Tilde 18 år
  Hur utbildar man sig till tränare efter gymnasiet? (Dvs om man när man läst högskolebehörighet på ett ridgymnasium)
  • SYV-besökare

   När det gäller att bli tränare, så tycker jag att man bör rekommendera eleverna att gå utbildningen till Hippolog efter ett ridgymnasium; för att då har man en bra utbildning som leder till många olika yrken inom hästsektorn, och detta gäller även för de som vill bli hästuppfödare. Det finns annars även tränarutbildningar inom ridsportförbundet där man kan utbilda sig till tränare, men då krävs det tävlings- och träningserfarenhet sedan innan.

  • Vägledare Det finns inom häst-sport 3 stora grenar: Rid-, Trav- och Islandshäst. För att hitta svar på hur man blir diplomerad tränare i hästsporten, måste man veta inom vilken gren man vill bli tränare. Jag kommer nu också skriva ett nytt svar, se nedan.

  4 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Tilde,
  jag råder dig se om du hittar svar på din fråga på webbplatsen för Ridsportens utbildningsportal, sisuidrottsbocker.se/ridsport/utbildning Du kan också fråga de som jobbar på "hästutbildningar", t.ex på Ridgymnasieskolorna - både lärare och SYV-ar som jobbar där borde vara insatta i de frågorna och kunna ge dig svar eller hänvisa dig rätt.

  Fler hänvisningar/lästips på webbplatserna som förhoppningsvis är av intresse för dig:
  listan på gymnasieskolorna som erbjuder inriktning Hästhållning på Naturbruksprogrammet
  framtid.se/yrke/travtranare
  gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/NB/hasthallning
  framtid.se/yrke/ridlarare-ridinstruktor

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, vi fick idag svar från Svenska Ridsportförbundet; var god läs nedan:
  "Inom Svenska ridsportförbundet har vi egna yrkesutbildningar, men även yrkesutbildningar i samarbete med våra riksanläggningar. Yrkesutbildningar för ridlärare, tränare, beridare, unghästutbildare, hästskötare och hovslagare. Vad utbildningarna innebär och vad som krävs i förkunskaper mm finns beskrivet här: https://www.ridsport.se/Utbildning/Yrkesutbildningar/ ".

  Hej igen, vi fick även svar från Axevalla Hästcentrum. Var god läs nedan:
  "Först undrar jag inom vilken hästsport frågan gäller. När det gäller att bli tränare inom hästsporten så är det via de olika förbunden man utbildar sig. Inom travet är tränaren tränare för hästarna, inom ridsporten är man tränare för andra ekipage – alltså häst och ryttare och vanligast privata. Arbetar man på skola och ridskola kan man utbilda sig till Hippolog och/eller gå SRL-utbildningarna (Svensk Ridlärare) med olika steg.

  Inom trav hittar du info här: 
  https://www.travsport.se/utbildning/utbildningar-for-aktiva/fordjupningskurs-trav-fkt/

  För att få anmäla häst till tävling behöver du B-tränarlicens, på denna får du endast ha 5 hästar – dessa kallas för amatörtränare.

  För att få ha fler hästar i träning och tävling ska du ha en A-tränarlicens – dessa kallas för proffstränare.

  Inom ridsport hittar du info här:

  https://www.ridsport.se/Utbildning/Yrkesutbildningar/tranare/tranarutbildning

  https://stromsholm.com/utbildning/svensk-ridlarare-i/

  Inom islandshästsport hittar du info här:

  https://www.wangen.se/utbildning/hippologprogrammet-islandshast/

  Hippolog kan du läsa till inom de olika inriktningarna och ligger på universitetsnivå.

  Många som arbetar som tränare inom islandshästsport i Sverige idag har gjort en utbildning på Island, eller delar av sin utbildning på Island.

  På din andra fråga så ger jag lite info om vad man kan läsa hos oss:

  Hos oss kan man t.ex både läsa på gymnasienivå, då får de en hästskötarexamen, och på eftergymnasial nivå. Jag länkar till våra utbildningar:

  https://www.vgregion.se/f/naturbruk/gymnasium/vara-skolor/axevalla-hastcentrum/

  https://www.vgregion.se/f/naturbruk/bys/utbildningar/verksamhetsledare/

  https://www.vgregion.se/f/naturbruk/bys/utbildningar/hovslagare/

  https://www.vgregion.se/f/naturbruk/vuxenutbildning/yrkesvux/hastskotare/

  Jag punktade upp lite annat också:

  Friskvård inom häst:

  Uppsjö med utbildningar. Kräver ofta minst gymnasieexamen eller högre.

  Rekommenderas att ha jobbat med häst i några år samt ha kunskaper inom anatomi och fysiologi.

  Hästskötare: Gymnasieutbildning mot inriktning häst. Merit att vara diplomerad hästskötare (kräver yrkesprov).

  Djurvårdare olika nivåer inom häst: Djurvårdare nivå 1-kräver ingen formell utbildning. Merit att ha jobbat som hästskötare samt ha kunskaper inom djurvårdande uppgifter (antingen på gymnasienivå eller yrkeshögskola).

  Djurvårdare 2- & högre- Kräver vidareutbildning utöver nivå 1. Yrkeshögskola eller arbetsplats.

  Djurens hälso-och sjukvård:
  Yrken
  Veterinär och Djursjukskötare kräver utbildning från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

  Yrket Hästandläkare kräver  tandläkarutbildning och sedan tilläggsutbildning.

  Yrke Legitimerad hovslagare- kräver hovslagarutbildning, som finns inom yrkeshögskolan.

  Diplomerad Equiterapeut – tidigare tvåårig utbildning, planeras för en treårig utbildning i framtiden. Kommer att krävas yrkesförberedande kurser inom inriktning häst.

  Hippolog, beridare, unghästutbildare mm hittar du info om på SLU och Strömshom, Wången och Flyinge".

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej, var god läs, nedan, svar från Jämtlands-gymnasium-Wången:

  Hej! Här är behörighetskraven för tränare på Hästsportens folkhögskola

  Behörighetskrav

  Ha fyllt 18 år.

  Flerårig erfarenhet av häst/trav/galoppverksamhet.

  Fullgjord gymnasieutbildning alternativt inträdesprov.

  Grundläggande datorvana.

  För sökande till Tränarkurs steg 2-3 kan möjlighet finnas att dina kunskaper blir validerade om de motsvarar Tränarkurs Steg 1. Kontakta då Utbildningsavdelningen vid Svensk Travsport.

  Se Tränarkurs steg 1 (utan ekonomi) – Hästsportens Folkhögskola (hastsportensfolkhogskola.se) 

  För andra yrken så finns det en bra sida som heter https://www.jobbagront.se/yrken/djur/ 

  Det finns många utbildningar inom häst på fokhögskolor, universitet(SLU) och yrkeshögskoleutbildningar

  Hos oss finns dessa, se Folkhögskoleutbildningar — Wången (wangen.se)  Yrkeshögskoleutbildningar — Wången (wangen.se)Universitetsutbildningar — Wången (wangen.se)

   Sedan kan man också hitta relevanta utbildningar som inte ligger inom det "ordinarie skolväsendet", alltså som inte är gymnasiala-, folkhögskole-, yrkeshögskole-, högskole- eller komvux-utbildningar, utan "helt privata"-utbildningar.

  Vägledare Anonym SYV

  Hejsan,
  som jag har skrivit i kommentaren till din fråga, så finns det flera olika grenar eller inriktningar inom hästsporten och för att få reda på hur man kan bli tränare, måste man första välja inom vilken gren/inriktning?
  Gå gärna in på följande webbplatser:
  svenskridsport.com - om ridsport;
  travsport.se - om trav-;
  icelandichorse.se- om Islandshälst;
  Varje av de (ovan) förbuden har egna Diplomeringar av tränare. Vilka utbildningar som varje förbund rekommenderar borde man kunna hitta på respektive webbplats (se länkarna ovan). Om du inte hittar vilka utbildningar de rekommenderar, kontakta gärna personal som jobbar på förbunden.
  Sedan finns det också en webbplats - "Hästsverige", som jag vill rekommendera att du besöker och läser t.ex om galoppsport mm.

  Frågor och svar

  • Lin 19 år

   Civilingenjör Bioteknik eller Medicinsk teknik?

   Hej, Jag är intresserad av civilingenjörsprogramet I bioteknik eller medicinsk teknik. Men jag behöver känna mig mer om arbetsmarknaden och framtiden för detta område i Sverige. Jag valde detta program eftersom jag kan konkurrera med mitt betyg på de här programmen. Jag är dock lite tveksam...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofie 32 år

   Räknas poängen för orienteringskurs?

   Hej! Jag har läst en orienteringskurs i matematik, 100 poäng. Räknas dessa till gymnasiepoängen eller ej? När jag kollat mina betyg på antagning.se har ej denna kursen räknats med. Mvh Sofie.

   Mikael SYV: Hej Sofie,om den kursen du nämner i din fråga, inte finns med i ditt Slutbetyg eller i ditt examensbevis från gymnasiet eller från komvux, då räknas inte det betyget in i ditt... Läs hela svaret
  • Zeinab 19 år

   Plugga till läkare i Nederländerna?

   Hej! Jag har tagit studenten i år och har gått ut med 20,68 i merit. Jag är dock intresserad av att plugga till läkare i Nederländerna men jag hittar ingen information på nätet så jag är lite vilse just nu. Vilka Universitet erbjuder...

   Mikael SYV: Hej Zeinab,tyvärr har vi ingen egen expert på studier utomlands, så måste hänvisa dig "till någon annan", och vem kan vara behjälplig?Jag hoppas du kan få svar... Läs hela svaret
  • Mohammad Mamoon 16 år

   Hur kommer jag in i gymnasiet ?

   Hej ! Jag heter Mamoon Omar. Jag vill komma in på gymnaiset men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag blev tipsat av en vän att kolla er sida. Jag är född 2006 och är 16 år gammal. Jag gick på Sofielundsskolan i Malmö, Jag läste mitt...

   Julia SYV: Hej!eftersom du nämner Heleneholms gymnasium, gissar jag på att du vill gå på gymnasiet i Malmö. Stämmer det att du bor i eller nära Malmö och vill helst gå på gymnasiet i... Läs hela svaret
  • Stoffe 20 år

   Läkarprogrammet efter samhäll?

   Hej Jag har tog studenten redan förra året och har bestämt mig att ta en paus från plugg några år. Jag gick samhällsvetenskap programmet inriktning beteende. Jag läste bara matte 1b och 2b för jag var rätt säker på vad jag ville...

   Julia SYV: Hej Stoffe,naturvetenskapliga basår på olika lärosäten i Sverige kan kräva lite olika förkunskaper, t.ex räcker det med matte 2 för särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Måste man komplettera sin utländska utbildning för erhållande av jobb?

   En vän till mig har bort i Sverige i tre år och studerar grundskolesvenska. Hon kommer från Belarus och studerade på yrkesgymnasiet i tre år samt universitetet i 4 år. Hennes specialitet är kemiskt ingenjörskap. Hon har jobbat som...

   Julia SYV: Hej A!jag undrar om din vän fick sin utländska utbildningen bedömd av UHR, universitets- och högskolerådet? om inte - se information på... Läs hela svaret
  • Alva 20 år

   hur utbildar man sig till polisfotograf?

   Jag undrar hur man bär sig åt för att bli en utbildad polisfotograf. Har läst på flertalet hemsidor att det sker internt men inte hur man skall gå tillväga. Dvs. Var man söker, vad man behöver för att ta sig in, vad man får lära sig under utbildningen m.m.

   Julia SYV: Hej Alva,det vi vet om yrket Polisfotograf berättar vi om i presentationen av yrket: Framtid.se/yrke/polisfotograf och vad gäller bli utbildad, då gäller det först att bli anställd... Läs hela svaret
  • Jennifer 19 år

   Hur blir jag djursskötare?

   Hej! jag gick linjen vård och omsorg i 3 år och är nu färdig utbildad undersköterska, jag är och har alltid varit intresserad av djur men kände att natur linjen va för svår för mig, men nu är jag mer än redo och vill plugga till djurskötare, men jag har absolut ingen aning om hur jag gör, vad...

   Anna SYV: Hej Jennifer!för att kunna svara vilken utbildning du behöver skaffa dig, behöver jag veta exakt vilket yrke du vill utbilda dig till - är det Djurvårdare/djurskötare och i så fall inom... Läs hela svaret
  • Hajir 20 år

   Byta utbildning?

   Hej! Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?

   Anna SYV: Hej Hajir!Din fråga är kort och innehåller alldeles för lite information. Den lyder: " Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?". Eftersom du skriver... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Kan jag få stöd för att komma tillbaka efter ett studieuppehåll?

   Hej! Jag har varit tvungen att ta studieuppehåll då jag inte klarade av en spärrtenta. Under uppehållet fick jag en ADHD diagnos. Jag har försökt komma tillbaka genom att skriva omtenta men har inte lyckats.

   Jag undrar om det finns något stöd...

   Anna SYV: Hej Julia,du har rätt: under sommaren brukar det ta lång tid att få svar från lärosätena pga semestrar. Se om du kan komma i kontakt med kuratorn på ditt... Läs hela svaret
  • Maja 16 år

   Hur stor sannolikhet är det att jag kommer in som reserv?

   Hej! Jag hamnade på reservlistan till mitt förstahandsval i gymnasieantagningen. Jag hade 277.5 i merit och lägsta var 287.5 och jag hamnade på reservplats nummer 6. Linjen har 160 platser, men är stans "trendigaste skola" om man kan säga så. Det är även natur på den mest prestigefyllda skolan...

   Mikael SYV: Hej Maja! Håll hoppet uppe men ställ dig samtidigt in på att du kanske kommer att börja på den skolan där du nu är antagen. Att komma in från reserv kan man... Läs hela svaret
  • Alex 16 år

   Hur ställer jag mig på reservplats?

   Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

   Anna SYV: Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
  • Leo 16 år

   Kom inte in på förstahandsval och vill inte gå på dem under?

   Så jag var rätt säker på att jag skulle komma in på första valt som var teknikprogrammet, men det gjorde jag inte det blev 272.5 i gräns och jag har 270, så nu kommer jag inte gå på teknikprogrammet men vill ju göra det så undrar om detta går och lösa hade ju kommit in på de flesta andra teknik...

   Anna SYV: Hej Leo,om du är behörig sökande, så borde du få en RESERVplats (köplats på reservlistan), fick du den? Det var ju synd att du inte sökte Teknikprogrammet... Läs hela svaret
  • V 16 år

   Hur stor chans är det att jag kommer in på det programmet jag vill gå?

   Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater...

   SYV-besökare Syv: Hej V!Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även... Läs hela svaret
  • I 23 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

   Julia SYV: Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga