Angelica
  Hej! Jag undrar vilket program som är bredast förutom naturvetenskapsprogrammet? Funderar på att ta samhälle eller ekonomi (om jag inte tar natur). Tycker om både samhälle och ekonomi så det spelar inte så stor roll vart jag går bara det att jag vill gå det som ger mest behörighet i framtiden. Vet som sagt inte vad jag ska bli och därför vill jag ha många valmöjligheter.

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Angelica!

  På alla program läser man lika många poäng - 2500 p. På alla högskoleförberedande program är det många obligatoriska kurser som är likadana, oavsett program, men en del kurser är olika.

  Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomi har ganska liknande upplägg men SA har flera valbara kurser och Ekonomi är lite mer "uppstramat".

  På Naturvetenskapsprogrammet läser man det avancerade mattespåret och läser även fysik, kemi och biologi som obligatoriska kurser. Det är viktigt att ta ställning till följande: gillar du matte, fysik, kemi? Har du lätt för de ämnena och/eller är beredd att plugga mycket - i fall du inte har väldigt lätt för de ämnena? Om svar är Ja, kan du välja NA i första hand.

  Om du i stället vill läsa medelsvårt spår i matte och inte vill ha fysik, kemi & biologi som obligatoriska kurser, välj SA eller Ekonomi i första hand.

  Läs om de tre programmen på: http://www.gymnasieguiden.se/program/NA
  http://www.gymnasieguiden.se/program/EK
  http://www.gymnasieguiden.se/program/SA

  och kika även på programplaner på: http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
  http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf
  http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf

  Återkom gärna om du har fler frågor.
  Mvh
  Mikael
  • Angelica Jag gillar fysik och kemi, sedan har jag väl inte fått så jättebra resultat på de senaste proven. Men jag skulle absolut kunna tänka mig sitta och plugga mycket fysik och kemi i gymnasiet. Matte gillar jag även, har dock fått lite sämre resultat än fysik och kemi på proven, men jag gillar problemlösningsuppgifter. Jag är beredd att plugga mycket men är fortfarande osäker på OM jag kommer klara det.
  • Angelica Om jag väljer samhälle, ska jag då ta samhäll-samhäll som inriktning om jag vill ha det absolut bredaste? Eller spelar det någon roll?
  • Angelica En till fråga, vad är det för skillnad på natur-samhäll och samhäll-samhäll? Förstår att natur har fler natur o mattekurser. Men har natur-samhälle mindre NO o matte än natur-natur? Vilket tror ni är bäst för mig? Med tanke på det jag sagt tidigare.
  • Anna Läs också mitt svar! :)
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Angelica!
  I programplanen på SA ser du vad de tre inriktningar innehåller för kurser:
  INRIKTNINGAR på SA:
  Inriktning -Beteendevetenskap 450 p innehåller:
  Ledarskap och organisation 100
  Kommunikation 100
  Psykologi 2a 50
  Samhällskunskap 2 100
  Sociologi 100

  Inriktning Medier, information och kommunikation 350 p innehåller följande kurser:
  Journalistik, reklam och information 1- 100 poäng
  Medieproduktion 1 - 100 poäng
  Medier, samhälle och kommunikation 1 - 100 poäng
  Psykologi 2a - 50 poäng

  och tredje inriktning heter:
  Samhällsvetenskap 450 p, som innehåller kurser:
  Geografi 1 - 100 poäng
  Historia 2a - 100 poäng
  Religionskunskap 2 - 50 poäng
  Samhällskunskap 2 - 100 poäng
  Samhällskunskap 3 - 100 poäng

  Man läser en av inriktningarna och om inriktningen innehåller mindre poäng än någon av de andra inriktningarna, kompenserar man med att välja fler kurser från listan på Programfördjupande kurser.

  Om du vill jämföra olika program & inriktningar, som du skriver NA, inrikt.Samhällsvetenskap
  med SA , inrikt. Samhällsvetenskap, måste du även jämföra Gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen på de två programmen. Enklast är kanske om du skriver ut Programplaner på båda programmen och lägger dem bredvid varandra - så ser du vilka kurser som är samma och vilka är olika på de två program och inriktningar.

  Som sagt, är det största skillnaden på Naturvetenskapsprogrammet, å enda sidan och SA och Ekonomi, å andra sidan - NO ämnena: matte, fysik, kemi och biologi. Det är bara 2 program (av de 18 nationella program) som innehåller det avancerade spåret i matematik, c: Naturvetenskapsprogrammet & Teknik.

  En mycket bra idé är att du pratar med din mattelärare, som känner både dig och kraven i de olika matte-språren på gymnasiet och som kan råda dig att satsa på medelsvårt spår "b" eller på det avancerade/svårt spår "c" i matematik.

  Att du är beredd att plugga mycket är jättebra! Dock skall man ju också ha tid till vila och hobby, att sova tillräckligt mycket och att ha fritid och ha tid till andra ämnen än NO ämnena. Ett dygn innehåller ju bara 24 timmar för var och en av oss. :-) Så det gäller att inte satsa på en utbildning som kan komma att kräva att man pluggar dygnet runt. Du kan se på vad olika mattekurserna innehåller på www.matteboken.se


  Gör också vår test på http://www.gymnasieguiden.se/testet och läs på om olika program & inriktningar samt jämför programplanerna.

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  ANNA
  • Angelica Tack för svar! Jag har ännu en fråga... hoppas det inte gör nåt. Jo det är så att jag gärna skulle vilja testa på att bygga upp ett eget företag. Vilket man gör på ekonomiprogrammet i många gymnasium. Men eftersom att samhällsprogrammet verkar vara bredare än ekonomi undrar jag om man kan ta samhäll-samhäll och lägga till den kursen som innehåller det där med att driva företag. Kan man göra så? Eller är det enklast om jag bara tar ekonomi och lägger till några samhällsämnen? Lite svårt att hänga med kanske men hoppas du förstod.
  • Anna Jo då! Jag förstår hur du menar och jag tror inte du kan "ta med dig UF", Ungt företagande - från Ekonomiprogrammet. Men fråga på de skolorna som du är intresserad av, om de kanske kan göra ett undantag. Tror, som sagt, inte det. Enklast och bäst kan det bli om du väljer Ekonomiprogrammet och just lägger till Samhällskurserna inom Programfördjupningen, inom Individuellt val och du kan även fråga om möjlighet kommer att ges att läsa en eller två "utökade kurser" = extra kurser, t.ex. under åk3. Du kan i programplanen på EK se exakt vilka kurser som får läsas som Programfördjupande. Individuellt val, 200 poäng - är det fritt att välja av alla kurser som din skola kan erbjuda.

  Frågor och svar

  • Julia 23 år

   Hur mycket marginal krävs?

   Hej Hur mycket marginal när det kommer till meritvärde från gymnasiet bör man ha vid ansökan till universitet för att vara säker på att man kommer in på sin utbildning? Jag vill ansöka till ett program som inte erbjuds på något annat ställe än det universitet som jag har tänkt ansöka till. Det...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sarah 31 år

   Är det värt att läsa Folkhälsovetenskapliga programmet?

   Hej! Jag undrar om det kan vara värt att läsa Folkhälsovetenskapliga programmet eller eventuellt Socionomprogrammet. Jag blir inte riktigt klok på vad det ger för karriärmöjligheter, eller hur arbetsmarknaden ser ut för en...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maria 50 år

   Måste ett individuellt val göras i åk 2 gymnasie teknisk?

   Hej, min son har läst ty i åk 1 som tillval men vill inte fortsätta i åk 2 teknisk på gymnasiet. Inriktningsval teknisk görs nu i 2:an. Men måste ett individuellt val också göras? Han skulle vilja ha särskild behörighet matte 4 och fysik 2. Får han det om han går produktionsteknik eller design...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mohamed 19 år

   Utlands möjligheter?

   Hej! Jag har en fråga om framtiden för ekonom/civilekonom? Jag har hört, sett och läst olika framtidsprognoser för yrket och vill inte riskera vara arbetslös efter examen. Om jag inte hitta jobb här i Sverige? Hur ser mina möjligheter ut i utlandet???

   Liselotte Johansson: Hej Mohamed!prognoser på arbetsmarknaden kan slå fel. Egentligen är det ingen som vet hur framtiden kommer att se ut. Jobben inom ekonomi lär finnas i framtiden men att just du får jobb just där du... Läs hela svaret
  • Fanny 23 år

   Paus i plugget?

   Hej! Jag pluggar just nu juristprogrammet på Uppsala universitet. Jag är dock väldigt sugen på att resa och bo i något annat land ett tag och funderar på att pausa plugget här. Kan jag söka andra kurser på distans på svenskt universitet...

   Julia SYV: Hej Fanny,jag svarar på din sista fråga först: hur olika arbetsgivare tänker kan vara väldigt olika. Det kan säkert finnas de som vill anställa någon med mycket "färsk" utbildning,... Läs hela svaret
  • S 19 år

   Master på engelska?

   Hej ! Jag undrar när man ska läsa master inom civilingenjör, jag har läst på vissa sidor att det är på engelska, är det sant? Jag tänker plugga i Örebro, är det på engelska man läser master där?

   Julia SYV: Hej S,civilingenjörsprogrammen är på fem år och därför läser man inte "master" varken sig inom eller efter civilingenjörsprogrammet. Jämför: om man läser 3 år... Läs hela svaret
  • Sam 24 år

   Letar efter jobb inom IT?

   Hej! Jag heter Sam, är en 23 åringskille som avslutade studierna pga mina skäl. Har gått gymnasiet, tyvärr blev jag inte klart. Efter det påbörjade jag folkhögskolan för att kunna bli klart med gymnasiebetyg. Det är där som jag slutade...

   Liselotte Johansson: Hej Samjag tycker du bör vända dig till Arbetsförmedlingen och undersöka om du har rätt till någon form av särskilt stöd, t.ex om du har rätt till lönebidrag. Det funkar så att... Läs hela svaret
  • Yasmine 24 år

   Hjälp för att förstå behörighet till yrkesutbildning?

   Hej ! Jag har studerat delar av gymnasiet (årskurs 11 (IGCSE) och ändå varit behörig för universitetet utomlands för en kandidat i företagsekonomi. Jag förstår att samma regler inte gäller i Sverige. Jag har validerat båda mina...

   Liselotte Johansson: Hej Yasmine,vilken utbildning till Redovisningsekonom du vill komma in på? Ligger den utbildningen på en högskola/universitetsnivå eller inom yrkeshögskola? Det är... Läs hela svaret
  • Sam 24 år

   Jobba efter gymnasiet?

   Hej! Jag har slutat gymnasiet och det jag undrar över är om det är möjligt att få ett jobb inom IT efter plugg på gymnasiet. Har gått el och energiprogrammet inriktning dator och kommunikationsteknik. Annars vilken är den bästa sätt...

   Liselotte Johansson: Hej Sam,det finns väldigt många olika yrken inom IT. De flesta av de yrken är i Sverige icke-reglerade, alltså bestämmer varje arbetsgivare själv vilken utbildning som önskas eller krävs.... Läs hela svaret
  • Sophia 23 år

   Kan jag plugga Naturkunskap 2 om jag redan har Biologi och Kemi?

   Hejsan! jag vill söka till tandhygienistprogrammet. Jag har alla behörigheter förutom naturkunskap 2, dock har jag har godkänt i Biologi 1 och Kemi 1. Jag vill helst inte plugga fysik 1 för att göra upp för kursen. Kan jag söka till natukunskap 2...

   Liselotte Johansson: Hej Sophia!jag tycker du bör komma in på kursen naturkunskap 2 på komvux. Du är utan godkänt betyg i den kursen obehörig och det är en bra... Läs hela svaret
  • Fredrik 37 år

   Vad krävs för att bli en programmeringslärare?

   Jag studerar ämneslärarprogrammet för Gymnasieskolan, vilket kräver två ämnen. Utöver det vill jag även bli en programmeringslärare och har läst, samt kommer att läsa programmeringskurser vid sidan av lärarstudierna. Finns det...

   Julia SYV: Hej Fredrik,det är skolverkets avdelning för lärarlegitimationer som bestämmer i frågor om lärarleg. Vad jag som Allmän studievägledare kan säga (inte expert... Läs hela svaret
  • Josefin 19 år

   Kan man få CSN om man inte studerar på heltid?

   Hej jag undrar om man kan få studimedel även om man inte studerar 100% på gymnasienivå. Min situation: Jag är 18 år gammal och har gått klart gymnasiet utomlands men behöver nu bara läsa några få kurser på komvux.

   Julia SYV: Hej Josefin,vad som framgår av informationen på CSN´s webbplats och vad vi fick som svar från de som jobbar på CSN är följande: innan 1 juli det kalenderåret du... Läs hela svaret
  • E 26 år

   Fråga angående urvalsgrupp och meritpoäng?

   Hej! Det är så att jag ska läsa spanska 3 på komvux för 0,5 meritpoäng inför höstens antagningar för högskolan. Vill fråga om jag kommer hamna i 3 urvalsgrupper inför denna antagning. Har tidigare även gjort HP. Blir det...

   Julia SYV: Hej E,om du är behörig utan att ha läst spanska 3, då prövas du i BI, direktgruppen med det meritvärde du får på dina betyg som ingår i ditt examensbevis. Får... Läs hela svaret
  • Alexander 25 år

   Moderna språk Meritpoäng?

   Har en fråga gällande Meritpoäng för moderna språk. Kan man få Meritpoäng som räknas med i meritvärdet om man läser upp modernt språk även om modernt språk inte finns med i särskilda behörigheten? (i mitt fall...

   Julia SYV: Hej Alexander!om kursen krävs för behörighet då ger inte den kursen meritpoäng. Moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng, om moderna språk 3 inte krävs för behörighet. Om... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga