Andreas 24 år
  Jag har intensivt letat runt för att hitta en passande utbildning/yrke. Yrken som intresserar mig uppgiftsmässig är: Låssmed, Vindkraftstekniker, Teletekniker, Kyltekniker och snickare mfl. problemet är att alla dessa yrken verkar ha/har en hög social interaktion, vilket är något jag inte klarar av och inte kan lära mig att klara av.

  Efter att ha studerat programmering en tid (som erbjuder en del positioner utan social interaktion), så verkar istället min låga IQ utgöra en problematik. Nu står jag handfallen.
  • Andreas Jag tänker att det måste väl finnas en del yrken som är vedertaget kända för sin låga sociala interaktion...
  • Julia Inom de flesta yrken beror det väldigt mycket på vilken arbetsplats man "hamnar på".
  • Ludmila

   Hej, jag fick nu svar från en specialpedagog som jobbar på en gymnasieskola; var god läs hennes svar:
   "...det går inte att svara generellt på vilket yrke som passar en person med låg IQ eftersom det beror på personlighet, intresse och övriga styrkor, men generellt brukar yrken där det krävs högskoleutbildning gå bort. Om hen har en utvecklingsstörning brukar det gå att få hjälp via LSS att hitta lämplig arbetsplats/sysselsättning. När det gäller bristande social kompetens så skulle jag säga att många arbetsplatser kan passa. Man bör kanske undvika arbetsuppgifter med mycket kundkontakt, men kollegor/ledning borde kunna ha förståelse & se till personens kompetens snarare än sociala förmågor. I en butik skulle man t.ex. kunna jobba på lagret, med beställningar o.s.v. Som hantverkare/snickare skulle man kunna jobba med diverse projekt så länge någon annan sköter kundkontakten. Även många tekniska jobb inom IT borde fungera utan att behöva ha allt för mycket sociala kontakter utanför det egna företaget. Många jobb kan ju också skötas via nätet idag, t.ex. e-handel-företag eller kundtjänst, oftast kan det vara lättare att vara socialt kompetent via en dataskärm istället för i verkliga livet.  

   ang. kunna lära sig bli "socialt kompetent" (utveckla strategier)
   Det går att memorera hur många sekunder det är lämpligt att titta någon i ögonen eller vilka fraser som förväntas i olika situationer. Ett knep är ju också att föra konversationer skriftligt istället för muntligt. Då kan man fråga om hjälp om man är osäker på hur man borde svara. Alla kan utveckla strategier för att fungera i de sammanhang man finns till vardags."

  • Ludmila

   Har också förslag på följande yrken där man inte behöver besitta så stor social kompetens: byggnadsarbetare & lastbilschaufför.

  • Kristoffer

   Hej Andreas!
   Jag har läst dina frågor och även de olika kommentarer som ges och ser att du formulerarar dig mycket väl. Är det din egen bedömning att du har brister i social förmåga och att du skulle ha begränsad IQ (som du skriver)..?
   Jag själv har aldrig passat i traditionell inlärningsmiljö (skolan) utan startade ganska snabbt eget företag. Där fick jag utrymme att testa mina ideér i verkligheten och det har passat mig utmärkt.
   Min uppfattning är "social kompetens" och liknande förmågor är mycket svårt att mäta - om du umgås med personer som har liknande intressen och tankeksätt som du så kan jag tänka mig att dialogen fungerar ganska bra, eller? Jag tror det är samma sak när det gäller din uppfattning om "låg IQ". Gör du något som intresserar dig så finns alla möjligheter att utvecklas inom det området. Försök tänk om Andreas och se inte bara dina uppfattade begränsningar utan försök se möjligheter och att det kan vara spännande att utmana sig själv! Pröva och se vad som händer, vad är det värsta som kan hända..? Ett eventuellt misslyckande kan vara en mycket bra och användbar erfarenhet Andreas, glöm inte det!

  • Andreas

   Hej Kristoffer,

   jag förstår vad du menar, men min sociala förmåga är katastrofal och jag tycker bara inte om att vara bland människor mer än nödvändigt, även om vi skulle ha liknande intressen. Jag har ingen inspiration överhuvudtaget och skulle behöva relativt enkla och repetitiva arbetsuppgifter, vilket går emot att starta eget. Min IQ (under medel) är för låg för att bli en någorlunda duktig programmerare om man kombinerar det med min låga motivation. Misslyckanden påverkar också ekonomin, vilket gör det svårt att se möjligheterna.

  • Anna Mitt råd är att du frågar på Arbetsförmedlingen om möjlighet att göra en Arbets-psykologisk utredning för dig. En sådan utredning skulle visa på vilka realistiska möjligheter på arbetsmarknaden som finns för dig.
  Läs alla kommentarer

  5 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Andreas,

  min första tanke är att föreslå att du på Arbetsförmedlingen frågar efter en Arbetspsykologisk utredning >>.

  Min andra tanke är att du bokar tid hos Studie- och yrkesvägledare på komvux i din kommun och hos arbetsvägledare på Arbetsförmedlingen.

  Du är också mycket välkommen att se information om många olika yrken på www.framtid.se - där finns det beskrivningar av över 2.000 yrken.

  • Andreas

   Det som tråkigt med www.framtid.se är att det inte står i beskrivningen vilka yrken som inte kräver hög social kompetens/interaktion, endast tvärtom: site:framtid.se "social kompetens"

  • Julia

   Du kan kanske hjälpa oss att hitta vilka yrken som inte kräver socialkompetens... . Oavsett vilket yrke man "tittar på", finns det många exempel på att "på den här arbetsplatsen" så samarbetar man i team och/eller har med kunder att göra... och hitta var man inte behöver kunna göra det är mycket svårt. Kom på att Författare >> och Manusförfattare >> - kanske inte behöver ha socialkompetens. Du kan producera en bok eller manus alldeles på egen hand, men sedan gäller det att "sälja" den, få betalt för manuset. Och så också Översättare >> - man kan översätta texter från ett språk till ett annat alldeles på egen hand, men det gälle också att kunna få uppdrag och sedan hantera de eventuella klagomålen - om kunden som beställde översättning kanske har "synpunkter" (det finns ofta olika sätt att översätta samma mening på - och du och kunden kan ha olika uppfattningar om vad som är rätt).

  • SYV-besökare Att praktisera inom olika områden som eleven kan vara intresserad av är den bästa vägen.. Jag arbetar med praktik för ett antal elever ur den kategorin och många hittar sin sysselsättning genom praktik. Platser inom handel, vaktmästeri, kök, odlingar är bra områden.. Hälsar!
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Andreas,

  titta gärna på bland annat följande yrken:
  städare-lokalvårdare - här tänker jag att det borde gå att hitta en arbetsplats där man städar under de tider där ingen annan är inne i lokaler (t.ex tidig morgon, sent på kvällen - efter kontorstid eller på nätterna);

  diskare - här tänker jag om man jobbar i köket där alla i köks-teamet vet om och accepterar att du inte vill (eller kan) umgås med dem, utan endast vill utföra ditt arbete;

  steriltekniker - finns yrkeshögskoleutbildningar som förbereder inför detta yrket; det borde inom det yrket vara möjligt att hitta arbetsplatser där man ej behöver vara social.

  • Andreas "trivs med att arbeta i team" enligt: vardyrkeshogskolan.se (steriltekniker)
  • Julia Har du själv några förslag på yrken där socialkompetens ej krävs? I de flesta yrken ska man ha på ett eller annat sätt med människor att göra... och då är det en stor fördel att kunna samarbeta. Har du varit i kontakt med Arbetsförmedlingen? Vad säger AF om vilka yrken som ej kräver socialkompetens?
  SYV-besökare Syv SYV

  Hej Andreas,

  du ställer en intressant och viktig fråga, tycker jag.

  Dock, är det rätt svårt att ge svar. :(

  Jag kontaktade en Arbetsförmedlare med en liknande fråga och fick då följande svar:

  "Du kan testa att göra våra tester intresseguiden och självskatta dina kompetenser och svara på frågorna utifrån hur en person med de förutsättningarna skulle svara, exempelvis kanske inte vill arbeta i grupp etc, Skickar en länk till vart du hittar testerna, en av dem är lite längre ner på sidan så du får scrolla; det kan även variera vad en sökande kan passa som då det är så måna olika faktorer att ta hänsyn till, för de med olika funktionshinder som även kan vara intellektuella, så brukar AF kunna erbjuda hjälp med anpassning av redan befintliga yrken på marknaden, AF brukar även samarbeta med Samhall som har en hel del olika tjänster som de erbjuder som kräver olika mycket utifrån social och fysisk förmåga samt olika nivåer av intellektuella utmaningar, så spana gärna in även deras sidor och se hur de arbetar med just den gruppen arbetssökanden...

  här är länken.

  Lycka till!"

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hejsan,

  jag tänker på jobb inom programmering, statistik eller någon form av produktion i fabrik är exempel på områden där social kompetens inte är det viktigaste utan att specialistkompetensen är det mest centrala. Visserligen är det även ibland team som arbetar även inom dessa områden men det kan finnas mer individuella tjänster.
  Vänligen
  L.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  lite exempel på yrken i allmänhet där man inte har så mycket kontakt med folk:  Nattvakt, processövervakning, skogsmaskinförare, lastbilsförare, översättare (översätta texter), trädgårdsarbetare, lantbruksarbetare (t.ex stallarbetare eller avbytare), kreativa yrken där man utövar yrken hemma ex författare, konstnär etc, yrken där man arbetar hemifrån och via dator, utveckla datasystem osv.

  I de flesta yrken finns det alltid människor man ska ha kontakt med på ett eller annat sätt. Har man normal IQ men social fobi så kan det ju tänkas att man kan öva upp sina sociala förmågor via t ex terapi (KBT) mm.

  Frågor och svar

  • Kim 22 år

   Måste man ha godkänt i alla ämnen?

   Måste man ha godkänt i samtliga ämnen när man läser en gymnasial yrkesutbildning till Barnskötare på 1300 poäng för att få ut examen? Tacksam för svar :)

   Milla SYV: Hej Kim; examensbevis från komvux innehåller 2400 poäng; av dem kan man ha max 150 poäng betygsatta med F.Försök göra ditt bästa i varje kurs du läser. Om yrket... Läs hela svaret
  • Pluggtrött 21 år

   Samhällsprogrammet "kärnämnen"??

   Hej! Jag har gått Samhällsvetarprogrammet, och har en sådandär "U" kurs på mina betyg, så jag har 2600 poäng i helhet, inte 2500. Det gick inte så jättebra i gymnasiet så jag studerar nu på Komvux och har läst upp 2/7 betyg hittills. Jag har två sk. "kärnämnen" som fattas vilka är...

   Milla SYV: Hej!om du vill få ut Examensbevis från komvux, måste du göra Planering mot examensbevis med SYV på komvux.Om du är pluggtrött, vill du verkligen plugga efter det att du får ut... Läs hela svaret
  • Nikolai 18 år

   Hur blir man antagen till yrkeshögskola?

   Behövs det godkänd betyg i Svenska 3 för att plugga i yrkeshögskola?

   Milla SYV: Nej, inte nödvändigtvis.Behörighet till yrkeshögskola är att man har "gymnasiekompetens" (för allmän behörighet) men sedan kan det krävas vissa utvalda specifika... Läs hela svaret
  • åsa 53 år

   Kan man hamna i både urvalsgrupp BI och BII?

   Dottern vill komma in på arkitektprogrammet. Ligger precis på gränspoäng i urvalsgrupp BI. Om hon gör en prövning i ett par kurser, hamnar hon då i både urvalsgrupp BI med gamla betyget och BII med de nya poängen? Eller hamnar hon bara i urvalsgrupp BII med det nya kompletterade betyget?

   Julia SYV: Hej Åsa,jo, om man genom en komplettering höjer sitt meritvärde (men var behörig redan innan komplettering) - så blir det precis som du säger:man prövas i BI, direktgruppen med... Läs hela svaret
  • emma 15 år

   Hur mycket tjänar en makeupartist?

   Hur mycket tjänar en makeupartist och hur blir man e professionell makeupartist?

   Julia SYV: Hej Emma,på https://www.framtid.se/yrke/sminkor-make-up-artist ser man en uppgift om lönen (medellönen, som man kanske får efter 15-20 år i yrket) på nästan 25.000 kr i... Läs hela svaret
  • emma 15 år

   Kan man få jobb inom makeup och stylist utan en gymnasieutbildning?

   Hej! Jag undrar om man i framtiden kan få jobb inom t.ex makeup och stylist, UTAN en gymnasieutbildning? Kan man göra kurser / köpa kurser från en stylist bransch och sen få ett så kallat diplom för att ha blivit utbildad till en professionell...

   Julia SYV: Hej Emma, yrket Sminkör (make-up artist) är i Sverige icke-reglerat; vilket betyder att arbetsgivaren får fritt bestämma vem hen anställer. Om du startar "eget",... Läs hela svaret
  • Susan 16 år

   Varför har min reservplats blivit sämre?

   Hej! Efter slutantagningen så tackade jag ja till erbjuden plats men stod även kvar som reserv utifall. Nu när reservantagningen har börjat, så har min reservplats försämrats, hur kommer det sig?

   Milla SYV: Hej Susan,det kan bero på ett tekniskt fel eller på att antagningskansliet har blivit tvungen att ställa någon eller några elever före dig i RESERVKÖN, t.ex om elevens familj... Läs hela svaret
  • Kim 18 år

   Vad ska jag göra för gymnasiearbete??

   Det närmar sig skolstart och jag ska bestämma vad jag vill göra för gymnasiearbete. Går teknik med inriktning arkitektur och skulle gärna vilka göra ett arbete inom skandinavisk inredning/design men kan inte komma på någon lämplig frågeställning. Kan ni hjälpa mig?

   Milla SYV: Hej KIM,nu är inte SYV expert på arkitektur eller inredning,,, men jag skulle t.ex undersöka:_ på vilka sätt skiljer sig just Skandinavisk design från de övriga?- vilken inriktning... Läs hela svaret
  • Armando 16 år

   Vad händer efter ett år av induktionsprogrammet?

   Jag undrar om man får söka till gymnasium som man gjorde när man gick i 9an eller om man måste gå kvar i skolan man gick i när man gick i indruktionsprogrammet?

   Milla SYV: Hej Armando,man kan efter en tid - t.ex ett år eller två - på IM:introduktionsprogrammen - söka till andra gymnasieskolor; man  behöver inte fortsätta gå på samma gymnasieskola, nej.VänligenMilla syv
  • emma 15 år

   Måste man ha en gymnasieutbildning för ett yrke?

   Hej! jag är en tjej på 15 år som haft mycket problem i skolan och därför fått F i allt, jag har missat väldigt mycket på grund utav psykisk ohälsa och andra saker som hänt i mitt liv. Jag slutade gå i skolan i 5an och ska börja 9an nu till höst, jag har självklart varit där till och från men...

   Milla SYV: Hej Emma; jag vill börja med att skriva om att man i Sverige får jobba från 13 års-åldern (en gammal regel, när det var ganska vanligt att man som väldigt ung fick... Läs hela svaret
  • karla 24 år

   Räknas engelska (grund) 3 o 4?

   Hej! jag slutade gymnasiet och jag hade inte läst engelska grund. Jag blev klart med grund alltså 3 o 4 på komvux för länge sen och just nu håller jag på med engelska 5. Jag undrar om poängen från engelska 3 och 4 kan räknas med för examenbevis.

   Milla SYV: Hej Karla,Engelska 3 och 4 är Grundskolekurser;Det är GYMNASIEKURSER som ingår i examensbevis. För att examensbevis ska vara Högskoleförberedande måste man, inom engelska ha godkända... Läs hela svaret
  • Kevin 17 år

   Får jag gå om trean?

   Hej, Jag ska börja det tredje året på gymnasiet. Jag lider av en svår depression och ångest vilket leder till att jag vet att det kommer gå väldigt dåligt för mig i skolan. Min fråga är om jag kan ta ett år...

   Anna SYV: Hej Kevin;jag råder dig söka behandling och då kan du också samtidigt få läkarintyg.Läkarintyg eller Intyg från en Psykolog kan vara till stor hjälp när man ska hävda sina... Läs hela svaret
  • Taleb 20 år

   Chalmers högskola/Göteborg universitet?

   Hej jag undrar om man kan ändra linje från Göteborg universitet till Chalmers under första året om det går att ändra från kemi kandidat till kemiteknik eller måste man göra högskoleprovet tack för svar.

   Anna SYV: Hej Taleb. ta gärna kontakt med studievägledare på den utbildningen som du vill byta till... När du skriver "ändra linje" menar du att du vill hoppa in i en pågående utbildning -... Läs hela svaret
  • Oskar 14 år

   Gymnasium i Australien?

   Hej, jag är 14-årig kille (2005) som just nu går nian i Sverige. Jag har hoppat över en klass, därför går jag i nian. Min familj kommer antagligen att flytta till Australien när jag slutat nian. Stad är inte bestämt än. Jag undrar vad det finns för alternativ för min gymnasiegång där, vi flyttar...

   Anna SYV: Hej Oskar,du har olika alternativ -1. Korrespondensgymnasiet - svensk gymnasial utbildning på distans;2. IB-programmet (ett internationellt program)3. "lokal" utbildning i Australien - här måste du få reda... Läs hela svaret
  • Maria 19 år

   Personligt brev, tips och råd?

   Kan någon titta och ge mig tips på förbättringar? "När jag såg eran annons om ett jobb på _____ kände jag att det passade in på mig direkt, har alltid velat arbeta i fjället och att jobba med dagligvaror är något som jag...

   Anna SYV: Hej Maria,hur man skriver ett personlig brev handlar i mångt och mycket om "tycke och smak". du kan vända dig till arbetsförmedlingen; de har stor erfarenhet i den frågan...Personligen, skulle jag... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga