Daniel 26 år
  Hej, jag Har en fråga som jag aldrig riktigt fått svar på, så nu har jag fått rådet att vända mig hit. So here it goes. I framtiden så vill jag jobba med AI(Artificiell Intelligens), alltså den sortens AI som krävs för att skapa ett medvetande. Det är en stor dröm men det har redan börjat utvecklas dator-program i världen som liknar ett mänskligt medvetande. Alltså försöka återskapa vad som sker i människans hjärna och försöka immitera det i ett sorts programvara som man förhoppningsvis kommer kunna implantera i en robot kropp i framtiden, och därmed skapa en robot som fungerar som en människa.(någon som sett Westworld?) jag vill dock inte skapa kroppen för roboten, jag vill programmera hjärnan på den. Dock så vet jag inte vad jag skulle behöva plugga till för att få behörigheten att jobba med det i framtiden. Så frågan är alltså; vad för program/kurser måste jag ta på universitet/högskola för att kunna jobba med det i framtiden?
  Jag är väldigt tacksam den som kan svara på min fråga. :D
  • Ludmila Tips som jag fick från en sakkunnig - sök till en följande utbildningar: Datavetenskapligt program på Göteborgs Universitet; Datateknik, 300 högskolepoäng på Chalmers (Tekniska högskolan i Göteborg); IT eller Teknisk matematik, 300hp, Chalmers.
  • Milla Om du vill studera i Göteborg kan du gå D- eller IT-linjen på Chalmers, eller "Applied Data Science" eller datavetenskap på Göteborgs universitet. Vilken som är mest lämplig beror på exakt vad du vill lära dig, om du är beredd på mer tekniska och teoretiska kurser mm.
  • SYV-besökare Mitt tips: gå in på www.studera.nu - det är lärosätenas gemensam hemsida (alla svenska högskolor och universitet är med där) och försök titta efter först vad som kan vara intressant (ex. kika efter DATAANALYS - det har mycket med AI att göra) och sedan besök/kontakta de lärosäten/program du är mest intresserad av (det är studievägledare och utbildningsansvariga på varje utbildning som vet mest om just den utbildningen).
  • Ludmila Tips: delta i KTH:s ÖPPET HUS https://www.kth.se/utbildning/traffakth/oppet-hus/oppet-hus-1.558794 Hälsningar L.
  Läs alla kommentarer

  4 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Daniel,

  kika på ykespresentation Robotutvecklare >>... tyvärr kan inte jag så här på Raka arm "rabbla upp" vilken utbildning du helst ska skaffa dig, men det ska vi försöka få fram och återkommer i så fall - så fort vi bara kan.

  Vänliga hälsningar

  ANNA

  Hej igen, fick nu svar från en sakkunnig som råder dig att främst rikta in sig på en längre Datavetenskaplig utbildning gärna på en skolan med teknisk inriktning typ, Chalmers eller Luleå tekniska.
  En 3 årig Dataingenjörsutbildning kan innehålla lite AI men är mer fokuserad på praktisk programmering som behövs ute i näringslivet (generellt) och även om AI börjar bli var mans egendom via de öppna API’er som finns från Google, IBM och andra så tror jag att man behöver en rejäl dos grundläggande Datavetenskap kombinerat med maskininlärning och andra närbesläktade områden om man verkligen menar allvar med att man vill vara med i frontlinjen för AI och AI forskning.
  Tips!
  gå in på de olika skolornas websidor och titta i programmen vilka kurser som ingår för att försöka hitta kurser som handlar om AI, maskininlärning, neurala nätverk osv.

  Hej igen!
   
  Vid KTH:s campus i Kista ges Civilingenjörsutbildning i informationsteknik som, enligt min bedömning, skulle passa in på dina intressen som du beskriver i din fråga. Utbildningen omfattar 300 högskolepoäng, vilket vid normal studietakt motsvarar 5 år.
  De 3 första åren är på grundnivå och de avslutande 2 - på avancerad nivå. De 2 avslutande åren väljer man att läsa ett masterprogram. Du kan då fjärde året söka till Masterprogram, Maskininlärning som fokuserar på maskininlärningens matematiska grunder och metoder med tillämpningen av dem för vissa tillämpningsområden. Dessa tillämpningsområden inkluderar ämnen som datorseende, talkommunikation, robotik, informationshämtning. Du kan läsa mer om utbilningen via länkarna nedan.
   
  https://www.kth.se/utbildning/civilingenjor/informationsteknik
   
  https://www.kth.se/en/studies/master/machinelearning
   
  Vänliga hälsningar

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej!

  Den delen av AI som man håller på med vid statistikavdelningar är att skapa statistiska modeller inom främst maskininlärningsmetoder. Just maskininlärning är ett stort område som på många olika sätt försöker (som ordet är) lära maskiner att lära sig själva. Dessa metoder är oftast relativt komplexa både teoretiskt och praktiskt att implementera.

  Om man utgår från vad Statistiska program tar upp, börjar det lite smått i kandidatprogrammet Statistik och dataanalys och koncentreras sedan med huvudfokusen i masterprogrammet Statistics and Machine Learning, som lägger fram teoretiska grunder kring alla dessa metoder, varför bör dessa användas och till vilka problem, hur jobbar metoderna för att få fram resulterande modeller och hur tolkas dessa sedan. Inom statistiska program jobbar man också väldigt mycket praktiskt med metoderna genom datalaborationer och projektarbeten där man ska lösa ett problem eller analysera ett givet datamaterial på bästa sätt.

  Andra utbildningar som handlar om maskininlärning kommer oftast inte in på frågan om varför metoderna kan/bör användas och lägger inte heller så mycket tid på vad som egentligen händer i modellerna. Inom datavetenskapliga utbildningar är då istället fokus på att programmera dessa modeller från grunden eller bygga ihop färdiga program i ett större sammanhang. Det blir lite grann utav "en svart låda" i dessa fall där förståelsen för vad modellerna egentligen går ut på, inte tas upp på en alltför teoretisk nivå.

  Det låter för mig som om Du är mer intresserad av den senare (datavetenskapliga utbildningar) som främst fokuserar på det praktiska, att bygga ihop metoder i ett större sammanhang, men inte på någon ingenjörsutbildning som skulle fokusera på det mekaniska.

  Ett tips jag har är kandidatprogrammet för Kognitionsvetenskap >> på Linköpings Universitet, som har inriktningar mot just AI.

  Best regards

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Daniel,
  det är en intressant fråga som har flera svar; det finns fler alternativ, och det beror på att "hjärnan" i en robot/AI är så komplex.

  En bra grund att stå på är förstås en IT-utbildning fokuserad på programmering, t.ex. D- eller IT-programmet (på Chalmers, tekniska högskolan i Göteborg), eller Datavetenskap eller Software Engineering and Management (på Göteborgs Universitet). Men det går även att ta sig till AI via utbildningar i matematik, filosofi eller lingvistik, beroende på vilken "komponent" i robotens "hjärna" man vill arbeta med.

  Oavsett vilken utbildning man börjar med (programmering eller annat), så bör man specialisera sig på master-nivå, dvs man måste vara beredd att läsa i fem år på heltid på högskola/universitet.

  Här är några passande masterprogram - man måste alltså först skaffa sig Kandidatexamen:

  Computer Science (finns på Göteborgs Universitet, GU, och Chalmers),
  Software Engineering (GU och Chalmers),
  Interaction Design (Chalmers),
  Computer Systems and Networks (Chalmers),
  Applied Data Science (GU),
  Game Design & Technology (GU),
  Language Technology (GU).
  Några av dessa kräver en bakgrund inom datavetenskap, medan andra kan man söka även om man har en grundexamen (kandidatprogram, motsvarande 3 år på heltid) i något annat ämne.

  vänligen

  L.

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  En bra grund är att ha en högskoleingenjörsutbildning inom datateknik för att ha en bra bas att bygga vidare på. Det finns därefter möjlighet att specialisera sig inom AI, t.ex. på Örebro universitets mastersutbildning Robotik och intelligenta system https://www.oru.se/utbildning/program/1718/?pid=674 . Det kan naturligtvis vara en fördel att välja ett lärosäte som har framstående forskning inom robotik/AI.
   
  Ett annat alternativ är en civilingenjörsutbildning där man kan välja inriktning mot Artificiell Intelligens under programmets senare del.

  Frågor och svar

  • Zeinab 19 år

   Plugga till läkare i Nederländerna?

   Hej! Jag har tagit studenten i år och har gått ut med 20,68 i merit. Jag är dock intresserad av att plugga till läkare i Nederländerna men jag hittar ingen information på nätet så jag är lite vilse just nu. Vilka Universitet erbjuder...

   Mikael SYV: Hej Zeinab,tyvärr har vi ingen egen expert på studier utomlands, så måste hänvisa dig "till någon annan", och vem kan vara behjälplig?Jag hoppas du kan få svar... Läs hela svaret
  • Mohammad Mamoon 16 år

   Hur kommer jag in i gymnasiet ?

   Hej ! Jag heter Mamoon Omar. Jag vill komma in på gymnaiset men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag blev tipsat av en vän att kolla er sida. Jag är född 2006 och är 16 år gammal. Jag gick på Sofielundsskolan i Malmö, Jag läste mitt...

   Julia SYV: Hej!eftersom du nämner Heleneholms gymnasium, gissar jag på att du vill gå på gymnasiet i Malmö. Stämmer det att du bor i eller nära Malmö och vill helst gå på gymnasiet i... Läs hela svaret
  • Stoffe 20 år

   Läkarprogrammet efter samhäll?

   Hej Jag har tog studenten redan förra året och har bestämt mig att ta en paus från plugg några år. Jag gick samhällsvetenskap programmet inriktning beteende. Jag läste bara matte 1b och 2b för jag var rätt säker på vad jag ville...

   Julia SYV: Hej Stoffe,naturvetenskapliga basår på olika lärosäten i Sverige kan kräva lite olika förkunskaper, t.ex räcker det med matte 2 för särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Måste man komplettera sin utländska utbildning för erhållande av jobb?

   En vän till mig har bort i Sverige i tre år och studerar grundskolesvenska. Hon kommer från Belarus och studerade på yrkesgymnasiet i tre år samt universitetet i 4 år. Hennes specialitet är kemiskt ingenjörskap. Hon har jobbat som...

   Julia SYV: Hej A!jag undrar om din vän fick sin utländska utbildningen bedömd av UHR, universitets- och högskolerådet? om inte - se information på... Läs hela svaret
  • Alva 20 år

   hur utbildar man sig till polisfotograf?

   Jag undrar hur man bär sig åt för att bli en utbildad polisfotograf. Har läst på flertalet hemsidor att det sker internt men inte hur man skall gå tillväga. Dvs. Var man söker, vad man behöver för att ta sig in, vad man får lära sig under utbildningen m.m.

   Julia SYV: Hej Alva,det vi vet om yrket Polisfotograf berättar vi om i presentationen av yrket: Framtid.se/yrke/polisfotograf och vad gäller bli utbildad, då gäller det först att bli anställd... Läs hela svaret
  • Jennifer 19 år

   Hur blir jag djursskötare?

   Hej! jag gick linjen vård och omsorg i 3 år och är nu färdig utbildad undersköterska, jag är och har alltid varit intresserad av djur men kände att natur linjen va för svår för mig, men nu är jag mer än redo och vill plugga till djurskötare, men jag har absolut ingen aning om hur jag gör, vad...

   Anna SYV: Hej Jennifer!för att kunna svara vilken utbildning du behöver skaffa dig, behöver jag veta exakt vilket yrke du vill utbilda dig till - är det Djurvårdare/djurskötare och i så fall inom... Läs hela svaret
  • Hajir 20 år

   Byta utbildning?

   Hej! Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?

   Anna SYV: Hej Hajir!Din fråga är kort och innehåller alldeles för lite information. Den lyder: " Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?". Eftersom du skriver... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Kan jag få stöd för att komma tillbaka efter ett studieuppehåll?

   Hej! Jag har varit tvungen att ta studieuppehåll då jag inte klarade av en spärrtenta. Under uppehållet fick jag en ADHD diagnos. Jag har försökt komma tillbaka genom att skriva omtenta men har inte lyckats.

   Jag undrar om det finns något stöd...

   Anna SYV: Hej Julia,du har rätt: under sommaren brukar det ta lång tid att få svar från lärosätena pga semestrar. Se om du kan komma i kontakt med kuratorn på ditt... Läs hela svaret
  • Maja 16 år

   Hur stor sannolikhet är det att jag kommer in som reserv?

   Hej! Jag hamnade på reservlistan till mitt förstahandsval i gymnasieantagningen. Jag hade 277.5 i merit och lägsta var 287.5 och jag hamnade på reservplats nummer 6. Linjen har 160 platser, men är stans "trendigaste skola" om man kan säga så. Det är även natur på den mest prestigefyllda skolan...

   Mikael SYV: Hej Maja! Håll hoppet uppe men ställ dig samtidigt in på att du kanske kommer att börja på den skolan där du nu är antagen. Att komma in från reserv kan man... Läs hela svaret
  • Alex 16 år

   Hur ställer jag mig på reservplats?

   Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

   Anna SYV: Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
  • Leo 16 år

   Kom inte in på förstahandsval och vill inte gå på dem under?

   Så jag var rätt säker på att jag skulle komma in på första valt som var teknikprogrammet, men det gjorde jag inte det blev 272.5 i gräns och jag har 270, så nu kommer jag inte gå på teknikprogrammet men vill ju göra det så undrar om detta går och lösa hade ju kommit in på de flesta andra teknik...

   Anna SYV: Hej Leo,om du är behörig sökande, så borde du få en RESERVplats (köplats på reservlistan), fick du den? Det var ju synd att du inte sökte Teknikprogrammet... Läs hela svaret
  • V 16 år

   Hur stor chans är det att jag kommer in på det programmet jag vill gå?

   Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater...

   SYV-besökare Syv: Hej V!Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även... Läs hela svaret
  • I 23 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

   Julia SYV: Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret
  • Linn 21 år

   Lärare åk 4-6 eller f-3?

   Hej! Till hösten så har jag sökt till universitet. Efter mycket om och men så valde jag att ha grundlärare åk 4-6 som förstahandsval och grundlärare f-3 som andrahandsval. Jag har princip alltid vetat att jag vill jobba med barn på något...

   Anna SYV: Hej Linn!det finns många olika läraryrken. F-3 lärare jobbar med barn från förskoleklass och t o m år3 i grundskolan (men ibland kan man även få behörighet att undervisa i något... Läs hela svaret
  • Hanna 18 år

   Gymnasiearbete om person?

   Hej! Kan man skriva sitt gymnaisearbete om en känd person och utifrån egna reflektioner skriva om hur den t.ex. förändrade världen?

   Julia SYV: Hej Hanna,ställ den frågan till din handledare för gymnasiearbete. Eleven väljer temat och frågeställningar inom kursen GA, gymnasiearbete, 100poäng, i samråd med sin handledare. Eleven... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga