program/
  4. har varit sjuk under en period och missade några kurser, läser därför ikapp
  5. har speciella djupa intressen i ett viss ämne och klarar obligatoriska kurser mycket bra, får därför läsa på mer än heltid.
  Ovan finner du några exempel på varför eleverna läser på mer än heltid.

  Du frågar också om skillnaden mellan b & c spår i matte. Du kan se alla mattekurser på www.matteboken.se

  b är medelsvårt
  och
  c är avancerat spår i matte. Man läser snabbare och djupare /löser extra uppgifter/ och läser kurserna på kortare tid - för att hinna med flera kurser.
  c spår i matte läses bara på Teknik & NA på gymnasiet. Obligatoriskt läser man matte 1-3 c på TE och NA men på en av inriktningarna på vardera program, läser man även Matte 4 som en obligatorisk kurs.
  Det är på Natur-natur
  och Teknik-teknikvetenskap som Matte 4 läses.
  Man måste gilla matte eller tycka det är "lätt och tråkigt" ... det går också bra att det är "tråkigt", bara det är lätt
  eller så är man beredd att lägga ner mycket tid på sin fritid för att klara kurserna. Sedan frågar eleverna ibland så här: "OK; jag klarade upp till Matte 4 men fick bara E i mattekurserna. Vad skall jag med "bara E" i matte? Kommer inte in på de attraktiva eftergymnasiala utbildningar..." - och då är svaret att "är man behörig till en högskoleutbildning men kommer inte in på betyg, kan man göra Högskoleprovet och hoppas att dess resultat ger plats på utbildningen".
  Det är helt omöjligt för mig att förutspå vad du kommer att ha för betyg i matte på gymnasiet om du har B i grundskolan. Jag råder dig fråga din mattelärare, som känner dig.
  B kan ligga närmare A-betyg eller närmare C-betyg. Det kan vara stor skillnad där. Det är för det första.
  För det andra, kunskaper och betyg kommer av dina insatser som elev. Om du kommer att satsa lika mycket eller mer tid, energí och engagemang i dina mattestudier framöver, vet ju bara du själv.
  Man kan vara matte-gení ... det finns några få som är det.
  Alla de övriga ("dödliga" *L* :-) som jag till exempel - för kämpa och slita och hårt arbete "pays off" som de säger på engelska. Lägger man mycket tid på någonting, så blir det bra till slut. Det är då på bekostnad av annat: träffa kompisar, hobby, andra ämnen i skolan mm.
  Om du, till exempel, inte är helt säker på att du vill välja det avancerade mattespåret, är det kanske bäst att välja ett program där medelspår läses, det är då Ekonomi och Samhällsvetenskaps - de två program läser matte 1b och 2b och på Ekonomi (inriktning Ekonomi) även Matte 3b.
  Inriktningar på SA och EK väljer man till åk2. till åk1 söker du till programmet. Inriktning ÖNSKAR du (mest för skolans egen planering). Vill du vara säker på att det är just den inriktningen som du får läsa från åk2, be om inriktningsgarantí innan du söker till skolan.

  Om jag missade något i mitt svar nu, ber jag dig att återkomma.
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  • Felix Det finns ingen sådan skola nära mig. Vad innebär det att läsa mer än heltid?
  • Felix På den skolan nära mig finns alla de tre programmen som jag väljer mellan.
  • Julia Om du har fler frågor är du välkommen att återkomma! Vi på Fragasyv.se önskar dig stort Lycka till med ditt gymnasieval! Julia SYV på Fragasyv.se

  Frågor och svar

  • Tilda 19 år

   Vilket datum är den sista kompletteringsdagen?

   Hej! Vilket datum är den sista kompletteringsdagen? Har sett att någon i ett tidigare meddelande här på frågasyv.se skrivit att den sista kompletteringsdagen är den 21 juni men på antagning.se står det 5juli? En till fråga, hur lång tid tar det från att man läst en kurs och fått betyg i kursen...

   Mikael SYV: hej Tilda,pga Covid-19 har skett en ändring: Antagning.se förlängde möjlighet att komplettera t o m 5 juli 2021 (tidigare datum var 21 juni 2021). Huvudregeln är att man ska komplettera... Läs hela svaret
  • Anna 19 år

   Söka till universitetet?

   Hej! Kan man söka till flera olika universitetsutbildningar om man inte är säker vad man vill läsa eller ens om man vill fortsätta plugga till hösten, och sen bara tacka nej till allt om man nu skulle komma in?

   Mikael SYV: Hej Anna,anmälningsperiod till höstens (HT21) högskole- och universitetsutbildningar, i Sverige, hade sista dag den 15 april 2021. Senare kan vissa utbildningar öppna för SEN ANMÄLAN (det sker om antal... Läs hela svaret
  • Aaliya 15 år

   Kan jag komma in i natur om jag har E-D i matte?

   Jag har haft E i matte under mellan stadiet och 7. Nu går jag i andra året i 8 och kommer förmodligen få ett E igen. Jag vill verkligen satsa på att få ett bättre betyg i 9an i matten men om jag får Ett E igen är det möjligt att komma in...

   Mikael SYV: Hej Aaliya! Att komma in på NA/natur kanske blir möjligt men det kan sedan bli svårt att hänga med i gymnasiematte och risken finns att få F i kurserna matematik 1c, 2c och 3c samt... Läs hela svaret
  • BB 18 år

   Utbildningar för skrivande eller hjälpande?

   Hej! Jag funderar på utbildningar, och har två saker jag helst av allt skulle vilja jobba med - skrivande eller att hjälpa andra. Jag skulle vilja ha ett arbete där det inte är för hög konkurrens och bra betalt. Har letat själv, men behöver lite idéer om jag skulle kunna få några. Mvh

   Mikael SYV: Hej BB!det finns hundratals yrken inom skrivande och där man hjälper andra. På framtid.se beskrivs det cirka 2.ooo yrken - och du får gärna kika på många av dem, du kan t.ex... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Vilken teknikinriktning, spelutveckling?

   Hej, för tillfället är det omvaslperiod angående gymnasievalet och jag har börjat ifrågasätta mitt val. Istället för att gå Natur Natur har jag blivit intresserad av Spelutveckling. Jag har förstått att det bästa programmet att gå då är Teknikprogrammet, men jag undrar vilken inriktning som...

   Milla SYV: Hej Alice;i TE (se programplan för TE) ingår inte moderna språk som obligatoriskt ämne men får läsas om skola kan erbjuda och eleven vill läsa, t.ex inom... Läs hela svaret
  • Dalya 20 år

   Muntlig examination, F?

   Hej! Jag studerar naturkunskap 2 på komvux och har snart en muntlig examination om en vecka. Jag är extremt nervös. Jag kan det mesta ganska okej och håller på att repetera lite mer men jag undrar om vad som kommer att hända om man får F? Kan...

   Milla SYV: Hej Dalya!Gör ditt bästa och vi hoppas du får ett högt betyg eller i alla fall lägst E, godkänt betyg.Du frågar om meritvärde. Jag vet inte om du har examensbevis från gymnasiet, redan.... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Stipendier: Vad är kraven?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet och har börjat kolla stipendier som jag skulle kunna söka till innan jag börjar på högskola/universitet. Jag undrar mest hur höga betygskrav det finns och om det är många som söker, så att jag vet om jag ens har någon chans eller om det är bättre att inte...

   Milla SYV: Hej Mary! det finns så otroligt många olika fonder och stipendier som alla har Olika kräv men finns ingen garanti på att få några pengar, även om man uppfyller kraven.... Läs hela svaret
  • Ann 19 år

   Läsa naturvetenskapligt basår-bli läkare?

   Hej, jag har gått samhälls på gymnasiet och nu vill jag (ta den tjorviga vägen i livet) och bli läkare. Om man läser naturvetenskapligt basår så blir man behörig att söka till läkarutbildningen, men i vilken urvalsgrupp hamnar man...

   Anna SYV: Hej Ann,du har rätt: meritvärde kommer inte påverkas, men du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen (eftersom du utan komplettering är obehörig).Angående betygen på... Läs hela svaret
  • Mårten 30 år

   Prövning/betyg Tyska 3?

   Hej! Jag är intresserad av att få betyg i Tyska 3 på gymnasienivå, för att bli behörig på universitetsnivå. Jag har goda kunskaper i tyska sedan tidigare, då jag bott i landet. Jag har dock ingen formell kompetens, då jag inte läst...

   Anna SYV: Hej Mårten,du får söka i hela Sverige (inte endast i ditt län) var du kan göra prövningar.Du kan också be på komvux i din kommun att göra Nivåbedömning (där får du... Läs hela svaret
  • Carl 20 år

   Vad är skillnaden mellan program och frigående kurser?

   Hej! Mitt namn är Carl och har lite frågor gällande universitet eller vidareutbildning! Jag hade tänkt att efter gymnasiet plugga till jurist, tyvärr har jag endast ungefär 17,5 i meritpoäng vilket gör situationen svår.. Därför har jag försökt hitta alternativa utbildningar där det verkar...

   Anna SYV: Hejsan,Avancerad nivå på de svenska lärosätena är det utb., där man för behörighet behöver ha läst i 3 år (minst) på heltid på... Läs hela svaret
  • Hanna 31 år

   Arbeta som obehörig lärare?

   Hej! Jag har läst grundlärarprogrammet f-3 i Uppsala. Jag har läst 140hp av 240hp. Jag flyttade till en annan stad och tog en paus från studierna. Jag har nu till hösten arbetat som obehörig lärare i f-3 under nästan 3 år. Hur ska jag bli behörig lärare?

   Anna SYV: Hej Hanna,du kan fundera på att återuppta studierna på ditt "gamla" program - kanske på ett nytt lärosäte men på samma program. Vänd dig annars till studievägledare... Läs hela svaret
  • Nancy 15 år

   Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

   Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

   Anna SYV: Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   vägen till bankchef?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

   Anna SYV: Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
  • David 24 år

   Komplettering matte 3b?

   Hej, Jag tog studenten på ett samhäll/beteendeprogram 2016. Jag tog studenten utan att studera matte 3b med en poäng på omkring 20.5 (inkl merit från språk/engelska). Jag har nu planer på att studera ekonomiprogrammet på högskolan/universitet...

   Anna SYV: Hejsan,svar från din fråga 1 är att du måste ha godkänt betyg i matte 3b (eller 3c) och betyg kan du skaffa dig även genom en prövning.Se gärna information på... Läs hela svaret
  • Emma 15 år

   Om jag aldrig klarar matten men vill gå konstnärlig utbildning?

   Finns det några andra sätt att komma in på ett nationellt program än via Introduktionsprogram om man har ett funktionshinder? Ett hinder som gör att man kanske aldrig kommer att klara alla av de tre viktigaste ämnena svenska, engelska och matte? Finns det några skolor med program som gör...

   Mikael SYV: Problemet är att gymnasieskola har som mål att ge eleverna Examensbevis och det blir omöjligt utan godkända betyg i svenska, eng och matte. Du frågar om undantag, och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga