Ebba 26 år
  Jag gick ut gymnasiet förra året och läste samhällsprogrammet. Nu funderar jag på att studera till Audionom, men jag har inte behörighet till det eftersom jag endast har Naturkunskap 1 och man behöver Naturkunskap 2. Jag funderar på att läsa Naturkunskap 2 på komvux, och jag undrar då i fall jag kommer att hamna i komvux-kvoten när jag söker in? Och om man alltid kommer att vara i den urvalsgruppen efter man läst en kurs på komvux, även om jag exempelvis söker in på något annat program?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Ebba,
  Det är urvalsgruppen BII för dem, som har kompletterat sina gymnasiebetyg.
  Om du söker till en annan utbildning där Naturkunskap 2 inte behövs för behörighet, kommer du att prövas både i BI gruppen (de som inte har kompletterat) & i BII gruppen (de som har kompletterat). Det är i alla fall så vi tolkar reglerna som gäller vid antagning till högskola/universitet. De kurser som man kompletterar med - i fall de inte krävs för behörighet och inte ger Meritpoäng - ger dig rätten att prövas i båda grupperna.
  Att det alltid är sämre att hamna i gruppen för dem som har kompletterat, är inte sant.
  Ibland är det faktiskt lägre antagningsgräns i BII gruppen. Oftare är det tvärtom, men "en kompletteringsgrupp" är inte sämre, utan det är just EN ANNAN GRUPP. Det kan vara fördelaktigt att ha kompletterat.
  Om du behöver Naturkunskap 2 för behörighet, har du inget val - du måste läsa den kursen. Det är fördelaktigt för dig att ha högre betyg i den ( det är alltid bra att ha högre betyg :-) - så läs den och vi håller tummarna!
  Bästa hälsningar
  Anna SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga