Barn i fritids programmet

  Jag ska börja i barn och fritid men jag vill dock utbilda mig till special pedagog eller special lärare och har ett intresse om psykolog. Men jag vill inte gå på dem högskole förbredande programmen. Jag vill gå Barn och Frtitid men jag kan lägga till vissa kurser då jag kommer ha mycket luckor för jag ska gå om ett år. Jag bytat från ekonomi programmet till barn och fritid. Jag behöver veta vilka kurser jag ska lägga till. Vad ska jag göra efter gymnaiset vad är det lägsta jag kan komma in med på universitet, vad gör jag steg för steg. Jag vill verkligen inte läsa komvux

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  av din fråga förstår jag att du är intresserad att efter gymnasiet utbilda dig antingen till psykolog eller till speciallärare eller till specialpedagog. Utbildningar till alla de yrken ges i Sverige på högskole-universitetsnivå. Alla svenska utbildningar på högskolor och universitet kräver Grundläggande behörighet. Många kräver även Särskild behörighet. 
  Grundläggande behörighet får du om du uppnår kraven för examen från gymnasiet och har godkända betyg i kurserna svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt i engelska 6
  För särskild behörighet till psykologprogrammet krävs godkända betyg i matematik 2 (2a eller 2b eller 2c) och i samhällskunskap 1b (eller 1a1 + 1a2). 
  Vad gäller utbildningar som leder till yrken speciallärare och specialpedagog, så är det påbyggnadsutbildningar för lärare; du bör i så fall utbilda dig till lärare, jobba som lärare i några år och först då blir du behörig till de utbildningar. Det finns olika sorters lärare (olika lärar-yrken) och det krävs olika kurser för särskild behörighet, beroende på vilken sort lärare du vill utbilda dig till. Du får gärna kika på olika läraryrken på www.framtid.se
  ***
  Utifrån dina önskemål, är svar på din fråga om val av kurser inför årskurserna 2 och 3:
  läs kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 + matematik 2a
  Återkom med svar på frågan ang.vilken sort lärare du vill utbilda dig till och vi kan i så fall svara dig ang.vilka kurser för särskild behörighet du behöver läsa.
   

  Studie- och yrkesvägledare
  • Barn i fritids programmet : Tack! Engelska lärare hade varit något med ska jag vara lärare direkt efter gymnasiet innan universitet eller ska jag gå en lärare program på universitet eler högskola och sedan vara lärare i minst några år och sedan söka pedagog program i universitet eller högskola?
  • Milla : För att bli behörig sökande till speciallärar- och specialpedagogprogrammen brukar krävas att man har jobbat som lärare i minst 2 år efter det att man har tagit ut lärarexamen. Lärarexamen tar man ut på lärarhögskolan. Att läsa mot lärarexamen tar minst tre år på heltid, men ofta tar det längre tid.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga