Johan 21 år
  Hej syv, jag går på grundskola i åk 8 och har 210 p. Men jag vet inte vad jag vill jobba med eller vilket linje jag ska välja till nästa år. Kan du vara snäll och hjälpa mig Tack.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Johan!

  Jättebra att du är ute i god tid och redan nu funderar över val till gymnasiet.

  Oavsett, vilket program och vilken inriktning på gymnasiet du väljer vill jag ge dig några råd först:
  1. kämpa för att få godkända betyg i alla ämnen som du läser i grundskola - så att du blir behörig till ALLA gymnasieprogram. Även om du har 210 poäng, vet jag inte hur de är fördelade, t.ex. kan man ha A i 10 ämnen och E i ett ämne och F i resten av ämnena - det ger 210 poäng; bra att ha så höga betyg som möjligt i alla ämnen & Moderna språk ger extra poäng - eftersom just Moderna språk kan man ha som "ett extra ämne", det 17-de ämnet. Bra att ha betyg i Moderna språk, minst E men högre är bättre.

  2. ha flera alternativ till gymnasiet, helst fem-sex alternativ eller ännu fler: du kan söka samma program & inriktning på olika skolor eller olika utbildningar på en och samma skola eller olika utbildningar på olika skolor.

  3. gå på flera öppna hus och besök gymnasiemässan (flera om det går), du kan också boka Studiebesök till gymnasieskolorna eller prova-på dag ("skugga en elev").

  4. gör intressetest som finns på http://www.gymnasieguiden.se/testet

  Här nere kommer jag att klistra in några länkar till sidor som innehåller bra info inför gymnasieval:
  http://www.fragasyv.se/dokument/67
  http://www.fragasyv.se/info/olika-ingangar-gymnasieval
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&vocation=&variant=&county=V%C3%A4stmanlands+l%C3%A4n&municipality_id=216&office_id=&order=school - här kan du se presentationer av alla de gymnasieskolorna som finns i Västerås.
  http://www.fragasyv.se/info/tips-infor-gymnasieval
  http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591
  http://www.fragasyv.se/info/ga-pa-oppet-hus-pa-en-gymnasieskola
  http://www.fragasyv.se/info/vilka-gymnasiala-utbildningar-kan-soka-till
  http://www.gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet - det kan vara bra att tänka långsiktigt: vad vill du göra EFTER GYMNASIET? och välja gymnasial utbildning utifrån det.

  Jag ber dig att läsa info på länkarna som jag skickar nu, göra test, fundera kring info som du hittar på sidorna där och återkomma sen, när du t.ex. kommer fram till ett mindre antal alternativ som du vill få hjälp att välja bland och prioritera inom.

  Önskar dig allt väl! Lycka till!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga