Jacob 33 år

  Hej! Vilka ämnen kan jag ha i min lärarlegitimation och vad finns det för krav på studierna? Finns det någon lista över ämnen som går att lägga till i lärarlegitimation? Jag har t.ex. 60hp inom företagande och entreprenörskap. På gymnasiet finns det företagsekonomi, entreprenörskap och andra kurser. Vilken behörighet behöver jag för att undervisa i de kurserna? För att få använda tidigare studier inom ett område för att få fler behörigheter, vilka krav finns på studierna?

  • Anna Har du sedan innan Lärarexamen?
  • Jacob Nej inte än men jag kommer börja en KPU till hösten.
  • Anna När du blir klar med KPU, vilket tar som kortast 3 terminer (ofta längre tid pga KPU ges ofta på deltid), då ansöker du om lärarlegitimaton och kan samtidigt både söka jobb och planera för att läsa fler högskolepoäng, om du planerar utöka din lärarlegitimation. Reglerna kan förändras. Vilka utbildningar som blir sökbara på 3-4 terminer eller längre fram, även det ingen idag vet med säkerhet.
  • Anna Läs gärna info på https://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen & även mitt svar, nedan. Om vi hittar mer info, kompletterar vi i så fall med fler svar eller kommentarer här i tråden.
  • Ludmila Svar jag fick från en studievägledare på en av lärarhögskolorna: Entreprenörsskap är ett yrkesämne och UHR anger vad som krävs här: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/Behorighet-till-grundniva/handels-och-administrationsprogrammet/Entreprenorskap/ Om jag ser rätt så läser frågeställaren snart KPU mot en ämneslärarexamen och då kan han ansöka om utökad behörighet hos Skolverket som då gör bedömningen om han uppfyller kraven som ställs. Läs mer om utökad behörighet på Skolverkets hemsida här: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/lararlegitimation-och-forskollararlegitimation/regler-och-krav-for-lararlegitimation/larar--och-forskollararlegitimation-och-krav-for-att-fa-behorighet#h-Behorighetutoverdinexamen
  • Ludmila

   Och en annan studievägledare på en annan lärarhögskola svarar så här: Ja det stämmer att då ska man läsa yrekslärarprgammet Se mer i denna länk Handels- och administrationsprogrammet - Universitets- och högskolerådet (UHR)

  • Ludmila

   Om man har en lärarexamen (t.ex. en ämneslärarexamen mot gymnasieskolan) kan man utöka sin behörighet i yrkesämnen. Svårigheten med just yrkesämnen är dock att det inte alltid finns ett enkelt svar att "läs si och läs så, så kommer du att uppfylla kraven". Det är alltid teoretiska OCH praktiska kvalificerade och relevanta kunskaper som bedöms. Skolverket skriver bl.a. så här: Du måste ha kunskaper som bygger på erfarenhet inom arbetslivet för att du ska få behörighet att undervisa i yrkesämnen. Yrkeskunskaperna ska vara kvalificerade och relevanta. Innehållet i dina yrkeskunskaper ska motsvaras av de kunskapskriterier som finns i våra föreskrifter om vilka relevanta yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne (SKOLFS 2012:4). De i sin tur utgår från ämnesplanerna i gymnasieskolan." Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:4) om vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i ett yrkesämne Du behöver också behärska hela yrkesbredden för det ämne du vill undervisa i. Bara studier räcker oftast inte för att få de relevanta yrkeskunskaperna. Normalt räknas heller inte yrkeskunskaper som grundar sig på att du undervisat i ämnet. Men ämneslärare kan få utökad behörighet i yrkesämnen, det krävs ingen ny lärarexamen. Du kommer då inte få en yrkeslärarexamen men behörigheten kommer att finnas i din lärarlegitimation, om den beviljas.

  • Ludmila

   En studievägledare på Umeå universitet svarar så här: Du måste ha minst två års arbetslivserfarenhet från entreprenörskap sedan testas dina kunskaper mot branschen detta gör vi på Umeå universitet via ValiWeb.
   Så om du kan uppvisa att du har minst 2 års arbetslivserfarenhet från entreprenörskap, så kan du söka utökad behörighet i ämnet. Rekommenderar att du kontaktar skolverket i frågan innan du ansöker om utökad behörighet i ämnet som i sig är ett yrkesämne. Ansökan kostar ca 500kr. Så här beskrivs det du måste kunna inom Entreprenörskap: Du måste ha Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om metoder, förutsättningar och villkor för att starta och driva företag och om att leda projekt med koppling till arbetslivet samt om hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser. Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter avseende eget företagande och projektledning med koppling till arbetslivet, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

  Läs alla kommentarer

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Jacob. I grunden för lärarlegitimation ligger Lärarexamen. Lärarleg.utfärdas av skolverket.
  De som är experter inom området är studievägledare på lärarhögskolorna och de som jobbar på skolverkets avdelning på lärarlegitimationer. Information om utökning av lärarleg. finns på Skolverkets hemsida.

  Hur blir man behörig lärare i Företagsekonomi?
  När det gäller ämneslärarexamen inom företagsekonomi brukar inte det ämnet kunna hittas som enskilt ämne på något av universiteten som utfärdar lärarexamen. Det borde betyda att företagsekonomi inte finns som enskilt ämne att läsa inom ramen för lärarutbildningen, enligt de uppgifter som lärosätenas gemensam webbplats www.studera.nu visar.

  Stockholms universitets sajt har information om  Företagsekonomididaktik. Det har tidigare varit möjligt att genom KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning, bli behörig lärare i bl.a företagsekonomi. Ta gärna kontakt med studievägledningen på Stockholms Universitet för mer information.

  Företagsekonomi verkar alltså inte gå att läsa genom det "vanliga" ämneslärarprogrammet, utan man läser högskolepoäng i Företagsekonomi och och söker sedan till KPU.

  Vi rekommenderar att i fall man är intresserad av att bli lärare i Företagsekonomi, kontakta Studievägledningen  eller någon som ansvarar för lärarutbildningen på Stockholms universitet och fråga hur det rent praktiskt skulle gå till att läsa till företagsekonomi och vad som krävs för att få undervisa i det ämnet.
   
  ang.Entreprenörskap
  Det finns idag (mars 2021) endast en kurs á 100p. inom ämnet entreprenörskap - se info på skolverkets hemsida.

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej igen, vi fick idag svar från Karlstads universitet. Var god läs nedan:
      

  För att kunna bli behörig lärare i ämnet "Entreprenörskap" på en svensk gymnasieskola behöver man dels ha eller driva ett eget företag, helst Handelsbolag eller Aktiebolag, kan eventuellt fungera med enskild firma med. Man behöver också ha drivit projekt som är kopplade till affärslivet på något sätt.

  Se behörighetskravet för ämnet här:

  Entreprenörskap - Entreprenörskap - Universitets- och högskolerådet (UHR)

  Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om metoder, förutsättningar och villkor för att starta och driva företag och om att leda projekt med koppling till arbetslivet samt om hur idéer och produkter skyddas genom lagar och andra bestämmelser.

  Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter avseende eget företagande och projektledning med koppling till arbetslivet, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.

   

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  För att undervisa i ämnet entreprenörskap ska man ha gått yrkeslärarprogrammet och validerats mot ämnet entreprenörskap.

  Du hittar information om yrkeslärarprogrammet och ansökningsprocessen här https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/yrkeslararprogrammet-l1yrl .

  I samband med att man söker till yrkeslärarprogrammet görs en validering av det yrkeskunnande den sökande har. Det kan vara tex yrkeskunnande inom vård- och omsorg, bageri, handel mm. En del av de som söker har haft eget företag och ansöker då om att valideras för ämnet entreprenörskap.

  Frågor och svar

  • Jwan 21 år

   läsa en kurs under sommaren och hamnar jag i BII genom prövningar?

   Hejsan! Jag undrade bara om det var möjligt att läsa spanska 3 och 4 under sommaren på distans? Syftet med det är att jag höjer mina betyg och tänkte läsa spanska eftersom jag läste spanska 1 och 2 på gymnasiet och gick ut med 1 meritpoäng från engelska 7. Jag undrar då om jag hamnar i BII...

   Julia SYV: Hej Jwan!om komvux i den kommunen där du är folkbokförd erbjuder läsa spanska 3 och 4 som distanskurser under sommaren, får du så klart söka till dem och... Läs hela svaret
  • Oliver 26 år

   Hur räknas mitt nya meritvärde/poängsnitt ut efter komplettering?

   Hej! På gymnasiet läste jag samhällsvetenskaplig inriktning. Betygen jag fick var helt OK, och jag hamnade på ett slutligt meritvärde på 21.09 (full meritpoäng inräknat; har läst Fr 3+4+5, Eng 7 samt Ma 3). Just nu håller jag på...

   Julia SYV: Hej Oliver,du (enligt uppgifter i din fråga) har idag jämförelsetal/snittbetyget på 18.59. Om du får A i fysik2, kemi2, biologi 2 och matte 4, då kommer de... Läs hela svaret
  • Tilda 19 år

   Vilket datum är den sista kompletteringsdagen?

   Hej! Vilket datum är den sista kompletteringsdagen? Har sett att någon i ett tidigare meddelande här på frågasyv.se skrivit att den sista kompletteringsdagen är den 21 juni men på antagning.se står det 5juli? En till fråga, hur lång tid tar det från att man läst en kurs och fått betyg i kursen...

   Mikael SYV: hej Tilda,pga Covid-19 har skett en ändring: Antagning.se förlängde möjlighet att komplettera t o m 5 juli 2021 (tidigare datum var 21 juni 2021). Huvudregeln är att man ska komplettera... Läs hela svaret
  • Anna 19 år

   Söka till universitetet?

   Hej! Kan man söka till flera olika universitetsutbildningar om man inte är säker vad man vill läsa eller ens om man vill fortsätta plugga till hösten, och sen bara tacka nej till allt om man nu skulle komma in?

   Mikael SYV: Hej Anna,anmälningsperiod till höstens (HT21) högskole- och universitetsutbildningar, i Sverige, hade sista dag den 15 april 2021. Senare kan vissa utbildningar öppna för SEN ANMÄLAN (det sker om antal... Läs hela svaret
  • Aaliya 15 år

   Kan jag komma in i natur om jag har E-D i matte?

   Jag har haft E i matte under mellan stadiet och 7. Nu går jag i andra året i 8 och kommer förmodligen få ett E igen. Jag vill verkligen satsa på att få ett bättre betyg i 9an i matten men om jag får Ett E igen är det möjligt att komma in...

   Mikael SYV: Hej Aaliya! Att komma in på NA/natur kanske blir möjligt men det kan sedan bli svårt att hänga med i gymnasiematte och risken finns att få F i kurserna matematik 1c, 2c och 3c samt... Läs hela svaret
  • BB 18 år

   Utbildningar för skrivande eller hjälpande?

   Hej! Jag funderar på utbildningar, och har två saker jag helst av allt skulle vilja jobba med - skrivande eller att hjälpa andra. Jag skulle vilja ha ett arbete där det inte är för hög konkurrens och bra betalt. Har letat själv, men behöver lite idéer om jag skulle kunna få några. Mvh

   Mikael SYV: Hej BB!det finns hundratals yrken inom skrivande och där man hjälper andra. På framtid.se beskrivs det cirka 2.ooo yrken - och du får gärna kika på många av dem, du kan t.ex... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Vilken teknikinriktning, spelutveckling?

   Hej, för tillfället är det omvaslperiod angående gymnasievalet och jag har börjat ifrågasätta mitt val. Istället för att gå Natur Natur har jag blivit intresserad av Spelutveckling. Jag har förstått att det bästa programmet att gå då är Teknikprogrammet, men jag undrar vilken inriktning som...

   Milla SYV: Hej Alice;i TE (se programplan för TE) ingår inte moderna språk som obligatoriskt ämne men får läsas om skola kan erbjuda och eleven vill läsa, t.ex inom... Läs hela svaret
  • Dalya 20 år

   Muntlig examination, F?

   Hej! Jag studerar naturkunskap 2 på komvux och har snart en muntlig examination om en vecka. Jag är extremt nervös. Jag kan det mesta ganska okej och håller på att repetera lite mer men jag undrar om vad som kommer att hända om man får F? Kan...

   Milla SYV: Hej Dalya!Gör ditt bästa och vi hoppas du får ett högt betyg eller i alla fall lägst E, godkänt betyg.Du frågar om meritvärde. Jag vet inte om du har examensbevis från gymnasiet, redan.... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Stipendier: Vad är kraven?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet och har börjat kolla stipendier som jag skulle kunna söka till innan jag börjar på högskola/universitet. Jag undrar mest hur höga betygskrav det finns och om det är många som söker, så att jag vet om jag ens har någon chans eller om det är bättre att inte...

   Milla SYV: Hej Mary! det finns så otroligt många olika fonder och stipendier som alla har Olika kräv men finns ingen garanti på att få några pengar, även om man uppfyller kraven.... Läs hela svaret
  • Ann 19 år

   Läsa naturvetenskapligt basår-bli läkare?

   Hej, jag har gått samhälls på gymnasiet och nu vill jag (ta den tjorviga vägen i livet) och bli läkare. Om man läser naturvetenskapligt basår så blir man behörig att söka till läkarutbildningen, men i vilken urvalsgrupp hamnar man...

   Anna SYV: Hej Ann,du har rätt: meritvärde kommer inte påverkas, men du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen (eftersom du utan komplettering är obehörig).Angående betygen på... Läs hela svaret
  • Mårten 30 år

   Prövning/betyg Tyska 3?

   Hej! Jag är intresserad av att få betyg i Tyska 3 på gymnasienivå, för att bli behörig på universitetsnivå. Jag har goda kunskaper i tyska sedan tidigare, då jag bott i landet. Jag har dock ingen formell kompetens, då jag inte läst...

   Anna SYV: Hej Mårten,du får söka i hela Sverige (inte endast i ditt län) var du kan göra prövningar.Du kan också be på komvux i din kommun att göra Nivåbedömning (där får du... Läs hela svaret
  • Carl 20 år

   Vad är skillnaden mellan program och frigående kurser?

   Hej! Mitt namn är Carl och har lite frågor gällande universitet eller vidareutbildning! Jag hade tänkt att efter gymnasiet plugga till jurist, tyvärr har jag endast ungefär 17,5 i meritpoäng vilket gör situationen svår.. Därför har jag försökt hitta alternativa utbildningar där det verkar...

   Anna SYV: Hejsan,Avancerad nivå på de svenska lärosätena är det utb., där man för behörighet behöver ha läst i 3 år (minst) på heltid på... Läs hela svaret
  • Hanna 31 år

   Arbeta som obehörig lärare?

   Hej! Jag har läst grundlärarprogrammet f-3 i Uppsala. Jag har läst 140hp av 240hp. Jag flyttade till en annan stad och tog en paus från studierna. Jag har nu till hösten arbetat som obehörig lärare i f-3 under nästan 3 år. Hur ska jag bli behörig lärare?

   Anna SYV: Hej Hanna,du kan fundera på att återuppta studierna på ditt "gamla" program - kanske på ett nytt lärosäte men på samma program. Vänd dig annars till studievägledare... Läs hela svaret
  • Nancy 15 år

   Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

   Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

   Anna SYV: Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   vägen till bankchef?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

   Anna SYV: Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga