Daniel
  Hej!
  Jag har alltid drömt om att bli något som har med fotboll att göra eftersom att jag brinner för sporten och jag har gjort det sen en lång tid tillbaka, allt ifrån journalist till fotbollstränare skulle kunna duga för mig. Jag fick reda på att det skulle bli någorlunda svårt att bli journalist så nu satsar jag till att bli en fotbollstränare eller något i den riktningen. Planerna för framtiden alltså tex högskola har jag tänkt ut, om jag såklart klarar av gymnasiet med rätt så höga betyg. Enligt mig så har jag rätt så höga betyg med runt B i de flesta följt av A i idrott. Jag undergår min sista termin i åttan och är påväg mot mitt sista skolår. Min fråga lyder: Vilken gymnasielinje är lämpligast att välja för att utbilda sig till fotbollstränare?
  • Anna : I viIken stad viII du gå på gymnasiet?
  • Julia : i väntan på svar från dig ang. var i Sverige du viII Iäsa, Iän, stad - eIIer om du kan fIytta vart om... - skriver jag nu ett "svar" tiII dig.
  • Peter : Jag rekommenderar i första hand http://www.gymnasieguiden.se/program/BF/fritid-och-haelsa
  • : Jag skulle helst vilja gå i något gymnasium i Stockholm men om det finns andra bättre alternativ utanför huvudstaden så kan det också fungera sålänge det inte är långtbort i från Stockholm.
  • Anna : Är du aktiv fotbollsspelare? vill du spela så mycket fotboll som möjligt när du läser på gymnasiet?
  • : Jag är aktiv fotbollsspelare i ett lokalt lag som spelar i divison 3. Det hade väl varit kul med fotboll på schemat men just nu är det inte direkt min första prioritering. Dock om det skulle hjälpa med tränarutbildningen så skulle jag gärna vilja ha fotboll när jag läser på gymnasiet.
  • Peter : Kika gärna på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/kombinera-ditt-idrottsintresse-med-din-gymnasieutbildning och min personliga uppfattning är att det är bra att själv spela så mycket som möjligt för att sedan träna dem som ska spela... då vet man vad man "pratar om". :) Prata också med din lärare i idrott och med din tränare i klubben. Be dem om råd. Du får gärna visa våra svar - till dina lärare, tränar och även till syv på din skola. Prata, givetvis, också med syv på din skola! Gå på öppet hus på flera olika gymnasieskolor och besök gymnasiemässor som oftast är på hösten... men i Helsingborg blir det mässa för elever i åk8 19-20 april... du ska troligtvis inte läsa i Helsingborg, men om du kan åka besöka mässa för att få idéer och inspiration, gör det. och Lycka till! :)
  Läs alla kommentarer

  5 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Daniel, det finns inget "sportprogram" på gymnasiet... är man aktiv idrottare kan man hitta en skola som erbjuder NIU eller LIU i "din idrott" som i ditt fall är fotball - de finns spridda över landet och för att kunna ge tips på passande skolor, behöver jag veta var i Sverige du bor. ;)

  Vi har också ställt frågan till några sakkunniga och fick nu svar från Studievägledare från GIH, Gymnastik och Idrottshögskola<<. Läs hennes svar nedan:

     "Det väsentliga brukar vara att man arbetar som tränare och oftast då får tidigt tillgång till stegutbildningar via fotbollsförbundet. Vid GIH finns vår tränarutbildning som är mycket uppskattad men den har som tilläggskrav att du skall ha haft erfarenhet från fotboll eller annan idrott. Han kan titta på övriga förkunskaper till programmet via vår hemsida<<.
  TILLÄGGSKRAV för Tränarprogrammet: Den sökande ska utöver grundläggande och särskild behörighet även visa att den har kunskaper om tränarskap. Detta ska styrkas genom 1) dokumenterat idrottande på elitnivå eller erfarenhet som ledare/tränare inom någon av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund (SF) och/eller 2) med godkänt resultat ha genomgått ledarutbildning inom idrott på minst grundnivå och/eller 3) minst tre års nominell erfarenhet som elitaktiv eller tränare inom idrott. (Två av tre kriterier ska vara uppfyllda för att den sökande ska anses uppfylla tilläggskravet.)
  Det finns naturligtvis andra tränarutbildningar i landet.
  Utifrån hans fråga kan ju även Sport Management vid Södertörn t ex då vara ett alternativ då krävs en högre matematik än vid GIH."

  StudievägIedare på Göteborgs universitet, på Institutionen för kost- och idrottsvetenskap<<< svarar så här - läs svar nedan:

  "Jag jobbar med studenter som läser t ex programmet Sports coaching. I Sverige är arbetsmarknaden för tränare på föreningsbasis om man inte kommer upp till de stora klubbarna.
  Om man är intresserad av att bli fotbollstränare ska man nog sikta på att komma till ett gymnasium som har fotbollsinriktning samtidigt som man ska gå ett högskoleföreberedande program om man vill fortsätta med sina studier. Tränarutbildningar går man via sina klubbar och fotbollsförbundet. Det är där man ska börja  sin karriär som tränare. För att komma in på gymnasier som har fotbollsinriktning krävs oftast rekommendationsbrev från den klubb man är aktiv spelare i.
   
  Hälsningar
  Studievägledare
   
  Göteborgs Universitet
  Institutionen för kost- och idrottsvetenskap".

  Peter SYV på GymnasieGuiden

  Hej, jag vill rekommendera BF, inriktning Fritid och hälsa<<<, du kan se programplan (vad för kurser man läser där) - här<<< och som andrahandsalternativet - vård- och omsorgsprogrammet.

  Efter gymnasiet kan man t.ex läsa på >>>Fotbollstränarutbildningen på Eslövs folkhögskola - de har Internat, man kan bo på skolan. Man behöver egentligen gymnasial utbildning för att komma in på tränarutbildningen på en folkhögksola, men man måste fylla 18 år det kalenderåret som utbildning på en folkhögskola börjar - så frågan är i så fall, vad ska man göra när man är 15-17 år, om inte gå på gymnasiet? :)

   

  Läs om Svenska Fotbollsförbundets tränarutbildning - på deras hemsida<<<. Eftersom du är intresserad av det ämnet, så skickar jag länk till dig, och du kan också själv kontakta dem och be om råd och tips.

  Jag har nu fått svar från en kollega som tycker så här:

  Skulle inte säga att något program är så mycket bättre än något annat. Många tränare har ju en egen idrottsbakgrund så har man möjlighet att träna fotboll själv på så hög nivå som möjligt är det självklart bra. Kunskaper inom hälsa, ledarskap, beteendevetenskap är säkert nyttiga och det finns ju program som innehåller mer sådant, men egentligen skulle jag säga att det har väldigt liten betydelse. Det mesta av utbildning och karriär för en tränare sker ju ändå efter gymnasiet.

  Ludmila SYV på FrågaSYV

  Vi fick svar från en sakkunnig som lyder:

  Hej!
  Som svar på frågan vilket program som leder till yrke fotbollstränare föreslår jag att eleven väljer ett gymnasieprogram som i nästa steg leder till behörighet att söka GIH /Gymnastik- och Idrottshögskola/ och specialidrott utbildningen.
  Teoretiska programmen är många så här bör elevens styrkor, intressen och motivation styra valet.

  Hej, jag fick nu svar från en Studie- och yrkesvägledare på Njudungsgymnasiet<<<, Vetlanda;

  Det finns vissa gymnasieskolor som har NIU fotboll och vi är en av dem. Kommer eleven in här på fotboll som NIU har eleven 400poäng fotbollskurser med allt vad det innebär. För att bli fotbollstränare så går man ofta tränarutbildningar genom någon klubb i olika steg. Men innan dess är ju gymnasiet viktigt. Det finns på några högskolor i Sverige: Coaching and Sport Managemant, idrottsvetenskaplig program som är bra eftergymnasiala utb om man vill bli tränare. Ex på Linnéuniversitetet finns den och där krävs det enbart grundl. Beh. I halmstad finns en som kräver grundl beh samt Sh1b. Det betyder att det kan variera en del mellan skolornas behörighetskrav. Om man ser till de kraven som Linné och Halmstad ställer kan eleven gå vilket av våra 14 nationella program som helst då vi erbjuder grundläggande behörighet på samtliga yrkesprogram och löser Samhällskunskap 1b. Så mitt svar är att eleven bör gå något där det finns ämnen som intresserar denne då blir det oftast bäst!
  Med vänlig hälsning
  Studie o yrkesvägledare
  Njudungsgymnasiet<<<, Vetlanda kommun

  Hej igen, rektor Stefan på Vackstanäsgymnasiet<<< hälsar att du är välkommen att hälsa på hos dem, från 3 april och till 15 maj 2017 - ring och boka tid för besök hos skolans expedition på tel 08/52298000 - välkommen!

  Här nere kan du läsa hela det svar som Vackstanäsgymnasiet ger till dig:

   

  Hej Daniel!

  Fick precis ett mail av Gymnasieguiden.se i vilket det stod att du är intresserade av en idrottsutbildning, kul. Här kommer lite information om skolan och primärt BF-programmet.

  Skolan har ca 220 elever varav 65 bor på internatet, övriga pendlar. SL-bussen tar ca 15 min från Södertälje och går till varje lektionsstart, fem gånger om dagen. Måndag och fredag går bussen till Södertälje Syd för att plocka upp elever som kommer med fjärrtåg. Vi är en icke vinstutdelande skola.

  Ett är BF fritid och hälsa, där personlig tränare är yrkesutgången. På Barn och fritidsprogrammet som handlar om träning och hälsa så har vi NIU Ishockey, basket och innebandy.  Ungefär hälften går den allmänidrottsliga inriktningen. För att gå NIU innebandy så behöver du ha sökt till NIU via förbundets hemsida alternativt länken på vår hemsida. Den ansökan skulle vara gjord före 1 december, hoppas du hunnit med det. Därefter blir man kallad till provspel. Väl inne där så söker man till skolan före 15 feb. Eleverna har möjlighet via individuellt val få en behörighet till högskolan som är utökad med Ma 2a och Nk2 vilket tillsammans med Eng 6 ger behörighet till GIH, naprapat, kiropraktor, psykolog mm. En del som går programmet vill bli poliser då behöver man läsa till 50 p historia. I åk 1 åker eleverna till Idre på skolans bekostnad. Du lär dig mycket om träning för dig själv, men med målet att lära ut.

  Vi har tre andra program, ett av programmen är Restaurang och Livsmedelsprogrammet med lärlingsinriktning. Det betyder att knappt halva tiden av undervisningen ligger på skolan och lite drygt på en arbetsplats, varvat nio veckor i taget. När man söker programmet så gör man det som blivande bagare/konditor eller blivande kock. Det andra är ett av våra ursprungliga program textil design innehåller även bild och viss inredning och det under estetiska programmet bild och formgivning vilket är ett högskoleförberedande program. Det som står ut på programmet är att redan i åk 1 får eleverna göra en lite kollektion som visas upp och sedan i åk 3 så gör eleverna en större kollektion. Den visas upp vid en stor modevisning som eleverna själva arrangerar.

  Det tredje är Naturbruksprogrammet inriktning trädgård vårt nyaste program. Vi har ett nytt stort växthus med tillhörande lektionssal och köksträdgården är igång. På programmet får eleverna arbeta och lära sig det praktiska allt från att hantera motorsåg ( i skogen)  till att ta fram den bästa tomaten. Skolan har 150 hektar att röra sig på. Vi har också en liten gymnasiesärskola. Vi tycker att mixen av program är viktig och tycker oss ha hittat en optimal sådan med vårt utbud. 
    
  För att få en känsla av vad Vackstanäsgymnasiets internat är för något gå gärna in på den här<<<< länken,

  se också våra filmer för respektive program på hemsidan.
  Under året tycker jag du ska gå en prova på dag/dagar, ring 08/52298000 och boka en tid. Nästa öppet hus är 31/1 kl 18-20. I övrigt se vår hemsida eller kontakta mig om du vill veta något annat.

  Internat: Boendet kostar, ett delat rum 2600 och då med gemensamt badrum och 3600 eget rum med dusch på rummet, det finns andra alternativ också. Ingår gör frukost, lunch, middag och kvällsmat, det är två jourer som aktiverar er och dessa sover sedan på skolan. Internatet är stängt under helgerna.

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Ännu ett svar från en person som är välinsatt:

  "Det finns ingen gymnasieutbildning som vänder sig direkt till framtida ledare som huvudmål. Ett tips är att läsa en NIU eller LIU inriktning och inom den ramen läsa antingen idrottsledarskap eller pedagogiskt ledarskap.
  Det viktigaste är att höra med Svensk Fotboll vad man kan göra  i sin förening, vilka utbildningar som erbjuds och hur ”trappan” mot en karriär som tränare kan se ut."

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej, vi har nu fått epostsvar från en NIU-koordinator på Sjölins gymnasium Södermalm>>:

  "... generellt skulle jag rekommendera att söka ett gymnasium som har LIU fotboll.
  Huvudsakligt fokus där är förvisso utveckling av individuella färdigheter men om man väljer skola och program som också erbjuder fördjupningar inom ledarskap
  bör det rimligtvis vara en bra väg att gå gymnasialt sett.
  Men framför allt rekommenderar jag att kontakta såväl Stockholms som Svenska fotbollförbundet och kolla vilka tränarkurser de erbjuder kopplat till åldersnivån.
  Om man i slutändan vill försörja sig som fotbollstränare måste man ha genomgått Svenska fotbollsförbundets samtliga tränarnivåer och då dessa är några stycken till antalet
  är det lika bra att börja i god tid.
   
  Mvh
  NIU-koordinator".

  Frågor och svar

  • Zambe

   Om man går ut gymnasiet utan examen?

   Hej! som titlen lyder so behöver jag lite information om vad man kan göra om jag skulle gå ut gymnasiet, då jag har valt fordons-programmet och det verkar som att både fordon och skolan verkar inte gå så bra men inte dåligt häller. Jag har senaste tiden haft svårt med proven både från fordon...

   Milla : : Hej,det är inte ovanligt att eleverna går ut gymnasiet utan examen och det finns mycket man kan göra för att "fixa" sin situation när jag gått ut gymnasiet med ett studiebevis (i... Läs hela svaret
  • villveta

   Skaffa behörighet under sommaren?

   Om man saknar en kurs som gör en behörig till ett program som börjar på hösten, går det att göra klart den kursen under sommaren och söka till det programmet? Jag måste göra Matte 2, men vill inte vänta ett helt år för att...

   Milla : : Hej,sista dag för komplettering med betyg är satt till 20 juni 2024 (vad jag kan se på antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum); så, det är den dagen som man måste ladda upp alla... Läs hela svaret
  • Theodalf

   Har jag gjort allt i onödan?

   Utbildning som jag sökt nu till hösten och gjort arbetsprover inför i månader står nu att jag är "OBEHÖRIG" i stora röda bokstäver på antagning.se. Jag har inte slutbetyg ännu då jag går trean i gymnasiet. Enligt...

   Milla : : Hej!kontakta antagningen på konstfack, förklara din situaiton och be om "anstånd" (alltså att du får lov att komplettera senare); kontakta också Antagning.se (central antagning, tel.nr... Läs hela svaret
  • Theodalf

   Varför är jag obehörig till konstfack?

   Jag ska söka konstfack nu, jag går i tredje ring. Blev chockad när jag såg att antagning.se säger att jag är "obehörig". I "meriter" har inte mina gymnasiebetyg lagts upp automatiskt, varför inte? Måste jag lägga upp dem...

   Milla : : Hej,gör ansökan och skicka in arbetsprover inom anmälningsperioden. Sedan kan du komplettera med ditt examensbevis när du får ut ditt examensbevis. Du måste få ut examensbevis... Läs hela svaret
  • Ads

   Klarar man läsa 3 kurser samtidigt?

   Hej, jag jobbar just nu men vill studera kurser jag inte fick med från gymnasiet då jag ändrat yrkesväg. Jag behöver studera Fysik2, biologi2 och kemi2. Alla dessa är 100p kurser. Om jag väljer att studera på 25% på alla 3, hinner/klarar man...

   Milla : : Hej!I din fråga nämner du tre stycken gymnasiekurser som var och en av dem är en 100p.kurs. det är alltså totalt 300 gymnasiala poäng du vill läsa. 300 gymnasiala poäng läser... Läs hela svaret
  • Maps

   Behöver jag läsa Svenska 3 ?

   Hej Jag har en blandning av olika betyg, då jag hade ett samlat betygsdokument från gymnasiet som jag senare pluggade upp mot en gymmasieexamen. Linjen som jag har läst på gymnasiet och på komvux är till undersköterska. I dagsläget har jag betyg i...

   Milla : : Hej!godkända betyg i gymnasiala kurser Svenska 3 (eller svenska som andraspråk 3) och engelska 6 krävs inför många svenska utbildningar.Men annars så ingår godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Pia

   Vad är riksintag?

   Hej, i samband med gymnasievalet hör man bland annat om "riksintag"; jag vill få en bra förklaring på vad det är. Tack på förhand! Pia

   Milla : : Hejsan!Riksintag är ett av de viktiga begrepp som används i samband med gymnasievalet i Sverige. Det är fristående gymnasieskolor som har riksintag.Riksintag innebär att alla sökande,... Läs hela svaret
  • Sara

   Tillgodoräkna sig tidigare utbildning?

   Hej! Jag har planer att söka tandläkarprogrammet och börja läsa på Malmö universitet, dock är jag fortfarande tveksam. Det som jag är orolig för att jag behöver gå om allting då det är stor skillnad mellan GU och Malmö....

   Milla : : Hej,läser du tandläkarprogrammet i Göteborg? Du skriver inte om det i din fråga - så jag måste gissa. Du vet vilka kurser du har godkända betyg i (inom tandläkarprogrammet),... Läs hela svaret
  • MatildaM1

   Vilka kurser blir motsvarigheten?

   Hej. Påbörjade vård- och omsorgsprogrammet på Komvux innan den gjordes om. Tog nu och började igen efter att de gjort om programmet. Jag har därför gått kurserna Medicin 1, Etik och människans livsvillkor och hälsopedagogik. Finns det...

   Milla : : Hej,jag undrar om vad du har som ditt primära mål? är det att få ut examensbevis från komvux (yrkesexamen som Undersköterska) eller att så fort som möjligt uppfylla kraven för... Läs hela svaret
  • Linn

   Ska jag gå folkhögskola eller komvux?

   Jag har inte en fullständig gymnasiexamen. Vill gå klart gymnasiet och ev sen studera vidare. Om jag går folkhögskola allmän kurs helt på distans eller pluggar komvux, vad är skillnaden? Vilket alternativ är smidigast? Vet att folkhögskola...

   Milla : : Hej!Både folkhögskola (allmän kurs) och komvux erbjuder möjligheter att fullfölja din gymnasieutbildning, men det finns några skillnader mellan de två alternativen. Nedan finner... Läs hela svaret
  • Dina96

   Godkänt i matematik 1b innan matematik 2b?

   Hej! Måste jag ha läst matematik 1b för att kunna plugga matematik 2b? Jag har godkänt endast i matematik 1a och behöver bli behörig i matematik 2b för vidare studier. Då undrar jag bara om jag kan börja direkt på matte2b eller måste...

   Milla : : Hej,du kan börja på matte 2b direkt. Med godkänt betyg i matematik 1a är du godkänt till alla kurser på nivå 2, alltså till matematik2a, 2b och 2c. 
  • Laborant

   Analytisk kemi på matsernivå?

   Hej! Jag har en kandidatexamen i kemiteknik med 30 hp i kemi. Jag är intresserad av en masterutbildning i analytisk kemi på SU eller Uppsala universitet där kravet är minst 90 hp i kemi. Jag vill komplettera mitt examen med ytterligare kemikurser för att kunna...

   Milla : : Hej! Det bästa rådet jag kan ge dig är att frågar antagningsgruppen på det lärosäte där du vill komma in på programmet. 
  • Eliias

   Får jag gå i 9:an om jag återvänder mitt i en Vårtermin?

   Hej, jag har varit borta från skolan under höstterminen och fick läsa på distans. I början av vårterminen blev jag utskriven från skolan. Nu undrar jag om det är möjligt att återvända mitt i vårterminen och gå de sista...

   Milla : : Hejsan,jag råder dig fråga rektor på den skolan dit du vill "hoppa in" i vårterminen på. På varje skola är det rektor som är ytterst... Läs hela svaret
  • Katt

   Vill bli specialpedagog?

   Hej jag har pluggat 4 år till grundskollärare 4-6 men vill bli specialpedagog. Sedan 2020 så har jag jobbat som lite som lärare samt mest timanställd på grundskolan(behörig). Men enligt specialpedagog utbildningen så stryks timanställd arbete...

   Milla : : Hej,jag vet inte varför timanställning ej gäller men jag har en gissning: som timanställd (vid behov) så hoppar man in då och då och undervisar i olika klasser och kanske också i olika... Läs hela svaret
  • Feliina

   kandidatexamen från utlandet, vad för behörighet i Sverige?

   Hej! Jag studerar i utlandet till en kandidatexamen i modedesign och är inne på min sista termin. Har varit inskriven i en Italiensk skola där mitt diplom kommer att vara M.U.R. (the Italian Ministry of University and Scientific Research) samt E.A.B.H.E.S. (European...

   Milla : : Hej,det är många som söker till utbildningar när de (ännu) inte är behöriga; de kompletterar sedan (det finns en dag som är sista dag för att... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga