Jennifer 22 år

  Hej! Jag utbildar mig just nu på komvux mest för att få en gymnasiebehörighet men kommer vara utbildad undersköterska till hösten. Jag hoppade av gymnasiet och började jobba istället men industrin var inget för mig så jag började studera igen. Dock har djur, speciellt hundar alltid varit mitt största intresse. Därför har jag de senaste åren tänkt på att jag vill arbeta som djursjukskötare men eftersom det är brist på arbeten i yrkesområdet så tvivlar jag på att det är värt det. Jag har på senaste tiden istället funderat på att öppna mitt eget hunddagis/hundpensionat. Jag kan inte hitta nån information om vart man faktiskt utbildar sig inom hunddagisföretagare, gymnasium är inget alternativ eftersom jag snart fyller 21. Så det jag undrar egentligen är vart man vänder sig för att kunna bli hunddagisföretagare? Det spelar inte så stor roll för mig vart i Sverige utbildning finns, det viktigaste för mig är att kunna jobba med något jag älskar.

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Jennifer,
  Hunddagis drivs i Sverige i princip alltid av egenföretagare / entreprenörer. Som egenföretagare bestämmer man själv vilken utbildning man behöver skaffa sig för att kunna driva sitt företag och kunna skaffa tillräckligt antal betalande kunder. Tips! kontakta de befintliga hunddagisföretagare, be att få komma på ett studiebesök, fråga de vilken utbildning de har. Mycket bra (fördelaktigt för dig) om du kan komma in på praktik och "jobba som praktikant" i hunddagis i några månader, då vet du sedan mer om hur det är att driva hunddagis. Kanske börja som anställd på hunddagis, som Dogwalker eller Hundskötare?
  Alltså, finns det inte, i alla fall enligt vad jag vet, ngn speciell utbildning som man måste ha för att få lov att öppna en hunddagis. Arbetsförmedlingen borde kunna hjälpa med en Startkurs för nya företagare.

  Läs, nedan, svar från en gymnasielärare på Naturbruksprogrammet:
  "För att få driva hunddagis krävs att man har rätt kompetens. Det är aktuell länsstyrelse som avgör om den som vill starta hunddagis har kompetensen som krävs. Det finns olika privata aktörer som erbjuder hunddagis-utbildningar som ska ge den kunskap som lagen kräver. Det kan vara idé att jämföra olika utbildare, du hittar dem genom sökning på hunddagis-utbildning. Många naturbruksgymnasier som utbildar inom hund ger sina elever den kompetens som krävs.

  Nedan finns det som Jordbruksverket anser att man ska ha kunskap om.

  Det ska finnas tillräckligt med personal för att driva din verksamhet och ta hand om djuren. Du måste också ha rätt kompetens, antingen genom utbildning eller motsvarande erfarenhet.

  Kraven på kompetens innebär att du ska ha goda kunskaper inom de områden som berör just din verksamhet. För att få tillstånd för hundhållning kan du behöva ha kunskap inom dessa områden:

  - hundens beteende, inklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller hundhållningen negativt

  - hundens grundläggande fysiologiska behov, inklusive rörelsebehov

  - hundens behov av en god social och fysisk miljö

  - stress hos hundar

  - enklare smittskydd

  - tillsyn och skötsel av hundar samt enklare hundsjukvård

  - djurskyddslagstiftningen

  - raskunskap

  - avelsrelaterade problem inom hund­populationen som berörs

  - praktik.

  Det är länsstyrelsen som avgör om du har rätt kompetens och förutsättningar för att få tillstånd."

  Hej igen, vi fick nu ännu ett svar från en sakkunnig, var god läs nedan: "

  Enligt jordbruksverket ska följande vara uppfyllt för att driva hunddagis:

  ” För tillståndspliktig hundhållning enligt 2 § gäller följande kompetenskrav7 : 1. Hundens beteende inklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller övrig hundhållning negativt. 2. Hundens grundläggande fysiologiska behov inklusive rörelsebehov. 3. Hundens behov av en god social och fysisk miljö. 4. Stress hos hund. 5. Enklare smittskydd. 6. Tillsyn och skötsel av hundar samt enklare hundsjukvård. 7. Djurskyddslagstiftningen. 8. Raskunskap. 9. Avelsrelaterade problem inom hundpopulationen som berörs. 10. Praktik.”

  Detta täcks upp av de ingående momenten i hundkunskapskurserna för naturbruksgymnasier genom att läsa minst två av de i ämnet ingående kurserna lämpligen hundkunskap 1 & 2 alternativt hundkunskap 1 & träning av hund.

  Med vänlig hälsning".

  Hej igen, nu fick vi svar från ännu en gymnasielärare (yrkeslärare på naturbruksprogrammet):
  Karisma utbildning, där det står att Mickie Gustafsson är utbildningsansvarig och att alla som gått deras utbildning blivit godkända av Länsstyrelsen, men den kostar 10000 kr + moms och är i Stockholm… I Göteborg utbildar väl bl a Hundens Hus, de tar 11900 + moms samt administrativ avgift på 1000 kr -men jag kan tyvärr inte säga något om kvaliteten på någon av utbildningarna då jag varken gått dem själv eller känner någon som gjort det. Hälsningar

  Och så ännu ett svar:
  "För att få driva hunddagis krävs att man har rätt kompetens. Det är aktuell länsstyrelse i det län man tänker driva verksamheten, som avgör om den som vill starta hunddagis har kompetensen som krävs. Det finns olika privata aktörer som erbjuder hunddagis-utbildningar som ska ge den kunskap som lagen kräver. Det kan vara idé att jämföra olika utbildare, du hittar dem genom sökning på hunddagis-utbildning." - och min kommentar: Eftersom det är Aktuell Länsstyrelse i det län man tänker driva verksamheten som avgör - tycker jag du bör kontakta just Länsstyrelse i det län du vill starta upp en hunddagis. Det kan finnas vissa skillnader mellan hur olika läns Länsstyrelsen skulle bedöma vem som är lämplig.

  Hej igen, vi fick idag ännu ett svar. Var god läs nedan:

  Här är delarna som behövs för hunddagisföreståndare.

  https://jordbruksverket.se/djur/hastar-och-sallskapsdjur/hundar/sa-skoter-du-din-hund#h-Tillstandforverksamhetermedhundarochhundhallningistorreomfattning

  Här hittar du infon om vad som behöver ingå i utbildningen till hunddagis föreståndare.

  Kraven på kompetens innebär att du ska ha goda kunskaper inom de områden som berör just din verksamhet. För att få tillstånd för hundhållning kan du behöva ha kunskap inom dessa områden:

  hundens beteende, inklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller hundhållningen negativt

  hundens grundläggande fysiologiska behov, inklusive rörelsebehov

  hundens behov av en god social och fysisk miljö

  stress hos hundar

  enklare smittskydd

  tillsyn och skötsel av hundar samt enklare hundsjukvård

  djurskyddslagstiftningen

  raskunskap

  avelsrelaterade problem inom hund­populationen som berörs

  praktik.

  Det är länsstyrelsen som avgör om du har rätt kompetens och förutsättningar för att få tillstånd.

  SYV-besökare Syv SYV

  hej, jag fick svar från en av lärarna som utbildar på Naturbruksprogrammet. Så här säger hen:
  " Det finns även ambulerande hunddagis. Hon som driver den åker och hämtar upp hundar och åker iväg och promenerar med hundarna. Då krävs en stor bil och burar mm för att kunna plocka upp hundarna.

  Sen finns det också ett hunddagis/pensionat som tar emot hundar för kortare eller längre period. De har byggt ett hundcenter så de har helt egna lokaler och egen mark med inhägnad hage till hundarna. 

  Det krävs ett tillstånd för att starta verksamheten.

  tillstånd hos länsstyrelsen. Här, länk nedan, finns lite info:

  lansstyrelsen.se/download/18.1e9f682716e44cbf6f539e57/1573830022877/Tillst%C3%A5nd%20f%C3%B6r%20verksamhet%20med%20hund-webb.pdf

  Att jobba på hunddagis utan att vara ägare: - Kan bli svårt. Jag skulle tro att det inte är så många som anställer personal till ett hunddagis "...

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Fr.o.m 1 januari 2022 gäller följande:

  Särskilda kompetenskrav för tillståndspliktig hundhållning

  3§ Förtillståndspliktig hundhållning enligt 2 § gäller följande kompetenskrav7

  1.Hundens beteendeinklusive oönskade beteenden som påverkar djuret eller övrig hundhållning negativt

  .2.Hundens grundläggande fysiologiska behov inklusiverörelsebehov.

  3.Hundens behov av en god social och fysisk miljö.

  4.Stress hos hund.

  5.Enklaresmittskydd.

  6.Tillsyn och skötsel av hundarsamt enklare hundsjukvård.

  7.Djurskyddslagstiftningen.

  8.Raskunskap.

  9.Avelsrelaterade problem inom hundpopulationen som berörs.

  10.Praktik.

  Kompetenskravet enligt första stycket ska anpassas med hänsyn tillden verksamhet som har ansökt om tillståndet.Kravetpå praktik enligt första stycket gäller endastom innehavaren saknar tidigare praktisk erfarenhet avverksamheten som berörs av tillståndet8.Första, andra och tredje stycket gäller inte för tillståndspliktiga verksamheter som har godkänts före det datum som dessa föreskrifter träddei kraft.

  1.      Det här hittar du på Jordbruksverkets hemsida Startsida

  2.      Djur

  3.      Hästar och sällskapsdjur

  4.      Hundar

  5.      Så sköter du din hund

  6.      Längst ner på den sidan finns författningar.

  7.      Första författningen är :Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hundar och katter

  8.      Där på sidan 18 § 3, står vad som krävs

  9.      Hoppas det hjälpte J

  Hej igen! Ännu ett svar från en "insatt" person, var god läs nedan:
  "Det finns många webbaserade utbildningar att gå. Naturbruksskolan Sötåsen/Uddetorp har en sådan utbildning på semidistans. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen!

  En person som ska starta och driva ett hunddagis eller ett hundpensionat ska ha utbildning på hundar eller motsvarande erfarenhet. Utbildningen ska innehålla:

  1. Hundens beteendebehov och etologi

  2. Problemhundar och problemhundägare

  3. Stress hos hund

  4. Smittspridning

  5. Djurskyddslagstiftningen

  6. Raskunskap

  7. Enklare hundsjukvård

  8. Praktik, minst 2-4 veckor beroende på tidigare erfarenhet.

  Stor vikt läggs vid att man har god praktisk erfarenhet av den typ av verksamhet som man vill starta. Praktiken behöver inte vara sammanhängande. Kontrollera gärna att den verksamhet som du praktiserar hos har ett giltigt verksamhetstillstånd. Om du har mindre än fyra veckors praktik inom området behöver man beskriva övriga relevanta erfarenheter och varför kunskaper är tillräckliga för att starta verksamheten.

  Mvh".

  Frågor och svar

  • Sia 22 år

   2300 sökning till yrkeshögskola?

   Jag undrar om man kan ansöka till yrkeshögskola med 2300 från komvux?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lovisa 35 år

   ES/SA behörighet?

   Jag har hört att den enda behörighetsskillnaden på det estetiska programmet jämfört med samhällsvetenskapsprogrammet är matte b - stämmer det? I så fall är det ju enkelt att få SA-behörighet på ES. Tacksam för svar!

   Liselotte Johansson: Hej Lovisa,svar på frågan du ställer är - I princip, ja! Men det finns viktiga detaljer. T.ex kan inte matte 2 eller högre kurser i ämnet matematik garanteras på ES. Det är endast obligatoriska... Läs hela svaret
  • Sally 29 år

   Grundläggande behörighet högskola?

   Hejsan. Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2012. Totalt 2500 poäng. Jag läste inte Engelska B, det ingick inte i handels och administrationsprogrammet. Behöver jag läsa upp Engelska B på komvux nu för att ha grundläggande...

   Liselotte Johansson: Hej Sally!Enligt informationen på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/slutbetyg-2010-och-framat/grundlaggande-behorighet behöver du inte, för grundläggande behörighet, ha godkänt betyg i engelska B eller engelska 6.
  • ORINTA 37 år

   Yrkesvägledning?

   Hej ! Jag velar mellan fritidsledare och fritidslärare utbildning. Min första tanke var att sudera till fritidsledare och se om jag trivs med utbildningen och sen vidare utbilda mig till pedagog. Men min fråga då är måste jag studera ytterligare 3 år ?...

   Liselotte Johansson: Hej Orinta!till Fritidsledare utbildar man sig på en folkhögskola, och till olika sorters lärare - på lärarhögskolorna (på högskolenivå, alltså). Det är utbildningar inom olika... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar...

   Liselotte Johansson: Hejsan,på Jönköpings universitets hemsida/webbplats (just där de berättar om den utbildningen som du nämner i din fråga) läser man bland annat följande: "65 procent av platserna... Läs hela svaret
  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Liselotte Johansson: Hej Emil!Jag råder dig boka tid med SYV på komvux. Du kan också kontakta rektor på komvux och förklara din situation. Komvux har begränsade resurser. Komvux väljer därför oftast... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux....

   Liselotte Johansson: Hej och tack för din fråga!För examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng. Av de får max 150poäng vara F. Det är alltså 2250 GODKÄNDA poäng som du... Läs hela svaret
  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Liselotte Johansson: Hej Cajsa!i examensbeviset som du fick när du gick ut gymnasiet kommer ingenting att ändras, får inte ändras, helt enkelt. Om du vill få upp ditt meritvärde så finns det... Läs hela svaret
  • Tilda 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Benjamin 15 år

   Orolig över gymnasiet?

   Hej! Jag har fått veta utav min mattelärare att jag kommer få F i matematik ( Höstterminens betyg) Och jag går och oroar mig för att jag inte ska kunna komma in på ett gymnasium , ( menar då preliminära sökandet) så min fråga...

   Julia SYV: Hej Benjamin, det är de betygen som kommer finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som utgör grund för antagning till gymnasiet. Oavsett hur det går i det preliminära antagningen, så... Läs hela svaret
  • Nove 20 år

   Hur gör jag om jag inte är nöjd med min universitetsutbildning?

   Jag har pluggat kandidatprogram i geovetenskap i en termin nu men börjar inse att det inte är vad jag vill över huvud taget. Det är även svårt att orka och hänga med när jag inte tycker det är kul. Jag hade hellre pluggat något som...

   Julia SYV: Hej Nove!Vad gäller studiemedel, så är mitt råd att du försöker klara av studierna som du nu får studiemedel för (få godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Abdulrahim 18 år

   Karriärval om man inte har betygen för att bli notarienominerad?

   Hejsan! Nu är det så att jag kanske ska söka till Juristprogrammet, och efter att kollat lite på några karriärval man kan välja som jurist är det uppenbart att betygen från utbildningen är  väldigt viktiga. Om man vill till...

   Julia SYV: Hej,en utbildad jurist kan i Sverige arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos... Läs hela svaret
  • Paulina 48 år

   Optikerassistent?

   Kan man bara läsa till optikerassistent i Jönköping? Är det svårt att komma in? Hur ser det ut med CSN på yrkeshögskola?

   Julia SYV: Hej Paulina,som det är just nu (5 dec 2022) så känner vi till endast en Yrkeshögskoleutbilnding till Optikerassistent, den här distansutbildning med träffar i... Läs hela svaret
  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur...

   Peter SYV: Hej Elisabeth,det yrket som du ställer en fråga om, Eventkoordinator, är i Sverige ett av många icke-reglerade yrken. Det betyder att inga centrala eller... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga