Angelica 23 år
  Hej! Jag undrar vilket program som är bredast förutom naturvetenskapsprogrammet? Funderar på att ta samhälle eller ekonomi (om jag inte tar natur). Tycker om både samhälle och ekonomi så det spelar inte så stor roll vart jag går bara det att jag vill gå det som ger mest behörighet i framtiden. Vet som sagt inte vad jag ska bli och därför vill jag ha många valmöjligheter.

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Angelica!

  På alla program läser man lika många poäng - 2500 p. På alla högskoleförberedande program är det många obligatoriska kurser som är likadana, oavsett program, men en del kurser är olika.

  Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomi har ganska liknande upplägg men SA har flera valbara kurser och Ekonomi är lite mer "uppstramat".

  På Naturvetenskapsprogrammet läser man det avancerade mattespåret och läser även fysik, kemi och biologi som obligatoriska kurser. Det är viktigt att ta ställning till följande: gillar du matte, fysik, kemi? Har du lätt för de ämnena och/eller är beredd att plugga mycket - i fall du inte har väldigt lätt för de ämnena? Om svar är Ja, kan du välja NA i första hand.

  Om du i stället vill läsa medelsvårt spår i matte och inte vill ha fysik, kemi & biologi som obligatoriska kurser, välj SA eller Ekonomi i första hand.

  Läs om de tre programmen på: http://www.gymnasieguiden.se/program/NA
  http://www.gymnasieguiden.se/program/EK
  http://www.gymnasieguiden.se/program/SA

  och kika även på programplaner på: http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
  http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_EK.pdf
  http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf

  Återkom gärna om du har fler frågor.
  Mvh
  Mikael
  • Angelica Jag gillar fysik och kemi, sedan har jag väl inte fått så jättebra resultat på de senaste proven. Men jag skulle absolut kunna tänka mig sitta och plugga mycket fysik och kemi i gymnasiet. Matte gillar jag även, har dock fått lite sämre resultat än fysik och kemi på proven, men jag gillar problemlösningsuppgifter. Jag är beredd att plugga mycket men är fortfarande osäker på OM jag kommer klara det.
  • Angelica Om jag väljer samhälle, ska jag då ta samhäll-samhäll som inriktning om jag vill ha det absolut bredaste? Eller spelar det någon roll?
  • Angelica En till fråga, vad är det för skillnad på natur-samhäll och samhäll-samhäll? Förstår att natur har fler natur o mattekurser. Men har natur-samhälle mindre NO o matte än natur-natur? Vilket tror ni är bäst för mig? Med tanke på det jag sagt tidigare.
  • Anna Läs också mitt svar! :)
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Angelica!
  I programplanen på SA ser du vad de tre inriktningar innehåller för kurser:
  INRIKTNINGAR på SA:
  Inriktning -Beteendevetenskap 450 p innehåller:
  Ledarskap och organisation 100
  Kommunikation 100
  Psykologi 2a 50
  Samhällskunskap 2 100
  Sociologi 100

  Inriktning Medier, information och kommunikation 350 p innehåller följande kurser:
  Journalistik, reklam och information 1- 100 poäng
  Medieproduktion 1 - 100 poäng
  Medier, samhälle och kommunikation 1 - 100 poäng
  Psykologi 2a - 50 poäng

  och tredje inriktning heter:
  Samhällsvetenskap 450 p, som innehåller kurser:
  Geografi 1 - 100 poäng
  Historia 2a - 100 poäng
  Religionskunskap 2 - 50 poäng
  Samhällskunskap 2 - 100 poäng
  Samhällskunskap 3 - 100 poäng

  Man läser en av inriktningarna och om inriktningen innehåller mindre poäng än någon av de andra inriktningarna, kompenserar man med att välja fler kurser från listan på Programfördjupande kurser.

  Om du vill jämföra olika program & inriktningar, som du skriver NA, inrikt.Samhällsvetenskap
  med SA , inrikt. Samhällsvetenskap, måste du även jämföra Gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen på de två programmen. Enklast är kanske om du skriver ut Programplaner på båda programmen och lägger dem bredvid varandra - så ser du vilka kurser som är samma och vilka är olika på de två program och inriktningar.

  Som sagt, är det största skillnaden på Naturvetenskapsprogrammet, å enda sidan och SA och Ekonomi, å andra sidan - NO ämnena: matte, fysik, kemi och biologi. Det är bara 2 program (av de 18 nationella program) som innehåller det avancerade spåret i matematik, c: Naturvetenskapsprogrammet & Teknik.

  En mycket bra idé är att du pratar med din mattelärare, som känner både dig och kraven i de olika matte-språren på gymnasiet och som kan råda dig att satsa på medelsvårt spår "b" eller på det avancerade/svårt spår "c" i matematik.

  Att du är beredd att plugga mycket är jättebra! Dock skall man ju också ha tid till vila och hobby, att sova tillräckligt mycket och att ha fritid och ha tid till andra ämnen än NO ämnena. Ett dygn innehåller ju bara 24 timmar för var och en av oss. :-) Så det gäller att inte satsa på en utbildning som kan komma att kräva att man pluggar dygnet runt. Du kan se på vad olika mattekurserna innehåller på www.matteboken.se


  Gör också vår test på http://www.gymnasieguiden.se/testet och läs på om olika program & inriktningar samt jämför programplanerna.

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  ANNA
  • Angelica Tack för svar! Jag har ännu en fråga... hoppas det inte gör nåt. Jo det är så att jag gärna skulle vilja testa på att bygga upp ett eget företag. Vilket man gör på ekonomiprogrammet i många gymnasium. Men eftersom att samhällsprogrammet verkar vara bredare än ekonomi undrar jag om man kan ta samhäll-samhäll och lägga till den kursen som innehåller det där med att driva företag. Kan man göra så? Eller är det enklast om jag bara tar ekonomi och lägger till några samhällsämnen? Lite svårt att hänga med kanske men hoppas du förstod.
  • Anna Jo då! Jag förstår hur du menar och jag tror inte du kan "ta med dig UF", Ungt företagande - från Ekonomiprogrammet. Men fråga på de skolorna som du är intresserad av, om de kanske kan göra ett undantag. Tror, som sagt, inte det. Enklast och bäst kan det bli om du väljer Ekonomiprogrammet och just lägger till Samhällskurserna inom Programfördjupningen, inom Individuellt val och du kan även fråga om möjlighet kommer att ges att läsa en eller två "utökade kurser" = extra kurser, t.ex. under åk3. Du kan i programplanen på EK se exakt vilka kurser som får läsas som Programfördjupande. Individuellt val, 200 poäng - är det fritt att välja av alla kurser som din skola kan erbjuda.

  Frågor och svar

  • Maria 47 år

   Prövning i svenska som skriven utomlands?

   Hej, Jag har några frågor som jag inte riktigt hittar svar på. Min dotter, som är svensk och bor i New York, behöver behörighet i svenska för att söka till lärarlinjen i Sverige. Hon har gått IB Swedish B under två år med bra betyg och har gjort TISUS, men klarar inte det skriftliga delprovet...

   Julia SYV: Hej Maria!det svar vi fick från Skolverket när vi ställde frågan om prövningar var att personen måste vara bosatt i Sverige för att ha rätt att göra prövningar.... Läs hela svaret
  • Ismail 20 år

   Hur vet jag att mina komvux är uppladdade på antagning?

   Min fråga är hur skall jag veta att om dem är uppladdade. Vart ska de stå? Jag har redan 3 st som är under enstaka kurser som jag har inte lagt. Betyder det att dem är redan uppladdade och är redan inräknade inför antagning beskedet?

   Julia SYV: Hej Ismail!Du borde när du är inloggad på www.antagning.se kunna se vilka betyg som är synliga. Om du har fler gymnasiala betyg än betygen som du sista dag för... Läs hela svaret
  • Anonym 19 år

   Vad kan man göra om man inte har gymnasieexamen?

   Hej! Jag har en vän som jag oroar mig för då vi nu tagit studenten från samhällsprogrammet och hon gått ut med F i massor av ämnen och verkar inte ha någon som helst plan för vad hon ska göra nu. Hon fick F i några ämnen i...

   Julia SYV: Hej! Tack för din fråga! Du är en bra kompis som bryr dig mycket!Så här vill jag svara på frågan du ställer:- Det är i Sverige inte obligatoriskt att läsa... Läs hela svaret
  • Anna 46 år

   Kan 9ans betyg jämställas med engelska gcse?

   Hej, vår familj ska flytta till England och min dotter ska då plugga A- levels i England. Nu vill skolan i England veta om 9ans nat prov i Sverige är likvärdiga med GCSEs? Hur ska vi kunna få hjälp med detta? Hon vill gärna slippa läsa year 11 i...

   Mikael SYV: Hej Anna! Enl.vad jag tror är det så här: GCSE-examen brukar som helhet motsvara ett Slutbetyg från den svenska grundskolan. Det engelska skolsystemet skiljer sig dock... Läs hela svaret
  • Kaltrina 17 år

   Rätten och Samhället, obligatorisk kurs?

   Hej! Jag går ekonomi juridik och undrar om kursen "Rätten och samhället" är obligatorisk. Kan man inte byta ut den mot en annan kurs eller måste jag läsa den?

   Julia SYV: Hej,kursen Rätten och samhället är på inriktningen Juridik, på Ekonomiprogrammet, en obligatorisk kurs - därför att den är av de Inriktningskurserna, vilket du kan se i... Läs hela svaret
  • Emil 18 år

   Kursprovet spanska 4?

   Har fått godtagbara och mer än Godtagbara kunskaper på alla prov i spanska 4. Jag missade kursprovet och får därför F i slutbetyg?

   Julia SYV: Hej Emil,kan tyvärr inte säga någonting om vilket betyg du får. SYV-ar sätter inte betyg och har inte kompetens i betygssättningen. Det bästa rådet jag kan ge dig är att du pratar med din... Läs hela svaret
  • Elisabeth 17 år

   Får man gå om en kurs även om man fick godkänt?

   Hej! Jag har A i alla ämnen (med målet 22,5 när jag går ut) och går natur natur. Nu verkar det som att jag får ett B i Kemi 1 (vi har haft slutprov) och jag undrar: även om man inte automatiskt har rätt till det, får man gå om en kurs om lärare & rektor går med på det, eller finns det något i...

   Julia SYV: Hej Elisabeth!Jag vill börja med att påtala att 22.5 i meritvärde garanterar inte plats på läkarprogrammet. Detta pga en situation kan uppstå att platserna är färre... Läs hela svaret
  • Sonia 18 år

   Hur fungerar meritpoäng (gymnasiet)?

   Hej! Jag heter Sonia och jag förstår inte riktigt hur meritpoäng fungerar. Jag förstår inte när de där 2,5 potentiella poängen får användas och inte. När jag kollar på t.ex lärarprogrammen på Stockholms Universitet så ligger alla runt 17 i merit, har de då räknat med meritpoängen? Hur vet man...

   Julia SYV: Hej Sonia!Läs gärna på gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng - och det är så att du som sökande behöver inte tänka på att "använda" meritpoäng, utan du... Läs hela svaret
  • Sonia 18 år

   Jag går gymnasiet och vill bli lärare, vilka kurser krävs?

   Hej! Jag heter Sonia och går Sam sam och har bestämt mig för att jag vill bli antingen gymnasie eller högstadielärare. Då undrar jag vilka kurser som krävs? När det gäller ämnen vill jag helst lära ut Svenska och Engelska. Om det är på högstadiet så även SO ämnena. Behöver jag lägga till...

   Julia SYV: Hej Sonia,enligt min kunskap så är särskild behörighet för att bli samhällskunskapslärare - godkänt betyg i kursen samhällskunskap 2. Den kursen... Läs hela svaret
  • Louise 27 år

   något jobb som hanterar pengar?

   vill jobba med yrke som hanterar pengar på som arbetsuppgifter, gärna rutiner och struktur, samma uppgifter gång på gång? kort utbildning

   Julia SYV: Hej Louise!Du får gärna kika på många (kanske t o m Alla) yrken inom Administration och Ekonomi - listan ser du på Framtid.se/yrken/administration-ekonomiJag undrar samma sak som Mikael gör (se... Läs hela svaret
  • Lex 17 år

   prövning av engelska 5?

   Går det att pröva kursen engelska 5 efter att man har läst klart eller påbörjat kursen engelska 6?

   Mikael SYV: Om du är gymnasieelev som fick F i en kurs t.ex i eng 5, då har du rätt att göra prövning i den kursen. Om du fick E eller högre, kan du göra prövning efter gymnasiet.
  • Emma 20 år

   Kan man prioritera om utbildningarna i sin ansökan till universitetet?

   Kan man prioritera om bland utbildningarna man sökt mellan första och andra antagningsbeskedet, ifall man insett att man hellre vill komma in på ett universitet man vid ansökan satt som andrahandsval? Säg t.ex. att man kommer in på sitt förstahandsval vid...

   Julia SYV: Hej Emma,läs informationen på... Läs hela svaret
  • Yeliz 43 år

   Specialpedagog? Vad innebär egentligen obehörig?

   Hejsan Jag har en fråga, om man har studerat till specialpedagogik och jobbat samtidig som lärare och som specialpedagog (ibland 100% specialpedagog och ibland 20% resten som lärare grundskolans senare år och gymnasie), men har bara examensarbetet kvar (halvvägs...

   Anna SYV: Hej Yeliz!Så vitt jag vet är inte "specialpedagog" en skyddad titel, och i så fall kan man kalla sig för specialpedagog om man vill, oavsett om man har relevant utbildning,... Läs hela svaret
  • My 24 år

   Vilka gymnasiealternativ finns det i Örnsköldsvik?

   Hej! Vet ni vilka alla de olika gymnasiala alternativ finns det för elever som vill läsa gymnasiet i Örnsköldsvik? Kan ni skicka en fullständig lista? Tackar på förhand. MY :)

   Anna SYV: Hej My!När du frågar om "gymnasiala alternativ" menar du endast gymnasieskolorna?Enligt våra uppgifter finns det följande gymnasieskolor i Örnsköldsviks kommun: se... Läs hela svaret
  • Ziba 24 år

   Mer än 2400 poäng?

   Hej jag läste upp till 2400 poäng på vuxenskolan och 200 poäng v den totala poängen så gjorde jag prövning (har inte läst dessa kurser förut) så undrar får jag läsa andra kurser och få istället 2600 poäng för...

   Anna SYV: Hej Ziba!ansökan till CSN, om studiemedel, har ingenting med att få plats på utbildningen/kurserna att göra. Komvux bryr sig inte om man ansöker om studiemedel eller inte, när man söker läsa... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga