Waleid 23 år

  Jag läste naturvetenskapsprogrammet och nu försöker jag höja mina betyg för att kunna komma in på tandläkarprogrammet. Jag har gjort prövningar på två kurser moderna språk och har fått A på både kurserna. Dessa två kurserna är "extra" för att jag har redan alla mina poäng som jag behöver. Nu vill jag ta bort två kurser och ersätta de med nya kurserna med betyg A. Vilka kursen kan jag ersätta med. Om behörigheten till tandläkarprogrammet är Biologi 2, Kemi 2, matte 4 och fysik 2. Går det att ersätta med några av dem kurserna som biologi 1, kemi 1, fysik 1 matte 1-3 ? Också jag undrar om jag kan ersätta med andra kurser som SVA1 &SVA2 och ansöka ensat med SVA 3? men också ersätta med engelska 5 och ansöka med engelska 6 Tacksam för svar :)

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Waleid!

  om du fick examensbevis när du slutade på gymnasiet då kan du inte ersätta någonting på det sättet som du skriver om i din fråga.
  Alla kurser från ditt examensbevis räknas in i ditt jämförelsetal (förutom GA, gymnasiearbete). Sedan om du får högre betyg i de kurser som ingår i ditt examensbevis, då kommer de högre betygen räknas in i BII, kompletterings-urvalsgruppen (vid ansökan till högskole-/universitetsutbildningar).
  Du fick betygen i 2 kurser moderna språk - vilka är de kurserna? Detta frågar jag för att få det klart för mig om de kurser ger dig Meritpoäng. Kurser som ger meritpoäng kommer också räknas in, även om de inte ingick i ditt examensbevis. Om vilka kurser som ger meritpoäng kan du läsa på gymnasieGuiden.se/merit (i ämnet Moderna språk är det från steg 3, alltså mod.språk3 och högre som, som regel, ger meritpoäng). Om du fick A-betygen i moderna språk 3 och 4 kommer också de betygen räknas in (tillsammans med alla de andra kurserna, inget betyg eller kurs försvinner från ditt examensbevis). I examensbeviset kan ingenting ändras, över huvudet taget. Du laddar upp ditt examensbevis "as is", alltså som det ursprungliga dokumentet ser ut + laddar upp även de nya betygen - när du gör ansökan på www.antagning.se och det är Antagning.se som beslutar om vilka kurser som kommer räknas in. Dock kan inte antagning.se ta bort någon kurs från examensbeviset, för att det går emot reglerna och kommer därför inte att hända.

  tips! gör högskoleprovet.
  Se om du kan på komvux läsa mot ett nytt examensbevis (det måste bli mot ett av de Yrkesprogrammen, för att man kan inte få 2 st. högskoleförberedande examensbevis). Om du får ut yrkesbevis som t.ex undersköterska i vilket ingår även svenska 2,3 och engelska 6 + biologi2, kemi2, fysik2 och matte 4 - då kan antagning.se räkna ut ditt meritvärde på det nya examensbeviset i stället för det "gamla" som är från naturvet.programmet. Jag kan inte lova att du får läsa mot examensbevis (yrkesbevis) på komvux; det är enligt reglerna inte förbjudet men komvux kan vägra ge plats om det anses som "konkurrenskomplettering" alltså att du redan är behörig men vill endast höja ditt meritvärde (för att konkurrera om plats hänvisas man i så fall till att göra högskoleprovet). Men om du kan tänka dig jobba som undersköterska innan du kommer in på tandläkarprogrammet och också mellan kurserna (sommarjobb) när du läser på högskolenivå - är det bra argument som du kan framföra på komvux, om du vill ansöka om att få läsa mot yrkesbevis som undersköterska.
  Ännu ett tips är att du kan söka till folkhögskolornas Allmänna kurser där du på ett år kan uppnå omdöme om grundläggande behörighet. Med ett sådant omdöme konkurrerar du i BF-urvalet om du söker svenska högskole-/universitetsutbildningar.
  Sedan om du utbildar dig till undersköterska och inte kommer in på tandläkarprogrammet, kan du söka till yrkeshögskola och utbilda dig till tandsköterska.
  Du kan också titta på andra tandvårdsyrken som t.ex Tandhygienist och Tandtekniker.

  • Waleid Hej igen! tack för ditt svar. Jag ber om ursäkt för att jag inte förklarade tydligt i min fråga. Jag har läst nästan hela min gymnasieutbildning på komvux. En kompis rekommenderade mig att inte ta ut gymnasieexamen / examensbevis och jag har lyssnat på honom. Nu har jag 2400 poäng 2300 förutom gymnasiearbetet. Bland kurserna som ingår i mina 2300 poäng är spanska 1, 2, 3 och moderna språk arabiska 3( A i alla). Kurserna som jag inte räknade med mina 2300 poäng är moderna språk arabiska 4 och 5 också A i båda. Nu frågar jag om vilka kursen som jag kan ersätta med de två moderna språk kurserna? Jag jag läst engelska 7, kan jag ersätta med engelska 6 och 5? Kan jag ersätta med samhällskunskap 1b? Svenska 1 och 2? matte 1,2, 3 och ansöka endast med matte 4? Jag hoppas att min fråga nu är tydligare :)
  • Milla

   Engelska 5 och 6 samt matematik 1 och svenska 1,2 och 3 är kurser som är Obligatoriska för högskoleförberedande gymnasieexamen och måste därför ingå i examensbevis. Om ditt examensbevis är från naturvetenskapsprogrammet då måste även matematik 2 och 3 ingå. Matematik 4 behöver du för särskild behörighet, därför bra om den kursen också ingår (fast den kan du ha på ett separat dokument, du blir "lika behörig" för det). Engelska 7 är inte en obligatorisk kurs men den ger 1.0 meritpoäng, så den är bra att ha. Du kan ha Eng7 på ett separat "papper"/dokument precis som du kan ha matte 4 också på ett separat utbildningsdokument - de 2 kurserna behöver inte ingå i ditt examensbevis. Det är ytterst upp till rektor på komvux att fatta beslut om vilka kurser som ingår dock kan inte hen ta bort de generella regler, t.ex om att vissa kurser måste finnas med i examensbeviset. Tips! samråd med SYV på komvux. Det är hen som kommer förbereda ditt examensbevis inför rektors underskrift.
   Om du har lägre än A betyg i kurser biologi1, fysik1a, kemi1 - då kan du kanske ersätta någon av de kurserna med A i moderna språk; detta striden inte mot reglerna om du i ditt exam.bevis kommer ha kurserna på högre nivå i samma ämne, alltså t.ex om du i exam.beviset har betyget i biologi2, då behöver inte biologi1 ingå och på samma sätt i kemi och fysik också (detta gäller för exam.bevis från Komvux, ej från gymnasiet där reglerna är striktare).

  • Waleid

   Hej! Tack för ditt svar :)

   Jag har aldrig hört om att man kan ansöka med betyg i "separat dokument". Jag förstår inte fortfarande om hur det fungerar. T.ex. om jag har endast betyget C i matte 4, fysik 2 och engelska 7 i separat dokument så betygen i dessa kurser räknar inte med mina betygspoäng och sänker inte mitt snittbetyg och jag blir lika behörig och jag får 1 meritpoäng för engelska 7? förstår jag dig rätt? 

   Jag undrar om samhällskunskap 1b är obligatoriskt att ansöka med? 

  • Milla vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  • Waleid Jag redigerade och ställde en fråga, är riktigt tacksam om du kan svara på den :)
  • Milla Minst en kurs i samhällskunskap är obligatoriskt att ha i examensbeviset. --- Vad gäller C i matte 4, fysik 2 och engelska 7 så kommer de betygen räknas in även om de finns på ett separat utildningsdokument: matte 4 och fysik 2 på grund av de kurser krävs för särskild behörighet och betyget i eng 7 kommer räknas in pga det ger dig meritpoäng, men om vill få in fler A-betyg som räknas in genom att ha de betygen i ditt examensbevis, så kanske det är en framkomlig väg, alltså att du genom att ha kurser för särskild behörighet och de som ger dig meritpoängen på ett separat dokument GER PLATS i ditt Examensbevis åt kurser som du har högsta möjliga betyg i (A) och på så sätt kommer höja ditt meritvärde. OBS! Om du läste hela din utbildning på Komvux (eller i alla fall minst 2/3 delar av den) då kan du i stället vinna på att ha alla kurser som krävs för behörighet och för meritpoängen inom examensbeviset, då blir det inte en Komplettering, och du prövas i så fall i BI, direktgruppen (där det ofta är lättare att komma in). En svår fråga annars.
  • Milla OBS! FRåGA SYV gör inte antagning till utbildningar. Reglerna är många och ganska komplicerade. I vissa fall kan undantag beviljas. Jag vill råda dig boka tid med SYV-en på komvux och ställa en direkt fråga: "Hur kan jag få högsta möjliga meritvärde"? SYV-en på komvux som har alla dina betyg framför sig och kan tillfråga betygsexpert borde kunna ge dig rätt svar. Du kan också själv kontakta Antagning.se - du kan t.ex ringa 0771550720. Det finns även kontaktformulär där man kan maila sin fråga till antagning.se
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   Förskollärare till lågstadielärare?

   Hej! Jag har lite funderingar kring lågstadielärare. Just nu pluggar jag till förskollärare och älskar det men jag har sätt att det finns kurser som gör att man blir behörig lärare till tex grundlärare mm. Min fråga är då, går det att blir lågstadielärare ifall jag är förskollärare? Finns det...

   Julia SYV: Hejsan, jag förstår hur du tänker, men kan tyvärr inte ge ett annat svar än att du måste prata med studievägledare på din institution. Du kan också ta och... Läs hela svaret
  • Patil 21 år

   BMA / Biomedicin ?

   Hej! Biologin har alltid blivit mitt favorit ämne i skolan. Jag läser på komvux och är klar med biologi 1 och 2 . Kemin är lite krångligare för mig men just nu läser jag kemi 1. För att inte tappa bort tid vill jag bestämma vilket program...

   Anna SYV: Hejsan,Läs om högskoleprovet på https://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet och där finns också länkar till webbplatserna där det finns ännu mer information om HP.Hur man man höja sitt... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Hälsopromotion - kandidat kostvetenskap eller dietist?

   Hej! Jag har till hösten sökt programmet hälsopromotion, kandidat kostvetenskap på göteborgs universitet. Känns som en otroligt bra utbildning för mig, där man får verktyg för att hjälpa människor allmänt till en bättre hälsa men samtidigt med stort fokus på kost som jag är väldigt...

   Anna SYV: Hej Ida!Dietist är, i Sverige, en skyddad yrkestitel. Det innebär att man måste ha en dietistlegitimation för att få utöva det yrket. Endast personer som har tagit examen... Läs hela svaret
  • Michaela 18 år

   Kommer jag få F i alla frisörkurser eller bara den kopplad till APL?

   Hej! Jag går 2a året i gymnasiet på en frisörlinje där vi måste utföra 15 veckor APL för att få godkänt. Jag undrar om jag kommer få F i alla kurser som är kopplade till APL och frisör eller bara den frisörkursen som jag har i 2/3an? För jag vill ej utföra min apl då jag inte trivs med linjen...

   Anna SYV: Hej Michaela.studiebevis bör du få om du studerar i 3 år på ett av gymnasiets nationella program. Det finns inga regler på hur många godkända kurser... Läs hela svaret
  • Tasneem 20 år

   vilka kläder har sjukfysiker på sig inom vården?

   hej! jag läste att man behöver han kortärmad tröja om man vill jobba inom vården, gäller det också sjukhusfysiker? eller får man ha på sig rocken? är det inte bättre med rocken om man jobbar med t.ex nuklearmedicin eller...

   Julia SYV: Hej Tasneem!vi fick nu svar från en professor vid Lunds Universitet som svarar så här:"Som sjukhusfysiker har en ett väldigt omväxlande arbete, och de kläder en bär... Läs hela svaret
  • Kira 17 år

   Flytta utomlands men fortsätta med svensk studie?

   Jag ska här och nu den 30 Juni flytta till London vilket betyder att jag inte längre kan gå kvar på min gymnasieskola här i Sverige. Då jag helst inte vill gå om mitt första år i gymnasiet tänkte jag fortsätta med den svenska...

   Anna SYV: Hej Kira,om du uppfyller kraven för gymnasieexamen, får du ut Examensbevis. Att man läst på distans gör inte examensbeviset "mindre värt" utan det ger samma... Läs hela svaret
  • M 27 år

   Måste Vuxenutbildningen erbjuda distansundervisning?

   Hej! Jag undrar om vuxenutbildningen måste erbjuda distansundervisning?
   Enligt skolverket ska Komvux erbjuda individanpassad undervisning.

   Detta låter för mig som att då ska möjligheten att läsa både på plats och distans finnas (om det...

   Anna SYV: hej M!Du ställer en skol-Juridisk fråga och vi kan därför inte svara på den här på FRåGA SYV.; vi är inte jurister utan endast allmänna studie- och... Läs hela svaret
  • Eva 51 år

   Högskole-program för astronomi och programmerings-intresserad ?

   Hej, grabben min går i gymnasiet f.n på Teknikprogrammet. han är intresserad av astronomi, rymden och programmering, och tänker sig att plugga vidare till Civilingengör. tittar lite på Chalmers program för Civilingenjör och fundrar på vilka som...

   Anna SYV: Hej Eva!jag vill börja med att påminna om att - för konkurrensen - kan man göra högskoleprovet. Det vet nog både du och din son om redan, men tänkte... Läs hela svaret
  • Mel 22 år

   Räcker 2150 poäng för en universitetantagning?

   Hej! Jag har 2150 poäng, har godkänt i dom grundläggande ämena men läste matte 1 och 2 på komvux. Kan jag komma in på universitet med 2150 poäng eller måste jag ha 2250?

   Anna SYV: Om du vill komma in på universitet (eller högskola) i Sverige, måste du bl.a ha Grundläggande  behörighet. Grundläggande behörighet kan man uppnå på... Läs hela svaret
  • Sofia 21 år

   Måste man läsa om kurserna?

   Hej, Jag undrar en sak, om jag blir antagen till juristprogrammet på Stockholms universitet men vill hellre gå på Uppsala universitet men blir inte antagen den terminen. Men om jag börjar läsa juristprogrammet på SU och efter ett halvår ansökt till...

   Julia SYV: Hej Sofia,i så fall ansöker du om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får svar om vilka delar av programmet du ev.kan hoppa över. Om det är identisk innehåll i kurserna i vilka du... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga