Lovisa 21 år
  Hej! Jag vill gärna bo på elevhem då jag skulle tycka det är skönt att komma bort. Jag söker ett gymnasium med inriktningen samhäll så som vadstenagymnasiet. nackdelen på det gymnasiet är att man jobbar på block då jag tycker det är bekvämt med att jobba på dator, har du något förslag, bor i Norrköping.
  Ps! eget rum är ett krav men även egen toalett hade vart bra.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Lovisa!

  Om du kommer in på en Riksrekryterande utbildning som ligger så pass långt från ditt föräldrahem, har du rätt att få hjälp med att skaffa boende på skolorten. Riksrekryterande utbildningar på SA finns bl a på följande skolor:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/viktor-rydberg-gymnasium-djursholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/bokenskolan-lapplands-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/birger-sjoberggymnasiet

  Oftast är det enbart avstånd mellan skolan och föräldrahemmet och att det inte finns en likvärdig utbildning på pendlingsavstånd, som ger rätt till att skaffa sig bostad på skolorten - med ekonomisk hjälp från kommunen eller från CSN.

  I några enstaka fall - vid väldigt speciella omständigheter - via kurator och psykolog - kan man få hjälp från kommunen till att flytta hemifrån även om likvärdig utbildning finns nära föräldrahemmet. Det är ett undantag. Förekommer mycket sällan. Om du anser att det finns omständigheter som gör att du inte kan bo hemma under din gymnasietid, gå prata med kurator på din skola, förklara din situation och be om råd och hjälp. Be även att få träffa en skolpsykolog.

  Du har annars rätt att söka till vilken skola du vill i hela Sverige men läs först på http://www.fragasyv.se/info/vilka-gymnasiala-utbildningar-kan-soka-till

  Till Kommunala skolor långt hemifrån blir du andrahandssökande och har små möjligheter att komma in.
  Till Friskolor är du förstahandssökande och kan mycket väl komma in. Som max får du 2350 kr./månad från CSN - inackorderingstillägg - i fall skolan ligger väldigt långt från ditt föräldrahem. Förutom 2350 kr. har du rätt till 1050 kr. i Studiebidrag - det blir sammanlagt max 3400 kr. och det är svårt att klara sig på de pengarna.

  Dessutom så får du inte flytta hemifrån om dina vårdnadshavare inte ger sitt samtycke. Fram till du fyller 18 år är det dina vårdnadshavare som får fatta beslut om var du bor. Om de tycker det är OK att du flyttar hemifrån, kanske de även kan bekosta ditt boende på skolorten. Om de inte kan eller vill göra det, blir det mycket svårt att genomföra flytten då inackorderingstillägget inte täcker alla kostnader. Dessutom kan CSN fatta beslut att eleven inte har rätt till inackorderingstillägget om en likvärdig utbildning finns på pendlingsavstånd från föräldrahemmet. Det finns, alltså, ekonomiska svårigheter i att flytta hemifrån i fall du inte har egen inkomst och om dina föräldrar inte vill eller inte kan betala för ditt boende på annan ort.

  Om du bor i Norrköping och går på en skola i Norrköping har du definitivt inte rätt till någon ekonomisk bidrag till att flytta hemifrån. Elevhem är för elever som inte kan pendla till skolan för att det är för långt och det är inte gratis att bo på elevhem.

  Det är, alltså, en mycket svårare fråga än man kan tro.

  Det är ovanligt att elever i gymnasieåldern inte bor hemma. Det är ett undantag.

  Om det finns speciella omständigheter i ditt fall, råder jag dig prata med kurator eller skolpsykolog alternativt med skolsköterska som kan ge dig mer info om vad som finns att göra i din situation.

  Önskar dig stort lycka till & kommer att hålla tummarna för dig!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga