Ella 22 år
  Hej!

  Som rubriken säger, så undrar jag verkligen vilka jobb det finns som är varierande? Där man inte behöver göra exakt samma sak varje dag utan varierar mellan olika saker?

  Är advokat ett exempel på varierande jobb?

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Deena,
  fastighetsskötare http://www.framtid.se/profession/fastighetsskotare/ är ett exempel på ett "varierande jobb".
  Fler exempel är:
  Reseledare http://www.framtid.se/profession/reseledare/
  Au pair http://www.framtid.se/profession/au-pair/
  Avbytare http://www.framtid.se/profession/avbytare/
  Äventyrare http://www.framtid.se/profession/aventyrare/
  Begravningsentreprenör http://www.framtid.se/profession/begravningsentreprenor/
  Bovärd http://www.framtid.se/profession/bovard/
  Husfru http://www.framtid.se/profession/husfru/
  Fastighetsmäklare http://www.framtid.se/profession/fastighetsmaklare/
  Polis http://www.framtid.se/profession/polis/
  Förskollärare http://www.framtid.se/profession/forskollarare/

  Advokat skulle jag inte nämna bland dem som har de mest varierande jobb.
  Jag råder dig annars att du läser på http://www.framtid.se/profession/advokat/ och skaffar dig en egen uppfattning.

  Bästa hälsningar
  Milla SYV  • Ella Hej Milla! Tack för ditt svar, jag gillade att jag fick faktiskt exempel på olika jobb istället för att höra att "många jobb kan vara varierande" osv. Jag finner intresse för fastighetsmäklare men om jag förstått rätt så måste man läsa 3 mattekurser i gymnasiet för att bli mäklare? Jag är tyvärr ingen matte person direkt! Frågan om variation inom advokat var riktad åt fallen som man får ta hand om, ifall det brukar vara mycket varierande eller ej? Och även hur en dag på kontoret ser ut om man är advokat?
  • Milla Vägen till advokatyrket är lång och inte alls "varierande". I 4,5 år läser man Juristutbildning och det är mest bara läsning av komplicerade lagtexter under hela utbildningen. Sedan när man väl jobbar som advokat beror det helt på vart man "hamnar" - på en stor advokatbyrå eller på en liten. Och i vilket fall så gör man mest samma saker hela tiden i det yrket. Advokater specialiserar sig på en viss typ av ärenden för att det är omöjligt att hålla sig á jour på olika lagområden och därför hanterar advokater samma typ av ärendena mest hela tiden, är den info- som vi har. Det är dock inte helt omöjligt att det finns någon advokat som orkar satta sig in i olika typer av ärendena, men detta skulle vara mycket svårt att kombinera med familjelivet pga mycket stor tidsåtgång. *L* :-)
  • Ella Jag jobbar ju på ett hotell som frukost värdinna där jag gör exakt samma sak varje gång jag jobbar där och därför vill jag inte ha ett jobb i framtiden som är liknande och jag har praktiserat på livsmedelsbutik och det varierar inte så mycket där heller. Jag vill ha en utmanande men ändå lite "rolig" jobb eller vad man ska kalla det för. Jag har tänkt mycket på advokat dom senaste dagarna och jag har bara 3 dagar kvar att lämna in min ansökan och jag har tänkt ta ekonomi juridik. Jag pratade med syv i skolan idag och hon sa att man måste inte läsa master programmet i högskolan och då behöver man inte läsa mer än ca 3
  • Ella mer än ca 3 år* stämmer det?
  • Ella Asså att inte behöva läsa mer än ca 3 år i högskolan! Jag blir ganska förvirrad nu då jag pratat med syv på min skola och hon tycker att jag känner mig säker på att jag vill bli advokat i framtiden och att jag känner mig säker på ek juridik programmet i gymnasiet men ni säger att vara advokat är inte direkt ett jobb som jag kanske borde söka? Att det är komplicerade böcker man måste läsa i högskolan och att det inte har någon variation alls osv. Asså jag vill ändå ha ett kontorsjobb i framtiden och variationen är inte det som spelar STÖRST roll men jag vill självklart inte heller att jag ska vakna upp på morgornar med ångest över att gå till ett jobb som är tråkigt eller liknande. Och jag har tidigare fått tips om ekonomiassistent osv men det är inget för mig. Jag vill ha en hög titel och framgångsrikt jobb och då kanske advokat passar mig ändå?
  • Mikael Jag kommer att svara på din kommentar nu, inom kort.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, läs på https://www.advokatsamfundet.se/att-bli-advokat/
  det är advokatsamfundets hemsida.
  Så här lyder det: "För att bli advokat ska du först genomgå cirka fem års juridisk utbildning och ta juristexamen vid universitet. Därefter krävs minst 3 års praktisk kvalificerad juridisk verksamhet, antingen genom tjänstgöring som biträdande jurist vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå. Idag måste också alla som vill bli advokater genomgå advokatexamen, en utbildning som avslutas med muntlig examination.
  När du uppfyller alla dessa krav kan du ansöka om inträde i Advokatsamfundet. Din ansökan prövas av Advokatsamfundets styrelse. Förutom de formella kraven måste du också ha ordnad ekonomi, vara redbar och i övrigt lämplig för advokatverksamhet. "

  Du kan mycket väl söka Ekonomi, Juridik på gymnasiet, men det betyder inte att du eller kan bli Advokat sen. Under utbildningen kan du mycket väl komma på andra tankar och söka då någon annan utbildning efter gymnasiet - t.ex. lärare, studie- & yrkesvägledare eller journalist.
  Man behöver inte läsa Juridik på högskolan bara för att man gjorde det på gymnasiet. Själva "juridiska" delen utgör en väldigt liten del i Ekonomiprogrammet, det är 300 poäng som man läser Juridik av de totala 2500 poäng. Det är 12% av utbildningen. Du kan själv se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf
  att det är enbart 3 kurser: Privat juridik, 100 poäng som läses av båda inriktningarna på EK och Affärsjuridik 100
  Rätten och samhället 100 som läses på inriktningen Juridik.

  Det är alltså en liten del i gymnasieutbildnignen som handlar om juridik.
  För övrigt, är det fullt möjligt att komma in på Juristutbildning (som är en 4.5 år lång utbildning på högskola/universitet) efter att ha gått ett annat gymnasieprogram, t.ex. efter ett yrkesprogram kan man komma in på Juristutbildning, om man lägger till några kurser för att bli behörig.

  Man behöver inte läsa juridiska kurser på gymnasiet för att bli advokat i framtiden, men man kan göra det.
  Om du har bestämt dig att söka EK, gör det. Det är en bra utbildning.
  Inriktning "juridik" eller "ekonomi" väljer du innan åk2.

  Ha det bäst!
  Mikael SYV
  Hej igen, du har skrivit några kommentarer där du ställer följande frågor:
  - vilka gymnasieprogram är främst rekommenderade för att utbilda sig till jurist/advokat senare?

  - måste man läsa matte 3 i gymnasiet för att bli fastighetsmäklare?

  - hur mycket matte läser man i högskolan när man utbildar sig till fastighetsmäklare?

  Här är mina svar:
  1. du kan bli behörig till att söka jurist/advokat på vilket program som helst. Bäst är det är läsa Ekonomi (inriktning juridik - för att då får du prova-på vad Juridik handlar om); Välj annars ett annat högskoleförberedande program och försök läsa juridiska kurser som valbara (om skolan kan erbjuda dem);
  2. Matematik 3 ingår i behörighetskraven till Fastighetsmäklare, så JA, den kursen måste du få minst E betyg; det behöver dock inte ske just under gymnasietiden. Du får komplettera med den på komvux eller få betyg genom prövning;
  3. på Fastighetsmäklarutbildningen läser man inte ren matematik, man lär sig göra beräkningar baserade på de kunskaper som ingår i Matematik 3.

  Bästa hälsningar
  Mikael SYV
  • Ella Jag har gjort en liten räkning nu: om jag går i gymnasiet i 3 år, högskolan i ca 5 år, 3 års praktiskt (får man lön för det förresten?) då blir allt sammanlagt ca 10 år. Och jag är 25 då, jag kommer jobba tills jag är 70 eller något. Så att spendera 10 år på att bli advokat och vara 25 år vid det slutliga året känns ändå inte som att jag blir föööör gammal tills jag får jobbet! Men vad kan man bli inom ek juridik om man ändrar sig? (Jag är en tonårig, jag ändrar mig ofta) och vilka gymnasie program är främst rekommenderat för att utbilda sig till jurist/advokat senare?
  • Ella Och måste man läsa matte 3 i gymnasiet för att bli fastighetsmäklare?
  • Ella Och hur mycket matte läser man i högskolan när man utbildar sig till fastighetsmäklare?
  • Mikael Jag skriver ett utökat svar till dig nu.
  • Ella Vad kan man bli inom ekonomi juridik efter gymnasiet om man ändrar sig?
  • Ella Och vad går man i gymnasiet ifall man vill bli en sån som fixar bröllop osv?
  • Ella Menar bröllopplanerare*
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Klara 21 år

   Psykologprogrammet?

   Hej! Jag skulle vilja läsa till psykolog. Har sett att det krävs höga meritpoäng för att lyckas komma in. Jag har 17 antal meritpoäng. Om jag ska läsa upp mina betyg vilka ska jag satsa på att läsa upp för att höja poängen mest? Har lägre betyg i matte och moderna språk samt ledarskap och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • sara 6 år

   jag går i vård och vill inte jobba med äldre eller torka nedre?

   Hej syv jag går i andra året, går i vård och omsrog och vill inte jobba med gamlingar eller akut vård. Jag vill helst inte jobba med något som har med nedre hygien, Vet du vad det finns för jobb man kan jobba med som inte krävs efter gymnasieutbildning eller som har med nedre och göra? finns...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 22 år

   när måste komplettering av betyg vara klart?

   Hej, jag har en fråga angående ansökan till universitetet. Ansökningen är ju mellan 15 mars-15 april, men om jag håller på att komplettera och höja betyg via komvux och inte får mitt slutbetyg förens i maj typ, kommer det räknas in då? Eller måsta all komplettering vara klar innan 15 april?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elin 18 år

   Antagning till psykologprogrammet?

   Hej bästa SYV! Min största dröm är att komma in på psykologprogrammet, men mina gymnasiebetyg är inte tillräckliga. Jag vet om att man kan gå till Komvux och plugga upp betygen, men för psykologprogrammet behöver man få A på allting, vilket därför inte heller kommer att funka. Jag vet att man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • susanne 21 år

   kan jag läsa historia 2a direkt efter hirstoria 1a1?

   hej! jag har läst in historia 1a1 på komvux och undrar nu om jag skulle kunna hoppa över historia 1a2 och gå direkt till historia 2a på gymsanie nivå komux.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • lau 20 år

   Avbrott i en prövning?

   Hej jag höll på med en prövning på distans via NTI som hade slutdatum den 5 mars. Men eftersom jag varit sjuk och sängliggandes kom jag överens med läraren om att uppgifterna skulle lämnas in nästa vecka då jag blivit frisk igen. Men...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Lokförarutbildning??

   Hej jag undrar vilka skolor är det som har lokförarutbildning, jag har hittat tre stycken är det bara tre? Samt undrar jag om jag söker både till lokförare och tex socionom. Kan jag komma in på båda? För att som jag fatta högskolan/universitet och yrkeshögskolor är två olika saker och man kan ...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alm 20 år

   Masterprogram efter 3årigt program?

   Hej! Jag har en generell fråga om hur antagningen på masterprogram fungerar. Jag har förstått att olika masters ställer olika krav och att man konkurrerar om plats mrd sina högskolebetyg. Det jag undrar är vad som händer om jag t.ex. läser ett...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emelie 25 år

   Vad menas med Ma3b alternativt Ma3c?

   Hej. Kikar på möjligheten att kanske söka in till landskapsarkitekt. På deras hemsida står följande under behörighet: Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt...

   Liselotte Johansson: Hej,du behöver läsa en kurs som heter Matematik 3b eller en kurs som heter Matematik 3c."3a" finns inte, utan a-spåret inkluderar endast matematik 1a och 2a.b-spår är mer inriktat... Läs hela svaret
  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   jag har läst barn och fritids programet på gymnasiet och det behövs gymnasiearbete för slutbetyg eller gymnasie examen och det finns inte gymnasiearbete på barn och fritid vilken gymnasiearbete passar till barn och fritids? jag tänkte på samhällsvetenskap gymnasiearbete om jag läser den kommer...

   Anna SYV: Hej Mariami ett Slutbetyg får inte kursen gymnasiearbete ingå.I Examensbeviset är det däremot en Obligatorisk kurs som måste ingå med godkänt betyg. Så jag gissar på att det är... Läs hela svaret
  • Wilma 21 år

   Skillnader förskollärare och grundskollärare F-3?

   Hej! Jag ska plugga till hösten och velar mellan om jag vill bli förskollärare eller grundskollärare F-3. Vad skulle ni rent spontant säga att jag ska tänka på vid valet? Jag förstår att det är svårt för er att svara på, men...

   Anna SYV: hej Wilma, du har rätt i att det är mycket svårt att ge råd när du står i valet och kvalet mellan de 2 rätt så "liknande" yrken: Förskollärare... Läs hela svaret
  • bella 20 år

   Höja merit efter gymnasiet?

   Jag har redan tagit studenten och gick ut med 18.2 ungefär men hade behövt ha 19.2 för att komma in på den utbildningen jag vill, är det värt att plugga upp betygen nu i efterhan eller satsa på högskolaprovet? Och har D i några ämnen...

   Anna SYV: Hej Bella!Man kan både göra högskoleprovet och samtidigt försöka få upp sitt meritvärde. Det behöver inte vara det ena Eller det andra, utan du kan göra Både och, samtidigt.... Läs hela svaret
  • Anderas 19 år

   Ekonomutbildning och redovisningsekonom?

   Hej! Jag är rätt så intresserad vad redovisning och revison är och vill gå det på universitet/högskola. Men vad är skillnaden att gå redovisningsekonom på en yrkeshögskola och ekonomprogrammet med inriktning redovisning? Exempel...

   Mikael SYV: Hej!en yrkeshögsoleutbildning som du länkar till är på 2 år och leder till yrkeshögskoleexamen, som är kvalificerad utbildning på Eftergymnasial nivå men inte en... Läs hela svaret
  • Alexander 22 år

   Vad krävs för att bli elektriker lärling?

   Hej. Har nyss pluggat färdigt till elektriker på en vuxenutbildning med godkänt i alla ämnen som vi hade. Har dock inte godkänt i matte 1a. Kommer det blir problem på grund av det? Är just nu elektriker praktikant. Kommer jag kunna få ett...

   Anna SYV: hejsan, jag tycker man bör utgå från information på ecy.com/bli-elektriker/utbildning/utbildning-till-elektriker-inom-vux men exakt svar på frågan om det är helt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga