Julia 24 år

  Hej! Jag tog studenten 2017 med A-F systemet och har sammanlagt 18.94 poäng med merit om jag söker till djursjukskötarprogrammet som då är det program jag siktar på. Jag har kompletterat naturkunskap 2 på komvux i efterhand så jag ligger i urvalsgruppen BII. Jag kom tyvärr inte in detta år. Antagningsgränsen för både urval 1 och 2 var 20.52, det sänktes alltså inte alls och jag låg då 1.58 poäng under.

  Min fråga är då: hur många ämnen är 1.58 poäng? Räcker det att höja betygen i dessa ämnen som jag vet är några av mina sämsta ämnen: latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D).

   

  Vilka betyg skulle jag isåfall behöva höja i dessa ämnen och till vilket betyg? (för att ”addera” på 1.58 till nästa års ansökning genom att göra prövningar)?

  Jag skulle helst vilja undvika att studera just spanska iom det var så länge sen. Jag har försökt räkna ut detta själv flera gånger och olika scenarion men det är så himla svårt. Jag är jätte tacksam för svar!

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  till högskola konkurrerar man i betygsgrupper med sitt Meritvärde som är summan av jämförelsetalet/snittbetyget och meritpoängen. ditt meritvärde är idag 18.94 men hur många av de är meritpoängen/extrapoängen? Max antal meritpoäng är 2.5. Om vilka kurser som ger meritpoäng för dig med examensbevis - var god läs info på gymnasieguiden.se/merit
  Störst höjning av ditt meritvärde skulle du få om du idag har färre än max meritpoäng. T.ex om du idag har meritp. endast för spanska 3 (+ 0.5 meritpoäng) då finns det utrymme för ännu 2.0 meritpoäng: de skulle du få för engelska 7 och högre kurser i matematik. "högre" kurser i matte är de som är "över"/högre än den mattekurs som krävs för särskild behörighet till just din högskoleutbildning.
  Om det skulle vara så att du idag redan har max antal meritpoäng, då kan du inte få fler. Då återstår det att försöka höja betygen i de kurserna som ingår i ditt examensbevis.
       Du nämner i din fråga följande kurser och betygen:  latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D). Om du skulle höja Matte 1, Latin eller Spanska i ett steg, t.ex från E till D - blir det höjning på + 0.1 i varje kurs och steg, Alltså skulle du höja betyget i Latin från E till A, blir det höjning på + 0.4.
  Filosofi är en liten kurs, á 50 p. så höjningen blir hälften så stor, alltså för att få höjning på + 0.1 i ditt jämförelsetal behöver du höja betyget i 2 steg, från D till B.
  Naturkunskap 1 - skriver du men nk1b är på 100poäng och nk1a1 och 1a2 är 50p-kurser. Höjning i en 100p.kurs är dubbelt så mycket värd som höjning i en 50p.kurs. Alltså blir det större höjning om du höjer större kurser och i flera "steg" alltså helst från E till A.

  Gör gärna högskoleprovet när möjlighet kommer att ges, även om du kanske redan har ett giltigt resultat från HP:
  &
  Jag råder dig också kika på möjlighet att utbilda dig inom annat, "liknande" yrke, t.ex till Djurfysioterapeut.

  I bästa fall, alltså om du skulle få A betygen i alla de kurser du nämner i din fråga:
   latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D).
  För kursen i latin, från E till A blir höjning + 0.4
  för matte 1, från D till A blir höjning + 0.3
  för naturkunskap 1b, från C till A blir höjning + 0.2
  för filosofi från D till A blir höjning + 0.15
  för spanska 3 från D till A blir höjning + 0.3,
  alltså sammanlagt + 1,35.

  Antagningsstatistik för Fysioterapeutprogrammet (Karolinska institutet):
  mellan åren 2017 och 2020 krävdes det i kompletteringsgruppen, BII

  18.75 - 18.50 - 18.71 - 18.33 - 18.81 - 18.17 - 18-75 i meritvärde.

  • Julia

   Hej! Tack så mycket för svar. Ja precis, jag har räknat med max antal meritpoäng. Ja jag har tittat på likande utbildningar men jag har tyvärr inte gått naturvetenskapliga linjen så jag är inte behörig och det är inte min starka sida så jag tror tyvärr att det inte är möjligt att bli djurfysioterapeut om jag ska vara realistisk mot mig själv. Djursjukskötareprogrammet behövde nk2b och matte 2. Jag har försökt skriva högskoleprovet 3 gånger men det är något jag inte förstår för det går inte bra någon gång så det är därför jag har gått in i tankarna att fokusera på betygen istället. I hp behöver man ca 1.4 för att komma in på djursjukskötarprogrammet och jag har tyvärr bara 0.7.

  • Julia

   Om du tittar på UTBILDNING i yrkespresentationen djurfysioterapeut - så ser du att du behöver först komma in på fysioterapeutprogrammet, där antagningsgräns brukar vara betydligt lägre än till djursjuksköt.programmet. sedan finns det vidare utb.efter fysioterapeutprogrammet för att bli djurfysioterapeut. Man behöver absolut inte gå på naturvet.programmet för att komma in på fysioterapeutprogrammet. Särskild behörighet till fysioterapeutprogrammet är samma som till sjuksköterskeprogrammet, och det är samhällskunskap 1b, matte 2 och naturkunskap 2. ... Det är möjligt att få högre resultat på högskoleprovet fjärde eller femte gången men du får bestämma själv om du vill skriva HP ännu en eller ett par ggr. ... ang.prövningar: det är svårt att hitta var man kan anmäla sig. Har du gjort prövning redan? vet du hur du hittar var du kan anmäla dig och hur prövning går till?

  • Julia

   Antagningsstatistik för Fysioterapeutprogrammet (Karolinska institutet): mellan åren 2017 och 2020 krävdes det i kompletteringsgruppen, BII 18.75 - 18.50 - 18.71 - 18.33 - 18.81 - 18.17 - 18-75 i meritvärde.

  • Julia Hej! Jaha vet du om dem har ändrat att man endast behöver nk2b och matte 2 nyligen? Jag trodde att man behövde gå naturvetenskapliga linjen. Tack för du sa det. Vet du några ytterligare utbildningar inom djur som också bara behöver nk2b och matte 2? Och vet du hur antagningen inför djurfysioterapeut fungerar med universitetspoängen och framtidsutsikt på marknaden eller om alla har chans att bli det? Jag har aldrig gjort en prövning och vet inte direkt hur det går till så du får jätte gärna upplysa mig om det?
  • Julia

   Naturkunskapskurserna på gymnasial nivå heter Nk1b och Nk2. alltså finns endast en kurs på nivå 2 och den heter "Naturkunskap 2".
   De särskilda behörighetskraven är mycket lätt att se på www.studera.nu och på utbildningarnas egna hemsidor. ...
   ang.prövningar: många vill göra prövningar, det var mycket svårt var hitta var man kan anmäla sig redan innan Covid-19 & nu är det ibland näst intill omöjligt. De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige, men det gäller hitta var den möjligheten erbjuds. Prövningsavgift på 500kr får man inte tillbaka om man uteblir från prövningen eller får F-betyg. Det som är bra är att om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det Högre betyget, så man kan inte sänka sitt betyg. De svårigheter som finns, förutom att hitta var man kan anmäla sig är att man förbereder sig till prövning på egen hand, man behöver åka till prövningstillfällena minst 2 ggr (först ett skriftligt prov) och efter ca 2 veckor - muntligt prov. Tid man lägger på att förbereda sig räknas som "din fritid", alltså man har inte rätt till studiemedel under tiden man förbereder sig till prövningar. Och resor till-från en annan ort där man ska göra prövning och ev. övernattning - det står hen som gör prövning själv för kostnaderna, alltså finns inget bidrag för att täcka upp för de kostnader som uppstår i samband med prövningar. 

  • Julia Åh okej tack för all information. Vilka är dem vanligaste sidorna som finns i Stockholm som man kan anmäla sig till prövningar? Blir prövningar ens av nu i år alls?
  • Julia Och är det alltid en muntlig del? Även om man har ”problem” med att prata i grupp? Går det isåfall att endast göra skriftligt om man får underlag från psykolog eller finns inga undantag alls?
  • Julia

   Den muntliga delen på prövningen brukar (i alla fall så vitt jag vet) inför 2 personer: läraren och med-bedömare , alltså inför en väldigt liten grupp á 2 personer. ang.intyg från psykologen så är det ett undantag, alltså visar du upp intyget där du anmäler dig till prövningen och ser vad de svarar. Du kan också kontakta skolverkets upplysningstjänst, tel.nr 08-52733200.
   För info om prövningar i Sthlm - var god se stockholm/provning

  • Julia Åh okej tack så mycket för alla svar!
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur behöver jag gå tillväga steg för steg - för att arbeta som event...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Altina 20 år

   Fristående kurser och program på universitet?

   Jag har sökt några fristående kurser. Jag undrar bara om de hjälper sen till att komma in på program på universitet eller inte alls? Tänkte mest på att de räknas som högskolepoäng.

   Julia SYV: Hej Altina,till utbildningar på grundnivå på svenska högskolor-universitet konkurrerar du med dina gymnasiala meriter. Ingen hänsyn tas till de högskolepoängen du... Läs hela svaret
  • Sebastian 21 år

   Hur ska jag göra?

   Jag tog studenten 2021 och fick ingen examen för fick F i ett ämne som antingen va programfördjupning eller individuellt val. Läste historia 2 eller 3. Jag funderar på att läsa till hudterapeut. Man behöver vara godkänd i svenska och naturkunskap...

   Julia SYV: Hej Sebastian,om den utbildning du vill komma in på ligger inom en annan skolform än högskola-universitet, då är det inte nödvändigt att du tar ut examensbevis.Om du vill ta ut examensbevis från... Läs hela svaret
  • Elias 15 år

   Hur funkar det att lägga till extra ämnen på sin gymnasie utbildning?

   Okej, så jag vet att man t ex kan lägga till matte 2 med en utbildning som bara har matte 1, men hur gör man det? Alltså hur fungerar det? Jag planerar på att gå omvårdnadsprogrammet, och jag behöver lägga till matte 2. Men hur? Och hur funkar...

   Julia SYV: Hej Elias!titta gärna på Programplan för VO (om jag förstår dig rätt så är det Vård- och omsorgsprogrammet du planerar att läsa... Läs hela svaret
  • Melo 19 år

   Samtalsterapeut?

   Hej, jag går vård och omsorg på komvux. Jag vill läsa både till samtalsterapeut och inredare. Jag är rädd att jag inte kan få A på allt. Jag tänker läsa till samtalsterapeut som fristående kurser och komma in kanske på...

   Julia SYV: Hej Melo!Du är intresserad av yrken Inredare och Samtalsterapeut, skriver du i din fråga om.Yrket Inredare och andra yrken inom inredning är, i Sverige, icke-reglerade. Det betyder att arbetsgivare får fritt... Läs hela svaret
  • Rebecka 23 år

   Kan jag läsa till undersköterska för högskolebehörighet?

   Hej! Jag läser just nu två utbildningar, allmän kurs på folkhögskola och till undersköterska på komvux. Jag känner mig överväldigad och funderar på att släppa en kurs så att jag kan fokusera helhjärtat på den andra. Mitt mål i framtiden är att plugga till sjuksköterska på universitetet och jag...

   Julia SYV: Hej Rebecka,för att bli behörig sökande till svenska sjuksköterskeutbildningar behöver man ha Grundläggande behörighet plus för särskild... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Kommer jag få en examen?

   Hej! Jag håller just nu på att läsa några kurser för att få ut en examen via komvux. Sedan gymnasiet har jag bl.a kurserna biologi 1 och fysik 1 (den som ger 150 poäng). Jag tyckte de kurserna var ganska svåra, så för att bli...

   Julia SYV: Hej Sara,det är Rektorn på komvux som fattar beslut om kurserna som delvis överlappar varandra får ingå i samma examen från komvux. Om du har godkända betyg i fysik1a, 150p., i kemi1, 100p och i... Läs hela svaret
  • Sarah 16 år

   Arkeologi programmets inriktningar?

   Hej,jag har på ett tag tänkt på att studera om arkeologi. Problemet är att jag verkar inte hitta någon lista med inriktningar inom arkeologi programmet, det ända som har kunnat fånga min intresse var ”material culture studies” vilket verkar...

   Julia SYV: Hej Sarah,som jag har skrivit i en kommentar till din fråga, så förändras utbildningsutbud. Vilka högskoleutbildningar som kommer att erbjudas fastställs till första dagen i... Läs hela svaret
  • Iheb 19 år

   Måste man skriva omtenta och CSN?

   Om man får underkänt på en tenta, är man då tvungen att skriva omtentan? Och hur påverkar det att jag tagit CSN lån att jag fått underkänt på en tenta?

   Julia SYV: Hej Iheb!jag gissar på att din fråga gäller studier på högskola eller universitet (men är inte säker för att du skriver inte det i din fråga). Om din fråga... Läs hela svaret
  • Markus 24 år

   Får man behålla de HP poäng man fått om man klarar en del av kursen?

   Hej !

   Om man går en kurs på universitet som omfattar 7,5 hp och innehåller två examinerade moment där en ena är 2,0 hp och den andra är 5,5 hp. Om man klarar en av dem men kuggar på den andra, vad händer då efter kurs avslutningen?...

   Julia SYV: Hej Markus!inom kandidatexamen får man inkludera endast de poängen som är satta på HELA KURSER, ej på delkurser. Det är ett svar vi fick från... Läs hela svaret
  • yona 17 år

   Har låg meritpoäng?

   Hej! Jag går i NASA år 2 och vill bli psykolog i framtiden. Jag har 3000 poäng, och har bara 0.5 merit poäng vilket är så litet. jag har inte så höga betyg heller (jag sitter ofta på E.D.och fick en C och en B ), och jag vet inte om jag kan komma in i psykolog inriktning. Jag tänker ta Matte...

   Julia SYV: Hej Yona!Jag vill råda dig göra högskoleprovet. Du kan försöka göra högskoleprovet flera gånger. Högsta resultat kommer att gälla. Med resultatet från högskoleprovet... Läs hela svaret
  • Philippa 18 år

   Vilka kurser behöver räknas?

   Hej! Jag läser naturbruksprogrammet men har lagt till utökade kurser så att jag får samma behörighet som NATNAT. Om jag vill söka en utbildning som kräver bi2, Ke2, Fy2 och Ma4 - måste Ma2, Ma3, fy1 räknas in i jämföretalet...

   Julia SYV: Hej Philippa!enligt de gällande reglerna, räknar Antagning.se in i ditt jämförelsetal (snittbetyget) alla kurser som inte är U-kurser, alltså inte utökade kurser (förutom... Läs hela svaret
  • Elm 15 år

   Vad är skillnaden mellan Teknikprogrammet och Naturprogrammet?

   Hej! Jag har en kompis som är extrem förvirrad av vad som egentligen är skillnaden mellan natur och teknik. Vi undrar också vad specifikt programfördjupning samt individuella val är. Är det specifikt för vad skolan kan erbjuda? Kan man välja vad...

   Julia SYV: Hej Elm, jag tror du med "natur" menar NA och inte NB. På NA läser man Biologi1 som är en av de obligatoriska kurserna - på båda inriktningar och... Läs hela svaret
  • Oscar 20 år

   meritvärde och behörighetskomplettering?

   Hej, jag tog studenten förra året och vill börja plugga nu till hösten. Den utbildningen jag vill plugga kräver matematik 3b. På gymnasiet så gick jag samhällsvetenskapsprogrammet och valde inte till matematik 3b. Jag ska därför läsa...

   Liselotte Johansson: Hej Oscar!om du har Examensbevis från gymnasiet och ska nu läsa matte 3b för att den universitetsutbildning som du vill komma in på kräver matte 3, då kommer betyget i matte 3b... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga