Ludvig321

  Hej. Jag börjar gymnasiet i höst på estetiska programmet. Jag har en fråga om vilka matte kurser jag ska lägga till. Jag vill gärna plugga vidare till civilingenjör efter gymnasiet men för att komma in där behöver man ha läst matte 4. Men problemet är att estet bara läser till matte 1b. Jag får ju i slutändan plugga upp resten av kurserna på komvux men det underlättar väll att man har läst så mycket som möjligt på gymnasiet. Men vilka av kurserna skulle du rekommendera att lägga till för man måste ju även läsa kemi och fysik. Tack på förhand.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Titta gärna på Programplan för ESgymnasieguiden.se/gymnasieprogram/ES/programplan/Programplan_ES.pdf
  Du ser i programplanen att Matematik 2b, 3b och 4 får på ES läsas som programfördjupning; Om din gymnasieskola erbjuder läsa högre kurser än matematik 1b, läs gärna matematik 2b och om möjligt även 3b. Du kan kanske också fråga på din gymnasieskola om det skulle vara möjligt att läsa kemi1 t.ex inom Individuellt val. 
  Inom individuellt val får vilka som helst gymnasiekurser ingå (200 poäng) men det är upp till gymnasieskolan vilka kurser som skolan erbjuder att välja mellan. Det är endast obligatoriska kurser som gymnasieskolan måste erbjuda. Vad gäller valbara, då är det upp till gymnasieskolan vilka kurser som eleverna får välja mellan.
  Om du i ditt examensbevis från gymnasiet kommer ha godkänt betyg i matematik 2 blir du behörig även till tekniska/naturvetenskapliga basåren på universiteten men det är ännu bättre att ha godkänt betyg även i matematik 3 (för att vissa universitet kräver matte 3 för särskild behörighet till sina basår).

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga