Julia 24 år

  Hej! Jag tog studenten 2017 med A-F systemet och har sammanlagt 18.94 poäng med merit om jag söker till djursjukskötarprogrammet som då är det program jag siktar på. Jag har kompletterat naturkunskap 2 på komvux i efterhand så jag ligger i urvalsgruppen BII. Jag kom tyvärr inte in detta år. Antagningsgränsen för både urval 1 och 2 var 20.52, det sänktes alltså inte alls och jag låg då 1.58 poäng under.

  Min fråga är då: hur många ämnen är 1.58 poäng? Räcker det att höja betygen i dessa ämnen som jag vet är några av mina sämsta ämnen: latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D).

   

  Vilka betyg skulle jag isåfall behöva höja i dessa ämnen och till vilket betyg? (för att ”addera” på 1.58 till nästa års ansökning genom att göra prövningar)?

  Jag skulle helst vilja undvika att studera just spanska iom det var så länge sen. Jag har försökt räkna ut detta själv flera gånger och olika scenarion men det är så himla svårt. Jag är jätte tacksam för svar!

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  till högskola konkurrerar man i betygsgrupper med sitt Meritvärde som är summan av jämförelsetalet/snittbetyget och meritpoängen. ditt meritvärde är idag 18.94 men hur många av de är meritpoängen/extrapoängen? Max antal meritpoäng är 2.5. Om vilka kurser som ger meritpoäng för dig med examensbevis - var god läs info på gymnasieguiden.se/merit
  Störst höjning av ditt meritvärde skulle du få om du idag har färre än max meritpoäng. T.ex om du idag har meritp. endast för spanska 3 (+ 0.5 meritpoäng) då finns det utrymme för ännu 2.0 meritpoäng: de skulle du få för engelska 7 och högre kurser i matematik. "högre" kurser i matte är de som är "över"/högre än den mattekurs som krävs för särskild behörighet till just din högskoleutbildning.
  Om det skulle vara så att du idag redan har max antal meritpoäng, då kan du inte få fler. Då återstår det att försöka höja betygen i de kurserna som ingår i ditt examensbevis.
       Du nämner i din fråga följande kurser och betygen:  latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D). Om du skulle höja Matte 1, Latin eller Spanska i ett steg, t.ex från E till D - blir det höjning på + 0.1 i varje kurs och steg, Alltså skulle du höja betyget i Latin från E till A, blir det höjning på + 0.4.
  Filosofi är en liten kurs, á 50 p. så höjningen blir hälften så stor, alltså för att få höjning på + 0.1 i ditt jämförelsetal behöver du höja betyget i 2 steg, från D till B.
  Naturkunskap 1 - skriver du men nk1b är på 100poäng och nk1a1 och 1a2 är 50p-kurser. Höjning i en 100p.kurs är dubbelt så mycket värd som höjning i en 50p.kurs. Alltså blir det större höjning om du höjer större kurser och i flera "steg" alltså helst från E till A.

  Gör gärna högskoleprovet när möjlighet kommer att ges, även om du kanske redan har ett giltigt resultat från HP:
  &
  Jag råder dig också kika på möjlighet att utbilda dig inom annat, "liknande" yrke, t.ex till Djurfysioterapeut.

  I bästa fall, alltså om du skulle få A betygen i alla de kurser du nämner i din fråga:
   latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D).
  För kursen i latin, från E till A blir höjning + 0.4
  för matte 1, från D till A blir höjning + 0.3
  för naturkunskap 1b, från C till A blir höjning + 0.2
  för filosofi från D till A blir höjning + 0.15
  för spanska 3 från D till A blir höjning + 0.3,
  alltså sammanlagt + 1,35.

  Antagningsstatistik för Fysioterapeutprogrammet (Karolinska institutet):
  mellan åren 2017 och 2020 krävdes det i kompletteringsgruppen, BII

  18.75 - 18.50 - 18.71 - 18.33 - 18.81 - 18.17 - 18-75 i meritvärde.

  • Julia

   Hej! Tack så mycket för svar. Ja precis, jag har räknat med max antal meritpoäng. Ja jag har tittat på likande utbildningar men jag har tyvärr inte gått naturvetenskapliga linjen så jag är inte behörig och det är inte min starka sida så jag tror tyvärr att det inte är möjligt att bli djurfysioterapeut om jag ska vara realistisk mot mig själv. Djursjukskötareprogrammet behövde nk2b och matte 2. Jag har försökt skriva högskoleprovet 3 gånger men det är något jag inte förstår för det går inte bra någon gång så det är därför jag har gått in i tankarna att fokusera på betygen istället. I hp behöver man ca 1.4 för att komma in på djursjukskötarprogrammet och jag har tyvärr bara 0.7.

  • Julia

   Om du tittar på UTBILDNING i yrkespresentationen djurfysioterapeut - så ser du att du behöver först komma in på fysioterapeutprogrammet, där antagningsgräns brukar vara betydligt lägre än till djursjuksköt.programmet. sedan finns det vidare utb.efter fysioterapeutprogrammet för att bli djurfysioterapeut. Man behöver absolut inte gå på naturvet.programmet för att komma in på fysioterapeutprogrammet. Särskild behörighet till fysioterapeutprogrammet är samma som till sjuksköterskeprogrammet, och det är samhällskunskap 1b, matte 2 och naturkunskap 2. ... Det är möjligt att få högre resultat på högskoleprovet fjärde eller femte gången men du får bestämma själv om du vill skriva HP ännu en eller ett par ggr. ... ang.prövningar: det är svårt att hitta var man kan anmäla sig. Har du gjort prövning redan? vet du hur du hittar var du kan anmäla dig och hur prövning går till?

  • Julia

   Antagningsstatistik för Fysioterapeutprogrammet (Karolinska institutet): mellan åren 2017 och 2020 krävdes det i kompletteringsgruppen, BII 18.75 - 18.50 - 18.71 - 18.33 - 18.81 - 18.17 - 18-75 i meritvärde.

  • Julia Hej! Jaha vet du om dem har ändrat att man endast behöver nk2b och matte 2 nyligen? Jag trodde att man behövde gå naturvetenskapliga linjen. Tack för du sa det. Vet du några ytterligare utbildningar inom djur som också bara behöver nk2b och matte 2? Och vet du hur antagningen inför djurfysioterapeut fungerar med universitetspoängen och framtidsutsikt på marknaden eller om alla har chans att bli det? Jag har aldrig gjort en prövning och vet inte direkt hur det går till så du får jätte gärna upplysa mig om det?
  • Julia

   Naturkunskapskurserna på gymnasial nivå heter Nk1b och Nk2. alltså finns endast en kurs på nivå 2 och den heter "Naturkunskap 2".
   De särskilda behörighetskraven är mycket lätt att se på www.studera.nu och på utbildningarnas egna hemsidor. ...
   ang.prövningar: många vill göra prövningar, det var mycket svårt var hitta var man kan anmäla sig redan innan Covid-19 & nu är det ibland näst intill omöjligt. De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige, men det gäller hitta var den möjligheten erbjuds. Prövningsavgift på 500kr får man inte tillbaka om man uteblir från prövningen eller får F-betyg. Det som är bra är att om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det Högre betyget, så man kan inte sänka sitt betyg. De svårigheter som finns, förutom att hitta var man kan anmäla sig är att man förbereder sig till prövning på egen hand, man behöver åka till prövningstillfällena minst 2 ggr (först ett skriftligt prov) och efter ca 2 veckor - muntligt prov. Tid man lägger på att förbereda sig räknas som "din fritid", alltså man har inte rätt till studiemedel under tiden man förbereder sig till prövningar. Och resor till-från en annan ort där man ska göra prövning och ev. övernattning - det står hen som gör prövning själv för kostnaderna, alltså finns inget bidrag för att täcka upp för de kostnader som uppstår i samband med prövningar. 

  • Julia Åh okej tack för all information. Vilka är dem vanligaste sidorna som finns i Stockholm som man kan anmäla sig till prövningar? Blir prövningar ens av nu i år alls?
  • Julia Och är det alltid en muntlig del? Även om man har ”problem” med att prata i grupp? Går det isåfall att endast göra skriftligt om man får underlag från psykolog eller finns inga undantag alls?
  • Julia

   Den muntliga delen på prövningen brukar (i alla fall så vitt jag vet) inför 2 personer: läraren och med-bedömare , alltså inför en väldigt liten grupp á 2 personer. ang.intyg från psykologen så är det ett undantag, alltså visar du upp intyget där du anmäler dig till prövningen och ser vad de svarar. Du kan också kontakta skolverkets upplysningstjänst, tel.nr 08-52733200.
   För info om prövningar i Sthlm - var god se stockholm/provning

  • Julia Åh okej tack så mycket för alla svar!
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Mohammad Mamoon 16 år

   Hur kommer jag in i gymnasiet ?

   Hej ! Jag heter Mamoon Omar. Jag vill komma in på gymnaiset men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag blev tipsat av en vän att kolla er sida. Jag är född 2006 och är 16 år gammal. Jag gick på Sofielundsskolan i Malmö, Jag läste mitt sista läsår i nian i cirka 3 månader och var glad...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Stoffe 20 år

   Läkarprogrammet efter samhäll?

   Hej Jag har tog studenten redan förra året och har bestämt mig att ta en paus från plugg några år. Jag gick samhällsvetenskap programmet inriktning beteende. Jag läste bara matte 1b och 2b för jag var rätt säker på vad jag ville...

   Julia SYV: Hej Stoffe,naturvetenskapliga basår på olika lärosäten i Sverige kan kräva lite olika förkunskaper, t.ex räcker det med matte 2 för särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Måste man komplettera sin utländska utbildning för erhållande av jobb?

   En vän till mig har bort i Sverige i tre år och studerar grundskolesvenska. Hon kommer från Belarus och studerade på yrkesgymnasiet i tre år samt universitetet i 4 år. Hennes specialitet är kemiskt ingenjörskap. Hon har jobbat som...

   Julia SYV: Hej A!jag undrar om din vän fick sin utländska utbildningen bedömd av UHR, universitets- och högskolerådet? om inte - se information på... Läs hela svaret
  • Alva 20 år

   hur utbildar man sig till polisfotograf?

   Jag undrar hur man bär sig åt för att bli en utbildad polisfotograf. Har läst på flertalet hemsidor att det sker internt men inte hur man skall gå tillväga. Dvs. Var man söker, vad man behöver för att ta sig in, vad man får lära sig under utbildningen m.m.

   Julia SYV: Hej Alva,det vi vet om yrket Polisfotograf berättar vi om i presentationen av yrket: Framtid.se/yrke/polisfotograf och vad gäller bli utbildad, då gäller det först att bli anställd... Läs hela svaret
  • Jennifer 19 år

   Hur blir jag djursskötare?

   Hej! jag gick linjen vård och omsorg i 3 år och är nu färdig utbildad undersköterska, jag är och har alltid varit intresserad av djur men kände att natur linjen va för svår för mig, men nu är jag mer än redo och vill plugga till djurskötare, men jag har absolut ingen aning om hur jag gör, vad...

   Anna SYV: Hej Jennifer!för att kunna svara vilken utbildning du behöver skaffa dig, behöver jag veta exakt vilket yrke du vill utbilda dig till - är det Djurvårdare/djurskötare och i så fall inom... Läs hela svaret
  • Hajir 20 år

   Byta utbildning?

   Hej! Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?

   Anna SYV: Hej Hajir!Din fråga är kort och innehåller alldeles för lite information. Den lyder: " Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?". Eftersom du skriver... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Kan jag få stöd för att komma tillbaka efter ett studieuppehåll?

   Hej! Jag har varit tvungen att ta studieuppehåll då jag inte klarade av en spärrtenta. Under uppehållet fick jag en ADHD diagnos. Jag har försökt komma tillbaka genom att skriva omtenta men har inte lyckats.

   Jag undrar om det finns något stöd...

   Anna SYV: Hej Julia,du har rätt: under sommaren brukar det ta lång tid att få svar från lärosätena pga semestrar. Se om du kan komma i kontakt med kuratorn på ditt... Läs hela svaret
  • Maja 16 år

   Hur stor sannolikhet är det att jag kommer in som reserv?

   Hej! Jag hamnade på reservlistan till mitt förstahandsval i gymnasieantagningen. Jag hade 277.5 i merit och lägsta var 287.5 och jag hamnade på reservplats nummer 6. Linjen har 160 platser, men är stans "trendigaste skola" om man kan säga så. Det är även natur på den mest prestigefyllda skolan...

   Mikael SYV: Hej Maja! Håll hoppet uppe men ställ dig samtidigt in på att du kanske kommer att börja på den skolan där du nu är antagen. Att komma in från reserv kan man... Läs hela svaret
  • Alex 16 år

   Hur ställer jag mig på reservplats?

   Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

   Anna SYV: Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
  • Leo 16 år

   Kom inte in på förstahandsval och vill inte gå på dem under?

   Så jag var rätt säker på att jag skulle komma in på första valt som var teknikprogrammet, men det gjorde jag inte det blev 272.5 i gräns och jag har 270, så nu kommer jag inte gå på teknikprogrammet men vill ju göra det så undrar om detta går och lösa hade ju kommit in på de flesta andra teknik...

   Anna SYV: Hej Leo,om du är behörig sökande, så borde du få en RESERVplats (köplats på reservlistan), fick du den? Det var ju synd att du inte sökte Teknikprogrammet... Läs hela svaret
  • V 16 år

   Hur stor chans är det att jag kommer in på det programmet jag vill gå?

   Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater...

   SYV-besökare Syv: Hej V!Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även... Läs hela svaret
  • I 23 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

   Julia SYV: Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret
  • Linn 21 år

   Lärare åk 4-6 eller f-3?

   Hej! Till hösten så har jag sökt till universitet. Efter mycket om och men så valde jag att ha grundlärare åk 4-6 som förstahandsval och grundlärare f-3 som andrahandsval. Jag har princip alltid vetat att jag vill jobba med barn på något...

   Anna SYV: Hej Linn!det finns många olika läraryrken. F-3 lärare jobbar med barn från förskoleklass och t o m år3 i grundskolan (men ibland kan man även få behörighet att undervisa i något... Läs hela svaret
  • Hanna 18 år

   Gymnasiearbete om person?

   Hej! Kan man skriva sitt gymnaisearbete om en känd person och utifrån egna reflektioner skriva om hur den t.ex. förändrade världen?

   Julia SYV: Hej Hanna,ställ den frågan till din handledare för gymnasiearbete. Eleven väljer temat och frågeställningar inom kursen GA, gymnasiearbete, 100poäng, i samråd med sin handledare. Eleven... Läs hela svaret
  • Marie 61 år

   särskild behörighet matematik?

   Hej! Jag tänker söka till en högskoleutbildning som kräver ma3 i den särskilda behörigheten. Just nu är jag elev på TE vid ungdomsgymnasiet. Vad händer om jag får ett godkänt betyg i ma3 men betyget F i ma1 och ma2?

   Julia SYV: Hej Marie,utan godkänt betyg i matematik 1 (1a eller 1b eller 1c) går inte att få ut examensbevis från gymnasiet eller från komvux och då kommer du sakna grundläggande behörighet... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga