Waleid 24 år

  Jag läste naturvetenskapsprogrammet och nu försöker jag höja mina betyg för att kunna komma in på tandläkarprogrammet. Jag har gjort prövningar på två kurser moderna språk och har fått A på både kurserna. Dessa två kurserna är "extra" för att jag har redan alla mina poäng som jag behöver. Nu vill jag ta bort två kurser och ersätta de med nya kurserna med betyg A. Vilka kursen kan jag ersätta med. Om behörigheten till tandläkarprogrammet är Biologi 2, Kemi 2, matte 4 och fysik 2. Går det att ersätta med några av dem kurserna som biologi 1, kemi 1, fysik 1 matte 1-3 ? Också jag undrar om jag kan ersätta med andra kurser som SVA1 &SVA2 och ansöka ensat med SVA 3? men också ersätta med engelska 5 och ansöka med engelska 6 Tacksam för svar :)

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Waleid!

  om du fick examensbevis när du slutade på gymnasiet då kan du inte ersätta någonting på det sättet som du skriver om i din fråga.
  Alla kurser från ditt examensbevis räknas in i ditt jämförelsetal (förutom GA, gymnasiearbete). Sedan om du får högre betyg i de kurser som ingår i ditt examensbevis, då kommer de högre betygen räknas in i BII, kompletterings-urvalsgruppen (vid ansökan till högskole-/universitetsutbildningar).
  Du fick betygen i 2 kurser moderna språk - vilka är de kurserna? Detta frågar jag för att få det klart för mig om de kurser ger dig Meritpoäng. Kurser som ger meritpoäng kommer också räknas in, även om de inte ingick i ditt examensbevis. Om vilka kurser som ger meritpoäng kan du läsa på gymnasieGuiden.se/merit (i ämnet Moderna språk är det från steg 3, alltså mod.språk3 och högre som, som regel, ger meritpoäng). Om du fick A-betygen i moderna språk 3 och 4 kommer också de betygen räknas in (tillsammans med alla de andra kurserna, inget betyg eller kurs försvinner från ditt examensbevis). I examensbeviset kan ingenting ändras, över huvudet taget. Du laddar upp ditt examensbevis "as is", alltså som det ursprungliga dokumentet ser ut + laddar upp även de nya betygen - när du gör ansökan på www.antagning.se och det är Antagning.se som beslutar om vilka kurser som kommer räknas in. Dock kan inte antagning.se ta bort någon kurs från examensbeviset, för att det går emot reglerna och kommer därför inte att hända.

  tips! gör högskoleprovet.
  Se om du kan på komvux läsa mot ett nytt examensbevis (det måste bli mot ett av de Yrkesprogrammen, för att man kan inte få 2 st. högskoleförberedande examensbevis). Om du får ut yrkesbevis som t.ex undersköterska i vilket ingår även svenska 2,3 och engelska 6 + biologi2, kemi2, fysik2 och matte 4 - då kan antagning.se räkna ut ditt meritvärde på det nya examensbeviset i stället för det "gamla" som är från naturvet.programmet. Jag kan inte lova att du får läsa mot examensbevis (yrkesbevis) på komvux; det är enligt reglerna inte förbjudet men komvux kan vägra ge plats om det anses som "konkurrenskomplettering" alltså att du redan är behörig men vill endast höja ditt meritvärde (för att konkurrera om plats hänvisas man i så fall till att göra högskoleprovet). Men om du kan tänka dig jobba som undersköterska innan du kommer in på tandläkarprogrammet och också mellan kurserna (sommarjobb) när du läser på högskolenivå - är det bra argument som du kan framföra på komvux, om du vill ansöka om att få läsa mot yrkesbevis som undersköterska.
  Ännu ett tips är att du kan söka till folkhögskolornas Allmänna kurser där du på ett år kan uppnå omdöme om grundläggande behörighet. Med ett sådant omdöme konkurrerar du i BF-urvalet om du söker svenska högskole-/universitetsutbildningar.
  Sedan om du utbildar dig till undersköterska och inte kommer in på tandläkarprogrammet, kan du söka till yrkeshögskola och utbilda dig till tandsköterska.
  Du kan också titta på andra tandvårdsyrken som t.ex Tandhygienist och Tandtekniker.

  • Waleid Hej igen! tack för ditt svar. Jag ber om ursäkt för att jag inte förklarade tydligt i min fråga. Jag har läst nästan hela min gymnasieutbildning på komvux. En kompis rekommenderade mig att inte ta ut gymnasieexamen / examensbevis och jag har lyssnat på honom. Nu har jag 2400 poäng 2300 förutom gymnasiearbetet. Bland kurserna som ingår i mina 2300 poäng är spanska 1, 2, 3 och moderna språk arabiska 3( A i alla). Kurserna som jag inte räknade med mina 2300 poäng är moderna språk arabiska 4 och 5 också A i båda. Nu frågar jag om vilka kursen som jag kan ersätta med de två moderna språk kurserna? Jag jag läst engelska 7, kan jag ersätta med engelska 6 och 5? Kan jag ersätta med samhällskunskap 1b? Svenska 1 och 2? matte 1,2, 3 och ansöka endast med matte 4? Jag hoppas att min fråga nu är tydligare :)
  • Milla

   Engelska 5 och 6 samt matematik 1 och svenska 1,2 och 3 är kurser som är Obligatoriska för högskoleförberedande gymnasieexamen och måste därför ingå i examensbevis. Om ditt examensbevis är från naturvetenskapsprogrammet då måste även matematik 2 och 3 ingå. Matematik 4 behöver du för särskild behörighet, därför bra om den kursen också ingår (fast den kan du ha på ett separat dokument, du blir "lika behörig" för det). Engelska 7 är inte en obligatorisk kurs men den ger 1.0 meritpoäng, så den är bra att ha. Du kan ha Eng7 på ett separat "papper"/dokument precis som du kan ha matte 4 också på ett separat utbildningsdokument - de 2 kurserna behöver inte ingå i ditt examensbevis. Det är ytterst upp till rektor på komvux att fatta beslut om vilka kurser som ingår dock kan inte hen ta bort de generella regler, t.ex om att vissa kurser måste finnas med i examensbeviset. Tips! samråd med SYV på komvux. Det är hen som kommer förbereda ditt examensbevis inför rektors underskrift.
   Om du har lägre än A betyg i kurser biologi1, fysik1a, kemi1 - då kan du kanske ersätta någon av de kurserna med A i moderna språk; detta striden inte mot reglerna om du i ditt exam.bevis kommer ha kurserna på högre nivå i samma ämne, alltså t.ex om du i exam.beviset har betyget i biologi2, då behöver inte biologi1 ingå och på samma sätt i kemi och fysik också (detta gäller för exam.bevis från Komvux, ej från gymnasiet där reglerna är striktare).

  • Waleid

   Hej! Tack för ditt svar :)

   Jag har aldrig hört om att man kan ansöka med betyg i "separat dokument". Jag förstår inte fortfarande om hur det fungerar. T.ex. om jag har endast betyget C i matte 4, fysik 2 och engelska 7 i separat dokument så betygen i dessa kurser räknar inte med mina betygspoäng och sänker inte mitt snittbetyg och jag blir lika behörig och jag får 1 meritpoäng för engelska 7? förstår jag dig rätt? 

   Jag undrar om samhällskunskap 1b är obligatoriskt att ansöka med? 

  • Milla vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  • Waleid Jag redigerade och ställde en fråga, är riktigt tacksam om du kan svara på den :)
  • Milla Minst en kurs i samhällskunskap är obligatoriskt att ha i examensbeviset. --- Vad gäller C i matte 4, fysik 2 och engelska 7 så kommer de betygen räknas in även om de finns på ett separat utildningsdokument: matte 4 och fysik 2 på grund av de kurser krävs för särskild behörighet och betyget i eng 7 kommer räknas in pga det ger dig meritpoäng, men om vill få in fler A-betyg som räknas in genom att ha de betygen i ditt examensbevis, så kanske det är en framkomlig väg, alltså att du genom att ha kurser för särskild behörighet och de som ger dig meritpoängen på ett separat dokument GER PLATS i ditt Examensbevis åt kurser som du har högsta möjliga betyg i (A) och på så sätt kommer höja ditt meritvärde. OBS! Om du läste hela din utbildning på Komvux (eller i alla fall minst 2/3 delar av den) då kan du i stället vinna på att ha alla kurser som krävs för behörighet och för meritpoängen inom examensbeviset, då blir det inte en Komplettering, och du prövas i så fall i BI, direktgruppen (där det ofta är lättare att komma in). En svår fråga annars.
  • Milla OBS! FRåGA SYV gör inte antagning till utbildningar. Reglerna är många och ganska komplicerade. I vissa fall kan undantag beviljas. Jag vill råda dig boka tid med SYV-en på komvux och ställa en direkt fråga: "Hur kan jag få högsta möjliga meritvärde"? SYV-en på komvux som har alla dina betyg framför sig och kan tillfråga betygsexpert borde kunna ge dig rätt svar. Du kan också själv kontakta Antagning.se - du kan t.ex ringa 0771550720. Det finns även kontaktformulär där man kan maila sin fråga till antagning.se
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Hannah 14 år

   Får jag tenta av gymnasiekurser?

   Hej! Jag har precis börjat nian, efter att ha hoppat över åttonde klass. Jag är högintelligent och har alltid haft lätt för att ta in och bearbeta ny kunskap. Under förra läsåret (sjuan) läste jag färdigt matte 1c, 2c och halva 3c. Jag har även läst klart alla svenska- och engelskakurser för...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • M 16 år

   Hur fungerar modernaspråk meriten?

   Hej, Jag har nyligen börjat första året på Naturvetenskapsprogrammet. Jag undrar hur modernaspråk fungerar när det gäller merit och det slutliga poängvärdet. Får man 0.5 av en kurs även om man inte uppnår A, eller tar man alltid betyget x 100 för att få antal poäng? Jag vill veta om jag får...

   Milla SYV: Hej M,till svenska högskole-universitetsutbildningar konkurrerar man i betygsgrupper med en siffra som heter Meritvärde. Meritvärde är summan av Jämförelsetalet som är detsamma som... Läs hela svaret
  • Ivan 23 år

   Uppfyller jag behörighetskraven?

   Hej, Jag heter Ivan och jag ska ta min kandidatexamen i företagsekonomi i Januari. Jag är uppvuxen i Österrike och har tagit gymnasieexamen där. Nu vill jag söka till ämneslärarprogrammet med förstaämnet tyska i Uppsala, Umeå, Göteborg och Växjö. Det som jag undrar är om jag uppfyller...

   Milla SYV: Hej Ivan,jag ställde ett par frågor i kommentaren till din fråga. Du får gärna svara på dem, men annars så kan du kontakta antagningsgruppen/antagningsenheten på det... Läs hela svaret
  • Soura 42 år

   moderna språk på gymnasiet om eleven börjar med modernspråk på 9:an?

   Hej, En elev på 9:an har gått eng och sv tidigare som språkval och har godkänt betyg i både ämnena men nu i 9:an vill hen välja ett annat språk att studera. Är det möjligt och vilket steg får hen gå på gymnasieskola sedan om hen vill fortsätta med samma språkval?

   Milla SYV: Hej Soura,du ställer en fråga som inte har något självklart svar. Det är ovanligt att eleverna börjar med ett nytt modernt språk i årskurs 9 (det... Läs hela svaret
  • Rebecka 23 år

   Kan man gå på två folkhögskolor samtidigt?

   Hej! Jag har kommit in på två folkhögskoleutbildningar och vill så gärna läsa båda... En är en yrkesutbildning på plats och den andra är en allmän kurs på distans med endast 6 digitala träffar per läsår. Nu undrar jag om det är möjligt att läsa båda, eller ifall jag bara kan gå en av dem? Ifall...

   Milla SYV: Hej Rebecka! Känner inte till några förbud mot att läsa på fler än en folkhögskola samtidigt. Det är dock en ovanlig situation, för att folk brukar läsa på... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Civilingenjör eller civilekonom?

   Hej. Jag tog studenten i år. Jag gick natur. Jag har länge varit osäker på vad jag vill studera vidare på universitetet, men tror nu att jag kanske är på spåret. Läkare vill jag bli, eftersom forskningen och människokroppen inspirerade...

   Milla SYV: Hej Alva,jag vill "slänga in" ännu ett par alternativ "i mixen": eftersom forskningen och människokroppen inspirerar dig, så kan du fundera över att bli Sjuksköterska,... Läs hela svaret
  • Annacornelia 17 år

   Läsa extra kurser?

   Hej! Jag har börjat 2:an precis och försökte byta skola hela 1:an men gick ej och lyckades byta nu i 2:an men till något jag inte riktigt vill. Min dröm skola låter mig ej börja för att jag saknar 3 kurser men jag försöker verkligen säga att jag är bredd att gå hur långt som helst för att få in...

   Milla SYV: Hej Annacornelia!Att bli antagen till en gymnasieskola på annat sätt än genom konkurrens om plats - via gymnasieantagningen- är inte elevens rättighet. Huvudman eller Rektorn behöver inte ta in en... Läs hela svaret
  • Halima 20 år

   Är inköpare rätt val för mig som har svårt för matte?

   Hej! Skulle vilja plugga på inköpare. Men vet inte hur mycket matte man behöver man kunna. Har personlig svårt för matte. Undrar hur mycket matte kan det förekomma I utbildningar och arbetet?

   Milla SYV: Hej Halima, i särskild behörighet inför yrkeshögskoleutbildningar till Inköpare brukar ingå att ha godkänt betyg i andra kurser på gymnasiet i ämnet... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   Börja som lärling år 3?

   lärlingsutbildning inom gymnasiet är minst halva tiden på arbetsplats, men om man börjar först år 3 vilket jag förstått är möjligt, hur kan det då vara minst halva tiden?

   Milla SYV: Hej Lovisa!det är halva studietiden under den tiden som man är lärling som menas med "halva tiden". Om man är lärling under år3, då är det minst hälften av de studietimmar som... Läs hela svaret
  • Åsa 53 år

   Hur lång är kursen samhällskunskap 1b på gymnasiet?

   Kandidatprogrammet i ekonomi på universitetet har en särskild behörighet som är samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2. Betyder det att man behöver ha läst samhällskunskap i 1 år på gymnasiet eller längre? Har det någon betydelse...

   Milla SYV: Hej Åsa,gymnasiekursen Samhällskunskap 1b är en 100poängs-kurs (omfattning/studieinsats cirka 200 timmar). Den kursen kan på komvux läsas på heltid på fem... Läs hela svaret
  • Denise 24 år

   Hur får jag ett jobb/plugga inom Digital Marknadsföring?

   Varje utbildning/kurs som jag hittat inom Digital marketing/Digital marknadsföring antingen kostar eller kräver att man har jobberfarenhet inom Digital marknadsföring. Jag har grundskola och gymnasieutbildning. Gick på estetiska programmet - Estetik och media. Jag vill...

   Milla SYV: Hej Denise!yrken inom digital marknadsföring är i Sverige icke-reglerade, vilket betyder att arbetsgivare får helt fritt anställa vem de vill, men vilken utbildning som helst.... Läs hela svaret
  • Kaito 19 år

   Prövning + komvuxdilemma?

   Hej, jag gick ut gymnasiet i år och har som mål att komma in på HHS och för att komma in med relativt god marginal på endast merit krävs det att jag höjer mig i två ämnen Ma2b och Ma3b, varav jag fick D i 2b och F i 3b utav personliga och "strategiska" skäl. Utifrån detta hade jag tänkt mig...

   Milla SYV: Hej Kaito,mattekurserna finns upplagda på www.matteboken.se - så du behöver kanske investera i en mattebok, det finns gratis att tillgå. Att du inte är "behörig" att läsa om en kurs i... Läs hela svaret
  • Leo 19 år

   Kan jag komma in till tandläkarprogrammet med f i kemi 1?

   Hej! Går sista året på gymnasiet och tänker plugga till tandläkare. Jag tänker söka in med högskoleprovet och vet att behörighetskraven är Biologi 2 Fysik 2 Kemi 2 Matematik 4. Har dock failat kemi 1 men har godkänt i resten av ämnen. Behöver jag då göra prövning och bli godkänd i kemi 1 eller...

   Milla SYV: Hej Leo,om du har godkänt betyg i kemi2, så har du särskild behörighet vad gäller ämnet Kemi. För övrigt, så behöver du ha Examensbevis... Läs hela svaret
  • Fritiof 19 år

   Kuggad kurs matte 3 b antagningsgrupper?

   Hej! Jag läste ekonomiprogrammet och kuggade matte 3 b. Om jag läser upp kursen och sedan söker till en kurs där jag inte behöver matte 3 b hamnar jag ändå i B1 och B2? Samt om jag söker till en kurs efter att ha läst upp matte 3 b, om jag...

   Milla SYV: Hej Fritiof,om du fick ut examensbevis från gymnasiet med F i en kurs som ingår i ditt examensbevis och söker till en svensk högskoleutbildning där du inte behöver ha godkänt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga