David 19 år
  Hej SYV!

  Jag är en kille som nuvarande går i årskurs 8 på Internationella Engelska Skolan med merit på 307.5 och nu är gymnasiet sakta närmar sig börjar man fundera på allt från vilket gymnasium till vilken linje man ska gå på.

  Jag vill för nuvarande utbilda mig till jurist (för att sedan lägga en advokatexamen hos advokatförbundet) och då undrar jag vilken linje som är bäst lämpad för juristyrket.

  Ekonomi-juridik verkar vara den bästa men vissa gymnasium har också samhälle-juridik, en sak jag skulle vilja klargöra är att jag gillar och har lätt alla SO-ämnen (A,A,A,A) och har lätt för alla NO-ämnen (A,A,A,B) men dock gillar jag ej naturämnena.
  Det ända ämnet jag har svårt med är matte, och det det ämnet jag också avskyr och det som sänker ner mitt merit..
  Är matte obligatoriskt i tex. Ekonomilinjen?

  Sedan så ska man välja gymnasium, har kollat runt på många olika men innan jag väljer får jag ju naturligtvis vänta tills mina betyg kommer i ÅK9 men har ni några förslag på bra gymnasium som undervisar de linjerna jag har kollat på?

  Har läst på VRG, Sjölins, Östra Real och andra skolor kända för sin exemplariska undervisning.

  Med detta säger att tack för din tid och hoppas du kan svara på mina många frågor!

  Mvh
  - David
  • Lovisa Om du inte gillar naturämnen, läs de inte på gymnasiet. De blir betydligt svårare dessutom, gå inte att jämföra. Matematik är obligatoriskt på alla högskoleförberedande program. Dock så är B-kurserna lättare än C-kurserna. C läses på natur och teknik medan ekonomi har B. Matematiken på ekonomi är alltså inte svårare än den på exempelvis humanistiska.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej David!
  Lovisa gav dig en mycket bra kommentar och jag håller med det hon skriver.

  På Ekonomiprogrammet (inriktning Juridik) och på Samhällsvetenskapsprogrammet läser man Matte 1b och 2b som obligatoriska kurser. På Ekonomiprogrammet (inriktning Ekonomi) läser man även Matte 3b.
  På Humanistiska och Estetiska - läser man enbart en mattekurs - Matte 1b.

  Vill man läsa så lite matte på gymnasiet som det bara går men ändå vill gå på ett högskoleförberedande programmet - då är det Estetiska eller Humanistiska man bör söka till.

  Behörighet till Juristprogrammet på högskola i Sverige är Grundläggande + godkända betyg i Historia 1b och Samhällskunskap 1b, dvs inga särskilda kunskaper i matte eller i juridik krävs för att kunna komma in.

  Man kan bli behörig till jurist på högskola på alla gymnasieprogram.

  Det är inte "ett måste" att läsa inriktning Juridik eller några juridiska kurser på gymnasiet. Man får inga formella fördelar av att ha gjort det. Informellt är det bra att testa på läsa juridik redan på gymnasiet men det är också helt OK att inte börja läsa juridik på gymnasiet och kunna bli Jurist (grundutbildning) och advokat, åklagare eller domare sedan.

  Du har ganska gott om tid innan du ska göra gymnasieval. Jag råder dig gå på några öppna hus på gymnasieskolor redan i år och besöka gymnasiemässa i Älvsjö 19-21 november redan i år och sedan nästa år också.

  Du kan också bli medlem på http://www.gymnasieguiden.se/logga-in redan nu och du kan favoritmarkera några gymnasieskolor - så får du påminnelse när de bjuder på öppet hus.

  Om alla gymnasieprogram kan du läsa på http://www.gymnasieguiden.se/program
  Och här får du tips på några gymnasieskolor som du kan titta lite extra noga på
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-norra
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/malargymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/pahlmans-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-stockholm-medborgarplatsen
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tumba-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/taby-enskilda-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/varmdo-gymnasium

  Bästa hälsningar och hör av dig om du har fler frågor!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga