Linus 18 år

  Hej!


  Jag har verkligen hamnat i ren otur och behöver någon form av vägledning till rätt beslut. Jag började tidigare förra veckan på ett gymnasium jag inte alls trivdes i. Som tur är hade en gymnasieskola i Täby då en plats för mig istället på Sam linjen. Precis det jag ville. Än så länge trivs jag ganska bra men det har uppstått otur självklart..


  Det är såhär att jag hoppade av Spanska efter 1 vecka på höstterminen i årskurs 9. Jag hade redan F i 8:an, och när hösttermins betyget kom i 9:an hade jag fortfarande F. Vilket betydde att när jag sökte första gången var jag behörig till Spanska 3 och inte Spanska 1. Jag pratade med min syv om detta på grundskolan. Hon sa att hon skulle försöka ändra betyget F till ett streck så jag blev behörig till Spanska 1 på gymnasiet istället. Men när tiden kom för att söka sista gången sa hon att hon inte kunde och att jag fick ta beslutet med min gymnasie skola istället..


  Nu kommer vi till det jobbiga. När jag började på mitt nya gymnasium i onsdags så frågade jag om jag fick byta till Spanska 1. Men det fick jag inte för då måste jag byta klass. Dem har alltså gjort klasser och scheman efter vilket språk man valt. Jag orkar verkligen inte byta klass en tredje gång. Jag är ganska blyg av mig och försiktig. Har tidigare mått dåligt. Vet inte om jag skulle klara av att byta klass en gång till. Min syv på gymnasiet tycker att jag borde byta klass för hon tror inte jag skulle klara av att läsa Spanska 3. Vad tror ni är det bästa för mig? Borde jag ge spanska 3 en chans? Det är väldigt tufft för mig att byta en gång till och jag är väldigt besviken på min grundskola som inte kunde ta tag i problemen!


  Har även en till fråga, om jag nu skulle hoppa av Spanska 3 första året i gymnasiet för jag inte klarar det. Kan jag fortfarande lägga till typ Tyska 1 i 2:an och fortfarande ta gymnasie examen om 3 år?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Linus, jag vet inte om det går att göra så - men du kan fråga (om du vill) på din skola om du kunde gå i klassen som läser Spanska 3 men i slutet av kursen kunde göra slutprovet i Spanska 1 (eller i alla fall i spanska 2) - då är chansen större att du får godkänt betyg.
  Om du i din Individuella studieplan får Spanska 1 kurs inskriven, kommer du ha rätt att göra Prövning i den kursen i fall du får F betyg i den eller om du ej får möjlighet att läsa kursen.

  Du vinner annars mer på att få E betyg i Spanska 3 än A betyg i Spanska 1 - detta pga meritpoängen som man får för mod.språk 3 (och även 4) - såvida du ej uppnår max i merit genom engelska 7 och "högre kurser i matematik". För F betyg får man inga meritpoäng och förlorar också "minus 0.4" i sitt jämförelsetal - för en 100 poängs-kurs.

  Skulle du få E betyg i spanska 3 vinner du minst + 0.9 till ditt meritvärde och ännu mer för godkänt betyg i spanska 4.
  Dock kan man uppnå max i merit även genom andra kurser än mod.språk - var god läs på Gymnasieguiden.se/informeras/merit.

  Ännu en fundering...
  om du exempelvis ej uppnår kraven för examensbevis och får Studiebevis på gymnasiet, blir du inte direkt efter gymnasiet behörig till högskoleutbildningar, men du kan på komvux få Examensbevis och i det behöver inte moderna språk ingå (det är friare kurs-sammansättning i exam.beviset på komvux).

  Byta program...?
  Annars så kan man på andra program, ex. på Estetiska (inriktning Estetik-och media) få examensbevis som i princip har samma kurs-innehåll som på Samhällsvet.programmet men moderna språk är inte obligatoriska på ES. Man kan, alltså, få samma kurser i ES, media som på Samhällsvet.programmet men i stället för moderna språk kan man läsa andra kurser.
  Du kan till nästa år söka på nytt - till åk1. Sedan behöver du inte ta den nya platsen, utan du har rätt att fortsätta på din nuvarande utbildning ändå. Att du söker på nytt påverkar inte dina nuvarande studier - men du kommer att ha en chans att komma in på en annan utbildning och kan bestämma dig när definitivt antagningsbesked kommer (kring midsommar eller under första veckan i juli).

  Jag förstår att det är rätt krångliga regler kring innehåll (vilka kurser som måste ingå) i examensbeviset + man vill ju också ha högre meritvärde, om man har som mål att komma in på högskola/universitet.

  Genom att du på grundskolan ändå läste lite spanska, har du en fördel - om vi jämför med elever som på grundskolan läste tyska, franska eller inga mod.språk alls... du kan ju lite grunder i spanska sedan innan; och på så sätt anses det orättvisst om du kan läsa spanska 1 tillsammans med dem som är totala nybörjare. Därför får man, som regel, inte börja med nybörjar-kurs på gymnasiet i samma språk som man läste på grundskolan.
  **** Men utifrån din fråga förstår jag det som så att du skulle få läsa spanska 1 om det passade in i ditt schemat. Och om det stämmer - då ser jag ingen anledning varför din skola inte skulle låta dig försöka få betyg i spanska 1 (eller i alla fall spanska 2), så att du slipper få F betyg i spanska 3. Men skulle du lyckas få E i spanska 3, vinner du mer på det! Hur duktig du är eller kan bli i spanska, kan inte jag uttala mig om. Prata med din lärare i spanska. 
  Du får visa mitt svar både till dina lärare och till SYV på din skola, om du vill.

  Jag tycker att du i vilket fall behöver prata med läraren i spanska och förklara att du ej hade godkänt betyg i spanska från vårterminen på grundskolan (lärare utgår annars ifrån att alla elever som placeras i Spanska 3 har lägst E betyg från åk 9) och på så sätt saknar förkunskaperna - så att läraren förstår att du kan mindre än de andra i din språk-grupp och kan behöva mer hjälp;
    och läraren kanske själv kan prata med rektor om att göra undantag och låta dig göra - i slutet av kursen - prov i en lägre kurs i spanska än spanska 3 - ex. spanska 2 och då kunde du nästa år läsa ännu mer spanska och försöka mot slutet av nästa läsår få godkänt (eller ännu högre betyg) i spanska 3 - och i så fall ha Spanska 2 och 3 i ditt Examensbevis.
  ***
  För att lära dig mer spanska finns det olika saker att göra - ex. fundera på en språk-resa under lov-veckan... eller om du kan läsa spanska även utanför skolan - på ett studieförbund (ex. på kvällstid) eller med en privat lärare/läxhjälpare. Du vinner, som sagt - rätt mycket i ditt meritvärde om du lyckas få godkända betyg i spanska 3 och 4 under din gymnasietid. Och ju högre betyg du får, desto mer vinner du, men även E betyg i endast spanska 3 ger en rätt stor fördel.

  Frågor och svar

  • Nora 28 år

   Utländska betyg ?

   Hej! Jag undrar vad som krävs för att läsa lärarprogrammet om man har fullständiga grund och gymnasiebetyg från England ( ? )

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malik 27 år

   Möjligt läsa moderna språk trots att det elevens modersmål?

   Hej, Jag undrar om en elev kan bli antagen till att läsa moderna språk som finns i kursutbud trots att det utgör elevens modersmål? Syftet med det är att få merit poäng efter att man läst moderna språk i för kurs på 3, 4 och 5. Finns Arabiska att läsa som gymnasial moderna språk? Tack...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Selma 18 år

   Skillnaden mellan civilingenjör inom bioteknik och kemisk biologi?

   Hej! Jag har lite funderingar kring vad skillnaderna på civilingenjör inom bioteknik och civilingenjör inom kemisk biologi är. När jag läser hittar jag inga större skillnader, men skulle vilja ha hjälp med att identifiera skillnader för att kunna göra ett mer välgrundat val mellan dem....

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jenny 23 år

   Är det gratis att läsa en master i Skottland?

   Hej! Jag är snart klar med min kandidat i företagsekonomi vid UU och är intresserad av att söka en master utomlands. Försökt söka lite på var det är gratis att studera och får upp en hel del information om att Skottland ska vara gratis för EU-medlemmar. Dock står det, när man tittar på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Eva 21 år

   Första eller andrahandsval?

   Hej! Om jag vill söka till en högskoleutbildning och velar mellan två program som jag vill komma in på lika mycket, spelar det då någon roll vilken jag sätter som förstahandsval? Skall jag istället sätta den utbildning som haft högre antagningspoäng som första val? Om jag inte kommer in på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 22 år

   Hamnar jag alltid i BII i universitetsansökan?

   jag har kompletterat mina gymnasiebetyg med naturkunskap II. Nu funderar jag dock på att söka ett högskoleprogram som inte kräver naturkunskap II. Räknas jag ändå i gruppen BII, eller hamnar jag bland ansökande i grupp BI?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hejsan 16 år

   Kan man byta linje?

   Kan man byta linje efter första terminen till en linje man inte sökt till?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • lura 17 år

   Räknas modersmålet som de andra gymnasiets ämnen?

   Jag undrar räknas modersmålet som de andra ämnen i gymnasiet eller inte? Om jag har ett bra betyg i modersmål och ett dåligt i ett av de individuella val som man väljer i trean så går det att ersätta modersmåls betyget istället...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Astrid 16 år

   Hur blir man haveriutredare?

   Hej! Jag har länge varit intresserad av att bli haveriutredare inom civil luftfart. Just nu går jag första året på teknikprogrammet, men jag vet inte hur jag ska gå tillväga efter gymnasiet. Finns det några specifika utbildningar, eller måste man ”bara” bli expert på sitt område, t,ex Pilot...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • lura 17 år

   Hur kan jag bli tandläkare?

   Jag går i andra året gymnasiet i Ekonomi programmet men plötsligt och sent ville jag bli tandläkare och har ångrat mig att har gått i Ekonomi programmet fast att jag var förvirrad från början mellan Ekonomi och Natur men valde Ekonomi till slut Så min fråga är kan jag bli tandläkare om jag går i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Eva 21 år

   Hur god chans har Jag att komma in på utbildningen?

   Hej, Jag är intresserad av att söka ett program till hösten 2021. Jag kommer då att söka med gymnasiebetyg utan komplettering (BI). För hösten år 2020 ligger BI på 17,36. Jag har 17.34. Tidigare år har antagningspoängen varit lite högre. Har jag en chans att komma in nästa höst? Eller ska jag...

   Mikael SYV: Antagningsgränser kan gå upp eller ner, av olika anledningar. Om du kan göra Högskoleprovet gör det! Om du kan höja ditt meritvärde och prövas även i BII, är det också en fördel för dig! I varje urvalsgrupp har du en ny chans.
  • Alexander 15 år

   Hur fungerar platsgarantin på högskolan?

   Hej jag hade tänkt att gå Ekonomiprogrammet och sedan läsa ett tekniskt basår antingen på KTH, Chalmers eller Lund och sedan gå Civilingenjörs (Industriell ekonomi). Jag undrar hur platsgarantin fungerar på de olika högskolorna, jag har hört att på KTH så konkurrerar alla som gått basåret i sin...

   Mikael SYV: Hur platsgaranti fungerar eller om den erbjuds, över huvudet taget, bestämmer varje lärosäte självt. Mycket kan förändras även till nästa termin.. basåret är det... Läs hela svaret
  • Alfred 18 år

   Gå tre år på Civ Ing och ta en kandidatexamen?

   Jag funderar på att gå tre år på Civ. ing. programmet Elektroteknik på Uppsala Universitet och plocka ut en tekn. kandidat (om det går?) för att sedan gå ett år Kärnkraftteknik. Det jag undrar är om jag lätt kan komma in...

   Anna SYV: Hej Alfred, man kan inte per automatik anta att man kan ta ut kandidatexamen "bara för att" man har läst 3 år på högskolenivå.Vad gäller den här utbildningen så... Läs hela svaret
  • Yunis 17 år

   Vilken utbildning är bäst att för en bra grund till att starta eget?

   Jag vill bli företagare, men samtidigt vara attraktiv på arbetsmarknaden då jag inte kommer starta företaget för ens om 10 år. Jag är intresserad av de flesta industrier.

   Exempel 1: Plugga...

   Liselotte Johansson: Hej! Du ger i din fråga följande exempel:1. Högskoleingenjör. Det krävs 3-årig utbildning på högskolenivå. Du måste vara... Läs hela svaret
  • Anonym 16 år

   Hur ska jag kontakta?

   Hej, jag går första året på Handel & Service. Jag ska ha praktik i 6 veckor snart. Jag undrar om man kan maila till butiken/affären istället för att ringa? Jag vågar inte ringa eftersom jag får så mycket ångest. Jag vet inte...

   Liselotte Johansson: Hej,det finns inte några generella regler kring anskaffande av praktikplatserna. Jag tycker du bör så långt det går följa de anvisningar som du fick på din skola: om "uppgiften" är... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga