Alexander 25 år
  Jag undrar vilka datum som är viktiga när man ska söka till högre utbildningar (högskola universitet)
  1. När ska valen senast göras?

  2. Måste man vara hemma och acceptera sin plats ifall man blir antagen, när är detta i så fall?

  3. Då jag planerar på att åka bort en del av sommarlovet undrar jag dessutom om jag måste stanna hemma 3-15 augusti, eller kan jag åka iväg utan att behöva oroa mig för att missa min plats?

  4. Om jag istället bestämmer mig för att ta ett sabbatsår, vi säger 2 år. Kommer jag efter dessa 2 år fortfarande söka inom BIEX? Eller blir det BI eller BII, om det inte är BIEX, vad blir det då?

  5. Kan man under gymnasieperioden pröva om ett ämne och på så sätt förbättra sitt betyg i just det ämnet? Kostar det något? Om detta görs, faller man automatiskt in i urvalsgruppen BII?

  6. Om man EJ kan förbättra sitt betyg under gymnasieperioden, kan man istället förbättra det efter? Kostar det något och vem tar man kontakt med?

  Kommer antagligen söka till Lunds Tekniska Högskola, Blekinges Tekniska Högskola eller LTH:s campus i Helsingborg (ifall det varierar från högskola till högskola)

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Alexander,
  all info- som behövs för att söka till högskola/universitet finns på www.studera.nu

  och Antagningsdelen är det på www.antagning.se

  så det är väldigt bra att läsa där och ställa frågor till Antagning.se om exakta datum mm - i fall man inte hittade relevant info- på sidorna.
  https://www.antagning.se/sv/Vanliga-fragor/ kan man skriva en egen fråga om man trycker på knappen FRAGA OSS?

  Med det sagt, så skall jag försöka nu att svara på dina frågor, men du behöver kontrollera allt lite längre fram - då vissa förändringar kan inträffa mellan idag och augusti nästa år.
  Ansökan till högskola/universitet görs mellan 15 mars och 15 april /som brukar vara sista dagen/.
  Om du kompletterar med kurser EFTER det att du fick Gymnasieexamen - "hamnar" du i en annan urvalsgrupp /för dem, som kompletterade sina betyg/ och det brukar vara lite högre antaningspoängen i den gruppen, men det är inte någon regel (det kan hända att antagningspoängen blir lika höga eller lägre) - det är inte en sämre grupp, men det är EN ANNAN grupp.
  Prövningar:
  kan göras på Prövningsenheten som finns i större kommuner och i mindre kommuner - är det via komvux man ansöker om att göra en Särskild prövning.
  Det är upp till kommunen att bestämma om prövningar är kostnadsfria eller om man måste betala. Om man betalar, så är det oftast ca 500 kr. per prövning. Det kan även finnas varianter: t.ex. om man sedan innan har betyg F i kursen, då får man pröva kostnadsfritt första gången, från andra gången betalar man, men om man har E eller högre alt. om man inte läst den kursen - då betalar man från första försöket.
  I vissa kommuner erbjuds det handledning av en behörig lärare inför prövningen. I andra kommuner är det enbart självstudier. Här http://malmo.se/Forskola--utbildning/Utbildning-for-vuxna/Utbildningsanordnare/Komvux-Malmo-Sodervarn/Provning.html kan du läsa om vad som gäller i Malmö. Det är kan vara möjligt att göra prövning i en annan kommun än din hemkommun. T.ex. i Göteborg kan man göra prövning, oavsett folkbokföringsadress. Du kan därför höra med alla de kommuner där du kan tänka dig att göra prövning - du kanske hittar förmånligare villkor.

  Angående "falla automatiskt i urvalsgrupp BII": i fall du bara har ETT UTBILDNINGSDOKUMENT - Gymnasieexamen och söker på det, söker du i BIEX.
  I fall du LÄGGER TILL ett annat dokument - och skickar in både Gymnasieexamen OCH EN ANNAN DOKUMENT /studieintyg/ där kurserna och betygen är angivna - då har du kompletterat.
  Ett utbildningsdokument där alla behörighetsgivande kurser finns med - BIEX.
  Fler än ett utbildningsdokument - BII. (och här spelar det ingen roll om det är samma kurser som i gymnasieexamen men med högre betyg eller om det är andra kurser, som t.ex. ger meritpoäng - allt detta räknas som att du har KOMPLETTERAT).

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig. Ber om ursäkt att jag inte kan svara ang. om du behöver vara hemma när Antagnigsbesked kommer: det är en väldigt viktig fråga och jag vill inte att du missar din plats pga mitt eventuella felaktiga svar på den punkten. Som sagt, ändringar och undantag finns och det är därför bäst för dig att få info- "straight from the hourse´s mouth" som det heter på engelska - från personer som just jobbar med antagning till högskola/universitet /www.antagning.se/.


  Mvh
  Liselotte SYV

  Hej igen, förlåt om jag var otydlig.
  Jag skall försöka förklara bättre.
  Du undrar följande: " ...(om utbildningsdokumenten). Om jag kompletterar vare sig det är under skolperioden eller efter kommer jag automatiskt att söka i BII om jag förstått det korrekt, eftersom betyget i kursen officiellt redan är satt. Har jag förstått det rätt? Det jag inte heller riktigt förstod var att om jag nu tar sabbatsår och väljer att INTE komplettera/göra prövning. Söker jag fortfarande som BIEX efter sabbatsåren (1-2 år)?"

  Svar på Fråga nr.1: om "utbildningsdokument".
  Skillnaden - ett "papper" eller "två papper"... Gymnasieexamen eller Gymnasieexamen + Studieintyg

  Om du samlar in alla kurser in i Gymnasieexamen innan utfärdandet /och Gymnasieexamen utfärdas innan utgången av åk3/ och INTE skickar med ett annat "papper" för att du har alla kurser som du behöver i Gymnasieexamen - söker du i BIEX.

  I fall du blir tvungen att skicka 2 "papper" - Studiebevis /intyg/ utöver Gymnasieexamen - då har du KOMPLETTERAT och hamnar i BII gruppen.

  Om du höjer betyg i kurserna innan utfärdandet av gymnasieexamen, är det det högre betyget som bör ingå i gymnasieexamen.
  ***
  Svar på Fråga nr.2:
  så som reglerna ser ut idag /det kan ju inträffa någon förändring/ så spelar det ingen roll NÄR du söker till högskola. Du hamnar inte i en annan urvalsgrupp för att du söker i år eller om 2 år.
  Det är endast i fall du KOMPLETTERAR som du hamnar i "kompletteringsgrupp". Du kan på Antagning.se ställa frågan om någon förändring i reglerna planeras... om de känner till det. Jag har inte hört ngt. om det i alla fall.
  Tveka inte att återkomma om ngt. fortfarande är oklart. Det är "complicated stuff" och inte ens alla SYV har det helt 100% klart för sig - reglerna är många, undantagen kan också finnas och det är bra att du tar reda på saker och planerar noga, tycker jag.
  Bästa hälsningar & stort LYCKA TILL! :-)
  Liselotte SYV
  • Alexander Tack oerhört mycket för ditt svar! Jag kommer att läsa på lite om ämnet och fördjupa mig om prövningarna i just min kommun. Jag kommer dessutom att ställa en fråga på antagning.se. Det jag inte riktigt förstod var ditt tredje stycke (om utbildningsdokumenten). Om jag kompletterar vare sig det är under skolperioden eller efter kommer jag automatiskt att söka i BII om jag förstått det korrekt, eftersom betyget i kursen officiellt redan är satt. Har jag förstått det rätt? Det jag inte heller riktigt förstod var att om jag nu tar sabbatsår och väljer att INTE komplettera/göra prövning. Söker jag fortfarande som BIEX efter sabbatsåren (1-2 år)? MVH
  • Liselotte Jag skiver ett utökat svar till dig nu, OK? *L* :-)
  • Alexander Tack ÄN en gång för ett väldigt bra svar! Det var inte du som förklarade otydligt, det är bara det att allt detta är väldigt nytt för mig och svårt att förstå till fullo. Men NU efter dina förklaringar känns det äntligen som att jag förstått detta fullt ut :) Och det är jag glad för, det hela är väldigt komplicerat och oförståeligt om man inte är tillräckligt påläst, speciellt för elever som känner att detta är väldigt abstrakt. Men det är därför det finns personer som du, som gör allt för att hjälpa den lite vilse eleven på traven. Tack än en gång för allt! P.S. Om jag nu har en annan fråga, tar jag upp den här eller skapar jag en ny fråga? (Det handlar om kurser och om jag förstått det rätt 30 HP man kan använda sig av per termin för att läsa individuella kurser i full/halv takt o.s.v och massa annat skoj (abstrakt))
  • Anna Hej Alexander! om du har en annan fråga ber vi dig att helst ställa just en Ny Fråga. Det kan bli ganska rörigt även för oss här på Fragasyv.se. Kommentarer är jättebra om det är tillägg eller respons på den Befintliga frågan. En ny fråga "mår bättre" en en separat sida! :-) :-) :-)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Marija 38 år

   Gymnasie lärare?

   Hej, jag undrar om man kan som grundskollärare ( 4-6) bygga upp sig till gymnasie lärare? Då tänker jag t ex att läsa fristående kurser i t ex biologi, psykologi och filosofi t ex. Hur många fristående kurser poäng behövs per kurs att undervisa i olika ämne?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Julia 16 år

   Finns det något mer, annat, än gymnasiet?

   Hej om man inte vill läsa på gymnasiet, var kan man läsa annars och vad kan man annars göra? Tack för så många olika alternativ som möjligt. Julia

   Anna SYV: Hej Julia,man får i Sverige jobba från det att man fyllt 13 år, men i praktiken är det mycket svårt att få jobb utan gymnasiekompetens i bagaget, men du får gärna prova... Läs hela svaret
  • Klara 21 år

   Psykologprogrammet?

   Hej! Jag skulle vilja läsa till psykolog. Har sett att det krävs höga meritpoäng för att lyckas komma in. Jag har 17 antal meritpoäng. Om jag ska läsa upp mina betyg vilka ska jag satsa på att läsa upp för att höja poängen mest? Har...

   Liselotte Johansson: Hej,Psykologprogrammet är i Sverige en mycket populär utbildning, och inte ens högsta möjliga meritvärde (22.5) kan garantera plats på utbildningen. Blir det fler sökande med högsta... Läs hela svaret
  • sara 6 år

   jag går i vård och vill inte jobba med äldre eller torka nedre?

   Hej syv jag går i andra året, går i vård och omsrog och vill inte jobba med gamlingar eller akut vård. Jag vill helst inte jobba med något som har med nedre hygien, Vet du vad det finns för jobb man kan jobba med som inte krävs efter...

   Liselotte Johansson: Hej Sara,du skriver om att du inte vill (om jag förstår dig rätt) studera efter gymnasiet utan vill direkt börja jobba, stämmer det? Annars, så finns det... Läs hela svaret
  • Anna 22 år

   när måste komplettering av betyg vara klart?

   Hej, jag har en fråga angående ansökan till universitetet. Ansökningen är ju mellan 15 mars-15 april, men om jag håller på att komplettera och höja betyg via komvux och inte får mitt slutbetyg förens i maj typ, kommer det räknas in...

   Liselotte Johansson: Hej Anna,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står där att sista... Läs hela svaret
  • Elin 18 år

   Antagning till psykologprogrammet?

   Hej bästa SYV! Min största dröm är att komma in på psykologprogrammet, men mina gymnasiebetyg är inte tillräckliga. Jag vet om att man kan gå till Komvux och plugga upp betygen, men för psykologprogrammet behöver man få A på...

   Liselotte Johansson: Hej, Elin!Psykologprogrammet är i Sverige en mycket populär utbildning, och inte ens högsta möjliga meritvärde (22.5) kan garantera plats på utbildningen. Blir det fler sökande med... Läs hela svaret
  • susanne 21 år

   kan jag läsa historia 2a direkt efter hirstoria 1a1?

   hej! jag har läst in historia 1a1 på komvux och undrar nu om jag skulle kunna hoppa över historia 1a2 och gå direkt till historia 2a på gymsanie nivå komux.

   Liselotte Johansson: Hej Susanne,Historia 2a, bygger på kursen historia 1a2 eller kursen historia 1b. Alltså tror jag inte komvux tar in dig på Historia 2a om du inte först får godkänt betyg i historia 1a2.Hänvisning: info på skolverket.se
  • lau 20 år

   Avbrott i en prövning?

   Hej jag höll på med en prövning på distans via NTI som hade slutdatum den 5 mars. Men eftersom jag varit sjuk och sängliggandes kom jag överens med läraren om att uppgifterna skulle lämnas in nästa vecka då jag blivit frisk igen. Men...

   Liselotte Johansson: Hej!du måste kontakta lärare och även utbildningsadministratör - jag gissar på att läraren glömde meddela administratören om att ni kom överens om att du ska lämna in uppgifterna... Läs hela svaret
  • Gerda 20 år

   Lokförarutbildning??

   Hej jag undrar vilka skolor är det som har lokförarutbildning, jag har hittat tre stycken är det bara tre? Samt undrar jag om jag söker både till lokförare och tex socionom. Kan jag komma in på båda? För att som jag fatta...

   Liselotte Johansson: Hej,det stämmer att högskolan/universitet och yrkeshögskolor är två olika "saker" och du kan komma in på både en högskoleutbildning och samtidigt till flera (och t o m många... Läs hela svaret
  • Alm 20 år

   Masterprogram efter 3årigt program?

   Hej! Jag har en generell fråga om hur antagningen på masterprogram fungerar. Jag har förstått att olika masters ställer olika krav och att man konkurrerar om plats mrd sina högskolebetyg. Det jag undrar är vad som händer om jag t.ex. läser ett...

   Liselotte Johansson: Hej,urval till program på avancerad nivå brukar ske på "totalt antal högskolepoäng", alltså hur många högskolepoäng, totalt, man avklarade. Minimikravet är 180 hp,... Läs hela svaret
  • Emelie 25 år

   Vad menas med Ma3b alternativt Ma3c?

   Hej. Kikar på möjligheten att kanske söka in till landskapsarkitekt. På deras hemsida står följande under behörighet: Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt...

   Liselotte Johansson: Hej,du behöver läsa en kurs som heter Matematik 3b eller en kurs som heter Matematik 3c."3a" finns inte, utan a-spåret inkluderar endast matematik 1a och 2a.b-spår är mer inriktat... Läs hela svaret
  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   jag har läst barn och fritids programet på gymnasiet och det behövs gymnasiearbete för slutbetyg eller gymnasie examen och det finns inte gymnasiearbete på barn och fritid vilken gymnasiearbete passar till barn och fritids? jag tänkte på samhällsvetenskap gymnasiearbete om jag läser den kommer...

   Anna SYV: Hej Mariami ett Slutbetyg får inte kursen gymnasiearbete ingå.I Examensbeviset är det däremot en Obligatorisk kurs som måste ingå med godkänt betyg. Så jag gissar på att det är... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga