Miriam
  Hej!

  Jag är helt förvirrad, därför tänker jag ställa många frågor och hoppas på att Ert/Era svar förklarar allt! :D

  Jag är snart klar med sista kursen som jag ville göra på komvux. Därefter vill jag boka en tid hos SYV i kommunen och sätta ihop ett gymnasiebevis med henne. Dock vill jag vara välförbered och veta hur det går till.

  Från gymnasieskolan och olika komvuxskolor (jag tog en lärarledd linje och en separat lärarledd kurs, några kurser på distans i olika perioder och skolor, för att jag flyttade under tiden) har jag många papper. Alla heter "Utdrag ur Betygskatalogen". Alltså jag inte har något gymnasiebevis alls, men istället har jag väldigt många poäng - nästan 4500, utav 2300 från gymnasiet (inte komvux).

  Mina 4500 poäng inkluderar:
  - kärnämnena (? - inte säker på benämningen), alltså kurser som Historia 1a1, Idrott och hälsa 1, etc. Från gymnasieskolan.

  - yrkeskurser från gymnasiet, såsom Service och bemötande, Konferens och evenemang, Reception, etc.

  - ett F i Samhällskunskap 1a1 från gymnasiet, men också ett A i Samhällskunskap 1b från komvux.

  - 3 x A i modersmål (gjorde dem under tid i gymnasiet och på komvux, men i en annan skola där det anordnades)

  - C i Spanska 1 och C i Spanska 2 från gymnasiet

  - A i Spanska 3 från komvux (förhoppningsvis får jag ett A till i Spanska 4 också)

  - Några dåliga betyg (mellan E och C) från ett komvux program (fordon)

  - A i Engelska 7 från komvux
  - B i Engelska 5 från gymnasiet
  - C i Engelska 6 från gymnasiet

  - D i Matte3b från komvux

  - E i Gymnasiearbete från komvux

  Och så vidare.

  Och nu till mina frågor :)

  Såsom jag har förstått, måste jag ha minst 2250 poäng (inkl. gymnasiearbete som inte räknas med i meritvärde/jämförelsetal).

  1. Vilka ämnen MÅSTE jag inkludera i gymnasiebeviset?

  2. Måste jag inkl. Engelska 6 med bara ett C om jag har Eng7 med ett A?

  3. Måste ett F i Samhällskunskap 1a1 från gymnasiet finnas med (och sänka mina värden) om jag har ett A i Samhälle 1b från komvux?

  4. Vilken/vilka av de här mattekurser måste vara med? Förutom Matte3b som krävs till vissa program på universitet eller ger meritpoäng i andra.
  Matematik 1a 100 A
  Matematik A 100 VG
  Matematik B 50 VG
  Matematik 3b 100 D

  5. Får jag "skippa" Religionskunskap 1 där jag fick ett C i gymnasiet och "ersätta" den med Religionskunskap 2 där jag fick ett A på komvux?

  6. Vilken/vilka av Svenska som andraspråk MÅSTE vara med om jag har:
  Svenska som andraspråk 1 100 C
  Svenska som andraspråk 2 100 C
  Svenska som andraspråk 3 100 B
  Får jag "skippa" steg 1 och 2 om jag har ett B i steg 3?

  7. Får jag ha med poäng från alla 3 steg i Modersmål där jag fick var sitt A? Ska det räknas med i meritvärde?

  8. Får jag "hoppa över" vissa karaktärsämnena och "behålla" dem jag är nöjd med? Alla gjorde jag på min tid i gymnasieskolan. Finns det ett bestämt antal yrkesämnen man måste ha med om man gick ett yrkesprogram?


  Självklart strävar jag efter så hög meritvärde som möjligt och jag vet att jag inte ska ha med ALLA mina betyg (4500 poäng). Men frågan är vilka MÅSTE jag behålla "i papperna", vilka är frivilliga och vilka är helt onödiga. Mycket beror på det hära för att enligt mina beräkningar, kan jag uppnå även över 20 i meritvärdet, men ett F här och ett E där sänker det rätt mycket. Jag skulle så klart vilja "ta bort" alla dåliga betyg från mina papper, men jag vet att vissa måste stanna där.

  Hoppas verkligen på ett utförligt svar, så att det inte blir något missförstånd eller fel hos SYV som jag tänker besöka i snar framtid.

  Trevlig helg!

  /Miriam
  • Milla Boka helst tid med syv på komvux snarast. Som regel gör man planering Innan man börjar på komvux!
  • Miriam Det har jag, men ingen ville förklara hur räknar man meritvärdet i mitt fall. :D Jag visste alltså vilka kurser jag behövde för att bli behörig och studera på universitet, eller för att få mer meritpoäng. Men vad är mitt meritvärde vet jag fortfarande inte och det vill jag gärna kunna räkna själv - även för att kunna välja rätt program på högskolan (där jag har chans att bli antagen) eller åtminstone för att kunna rankordna olika program på antagning.se när det blir dags.
  • Milla Frågan är om du ska ta ut Slutbetyg eller Examensbevis- och det är olika regler för olika typer av utb.dokument. Läser du enligt planering mot Examensbevis eller mot ett Slutbetyg?
  • Miriam Det står inget om det. Vad är skillnaden mellan dem 2?
  • Mikael Det är stora skillnader på flera punkter mellan Slutbetyg och Examensbevis. Jag ska nu skriva ett nytt svar till dig.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Miriam,
  elever på gymnasiet hade som mål att få ut ett SLUTBETYG t o m läsåret som slutade i juni 2013 och från avgång från gymnasiet i juni 2014 är det Examensbevis som är mål med gymnasiestudier. 
  Om du på din tid på gymnasiet läste mot ett slutbetyg (alltså att du skulle gå ut år 2013 eller tidigare från år3 på gymnasiet) och du har minst ett godkänt betyg i en "gammal kurs" som ej kan omvandlas eller vars omvandling blir till nackdel för dig, kanske kan du fortfarande ha som mål att på komvux få ut ett Slutbetyg (rektor på komvux får bevilja undantag och låta dig läsa mot ett slutbetyg; slutbetyget måste du få ut senast 1 juli 2020, efter det blir det endast examensbevis - för alla). 
  ***
  Fördelar med att få ut ett Slutbetyg
  - färre poäng krävs; 2350p för ett slutbetyg från komvux och 2400p för examensbevis från komvux;
  - färre obligatoriska kurser; fler valbara kurser i slutbetyget. 
  Så, om du kan få rektors beslut om att få läsa mot ett slutbetyg, är det fördelaktigt för dig

  **********
  Om du inte kan få ut slutbetyg, utan ska ha som mål att få ut examensbevis - då spelar det stor roll vad det för "inriktning" på ditt examensbevis; för det första så finns det Yrkesexamen och högskoleförberedande examen. Även yrkesexamen kan ge behörighet till högskolestudier. I examensbeviset är matte 1, svenska 1, religionskunskap 1 och engelska 5 samt gymnasiearbete obligatoriska kurser för alla, oavsett om det är yrkes- eller högskoleförberedande examen. Vidare ska man också ha minst en kurs i samhällskunskap och naturkunskap (men i stället för naturkunskap kan man ha fysik, kemi och biologi). 
  Reglerna är mycket komplicerade; i vissa fall kan rektor på komvux bevilja undantag. 
  ****
  Under alla omständigheter så vinner du nästan alltid på att inkludera kurser som du behöver för särskild behörighet till just "din högskoleutbildning" in i slutbetyg eller examensbevis; för övrigt ska du försöka få in de kurserna i vilka du har högre betyg och "utelämna" de kurserna i vilka du har lägre betyg, men obligatoriska kurser kan du ej utelämna. 
  Vilka kurser som blir obligatoriska för dig, beror på om du ska ta ut Slutbetyg eller Examensbevis.

  För att kunna BÖRJA SVARA PÅ DINA FRÅGOR - måste man veta om det är Slutbetyg eller Examensbevis som du vill/kan/får ta ut. 

  Du frågar bl.a "Måste ett F i Samhällskunskap 1a1 från gymnasiet finnas med (och sänka mina värden) om jag har ett A i Samhälle 1b från komvux?" - jag hoppas du kan ta in Samhällskunskap 1b in i det dokumentet som du ska ta ut... givetvis är det fördelaktigt att du får in samhälle1b in pga högre betyget, men för att kunna svara måste man veta Vilket dokument du ska ta ut - Slutbetyg eller Examensbevis. 

  Vidare frågar du om mattekurserna - Matematik A och 1a är "motsvarande kurser"; bara en av de får vara med. Givetvis är det fördelaktigt för dig att ta in kursen med högre betyget. 
  Motsvarande kurser är också Matematik B och Matematik 2
  och Matematik 3b har motsvarande gammal kurs Matematik C. 
  Tar du ut ett Slutbetyg, är då endast matte A eller 1a som du absolut måste ha med.
  Tar du ut Examensbevis, här beror det på vad för typ av examensbevis- och då kan då behöva ha både Matte B och 3b in i ditt examensbevis som obligatoriska (för dig) kurser.

  Engelska
  i Slutbetyget är det endast Engelska A (eller eng 5) som är en obligatorisk kurs. i högskoleförberedande exam.beviset är även eng 6 en obligatorisk kurs. Eng 7 ger meritpoäng; så det är nog bra att ta in alla 3 eng kurser in i slutbetyget eller i exam.beviset.

  Gymnasiearbete är en obligatorisk kurs i exam.beviset
  men den får ej ingå i ett slutbetyg.
  ***

  Hälsningar
  Mikael

   

  Frågor och svar

  • Abdi 16 år

   Hur byter jag program i gymnasiet, från Natur till Ekonomi?

   Hej! Jag har nu gått i Natur-programmet i gymnasiet nu i snart en termin, men jag mår inte bra och vet inte vad jag ska göra. Är det ens möjligt för mig att byta linje från natur till ekonomi nu utan att gå om en Årskurs? Problemet var den att jag inte valde några andra linjer under...

   Anna SYV: FHej Abdi,om du får många godkända betyg (helst alla) under första året på ditt program, så är det inte helt omöjligt att du skulle kunna läsa... Läs hela svaret
  • Mary 19 år

   Räknas betyg i utökade kurser?

   Hej, jag ska snart söka till högskola/universitet och har läst en gymnasiekurs på distans utöver min gymnasieutbilding (2500 poäng). Mitt betyg i den kursen blev tyvärr väldigt lågt och jag undrar om jag måste räkna med det betyget...

   Liselotte Johansson: Hej Mary!om kursen ej ingår i ditt examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) och inte krävs för behörighet, kommer betyget i den kursen räknas in ENDAST OM den kursen ger... Läs hela svaret
  • Elin 25 år

   Behörighet kurs?

   Hejsan! Jag gick ut -16 med F i Gymnasiearbete och har bara studiebevis. Nu har jag sökt till komvux den kursen för att fixa ett examensbevis och förhoppningsvis klara av det! Grejen är den att jag hade gärna velat söka kursen webbutveckling 1 samtidigt jag...

   Liselotte Johansson: Hejdet finns yrkeshögskoleutbildningar som för särskild behörighet kräver bland annat godkänt betyg i gymnasial kurs Webbutveckling 1, det är t.ex yrkeshögskoleutbildning Frontend / App Developer hos... Läs hela svaret
  • Linnea 24 år

   Tips och råd kring val av universitet och utbildning?

   Hej! Behöver lite råd och tips kring val av utbildning. Just nu går jag sjuksköterskeprogrammet sen ht-21 i Umeå och kommer till sommaren ha gått två läsår av tre. Och nu står jag i valet och kvalet att fortsätta eller inte....

   Liselotte Johansson: Hej Linnea!Roligt att du fick så pass högt resultat på högskoleprovet! Vad gäller "hoppa in" i år tre på sjuksköterskeprogrammet, så kan det... Läs hela svaret
  • Persia 21 år

   Merit, jätte viktig fråga?

   Hej! Jag gick på handel och administration i gymnasiet. Jag tog ej examen, eftersom jag gjorde inte naturkunskap 1a1 och religionskunskap 1. Jag skall läsa till fastighetsmäklare. Behörigheten är engelska 6, matematik 3b och samhällskunskap 1 eller 1a1 och 1a2....

   Liselotte Johansson: Hej Persia,för att komma på en universitetsutbildning i Sverige konkurrerar du med ditt Meritvärde.Meritvärde är en siffra = summan av jämförelsetalet (samma som snittbetyget) + eventuella merit-... Läs hela svaret
  • Sia 22 år

   2300 sökning till yrkeshögskola?

   Jag undrar om man kan ansöka till yrkeshögskola med 2300 från komvux?

   Liselotte Johansson: Hej Sia,yrkeshögskola kan ta in obehöriga. Det finns därför chans att komma in på yrkeshögskoleutbildningar även utan examensbevis från gymnasiet eller från komvux.
  • Lovisa 35 år

   ES/SA behörighet?

   Jag har hört att den enda behörighetsskillnaden på det estetiska programmet jämfört med samhällsvetenskapsprogrammet är matte b - stämmer det? I så fall är det ju enkelt att få SA-behörighet på ES. Tacksam för svar!

   Liselotte Johansson: Hej Lovisa,svar på frågan du ställer är - I princip, ja! Men det finns viktiga detaljer. T.ex kan inte matte 2 eller högre kurser i ämnet matematik garanteras på ES. Det är endast obligatoriska... Läs hela svaret
  • Sally 29 år

   Grundläggande behörighet högskola?

   Hejsan. Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2012. Totalt 2500 poäng. Jag läste inte Engelska B, det ingick inte i handels och administrationsprogrammet. Behöver jag läsa upp Engelska B på komvux nu för att ha grundläggande...

   Liselotte Johansson: Hej Sally!Enligt informationen på antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/slutbetyg-2010-och-framat/grundlaggande-behorighet behöver du inte, för grundläggande behörighet, ha godkänt betyg i engelska B eller engelska 6.
  • ORINTA 37 år

   Yrkesvägledning?

   Hej ! Jag velar mellan fritidsledare och fritidslärare utbildning. Min första tanke var att sudera till fritidsledare och se om jag trivs med utbildningen och sen vidare utbilda mig till pedagog. Men min fråga då är måste jag studera ytterligare 3 år ?...

   Liselotte Johansson: Hej Orinta!till Fritidsledare utbildar man sig på en folkhögskola, och till olika sorters lärare - på lärarhögskolorna (på högskolenivå, alltså). Det är utbildningar inom olika... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar...

   Liselotte Johansson: Hejsan,på Jönköpings universitets hemsida/webbplats (just där de berättar om den utbildningen som du nämner i din fråga) läser man bland annat följande: "65 procent av platserna... Läs hela svaret
  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Liselotte Johansson: Hej Emil!Jag råder dig boka tid med SYV på komvux. Du kan också kontakta rektor på komvux och förklara din situation. Komvux har begränsade resurser. Komvux väljer därför oftast... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux....

   Liselotte Johansson: Hej och tack för din fråga!För examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng. Av de får max 150poäng vara F. Det är alltså 2250 GODKÄNDA poäng som du... Läs hela svaret
  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Liselotte Johansson: Hej Cajsa!i examensbeviset som du fick när du gick ut gymnasiet kommer ingenting att ändras, får inte ändras, helt enkelt. Om du vill få upp ditt meritvärde så finns det... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga