Miriam
  Hej!

  Jag är helt förvirrad, därför tänker jag ställa många frågor och hoppas på att Ert/Era svar förklarar allt! :D

  Jag är snart klar med sista kursen som jag ville göra på komvux. Därefter vill jag boka en tid hos SYV i kommunen och sätta ihop ett gymnasiebevis med henne. Dock vill jag vara välförbered och veta hur det går till.

  Från gymnasieskolan och olika komvuxskolor (jag tog en lärarledd linje och en separat lärarledd kurs, några kurser på distans i olika perioder och skolor, för att jag flyttade under tiden) har jag många papper. Alla heter "Utdrag ur Betygskatalogen". Alltså jag inte har något gymnasiebevis alls, men istället har jag väldigt många poäng - nästan 4500, utav 2300 från gymnasiet (inte komvux).

  Mina 4500 poäng inkluderar:
  - kärnämnena (? - inte säker på benämningen), alltså kurser som Historia 1a1, Idrott och hälsa 1, etc. Från gymnasieskolan.

  - yrkeskurser från gymnasiet, såsom Service och bemötande, Konferens och evenemang, Reception, etc.

  - ett F i Samhällskunskap 1a1 från gymnasiet, men också ett A i Samhällskunskap 1b från komvux.

  - 3 x A i modersmål (gjorde dem under tid i gymnasiet och på komvux, men i en annan skola där det anordnades)

  - C i Spanska 1 och C i Spanska 2 från gymnasiet

  - A i Spanska 3 från komvux (förhoppningsvis får jag ett A till i Spanska 4 också)

  - Några dåliga betyg (mellan E och C) från ett komvux program (fordon)

  - A i Engelska 7 från komvux
  - B i Engelska 5 från gymnasiet
  - C i Engelska 6 från gymnasiet

  - D i Matte3b från komvux

  - E i Gymnasiearbete från komvux

  Och så vidare.

  Och nu till mina frågor :)

  Såsom jag har förstått, måste jag ha minst 2250 poäng (inkl. gymnasiearbete som inte räknas med i meritvärde/jämförelsetal).

  1. Vilka ämnen MÅSTE jag inkludera i gymnasiebeviset?

  2. Måste jag inkl. Engelska 6 med bara ett C om jag har Eng7 med ett A?

  3. Måste ett F i Samhällskunskap 1a1 från gymnasiet finnas med (och sänka mina värden) om jag har ett A i Samhälle 1b från komvux?

  4. Vilken/vilka av de här mattekurser måste vara med? Förutom Matte3b som krävs till vissa program på universitet eller ger meritpoäng i andra.
  Matematik 1a 100 A
  Matematik A 100 VG
  Matematik B 50 VG
  Matematik 3b 100 D

  5. Får jag "skippa" Religionskunskap 1 där jag fick ett C i gymnasiet och "ersätta" den med Religionskunskap 2 där jag fick ett A på komvux?

  6. Vilken/vilka av Svenska som andraspråk MÅSTE vara med om jag har:
  Svenska som andraspråk 1 100 C
  Svenska som andraspråk 2 100 C
  Svenska som andraspråk 3 100 B
  Får jag "skippa" steg 1 och 2 om jag har ett B i steg 3?

  7. Får jag ha med poäng från alla 3 steg i Modersmål där jag fick var sitt A? Ska det räknas med i meritvärde?

  8. Får jag "hoppa över" vissa karaktärsämnena och "behålla" dem jag är nöjd med? Alla gjorde jag på min tid i gymnasieskolan. Finns det ett bestämt antal yrkesämnen man måste ha med om man gick ett yrkesprogram?


  Självklart strävar jag efter så hög meritvärde som möjligt och jag vet att jag inte ska ha med ALLA mina betyg (4500 poäng). Men frågan är vilka MÅSTE jag behålla "i papperna", vilka är frivilliga och vilka är helt onödiga. Mycket beror på det hära för att enligt mina beräkningar, kan jag uppnå även över 20 i meritvärdet, men ett F här och ett E där sänker det rätt mycket. Jag skulle så klart vilja "ta bort" alla dåliga betyg från mina papper, men jag vet att vissa måste stanna där.

  Hoppas verkligen på ett utförligt svar, så att det inte blir något missförstånd eller fel hos SYV som jag tänker besöka i snar framtid.

  Trevlig helg!

  /Miriam
  • Milla Boka helst tid med syv på komvux snarast. Som regel gör man planering Innan man börjar på komvux!
  • Miriam Det har jag, men ingen ville förklara hur räknar man meritvärdet i mitt fall. :D Jag visste alltså vilka kurser jag behövde för att bli behörig och studera på universitet, eller för att få mer meritpoäng. Men vad är mitt meritvärde vet jag fortfarande inte och det vill jag gärna kunna räkna själv - även för att kunna välja rätt program på högskolan (där jag har chans att bli antagen) eller åtminstone för att kunna rankordna olika program på antagning.se när det blir dags.
  • Milla Frågan är om du ska ta ut Slutbetyg eller Examensbevis- och det är olika regler för olika typer av utb.dokument. Läser du enligt planering mot Examensbevis eller mot ett Slutbetyg?
  • Miriam Det står inget om det. Vad är skillnaden mellan dem 2?
  • Mikael Det är stora skillnader på flera punkter mellan Slutbetyg och Examensbevis. Jag ska nu skriva ett nytt svar till dig.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Miriam,
  elever på gymnasiet hade som mål att få ut ett SLUTBETYG t o m läsåret som slutade i juni 2013 och från avgång från gymnasiet i juni 2014 är det Examensbevis som är mål med gymnasiestudier. 
  Om du på din tid på gymnasiet läste mot ett slutbetyg (alltså att du skulle gå ut år 2013 eller tidigare från år3 på gymnasiet) och du har minst ett godkänt betyg i en "gammal kurs" som ej kan omvandlas eller vars omvandling blir till nackdel för dig, kanske kan du fortfarande ha som mål att på komvux få ut ett Slutbetyg (rektor på komvux får bevilja undantag och låta dig läsa mot ett slutbetyg; slutbetyget måste du få ut senast 1 juli 2020, efter det blir det endast examensbevis - för alla). 
  ***
  Fördelar med att få ut ett Slutbetyg
  - färre poäng krävs; 2350p för ett slutbetyg från komvux och 2400p för examensbevis från komvux;
  - färre obligatoriska kurser; fler valbara kurser i slutbetyget. 
  Så, om du kan få rektors beslut om att få läsa mot ett slutbetyg, är det fördelaktigt för dig

  **********
  Om du inte kan få ut slutbetyg, utan ska ha som mål att få ut examensbevis - då spelar det stor roll vad det för "inriktning" på ditt examensbevis; för det första så finns det Yrkesexamen och högskoleförberedande examen. Även yrkesexamen kan ge behörighet till högskolestudier. I examensbeviset är matte 1, svenska 1, religionskunskap 1 och engelska 5 samt gymnasiearbete obligatoriska kurser för alla, oavsett om det är yrkes- eller högskoleförberedande examen. Vidare ska man också ha minst en kurs i samhällskunskap och naturkunskap (men i stället för naturkunskap kan man ha fysik, kemi och biologi). 
  Reglerna är mycket komplicerade; i vissa fall kan rektor på komvux bevilja undantag. 
  ****
  Under alla omständigheter så vinner du nästan alltid på att inkludera kurser som du behöver för särskild behörighet till just "din högskoleutbildning" in i slutbetyg eller examensbevis; för övrigt ska du försöka få in de kurserna i vilka du har högre betyg och "utelämna" de kurserna i vilka du har lägre betyg, men obligatoriska kurser kan du ej utelämna. 
  Vilka kurser som blir obligatoriska för dig, beror på om du ska ta ut Slutbetyg eller Examensbevis.

  För att kunna BÖRJA SVARA PÅ DINA FRÅGOR - måste man veta om det är Slutbetyg eller Examensbevis som du vill/kan/får ta ut. 

  Du frågar bl.a "Måste ett F i Samhällskunskap 1a1 från gymnasiet finnas med (och sänka mina värden) om jag har ett A i Samhälle 1b från komvux?" - jag hoppas du kan ta in Samhällskunskap 1b in i det dokumentet som du ska ta ut... givetvis är det fördelaktigt att du får in samhälle1b in pga högre betyget, men för att kunna svara måste man veta Vilket dokument du ska ta ut - Slutbetyg eller Examensbevis. 

  Vidare frågar du om mattekurserna - Matematik A och 1a är "motsvarande kurser"; bara en av de får vara med. Givetvis är det fördelaktigt för dig att ta in kursen med högre betyget. 
  Motsvarande kurser är också Matematik B och Matematik 2
  och Matematik 3b har motsvarande gammal kurs Matematik C. 
  Tar du ut ett Slutbetyg, är då endast matte A eller 1a som du absolut måste ha med.
  Tar du ut Examensbevis, här beror det på vad för typ av examensbevis- och då kan då behöva ha både Matte B och 3b in i ditt examensbevis som obligatoriska (för dig) kurser.

  Engelska
  i Slutbetyget är det endast Engelska A (eller eng 5) som är en obligatorisk kurs. i högskoleförberedande exam.beviset är även eng 6 en obligatorisk kurs. Eng 7 ger meritpoäng; så det är nog bra att ta in alla 3 eng kurser in i slutbetyget eller i exam.beviset.

  Gymnasiearbete är en obligatorisk kurs i exam.beviset
  men den får ej ingå i ett slutbetyg.
  ***

  Hälsningar
  Mikael

   

  Frågor och svar taggade med 'matematik' (218 st.)

  • Halima 20 år

   Är inköpare rätt val för mig som har svårt för matte?

   Hej! Skulle vilja plugga på inköpare. Men vet inte hur mycket matte man behöver man kunna. Har personlig svårt för matte. Undrar hur mycket matte kan det förekomma I utbildningar och arbetet?

   Milla SYV: Hej Halima, i särskild behörighet inför yrkeshögskoleutbildningar till Inköpare brukar ingå att ha godkänt betyg i andra kurser på gymnasiet i ämnet... Läs hela svaret
  • Nooralhuda 25 år

   Fick F i Matematik 3c?

   Hej , Om man får F i matematik 3c får jag läsa matematik 4? Eller måste man ha godkänt i 3:an.? Jag läser på komvux . En annan fråga . Jag gjorde nationella prov för matematik 3c för vt 2022 . Är det sant att man behöver 15...

   Mikael SYV: Hej Nooralhuda!gymnasiekurs matematik 4 baserar sig på matematik 3 (3c eller 3b); om man inte har kunskaper som motsvarar lägst betyget E (godkänt) i matematik 3b eller 3c, saknar man förutsättningar för... Läs hela svaret
  • Matilda 23 år

   Hur mycket matte det inom systemvetenskap och kognitiksvetenskap?

   Hej! Jag undrar hur mycket användning av matematik det är inom systemvetenskap och kognitionsvetenskap? Jag har sökt till båda på universitetsnivå och har behörighet men har kämpat mig igenom matematik 2A och alltid haft svårt för matte....

   Anna SYV: Hej Matilda,om du blir antagen till en viss utbildning då har du uppfyllt kraven för behörighet och har god chans att klara utbildningen (i annat fall lär du inte bli... Läs hela svaret
  • Andrea 24 år

   Om man har läst både matematik 2a/2b, räknas båda in i meritvärdet?

   Hej, jag har sökt in till en högskoleutbildning som kräver någon av följande, matematik 2a/2b/2c för behörighet. Under gymnasietiden läste jag matematik 2b men fick dessvärre betyget F, denna kurs ingår i min examen. Jag har efteråt läst matematik 2a på komvux där jag blivit godkänd. Min fråga...

   Julia SYV: Hej Andrea!Eftersom matematik 2 krävs för särskild behörighet till "din" högskoleutbildning då måste du ha godkänt betyg i matte 2 (2a... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   Hur lär jag mig matematik igen som vuxen?

   Jag är 24 och tänker inom ett år eller så gå vuxenutbildning djurvård. Men jag minns inte matte. Var sjukskriven mer från skolan än närvarande. Så jag försöker hitta en mattebok för grundskolan? / högstadiet? Till att börja med men Jag hittar ingenting

   Anna SYV: Hej Linn!Det finns en mycket bra gratis sida för självstudier i matematik - Matteboken.se - gå in på matteboken.se & välj den årskurs i grundskolan som du vill repetera matte inom, t.ex matteboken.se/lektioner/skolar-9Lycka till med dina studier!
  • Noah 21 år

   Kan jag läsa till historiker?

   Jag undrar om jag kan söka till historiker utbildning. Jag har gått El och energi inriktning data på gymnasiet och undrar även om jag måste plugga upp ämnen som matte 2 eller annat för att kunna läsa historia?

   Anna SYV: Hej Noah,kika gärna på framtid.se/yrke/historiker och utbildningar till Historiker finns inom högskoleväsendet: på högskolor och universitet. Till alla svenska högskoleutbildningar krävs... Läs hela svaret
  • Nicklas 20 år

   Stort intresse för ekonomi - dålig på matte?

   Tog studenten 2021 efter 3 år på ekonomi. Väl där väcktes ett extremt stort intresse för privatekonomi och rådgivning. Problematiken för mig ligger i mattekunskaperna. Sedan högstadiet har jag präglats av dåliga mattelärare...

   Milla SYV: Hej Nicklas!Utbildningar i ekonomi finns även inom andra studieformer än högskola-universitet. Se t.ex en yrkeshögskoleutbildning:... Läs hela svaret
  • Njomza 40 år

   Vilket gymnasieval för att bli programmerare?

   Hej Vilket annat program kan väljas istället för teknikprogrammet som har mycket matte, om målet i framtiden är att arbeta med programmering/spelutveckling? Vilken behörighet behövs för att läsa vidare inom programmering?

   Anna SYV: Hej Njomza!Programmerare - är ett samlingsnamn för ett ganska stort antal olika yrken. Det finns olika "avdelningar" eller inriktningar inom programmering som är mer eller mindre breda.... Läs hela svaret
  • Lea 21 år

   Vilka kurser får räknas med i gymnasieexamen?

   Hej jag läser på Komvux (samhällsprogrammet), dock hade jag betyg i några ämnen från när jag gick i ett vanligt gymnasium....

   Jag har alltså redan betyg i matematik 1 och 2c , men jag har inte läst 2400 poäng än, så min...

   Julia SYV: Hej Lea,en av kurserna på nivå 1 - matematik 1a, eller 1b eller 1c - måste ingå i examensbevis med godkänt betyg, vilken som av de kurserna. Sedan på högre nivåer -... Läs hela svaret
  • David 22 år

   Kan jag ersätta Matte 1c, 2c och 3c med 1a, 2a och 3b i komvux?

   Jag vill söka till civilingenjörsprogrammet i samhällsbyggnad på KTH. Gick teknikvetenskapsprogrammet i gymnasiet och läste Matematik 1c, 2c, 3c samt för grundläggande behörighet matematik 4, fysik 1 och 2, kemi 1 och engelska 6. Undrar om jag...

   Julia SYV: Hej David!I dokumentet examensbevis kan inget ändras, men om du skickar med nya betyg i matte 1a, 2a och 3b som är högre än dina tidigare betyg i matte 1c, 2c och 3c, då... Läs hela svaret
  • Adnan 21 år

   Påverkar det jämförelsetal?

   Hej, det så att jag tänkta söka till en datavenskapligprogram i Göteborgs universitet vilket de kräver grundläggandet behörighet + matte 4. När jag gick i gymnasiet så läste jag samhällsprogrammet och läste till matte 2b. Nu...

   Anna SYV: Hej Adnan,betyget i matematik 3 kommer inte räknas in i ditt jämförelsetal, utan det endast betyget i matematik 4 som kommer att göra det.
  • Nooralhuda 25 år

   Vilken matte krävs för receptarieprogrammet på Uppsala universitet?

   Hej , Jag läste att det krävs matte D för att komma in på receptarieprogrammet , jag har läst matte 1c , är det okej att läsa de andra 3 med matte b eller måste det vara c nivå ? En annan fråga har jag , räcker det att vara godkänt i 150 poäng kursen Fysik 1a eller måste jag läsa Fysik 2 också...

   Anna SYV: Hej!enligt våra uppgifter är särskild behörighet till receptarieprogrammet på Uppsala universitet är godkända betyg i gymnasiala kurser Biologi 2, Fysik... Läs hela svaret
  • Alfred 19 år

   Kan man läsa andra kurser än den kursen som är utsatt och då få poäng?

   Jag har läst matematik 1c och 2c under grundskolan och ville då tenta av dem på gymnasiet vilket jag då gjorde. Det gick bra och jag fick A på båda proven i dessa kurserna och blev då tillfrågad om jag vill läsa matte 3c, 4,5 och specialisering under mattelektionerna för att jag redan har tentat...

   Peter SYV: Hej Alfred!Kursen Matematik specialisering kan man läsa flera gånger med olika innehåll, info om det och om alla andra gymnasiala kurser inom ämnet matematik... Läs hela svaret
  • Alfred 19 år

   Universitetskurser?

   Går nu mitt tredje och sista år på gymnasiet och vill gärna plugga vidare på universitet och inom främst matematik. Jag har dock dålig koll på vilka mattelinjer som finns och vad de innehåller. Om ni vet skulle jag gärna vilja få veta det och vad kurserna innehåller samt vilken nivå de ligger på.

   Anna SYV: Hej Alfred!Utbud av svenska högskoleutbildningar kommer att fastställas helt till 15 mars 2022 - det är då anmälningsperiod börjar till utbildningar (kurser och program) som startar hösten 2022.... Läs hela svaret
  • Yacoub 19 år

   kan man läsa matte 3b efter 1a?

   Hej Jag går på vård och omsorg programmet och undra om jag kan läsa matte 3b efter 1a?

   Anna SYV: Hej!med godkänt betyg i matematik 1a får man läsa matematik 2a, 2b eller 2c och med godkänt betyg i en valfri matte-kurs på nivå 2 (alltså i matte 2a, 2b eller 2c) kan man läsa matematik 3b eller 3c.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga