Jeremiah 19 år

  Nu i Juni går jag ut gymnasiet på samhällskunskapskursen. Jag planerar att gå en transportutbildning eftersom mitt intresse ligger i just transportering av människor och gods på väg eller räls. Jag har febrilt sökt runt på internet för att hitta en transportutbildning att gå efter eftergymnasiet, men utan lycka. Detta eftersom nästintill alla utbildningar jag funnit ser ut att vara utbildningar på komvux med krav på minst 20/21 år eller B-körkort (ibland båda). Jag är 18 år och har inte körbortsbehörighet B heller.

  Detta leder till min första fråga: Är jag behörig till någon sorts eftergymnasial utbildning inom Fordon & transport? Detta leder dessutom till den naturliga följdfrågan utifall svaret är NEJ: Vad ska jag då göra?

  Av att googla blir jag varken klokare eller hoppfullare och kan inte förmå att hitta ett svar på min fråga någonstans. Känns nästintill hopplöst att begripa vad jag i min sitatuation ska göra. Kan man gå om gymnasiet inom transport linjen men endast närvara kurserna inriktade transport, eller något liknande? Låter dock konstigt men är endast spekulation. Svar är super uppskattat!

  • Julia

   Kika också på yrke/truckförare - finns olika möjligheter att få truckkort. Ingen garanti dock att varken sig få lov att gå utbildning eller få jobb som truckförare pga man har truckkort. Finns många som har truckkort, men ej får ngt jobb. Utbildningstid för att få truckkort är upp till 3 veckor (kan också gå på ett par dagar...). Vill man jobba inom lager, är det en stor fördel att ha truckkort. En stor fördel är om man har truckkort och samtidigt även andra typer av körkort (B, C mm.).

  3 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hejsan, 
  Tågförare***/Lokförare - kika gärna på det alternativet. 
  Utbildning finns i Sverige inom yrkeshögskola. B-körkort krävs inte. Utbildningstiden ligger på mellan 2 och 3 terminer. När man tar examen som lok- eller tågförare behöver man ha fyllt 20 år. Alltså komma in på utbildningen kan man innan man fyllde 19 år och så hinner man fylla 20 år innan eller samtidigt som man tar examen.
  ___
  ***
  OBS! annorlunda ålderskrav för Tunneltågförare (enligt vad jag vet måste man inför den utbildningen ha 20 år fyllda senast den dagen utbildning påbörjas).

  Hänvisningar/länkar:
  Listan på yrkeshögskoleutbilndingar inom område transport.

  Lokförarutbildningar (några exempel) inom yrkeshögskola:
  trafikverksskolan/lokforare-angelholm
  sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/lokforare-gbg

  • Jeremiah

   Tack så mycket för svaret! Jag hade just lokförare i åtanke, men på grund av att utbildningarna skriver att, citat: "Du måste ha fyllt 19 år innan du får börja på utbildningen" så hade jag räknat bort detta alternativ.

   När du skriver att man kan komma in på utbildningen vid lägre ålder, kan du länka någon specifik utbildning? Jag följde dina länkar (tack så otroligt mycket för dom) och den vid namn "sky-stiftelsen" har en textrad där det just står att det är 19 år. Om det nu inte spelar någon roll, borde jag vid ansökningsstart den 1 Juni söka ändå? Jag skulle ju kunna nämna just det att krav för att ta examen är 20 fyllda år. Och om utbildningen är 3 terminer hinner jag fylla 20 innan slutet på utbildningen, eftersom jag fyller år i November. 

  • Anna

   När fyller du 19 år? fyller du 19 år i november 2020? Den här yh - https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare är lite längre än de andra yh till lokförare, start 14 sept 2020 och utbildning är på 3 terminer (de andra yh till lokförare är på lite dryga 2 terminer). Sista ansökningsdag till https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare blir 8 maj 2020. Sök den, är mitt råd.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, om du tittar på yrkeshögskoleutbildningar till lokförare, så ser du att de flesta är på 220 yh*** (yrkeshögskolepoäng) men det finns en utbildning - den här: https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare som är på 300 yh, alltså nästan en tredje del längre. Sista ansökningsdag till starten 14 september 2020 blir den 8 maj 2020 (menar just den här yh: https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare). Varje yrkeshögskoleutbildning bestämmer själv när ansökningstiden blir, det kan varjera väldigt mycket när man kan söka till varje yh och hur uttagning går till /ansökningsprocessen kan ta olika lång tid och inkludera olika moment/.
  Att göra ansökan kan du alltid göra. Sedan om du blir antagen eller inte - blir nästa fråga... det är olika saker som man tittar på, bl.a betygen men även bedömer personlig mognad och säkerhetstänk. Att en så ung person som du blir antagen till lokförarutbildningen är ovanligt. Detta bl.a pga svårt att få godkänt på de psykologiska testerna som bedömer mognad och säkerhetstänkande när man är mycket ung.
  Eng. en av de sakkunniga brukar det vara ca 20 sökande på varje plats på lokförarutbildningen. Så, det är inte så lätt att komma in, men sök och lycka till!
  Det där med att vara 19 år fyllda när utbildning börjar - så här tänker de utbildningsansvariga (fick jag förklarat för mig): man måste tvunget vara minst 20 år för att få ut förarbevis för lokförare. De flesta yh till lokförare i Sverige är på 220yh, alltså 2 terminer + fyra veckor till (en månad längre än 2 terminer = 220yh). Endast utbildning till lokförare i Boden är på 300 yh = 3 terminer. Studieuppehåll/lovveckorna kanske man "hoppar över" och förlägger då hela utbildningen utan några lov (eller med mycket korta lov) och på så sätt blir utbildningen kortare än ett år och då slutar utbildningen innan hen som läser fyller 20 år, och då kan inte hen få ut förarbevis. För att undvika att det skulle inträffa säger de nu att man ska vara minst 19 år när utbildning börjar, men helst äldre än så ( och detta i mångt och mycket pga personlig mognad krävs för att kunna antas till utbildningen, genomföra den med godkända resultat och sedan också klara av att jobba som lok- eller tågförare).

  *** Tidigare var de flesta (kanske t o m alla) yh till lokförare i Sverige á 300 yh (tre terminer) men nu har de flesta kortats ner (komprimerats) och endast den i Boden är fortfarande på 300 yh.

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,
  om ditt stora intresse ligger i att köra/transportera människor och varor - så kanske du vinner på att hoppa av gymnasiet nu och söka till år1 på FT/transport till hösten 2020. Om du fyller 19 år i nov 2020, är det sista chansen att komma in på ett nytt program för dig nu till hösten. Från antagning till höstterminen 2021 blir du för gammal för ungdomsgymnasiet.
  Du kan inte heller bli antagen till år1 på gymnasiet om du redan innan - ha genomfört 3-årig utbildning på ett nationellt program. Alltså, om du tar ut examensbevis eller studiebevis nu till sommaren - då är du inte längre en kandidat för antagning till år1 på ett nytt program.
  Tråkigt att råda hoppa av gymnasiet, men enl. de regler och den situationen som råder nu, så kan det vara din bästa chans att skaffa dig flera olika körkortsbehörigheter, faktiskt! Kan t o m vara din enda chans (förutom att du betalar för körkort själv, ur egen ficka).

  Läs gärna om inriktningen Transport på FT - här. På den utb.kan man få många olika behörigheter att köra: från personbil till tung lastbil med släp och även skaffa sig extrabehörigheter t.ex att köra farliga ämnen/gods. Kan finnas variationer i utbildningar på FT/transport på olika gymnasieskolor: vissa utbildar endast till bussförare, andra - till lastbilsförare (man får kika noga på vad just den gymnasieskola kan erbjuda, men alla de utb. på FT/transport börjar med B-körkort, för personbil).

  Vad händer om du tar examensbevis eller studiebevis från samhällsvetenskapsprogrammet men vill bli yrkesförare?
  Jo, om du söker till komvux eller arbetsförmedlingens förarutbildningar, då måste du först (av egen maskin) skaffa dig B-körkort (för personbil). Men sedan får du på komvux veta om att du är inte kortutbildad och tillhör inte till den prioriterade målgruppen och kommer därför med 99,999 % sannolikhet få svar PLATSBRIST på alla ansökningar om förarutbildningar på Komvux.

  AF (arbetsförmedlingen) kunde förut köpa förarutbildningar till långtidsarbetslösa (men du måste redan ha B-körkort - det kommer inte AF att betala för, för dig). Sedan ska AF också ha pengar kvar för innevarande år + att du ska bedömas inte kunna få jobb utan att AF köper lastbil- eller buss- utbildning för dig. Att bli långtidsarbetslös kan ta lång tid och under den tiden ska du inte ha ngt jobb eller ens praktik. Men även då finns inga som helst garantier på att AF köper utbildning för dig.

  Chanserna är alltså ytterst små att som vuxen (om man ej på gymnasiet gått FT/transport) få yrkesförarutbildning utan att man betalar själv, ur egen ficka.
  Ang. köpa (betala själv) - så måste du först få B-körkort. Sedan ska du hitta vilka körskolor som tar in privatpersoner (som inte är skickade av komvux, AF eller företag) för att utbilda till t.ex lastbilsförare och så ska du bekosta hela den utbildningen själv och under utb.tiden har du inte rätt till studiestöd (studiemedel från CSN), så du måste ha pengarna både för att betala för utbildning och för att betala hyra, mat mm. under tiden du utbildar dig - det är rätt tufft och få som har råd.

  Så, att gå FT/transport på ungsomsgymnasiet är det billigaste och säkraste sättet att bli en yrkesförare.

  ang.bli lokförare eller tågförare
  Det är givetvis också en möjlig väg att gå. Dock finns det ingen som helst garanti att just du kommer bli antagen till den yh-utbildningen. just nu finns det t.ex piloter som blev permitterade och söker utbildning till lokförare (fick jag veta av en kollega som är lite mer insatt i just det området).

  Frågor och svar

  • Emelie 20 år

   CSN för enskilda kurser?

   Hej! Jag har sökt in till en yrkesutbildning på drygt 20 veckor och ska efter det söka in till 2 kurser till, men kan inte göra det i nuläget då jag måste avvakta till årsskiftet med dem utbildningarna så jag hinner bli klar med denna utbildning. Jag har en fråga angående CSN, jag ska ansöka om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malik 27 år

   Fortsätta kurs på Komvux trots folkbokföring utanför kommun?

   Har en elev rätt som sökt och kommit in på en kurs inom komvux rätten att slutföra kursen trots att folkbokföringsadressen sedan därefter flyttats till en annan kommun?

   Daniel Larsson: Hej Malik,det brukar vara så att om man fick besked antagen, så har man rätt att läsa just den kursen till vilken man är antagen. det kallas för "rätten att slutföra utbildning".
  • Malik 27 år

   Kan nya kommun utfärda gymnasieexamen när den gamla utfärdat betygen?

   Hej, Om en elev skulle läsa upp flera kurser ink gymnasiearbetet i kommunen Kungälv ända tills att gymnasieexamen får utfärdas, men sedan folkbokför och registrerar sig i komvux i Stockholm. Är komvux i Stockholm skyldig till att utfärda gymnasieexamen, om eleven intygat de utfärdade betygen...

   Daniel Larsson: Inte helt lätt att svara på din fråga. "Någon komvux" kommer utfärda examensbevis för dig och troligtvis blir det så att i fall du har... Läs hela svaret
  • Malik 27 år

   Hur Tillägga av kurs inför gymnasieexamen, i konkurrerande syfte?

   Fick ingen gymnasieexamen/slutbetyg på Gymnasiet och de kurser där jag fick betyg på var usla. Jag har tänkt ta examen genom upplägg av ekonomi-programmet, där syftet med examen är att konkurrera med mina betyg inför antagning till högskola och slippa högskoleprovet Valfria kurser (max...

   Daniel Larsson: Hej Malik,det är inte du eller vi här på FRåGA SYV utan personal på komvux som sätter ihop kurser till examensbevis. Ytterst är det upp till Rektorn... Läs hela svaret
  • Marina 20 år

   Räknas kurserna in i kriminologi utbildningen ?

   Hej :) jag har sökt till kriminologi och nu som vissa vet så har kriminologi utbildningen bestått fristående kurser så man läser lite hur som helst. Men nu har man fixat ett kandidatprogram (180hp) vilket är jätte bra, vet tyvärr inte vad antagningen ligger på då den är helt ny. Okej ska komma...

   Daniel Larsson: Hej Marina!om man är antagen till högskoleprogrammet och har sedan innan godkända högskolepoäng, ansöker man om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om... Läs hela svaret
  • Alex 17 år

   F i spanska 3, vad kommer att hända?

   Hej Jag går samhällprogrammet i år 1 och har just nu F i spanska 3 och kommer troligen att få det i slutbetyg. Har funderat på att läsa en extra kurs t.ex engelska 7 nästa år för att täcka över merit poängen som jag tappar i spanskan. Vet inte riktigt hur det funkar, om man kan göra så? Har...

   Daniel Larsson: Hej Alex,i samhällsvet.programmet (SA) är två kurser moderna språk - obligatoriska. Med F i spanska 3 kan du läsa spanska 4 eller välja ett annat (nytt) språk, t.ex Franska1 eller... Läs hela svaret
  • Alaa 23 år

   Studera vidare efter hälsovetenskapliga programmet?

   Hej! Jag har sökt till hälsovetenskapliga programmet eftersom jag är mycket intresserad av kurser som ingår i programmet, men det ser ut som att det inte finns så många jobb efter kandidatexamen. Jag vill gärna veta om det finna andra studier som kan bli...

   Daniel Larsson: Hej, utbildningsutbud förändras. De masterprogram (eller magisterprogram) som kommer bli sökbara om 3 år kanske idag ännu inte finns. Och de programmen på avancerad... Läs hela svaret
  • Tove 19 år

   Vad händer om man kuggar ett ämne man måste ha för examen?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet och har uppgifter i två ämnen som jag inte är säker på att jag kommer hinna lämna in innan betygen sätts. Vad händer om jag inte hinner lämna in och vad finns det för lösningar efter gymnasiet isåfall?

   Julia SYV: Hej Tove,om du inte uppfyller kraven för gymnasieexamen, får du ut studiebevis, som kan på komvux kompletteras upp till examensbevis. Du söker i så fall till komvux i... Läs hela svaret
  • Freja 16 år

   Går det att ha anpassningar?

   Hej! Jag börjar gymnasiet i höst och har under flera år i grundskolan haft anpassad studiegång. Jag har autism samt lider av psykisk ohälsa (depression och ångest bl.a.), så att vara färre timmar i skolan och istället arbeta hemifrån har hjälpt mig mycket. Och desto mer jag varit hemma desto...

   Julia SYV: Hej Freja!du skriver om att det har gått väldigt bra om du har studerat hemifrån, så varför inte försöka komma in på Korrespondensgymnasiet som erbjuder undervisning på distans?... Läs hela svaret
  • Jessica 19 år

   Merit i teckenspråk?

   läste att man får merit i teckenspråk, jag har har läst Svenskt teckenspråk för hörande 1 och 2. men får man merit i dem, kunde inte läsa 3 eller 4 på min skola. så får man merit i dessa 2 kurser eller gäller det endast 3...

   Julia SYV: Hej Jessica,meritpoäng för moderna språk (och Teckenspråk för hörande är numera jämställt med moderna språk) gäller, som regel, från steg 3.Se gärna info på... Läs hela svaret
  • Elin 49 år

   Yrkespaket för introduktionsprogram?

   Hejsan, kan ni förklara lite kring yrkespaket för introduktionsprogram? Är det en ny utbildning (typ ett nytt introduktionsprogram)? eller vad gäller? var ska eleven vara inskriven och vad är syftet? måste yrkespaket erbjudas eller är det frivilligt för skolorna att erbjuda? Tack på...

   Peter SYV: Hej Elin,info om Yrkespaket för introduktionsprogram finns bl.a på Skolverkets hemsida. Och vi har även pratat med en sakkunnig på Skolverket om det; fick svar att det är inte ett nytt program,... Läs hela svaret
  • Astrid 19 år

   Hur väljs sökande ut?

   Hej! Undrar hur universitet väljer ut sökande till platserna eftersom det bara finns ett visst antal platser. Om det t.ex finns 45 platser till läkarprogrammet och det är ca 600 som sökt hur väljs då dessa ut. Vet att det först sker via betyg (pratar...

   Peter SYV: Hej Astrid,det borde inte spela roll om man söker till en högskoleutb. i första hand eller i "lägre"-hand i alla de andra fall än när man söker i AU (alternativt urval), vilket är ett undantag.... Läs hela svaret
  • Omar 19 år

   Läsa en kurs under sommaren och antagning i höst?

   Hej! Jag läser ut tredje året nu på gymnasiet och har sökt vidare till högskolor. Jag har dock lite sämre betyg än vad jag hade förväntat mig och därför undrar om jag kan läsa upp gamla kurser som jag redan har fått ett E i...

   Peter SYV: Hej Omar, du fick rätt info i kommentaren till din fråga. Det är precis som Valentina skriver: mycket sällan som komvux kan bereda plats för... Läs hela svaret
  • Andreas 33 år

   matematik D & fysik B?

   Hej, finns det möjlighet att studera matematik D och fysik B gratis på distans i sommar? Jag bor i Ludvika kommun. Har kollat på diverse ställen men det närmaste jag kommer är en distanskurs som kostar pengar.

   Anna SYV: Hej Andreas,Matematik D och Fysik B är kurser som fanns förr i tiden. Sedan juli 2016 finns ingen som helst möjlighet att få betyg i de kurserna, utan det är de nya "motsvarande" kurser Matematik 4 och Fysik 2... Läs hela svaret
  • Boris 19 år

   Räknas Engelska 7 med i jämförelsetalet när man söker in till HHS?

   Hej! Jag undrar om den utökade kursen Engelska 7 räknas med i mitt jämförelsetal. Jag har totalt läst 2600 poäng på gymnasiet. Engelska 7 ger meritpoäng, men dessa meritpoäng kommer inte att vara viktiga för mig eftersom HHS...

   Anna SYV: Hej,nu har vi tillfrågat en sakkunnig via Antagning.se och fick svar att det "borde vara så" att betygen i kursen Eng 7 som U-kurs räknas inte in vid ansökan till... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga