Jeremiah 21 år

  Nu i Juni går jag ut gymnasiet på samhällskunskapskursen. Jag planerar att gå en transportutbildning eftersom mitt intresse ligger i just transportering av människor och gods på väg eller räls. Jag har febrilt sökt runt på internet för att hitta en transportutbildning att gå efter eftergymnasiet, men utan lycka. Detta eftersom nästintill alla utbildningar jag funnit ser ut att vara utbildningar på komvux med krav på minst 20/21 år eller B-körkort (ibland båda). Jag är 18 år och har inte körbortsbehörighet B heller.

  Detta leder till min första fråga: Är jag behörig till någon sorts eftergymnasial utbildning inom Fordon & transport? Detta leder dessutom till den naturliga följdfrågan utifall svaret är NEJ: Vad ska jag då göra?

  Av att googla blir jag varken klokare eller hoppfullare och kan inte förmå att hitta ett svar på min fråga någonstans. Känns nästintill hopplöst att begripa vad jag i min sitatuation ska göra. Kan man gå om gymnasiet inom transport linjen men endast närvara kurserna inriktade transport, eller något liknande? Låter dock konstigt men är endast spekulation. Svar är super uppskattat!

  • Julia

   Kika också på yrke/truckförare - finns olika möjligheter att få truckkort. Ingen garanti dock att varken sig få lov att gå utbildning eller få jobb som truckförare pga man har truckkort. Finns många som har truckkort, men ej får ngt jobb. Utbildningstid för att få truckkort är upp till 3 veckor (kan också gå på ett par dagar...). Vill man jobba inom lager, är det en stor fördel att ha truckkort. En stor fördel är om man har truckkort och samtidigt även andra typer av körkort (B, C mm.).

  3 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hejsan, 
  Tågförare***/Lokförare - kika gärna på det alternativet. 
  Utbildning finns i Sverige inom yrkeshögskola. B-körkort krävs inte. Utbildningstiden ligger på mellan 2 och 3 terminer. När man tar examen som lok- eller tågförare behöver man ha fyllt 20 år. Alltså komma in på utbildningen kan man innan man fyllde 19 år och så hinner man fylla 20 år innan eller samtidigt som man tar examen.
  ___
  ***
  OBS! annorlunda ålderskrav för Tunneltågförare (enligt vad jag vet måste man inför den utbildningen ha 20 år fyllda senast den dagen utbildning påbörjas).

  Hänvisningar/länkar:
  Listan på yrkeshögskoleutbilndingar inom område transport.

  Lokförarutbildningar (några exempel) inom yrkeshögskola:
  trafikverksskolan/lokforare-angelholm
  sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/lokforare-gbg

  • Jeremiah

   Tack så mycket för svaret! Jag hade just lokförare i åtanke, men på grund av att utbildningarna skriver att, citat: "Du måste ha fyllt 19 år innan du får börja på utbildningen" så hade jag räknat bort detta alternativ.

   När du skriver att man kan komma in på utbildningen vid lägre ålder, kan du länka någon specifik utbildning? Jag följde dina länkar (tack så otroligt mycket för dom) och den vid namn "sky-stiftelsen" har en textrad där det just står att det är 19 år. Om det nu inte spelar någon roll, borde jag vid ansökningsstart den 1 Juni söka ändå? Jag skulle ju kunna nämna just det att krav för att ta examen är 20 fyllda år. Och om utbildningen är 3 terminer hinner jag fylla 20 innan slutet på utbildningen, eftersom jag fyller år i November. 

  • Anna

   När fyller du 19 år? fyller du 19 år i november 2020? Den här yh - https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare är lite längre än de andra yh till lokförare, start 14 sept 2020 och utbildning är på 3 terminer (de andra yh till lokförare är på lite dryga 2 terminer). Sista ansökningsdag till https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare blir 8 maj 2020. Sök den, är mitt råd.

  • Jeremiah Jag fyller 19 år i november 2020. Den utbildningen som var på 3 terminer har nu passerat sitt ansökningsdatum då jag extremt olyckligt inte sätt att jag fått svar på denna sida och därför i hopp riktade in mig på en lokförarutbildning till hösten 2021 då jag är 19 fyllda år.
  • Anna Att du inte har sett svar på din fråga innan det blev för sent att söka till utbildningen är olyckligt; det håller jag med om. Du borde ha fått e-post till den e-postadressen som du registrerade när du skapade inloggning till www.fragasyv.se - de skickas nämligen e-post varje gång det kommer svar eller kommentar till din fråga på Fråga SYV!
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, om du tittar på yrkeshögskoleutbildningar till lokförare, så ser du att de flesta är på 220 yh*** (yrkeshögskolepoäng) men det finns en utbildning - den här: https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare som är på 300 yh, alltså nästan en tredje del längre. Sista ansökningsdag till starten 14 september 2020 blir den 8 maj 2020 (menar just den här yh: https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare). Varje yrkeshögskoleutbildning bestämmer själv när ansökningstiden blir, det kan varjera väldigt mycket när man kan söka till varje yh och hur uttagning går till /ansökningsprocessen kan ta olika lång tid och inkludera olika moment/.
  Att göra ansökan kan du alltid göra. Sedan om du blir antagen eller inte - blir nästa fråga... det är olika saker som man tittar på, bl.a betygen men även bedömer personlig mognad och säkerhetstänk. Att en så ung person som du blir antagen till lokförarutbildningen är ovanligt. Detta bl.a pga svårt att få godkänt på de psykologiska testerna som bedömer mognad och säkerhetstänkande när man är mycket ung.
  Eng. en av de sakkunniga brukar det vara ca 20 sökande på varje plats på lokförarutbildningen. Så, det är inte så lätt att komma in, men sök och lycka till!
  Det där med att vara 19 år fyllda när utbildning börjar - så här tänker de utbildningsansvariga (fick jag förklarat för mig): man måste tvunget vara minst 20 år för att få ut förarbevis för lokförare. De flesta yh till lokförare i Sverige är på 220yh, alltså 2 terminer + fyra veckor till (en månad längre än 2 terminer = 220yh). Endast utbildning till lokförare i Boden är på 300 yh = 3 terminer. Studieuppehåll/lovveckorna kanske man "hoppar över" och förlägger då hela utbildningen utan några lov (eller med mycket korta lov) och på så sätt blir utbildningen kortare än ett år och då slutar utbildningen innan hen som läser fyller 20 år, och då kan inte hen få ut förarbevis. För att undvika att det skulle inträffa säger de nu att man ska vara minst 19 år när utbildning börjar, men helst äldre än så ( och detta i mångt och mycket pga personlig mognad krävs för att kunna antas till utbildningen, genomföra den med godkända resultat och sedan också klara av att jobba som lok- eller tågförare).

  *** Tidigare var de flesta (kanske t o m alla) yh till lokförare i Sverige á 300 yh (tre terminer) men nu har de flesta kortats ner (komprimerats) och endast den i Boden är fortfarande på 300 yh.

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,
  om ditt stora intresse ligger i att köra/transportera människor och varor - så kanske du vinner på att hoppa av gymnasiet nu och söka till år1 på FT/transport till hösten 2020. Om du fyller 19 år i nov 2020, är det sista chansen att komma in på ett nytt program för dig nu till hösten. Från antagning till höstterminen 2021 blir du för gammal för ungdomsgymnasiet.
  Du kan inte heller bli antagen till år1 på gymnasiet om du redan innan - ha genomfört 3-årig utbildning på ett nationellt program. Alltså, om du tar ut examensbevis eller studiebevis nu till sommaren - då är du inte längre en kandidat för antagning till år1 på ett nytt program.
  Tråkigt att råda hoppa av gymnasiet, men enl. de regler och den situationen som råder nu, så kan det vara din bästa chans att skaffa dig flera olika körkortsbehörigheter, faktiskt! Kan t o m vara din enda chans (förutom att du betalar för körkort själv, ur egen ficka).

  Läs gärna om inriktningen Transport på FT - här. På den utb.kan man få många olika behörigheter att köra: från personbil till tung lastbil med släp och även skaffa sig extrabehörigheter t.ex att köra farliga ämnen/gods. Kan finnas variationer i utbildningar på FT/transport på olika gymnasieskolor: vissa utbildar endast till bussförare, andra - till lastbilsförare (man får kika noga på vad just den gymnasieskola kan erbjuda, men alla de utb. på FT/transport börjar med B-körkort, för personbil).

  Vad händer om du tar examensbevis eller studiebevis från samhällsvetenskapsprogrammet men vill bli yrkesförare?
  Jo, om du söker till komvux eller arbetsförmedlingens förarutbildningar, då måste du först (av egen maskin) skaffa dig B-körkort (för personbil). Men sedan får du på komvux veta om att du är inte kortutbildad och tillhör inte till den prioriterade målgruppen och kommer därför med 99,999 % sannolikhet få svar PLATSBRIST på alla ansökningar om förarutbildningar på Komvux.

  AF (arbetsförmedlingen) kunde förut köpa förarutbildningar till långtidsarbetslösa (men du måste redan ha B-körkort - det kommer inte AF att betala för, för dig). Sedan ska AF också ha pengar kvar för innevarande år + att du ska bedömas inte kunna få jobb utan att AF köper lastbil- eller buss- utbildning för dig. Att bli långtidsarbetslös kan ta lång tid och under den tiden ska du inte ha ngt jobb eller ens praktik. Men även då finns inga som helst garantier på att AF köper utbildning för dig.

  Chanserna är alltså ytterst små att som vuxen (om man ej på gymnasiet gått FT/transport) få yrkesförarutbildning utan att man betalar själv, ur egen ficka.
  Ang. köpa (betala själv) - så måste du först få B-körkort. Sedan ska du hitta vilka körskolor som tar in privatpersoner (som inte är skickade av komvux, AF eller företag) för att utbilda till t.ex lastbilsförare och så ska du bekosta hela den utbildningen själv och under utb.tiden har du inte rätt till studiestöd (studiemedel från CSN), så du måste ha pengarna både för att betala för utbildning och för att betala hyra, mat mm. under tiden du utbildar dig - det är rätt tufft och få som har råd.

  Så, att gå FT/transport på ungsomsgymnasiet är det billigaste och säkraste sättet att bli en yrkesförare.

  ang.bli lokförare eller tågförare
  Det är givetvis också en möjlig väg att gå. Dock finns det ingen som helst garanti att just du kommer bli antagen till den yh-utbildningen. just nu finns det t.ex piloter som blev permitterade och söker utbildning till lokförare (fick jag veta av en kollega som är lite mer insatt i just det området).

  • Jeremiah

   Efter att 2 månader för sent logga in och läsa ditt svar på min fråga tynger mig, eftersom insikten att jag kanske missat mitt livs största möjlighet precis har passerat. Under denna tid har jag hunnit ta studentexamen inom samhällskunskap, och även skrivit in mig i AF som arbetslös/arbetssökande.

   Min plan hade varit att i ett år leta jobb för att sedan nästa år söka någon lokförarutbildning. Men utifrån svaren ovan från ett antal SYV så inser jag att det är en konkurrenskraftigare utbildning än jag tidigare trott. Jag har redan förstått att B - Körkort är prioritet för mig att skaffa, och eftersom jag är utan inkomst samt arbetslös så är Körkortslån från CSN min första tanke. Men därifrån in till en Yrkesförarutbildning är helt utanför mitt kunskapsområde.

   Innan jag läste det du skrev om eventuella utbildningar via komvux trodde jag att det inte heller var en särskilt populär/konkurensfylld väg att gå. Men nu är jag snarare mållös inför mina framtidsinsikter.

  • Anna Du är fortfarande mycket ung. Dina intressen och framtidsplaner kan förändras flera gånger innan du hamnar "rätt". :) Att skaffa sig B-körkort är nästan alltid en stor fördel! Och detta oavsett vilket yrke du kommer att jobba inom. ... Vad lokförarutbildning anbeträffar, så gör de hårda bedömningar (bland annat vad gäller "personlig mognad" då jobbet som lokförare är påfrestande, inte minst psykiskt påfrestande. Vad jag fick veta av de utbildningsansvariga på lokförarutbildningar, att de är rätt så ovanligt att bli antagen till utbildningen innan man fyller cirka 25 år... detta pga det är inte rimligt att anta att personen uppnådde "stor personlig mognad" när hen är cirka 20 år gammal, endast... Finns dock ingen sådan skarp gräns att man måste bli t.ex 25 år. Men, som sagt, risken finns att du inte kommer in till hösten 2021 men kan mycket väl komma in några år senare: mer erfarenhet, livs- och arbetslivserfarenhet kommer att hjälpa till "på travet", är i alla fall vad jag fick veta av de sakkunniga i branschen.

  Frågor och svar

  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar just om Jönköping universitet då jag är intresserad av att söka...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux. Det kan hända att jag läser sommar kurser i komvux och därför undrar...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Tilda 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Benjamin 15 år

   Orolig över gymnasiet?

   Hej! Jag har fått veta utav min mattelärare att jag kommer få F i matematik ( Höstterminens betyg) Och jag går och oroar mig för att jag inte ska kunna komma in på ett gymnasium , ( menar då preliminära sökandet) så min fråga...

   Julia SYV: Hej Benjamin, det är de betygen som kommer finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som utgör grund för antagning till gymnasiet. Oavsett hur det går i det preliminära antagningen, så... Läs hela svaret
  • Nove 20 år

   Hur gör jag om jag inte är nöjd med min universitetsutbildning?

   Jag har pluggat kandidatprogram i geovetenskap i en termin nu men börjar inse att det inte är vad jag vill över huvud taget. Det är även svårt att orka och hänga med när jag inte tycker det är kul. Jag hade hellre pluggat något som...

   Julia SYV: Hej Nove!Vad gäller studiemedel, så är mitt råd att du försöker klara av studierna som du nu får studiemedel för (få godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Abdulrahim 18 år

   Karriärval om man inte har betygen för att bli notarienominerad?

   Hejsan! Nu är det så att jag kanske ska söka till Juristprogrammet, och efter att kollat lite på några karriärval man kan välja som jurist är det uppenbart att betygen från utbildningen är  väldigt viktiga. Om man vill till...

   Julia SYV: Hej,en utbildad jurist kan i Sverige arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos... Läs hela svaret
  • Paulina 48 år

   Optikerassistent?

   Kan man bara läsa till optikerassistent i Jönköping? Är det svårt att komma in? Hur ser det ut med CSN på yrkeshögskola?

   Julia SYV: Hej Paulina,som det är just nu (5 dec 2022) så känner vi till endast en Yrkeshögskoleutbilnding till Optikerassistent, den här distansutbildning med träffar i... Läs hela svaret
  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur...

   Peter SYV: Hej Elisabeth,det yrket som du ställer en fråga om, Eventkoordinator, är i Sverige ett av många icke-reglerade yrken. Det betyder att inga centrala eller... Läs hela svaret
  • Altina 20 år

   Fristående kurser och program på universitet?

   Jag har sökt några fristående kurser. Jag undrar bara om de hjälper sen till att komma in på program på universitet eller inte alls? Tänkte mest på att de räknas som högskolepoäng.

   Julia SYV: Hej Altina,till utbildningar på grundnivå på svenska högskolor-universitet konkurrerar du med dina gymnasiala meriter. Ingen hänsyn tas till de högskolepoängen du... Läs hela svaret
  • Sebastian 21 år

   Hur ska jag göra?

   Jag tog studenten 2021 och fick ingen examen för fick F i ett ämne som antingen va programfördjupning eller individuellt val. Läste historia 2 eller 3. Jag funderar på att läsa till hudterapeut. Man behöver vara godkänd i svenska och naturkunskap...

   Julia SYV: Hej Sebastian,om den utbildning du vill komma in på ligger inom en annan skolform än högskola-universitet, då är det inte nödvändigt att du tar ut examensbevis.Om du vill ta ut examensbevis från... Läs hela svaret
  • Elias 15 år

   Hur funkar det att lägga till extra ämnen på sin gymnasie utbildning?

   Okej, så jag vet att man t ex kan lägga till matte 2 med en utbildning som bara har matte 1, men hur gör man det? Alltså hur fungerar det? Jag planerar på att gå omvårdnadsprogrammet, och jag behöver lägga till matte 2. Men hur? Och hur funkar...

   Julia SYV: Hej Elias!titta gärna på Programplan för VO (om jag förstår dig rätt så är det Vård- och omsorgsprogrammet du planerar att läsa... Läs hela svaret
  • Melo 19 år

   Samtalsterapeut?

   Hej, jag går vård och omsorg på komvux. Jag vill läsa både till samtalsterapeut och inredare. Jag är rädd att jag inte kan få A på allt. Jag tänker läsa till samtalsterapeut som fristående kurser och komma in kanske på...

   Julia SYV: Hej Melo!Du är intresserad av yrken Inredare och Samtalsterapeut, skriver du i din fråga om.Yrket Inredare och andra yrken inom inredning är, i Sverige, icke-reglerade. Det betyder att arbetsgivare får fritt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga