Lovisa 16 år

  Hej! Jag har precis börjat i årskurs nio och funderar en hel del kring gymnasieval. Jag är väldigt studiemotiverad och lättlärd, jag har mycket självdisciplin och har lätt att ta ansvar. I våras (vårterminen i årskurs åtta) fick jag 340 i meritvärde. Jag är intresserad av politiska frågor och juridik, och tycker om att ta ställning till olika påståenden och ämnen. Dessutom tycker jag att biologi är intressant, och jag tycker inte heller att matten är oöverkomlig eller svår, utan jag tycker om att få fundera och klura på svåra problem. Det finns inget ämne i skolan som jag absolut ogillar, det skulle i sådana fall vara de praktiska ämnena som musik och slöjd med mera. Kemi (i form av laborationer) och teknik intresserar mig inte så mycket alls dock. Däremot tycker jag att kemi på en teoretisk nivå och att biologi som rör människokroppen är intressant. De ämnen som jag tycker mest om skulle nog vara samhällskunskap, svenska och biologi (samt den teoretiska delen av kemin). Jag skulle gärna vilja gå ett gymnasieprogram där det finns andra som är studiemotiverade, och jag har inga problem med att prestera under press. Jag vill läsa vidare efter gymnasiet på högskola eller universitet. Som mina tankar går nu funderar jag på att antingen gå Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap, och att då läsa upp matten få att få behörighet till fler utbildningar på högskola. Eller att gå Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap. Mina frågor kan sammanfattas såhär: 1. Anser du att jag utifrån mina intressen och egenskaper passar bäst in på Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap? 2. Är det en myt att Samhällsvetenskapsprogrammet är en slöare linje än Naturvetenskapsprogrammet, och att de elever som går NA är mer studiemotiverade? 3. Om man har högsta betyg, bör man då läsa NA för att man har möjligheten? 4. Är matten som man läser på NA mycket svårare än den på SA? 5. Jag önskar egentligen att jag skulle älska alla de naturvetenskapliga ämnena och matten, och att jag skulle vara lika bra på dem som jag är i de samhällsvetenskapliga ämnena. Min dröm vore egentligen att bli kardiolog eller hjärnkirurg, eller kanske forskare inom dessa ämnen. Jag tror dock inte att det skulle passa mig, just eftersom jag är bättre på andra saker i skolan. Men just nu har jag betygen och jag har självdisciplinen för att studera, bör jag bortse från denna väldigt vaga dröm eller bör jag ta hänsyn till den i mitt gymnasieval? 6. Jag funderar på att läsa juridik alternativt åt läkar-hållet i någon form. Jag tror att jag skulle klara SA ganska smärtfritt, men är det mer värt att gå SA och få högre betyg eller att gå NA och få en bredare grund? Tack på förhand!

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan!
  Det är jättebra att du är mycket studiemotiverad och har höga betyg.
  Du skriver om att du vill gå "ett gymnasieprogram där det finns andra som är studiemotiverade", men det beror inte så mycket på vilket Program man går, utan på vilka elever som "hamnar" i din klass - och det går inte att veta på förhand.

  Det finns ett antal mycket studiemotiverade elever på alla program, men frågan är då om de är i majoritet just i din klass, eller i minoritet.
  Sedan, är det så att varje gymnasieelev kan och bör göra utbildning till "sin egen". Det är Du som studerar med Hjälp av böcker och lärare. Du gör läxorna och läser i läroböckerna och söker info på andra sätt - när och hur du vill, här är du inte beroende om att andra i din klass är studiemotiverade eller inte. Om de andra bråkar med varandra eller med lärare, kan du sitta och läsa i en lärobok (ingen kan förbjuda dig det).
  Med massvis med info som finns på Internet, är inte läraren längre "bärare av Kunskap", som det var förut... Du behöver inte läraren för att rabbla upp fakta för dig; du kan söka upp fakta på egen hand. Sedan använder du läraren som Handledare (vid oklarhet om vad som du behöver lära dig i första hand - Vad som "kommer på provet", så att säga... - du vill ju också ha höga betyg, och inte endast skaffa dig mer kunskap).

  ***
  Jag ska också försöka svara på de konkreta frågor som du ställer:
  Mina frågor kan sammanfattas såhär:

  1. Anser du att jag utifrån mina intressen och egenskaper passar bäst in på Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap?
  Mitt svar: i din ålder kan intressen förändras ganska mycket och ganska snabbt. Det som du är mest intresserad av idag, kanske du är lite mindre intresserad av - när det är dags att börja på gymnasiet, om ca 10,5 månader (nästan ett år).

  2. Är det en myt att Samhällsvetenskapsprogrammet är en slöare linje än Naturvetenskapsprogrammet, och att de elever som går NA är mer studiemotiverade?
  Mitt svar: det är säkert olika på olika skolor. Det som stämmer är att på NA läser man fysik, kemi, biologi och mycket matte i snabb takt. Om man inte är "bra kompis" med matten, blir det snabbt rätt så tufft. De elever som inte har anlag att lätt klara matte och naturvet.ämnena måste då antigen hoppa av NA eller kämpa sig fram. Har man "talang" för matte och naturvet.ämnena - kan man lätt klara sina studier och har då även mycket tid och energi "övers" för bus och stök... och kan då samtidigt som hen klarar av att få högsta betygen, bråka med lärare och förstöra för andra elever, tyvärr.

  3. Om man har högsta betyg, bör man då läsa NA för att man har möjligheten?
  Mitt svar: jag tycker inte att man per automatik behöver göra det. Svar beror på om man behöver för behörighet de ämnena som läses på NA (t.ex om man vill bli Läkare eller Veterinär eller Biolog); annars kan man t.ex försöka komma in på Spets-utbildning inom Samhällsvetenskap. Till Spets-utbildningar som är få och ej finns i alla städer, söker elever med höga betyg från hela Sverige; det är svårt att komma in, så här är störst chans att ha mycket studiemotiverade klasskompisar.

  4. Är matten som man läser på NA mycket svårare än den på SA?
  Mitt svar: ja, det är det. Detta på grund av att man på NA läser det avancerade spåret i matten och gör det i snabb takt. Du kan se innehåll i kurserna på www.matteboken.se (på NA läser man hela matte 1c redan till jul i år1; och får betyg i matte 2c till sommaren i år1; och så läser man matte 3c under årskurs2; på inriktningen Naturvetenskap läser man även matte4 som obligatorisk kurs; sedan finns det valbara kurser matte5 och specialisering).

  5. Jag önskar egentligen att jag skulle älska alla de naturvetenskapliga ämnena och matten, och att jag skulle vara lika bra på dem som jag är i de samhällsvetenskapliga ämnena. Min dröm vore egentligen att bli kardiolog eller hjärnkirurg, eller kanske forskare inom dessa ämnen. Jag tror dock inte att det skulle passa mig, just eftersom jag är bättre på andra saker i skolan. Men just nu har jag betygen och jag har självdisciplinen för att studera, bör jag bortse från denna väldigt vaga dröm eller bör jag ta hänsyn till den i mitt gymnasieval?
  Mitt svar: jättesvårt att svara; jag känner inte dig; dessutom kan dina intressen ändras, vilket är mycket vanligt fram tills man blir ca 25 år gammal och det finns exempel på att folk ändrar sig helt när de är över 30 år gamla.

  6. Jag funderar på att läsa juridik alternativt åt läkar-hållet i någon form. Jag tror att jag skulle klara SA ganska smärtfritt, men är det mer värt att gå SA och få högre betyg eller att gå NA och få en bredare grund?
  Mitt svar: vill man komma in på t.ex juristprogrammet eller på läkarprogrammet, behöver man höga betyg; typ A i alla kurser, helst. Alternativt måste man få högt resultat på högskoleprovet (har man goda kunskaper bör man få högt på HP, men man kan ha otur och ha en "dålig dag" när HP skrivs och nästa chans får man om ett halvtår... ). Andra högskoleprogram som brukar kräva mycket höga betyg är arkitektutbildningar, veterinärprogrammet och psykologprogrammet.

  Frågor och svar

  • Salma 16 år

   Kan man byta från ett svenskt gymnasium till ett internationellt?

   Min syster läser Naturvetenskap på Fria Läroverken, Malmö och vill nu byta till ett internationellt gymnasium men problemet är att hon inte vill läsa om 1 år igen. Hon vill bara byta skola, inte program, har hon några chanser på att inte läsa om ett år till?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Salma 16 år

   Kan man byta efter att ha valt?

   Jag valde tre gymnasium i följd, men nu har jag ångrat mig och vill byta. Men problemet är att det är redan den 19:de februari och valet är redan stängd. Vad behöver jag göra eftersom jag behöver verkligen byta till andra gymnasium!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vendela 18 år

   Läsa utökat på gymnasiet?

   Hur blir det med betygen när man läser utökat på gymnasiet. Vill få merit men vill inte att betyget drar ner snittet (engelska 7) Tar man då de bäst betygen och att ett betyg då inte räknas med eller kommer alla betyg räknas med?

   Julia SYV: Hej,Reglerna för dig som läser mot examensbevis (enligt din ålder, 18 år) är du för ung för att ha kunnat börja läsa på gymnasiet år 2010 eller tidigare (för de... Läs hela svaret
  • Mathilda 19 år

   Vuxenutbildning eller gymnasium igen?

   Är en 19 årig tjej som går sitt sista år på ett nationellt högskoleförberedande program i Eskilstuna, men har äntligen insett och börjat fundera på vad jag vill göra med mitt liv och framtid. Och det är lantbruk. I och med att jag under en tid har haft ett stort intresse för detta ämne då många...

   Julia SYV: Hej Mathilda,det är Mycket viktigt att veta om du fyller 20 år under kalenderåret 2020 eller nästa år, alltså 2021. Detta för att från 1 juli det kalenderåret man fyller... Läs hela svaret
  • Zi 17 år

   Gymnasieintagningen och meritpoäng?

   Hej! Hur gör gymnasiet om två personer som söker har exakt samma meritpoäng? Kan man ta in båda eller bara en? Spelar det bara roll ifall de har tillgängliga platser?

   Julia SYV: Hej; det är en fråga till gymnasieantagningen. Utlottning kan tas i bruk; men oftast är det då på förhand skrivna regler som gäller: man tittar på om ngn av sökande har... Läs hela svaret
  • Jessica 35 år

   Rangordna val YH-utbildningar?

   Hej, Jag vill gå en YH utbildning till höst och har hittat flera skolor och inriktningar jag vill söka. Behöver jag rangordna val eller söker man separat för varje skola? Har vissa skolor rangordning av alternativ och andra inte? Samt finns det fördelar med att registrera sin ansökan tidigt?

   Mikael SYV: Hej Jessica!Man kan bli antagen till väldigt många olika yh samtidigt. Vissa yh använder sig av yh-antagningssystemet - där de köper service med administration av ansökningar och där uppmanas... Läs hela svaret
  • Yilmaz 20 år

   Vilken fysik 1 ska man läsa till fysik 2 Fysik 1a eller b1 ?

   Hej ! Jag undrade om vilken fysik 1 kurs man ska läsa vidare till fysik 2 ? .Jag är en ekonomi elev som vill söka till högre studier, och det här med att det finns olika slags fysik 1 kurser förvirrade mig lite gran. Skulle jätte gärna uppskatta svar....

   Mikael SYV: Hej, om du behöver godkänt betyg i Fysik2 då läser du först Fysik1a och sedan Fysik2.Fysik 1a är en stor kurs á 150 poäng; den består av två... Läs hela svaret
  • Alexandra 22 år

   Höjning per steg?

   Hej! Hur många poäng ger varje höjning om ett steg (från e till d, eller d till c, osv) i en 50-poängskurs, respektive 100-poängskurs? Ex: matte 2a (100p) från F till C ger 0.6 p Tack! Alexandra

   Mikael SYV: Hej Alexandra,om man höjer från E till D i en 100p-kurs blir höjning ca + 0.1och hälften så mycket vid höjning i Ett steg i en 50p.kurs. ********Höjning från F till E är lika stor som... Läs hela svaret
  • Reebin 18 år

   Fråga angående höjning av betyg?

   Hejsan Jag Går natur just nu Jag vill kunna söka högre utbildningar där det krävs mer betyg men just nu är inte betygen så bra jag undrar om man kan höja sina betyg efter gymnasiet Ex Från E till C-A på något sätt är det...

   Anna SYV: Hej, tekniska och naturvetenskapliga basår på svenska högskolor och univeristet kan ge BEHÖRIGHET men de studierna påverkar inte ditt meritvärde du får på dina gymnasiala... Läs hela svaret
  • benjamin 22 år

   Plugga i nederländerna?

   Hej! Jag vill plugga ekonomi i nederländerna och det står att jag ska pluggat matte på en standard/methods nivå. Vad blir det i svenska skolan? Matte 3?

   Anna SYV: Hej Benjamin!Svenska högskoleutbildningar i ekonomi kräver för särskild behörighet godkänt betyg i Matte 3b i första hand (matte 3c går i och för sig också bra men den kursen är... Läs hela svaret
  • Sara 18 år

   Vart ska jag vända mig för att hitta praktikplats utomlands?

   Hej, jag går andra året på gymnasiet med inriktning lantbruk och ska ha 4 veckors praktik i augusti. Jag har frågat alla jag känner och hört runt men har inte lyckats få några kontakter att höra med utomlands. Jag har även letat på...

   Anna SYV: Hej Sara,att du fyller 18 år efter praktikperioden betyder att du inte är myndig under praktikperioden och det är därför dina vårdnadshavarnas ansvar ang. var du... Läs hela svaret
  • Max 24 år

   Går det att ta bort betyg från ett studiebevis?

   Jag har studerat på gymnasiet men tog ingen examen utan fick således ett studiebevis. Jag har sedan i efterhand kompletterat de underkända kurserna (bl.a. historia och svenska) på folkhögskola, men om jag förstår rätt så krävs det att jag...

   Daniel Larsson: Hej Max!du kan på komvux göra planering mot examensbevis och då plockas det ut kurser från studiebeviset in i examensbeviset + nya kurser så att du uppnår kraven för... Läs hela svaret
  • g 27 år

   socialpedagog Malmö universitet?

   Jag fick studieomdöme på 4 men gjorde dåligt ifrån mig på högskoleprovet. Jag kollade upp statistiken om att vid första antagning HT19 att det lägsta som blev antagen hade 3 på BF kvoten. Men andra antag inte visat nåt. Hur vet man om...

   Julia SYV: Hej G!antagningsgränser som var förut  - behöver inte stämma framöver... antagningsstatistiken ger "viss fingervisning" men hur det blir framöver är det ingen som vet.Om det... Läs hela svaret
  • Hanna 20 år

   Jobba som lärare eller logoped utomlands?

   Hej, Jag funderar på att antingen bli logoped eller lärare. Men jag tror också att jag kommer flytta utomlands i framtiden och undrar därför om det går att jobba utomlands med en av dessa yrken? Speciellt som logoped? Hur gör man med språket då? Om jag har möjligheten att tala engelska (i...

   Julia SYV: Hej Hanna,olika länder har olika regler angående vilka krav som ställs på att få jobba inom olika yrken.Det vi vet är att det är lättare att inom EU få lov att jobba... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga