Daniel 21 år
  Hej! Jag är väldigt intresserad av att bli en spelutvecklare, men en kompis till mig (som har gått en programmerar-linje) sa att om jag vill bli en spelutvecklare har jag bättre chans att lära mig mer på en vanlig programmerar-linje, och inte en spelutvecklings-linje.

  Det jag planerade var att gå på ljud och bild-skolan i Lund (LBS), men med detta nya påstående av min kompis har jag blivit osäker på vilken slags linje det är jag borde gå för att få en så bra möjlighet på spelutvecklings marknaden som det är möjligt att få. Vilken linje borde jag satsa på och finns det något bättre alternativ än LBS någonstans i Lund/Malmö?

  vad är det för skillnad på att gå spelutveckling och programmering. Finns det ens någon fördel med att gå just spelutveckling?

  Slutligen: Jag har ett meritvärde på drygt 255, om jag nu ska satsa på programmering eller spelutveckling, är det någonting jag borde försöka höja? Ligger jag på medel eller under om man kollar på de som söker till dessa linjer. Vissa av alla dessa frågor är säkert löjliga eller inte möjliga att svara på, men svara på det som går.
  • Kim Ett teknikprogram med inriktning Information och Medieteknik sedan läser du alla mattekurserna Matte 1-5 medan du programmerar på fritiden.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Daniel!
  Spelutveckling är ett "område" inom programmering. Man måste kunna programmera för att kunna jobba med spelutveckling men programmerare kan också jobba med annat är just spelutveckling. Det förstår du säkert själv.

  Den branschen som intresserar dig går framåt med "sjumila steg" d v s utvecklas så fort att du kan säkert jobba med ngt. om 10 år som idag ännu inte finns, inte har ngt. namn och ingen ännu vet vad det "blir".

  Det är Teknikprogrammet som du behöver satsa på. Jag rekommenderar att du tittar på Programplanen (som är fastställd av Skolverket): http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_TE.pdf

  Om TE med alla fem inriktningar kan du läsa på http://www.gymnasieguiden.se/program/TE

  Det är ganska strikta "ramar" för vad man bör läsa för kurser för att uppnå krav för gymnasieexamen. Kraven för gymnasieexamen finner du här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

  Utrymme att välja kurser på Teknikprogrammet är på 600 poäng. Av dem 400 poäng inom Programfördjupnignen (och enbart från listan av de kurser som FÅR LÄSAS SOM PROGRAMFÖRDJUPANDE just på TE) + 200 poäng Individuellt val (som väljs på alla program - fritt av de kurser som erbjuds på skolan).

  Alla andra kurser läses som obligatoriska och är exakt samma på alla skolor, om man går en viss inriktning inom Teknikprogrammet. Så det är 600 poäng av de totala 2500 poäng som gymnasieutbildningen består av, som det finns valmöjlighet.

  Om en skola skapar en "profil" t.ex. Spelutveckling - kan du fråga om exakt vilka kurser som läses som programfördjupande och inom individ.val. Sedan kan själva "atmosfären" på skolan "genomsyras" av Spelutvecklings-andan... typ, så. :)

  De skolorna som erbjuder Teknikprogrammet hittar du här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=8&vocation=&variant=&county=&order=school 277 st. i Sverige.

  Sortera på inriktning och kommun - så ser du alla som finns för dig att söka.

  Ang. Mtv, så tänker jag så här:
  1. kämpa nu under resten av terminen för att få så höga betyg som möjligt
  2. lägg in - under omvalsperioden - fler alternativ: sök till alla skolor som du kan pendla till
  3. prioritera dina alternativ noga: i första hand den skolan som du helst vill gå på och sedan i "fallande ordning" dvs sist söker du till en skola som du är minst sugen på.

  Om du gör ditt bästa vad det gäller höja betyg + söker många olika alternativ, gör du allt du kan och så får vi hoppas att du kommer in på ditt första val.

  I fall du inte kommer in på ditt första val, står du i Reserv där och kan bli kallad under sommaren och även under september till din favoritskola. Annars så kan du försöka byta senare (till din favoritskola). Om du går samma utbildning på en annan skola, läser du samma kurser - under å k 1 läser man i stort sett samma kurser på ett högskoleförberedande program (med undantag av det Estetiska programmet), oavsett skola. Inriktning läser man vanligtvis från åk2.

  Nu fick du mycket info i mitt svar. Titta noga in på alla länkar, fundera, forska lite. Sedan är du välkommen att återkomma & jag skall försöka hjälpa dig mer.

  Bästa hälsningar & lycka till med ditt gymnasieval!
  ANNA


  Frågor och svar

  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids enbart då? Hittar också...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till molekylärbiolog ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johanna 21 år

   Språk? Språkyrken? möjligheter till jobb?

   Hej! Jag är väldigt kluven över vad jag ska studera på universitetet men något som jag fått höra av väldigt många nu är att det är viktigt att jag väljer något som jag är intresserad av. Dock är det är främst språk och konst som jag är intresserad av. Men jag undrar då vilka yrken inom språk som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Engelska 7, extra poäng?

   Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

   Julia SYV: Hej Gerda,betyget i engelska 7 räknas även in i den studerandes Jämförelsetal, alltså i snittbetyget, på så sätt kan höjningen av meritvärde bli både lägre och även... Läs hela svaret
  • anonym 20 år

   Måste jag betala tillbaka mitt studiebidrag om jag får F i en kurs?

   Hej! Jag är en elev som läser matematik 2b på komvux på deltid (50%). Jag började precis kursen den 15 februari och den slutar den 25 april. Alltså läser jag en 100 poängs kurs på 10 veckor. Jag ansökte om studiemedel och de sa att...

   Anna SYV: Hej, frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN, därför att det är där beslut tas och utbetalningarna kommer ifrån. Det finns mycket information att... Läs hela svaret
  • Hannah 16 år

   Angående Nationella prov?

   Hej om man får D och C på alla prov i åk 8/9 men A i åk 7. Men sedan får man A på nationella prov kan man höja sig till ett B i slutbetyg?

   Anna SYV: Hej,betygssättningen är Lärarens kompetens.Studie-och yrkesvägledare sätter inte några betyg, och har ej kompetens inom detta område. Därför kan vi inte svara på din fråga.
  • Sofia 36 år

   Na B + Bi A, Ke A och Fy A i slutbetyg?

   Hej, Jag vill ta ut ett slutbetyg via Komvux och undrar om Naturkunskap B får ingå tillsammans med Biologi , Kemi A och Fysik A ? Mvh Sofia

   Anna SYV: Hej Sofia,kurserna du nämner överlappar (i alla fall till stor del) varandra, så mitt svar är - troligtvis Nej. Men det slutgiltiga bedömningen ligger hos Rektorn på den skolan som utfärdar utbildningsdokument, i ditt fall ett Slutbetyg. 
  • Jesper 23 år

   Kurs man ej har behörighet till och vill komplettera Hur funkar de?

   Hej! Vill läsa civilekonom programmet till hösten i Borås. Har dock inte läst matematik 3b som krävs. Har därför tänkt läsa det nu under våren. Kursen slutar 2021-05-28. Min fråga är då funkar det att läsa den kursen...

   Anna SYV: Hej Jesper,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står... Läs hela svaret
  • Ida 19 år

   Bli fysioterapeuft efter idrottsvetenskap eller hälsovetenskap?

   Hej! Jag funderar på att läsa på idrottsvetenskap eller hälsovetenskap programmet men är osäker på om det är fysioterapeft jag vill bli istället. Om jag ångrar mig, hur kan jag då läsa till fysioterapeuft och ha nytta av min...

   Liselotte Johansson: Hej Ida,Fysioterapeut är i Sverige ett av de cirka 22 st. legitimationsyrken där socialstyrelsen utfärdar legitimation. I grunden måste man ha examen från... Läs hela svaret
  • Linn 19 år

   Hur ska jag göra för att gå min drömutbildning?

   Jag vill gå en utbildning i entrepenörskap och projektledning som kräver 20,67 poäng, jag når antagligen bara 18,88. Hur ska jag göra för att kunna gå min utbildning? Förutom de alternativ att skriva högskoleprovet

   Liselotte Johansson: Hej Linn,du kan undersöka om din drömutbildning kommer ha AU, alternativt urval. Vad det är - var god läs på https://www.fragasyv.se/info/alternativ-antagning-hogskola -- det är... Läs hela svaret
  • Tim 50 år

   Öppet hus i coronatider?

   Hej, undrar hur det är med öppna hus i coronatider, närmare bestämt öppna hus på yrkeshögskoleutbildningar inom spel (dataspel)? Tack för ett snabbt svar! Tim

   Liselotte Johansson: Hej Tim!i coronatider sker öppet hus oftast on-line, alltså i digitalt format. Och inom dataspel kommer följande öppna hus ske inom mycket kort (en av dem redan imorgon, den 25 febr 2021), se gärna... Läs hela svaret
  • Jennie 18 år

   Vilka utbildningar finns inom kulissmålning?

   Min vän är väldigt konstnärlig av sig och tycker om att rita och måla samtidigt som hon tycker om teater och scen. Hon skulle därför vilja föra ihop intressena och jobba med att måla kulisser till olika uppsättningar inom teater och musikaler. Finns det några speciella utbildningar i landet som...

   SYV-besökare Syv: Hej! en svår fråga att svara på för att det är troligtvis så att det inte finns någon egen utbildning för just kulissmålning. Titta gärna på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga