Oliver 22 år
  hej i framtiden så skulle jag helst vilja se mig inom tv och film branschen eller inom någon säljar branch så som fastighets mäklare. jag tycker om matte men är inte särskilt bra på det. jag älskar det mesta inom estet både media och mer praktiskt och det är estet min magkänsla säger men jag har ingen aning om vad jag ska välja för något. Jag har kollat på det estetiska programmet med media inrikting och det verkar vara rätt kul men jag ser ingen framtid inom de estetiska yrkena eftersom att det är en väldigt tuff branch att få jobb i. jag har även tittat på handels programmet som också verkar vara bra men just nu så har jag ingen aning om vad jag ska välja så skulle uppskatta hjälp.

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Oliver, jag förstår att det kan vara svårt att välja för det finns många alternativ på gymnasiet och om man har många och varierande intressen, som du verkar ha - blir det inte lättare direkt.
  Har du gjort intressetest? Om inte, gör det: http://www.gymnasieguiden.se/testet kan ge dig en fingervisning på vad som kanske passar dig bäst.
  Du kan också titta igenom yrken på http://www.framtid.se/professions/
  och se om du hittar ngt. "nytt yrke" dvs ngt. som du inte tidigare har tänkt på.
  Vet tyvärr inte var du bor, för annars så finns det gymnasieskolor som har utbildningar som är specialiserade på film och tv. Det finns Riksrekryterande utbildning /dvs elever från hela Sverige söker den/ på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tumba-gymnasium - Film&TV profil på det Estetiska programmet. Kika på den.
  Den här skolan har profil "filmare" och har Riksintag http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kulturama-gymnasium
  den här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-stockholm har profil foto/film och också har Riksintag.
  Titta också på profil "film" på Stillerska filmgymnasiet http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stillerska-filmgymnasiet - som också erbjuder Riksrekrytering.

  Det skulle annars vara bra att veta var du bor eller om du vill och kan flytta till utbildningsort.

  Du funderar också på att ev. utbilda dig till Fastighetsmäklare. Behörighet till den utbildningen är Grundläggande behörighet + Matte 3 och Samhällskunskap 1b. På högskoleförberedande program ingår det grundläggande behörighet och Samhällskusnkap 1b men Matte kanske du behöver läsa lite extra. T.ex. på Estetiska programmet läses Matte 1b som en obligatorisk kurs, men inte högre matte. Välj Matte 2b och 3b inom programfördjupningen eller individuellt val.
  På yrkesprogram /som t.ex. handel&administration/ har du rätt att läsa kurser för grundläggande behörighet, det är bara att meddela skolan att du önskar det, men Samhällskunskap behöver du komplettera upp och för det läsa en 50 poängs kurs Samhällskunskap 1a2 samt lägga till Matematik 2a och 3b.
  Om man inte blir behörig på gymnasiet kan man läsa på komvux och söka till högskola eller yrkeshögskola sen.
  På tal om yrkeshögskola, så kan det finnas utbildningar där som du kan finna att vara av intresse: http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/tv-produktionsspecialist
  http://www.yhguiden.se/utbildning/fotoskolan-gamleby/tv-produktionsspecialist2
  http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/livesandningsspecialist
  Hela utbudet finns på www.yhguiden.se

  och alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu


  Titta in på länkarna jag skickar nu, fundera lite och återkom om du tror att vi kan hjälpa dig mer.
  Det är min förhoppning att någonting i mitt svar ger dig någon ny idé som kan vara till hjälp i ditt gymnasieval.
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga