Ahmad
  Hej!

  Jag går i tvåan på IB program. Nyligen har jag börjat tänka om meritpoäng och hur jag kan få 2,5 meritpoäng. Jag tror att jag har koll på vilka ämnen man får meritpoäng av. Jag studerar Math Standard Level som bedöms till matte 5 and det ger mig 1 meritpoäng. Jag studerar också English Language and Literature som bedöms till engelska 7 och det ger mig 1 meritpoäng. Jag kan inte något av moderna språk för att jag kom till Sverige för två år sedan och då hade jag bara chansen att studera svenska. Nyligen har jag hört om matte specialisering och att man kan få 0,5 meritpoäng för varje kurs i matte specialisering. Därefter frågade jag SYV på min skola och hon sa att de inte erbjuder matte specialisering men de ska försaka ordna det. Problemet är att de inte vet vad anses som en kurs så att jag får det 0,5 meritpoäng som jag behöver. Därför är min fråga, vilka rubriker anses som en kurs? Jag läste på nätet att inriktning linjär algebra och differentialekvationer är en kurs, men jag är inte säker på hur trovärdig hemsidan var.

  Tack på förhand!
  Ahmad

  3 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Titta längst ner på www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/Meritpoang/ och du ser att du behöver läsa en IB-kurs som heter Further Mathematics HL.

  Studie- och yrkesvägledare

  Du vill läsa extra mycket matte för att få Meritpoäng och du måste först bli säker på vilka kurser som ger meritpoäng för den sökande som söker med IB-diploma ... Om SYV på din skola inte vet det, kan hen kontakta Antagning.se och få svar på vad som gäller i just din situation. Om du är säker på att matte specialisering kommer ge dig meritpoäng och mattelärare på din skola kan undervisa dig och sätta betyg, borde läraren veta eller få reda på innehåll i kursen, hur ska hen annars kunna undervisa i kursen och sätta betyg? 

  Du kan alltid kika på skolverkets hemsida, där beskrivs det alla nationella svenska kurser. 

  • : Tack för svaret!
  • : Jag tror att jag inte förklarade bra om vad jag menar. Jag studerar svenska kurser parallellt med ib för att det finns några regler som begränsar våra val. T.ex. jag studerar bioligi 1 och 2 för jag bara kunde vilja fysik och kemi på IB. Jag tog den här matte-kursen som bara ger 1 meritpoäng för att det är den enda som erbjuds på min skola. Nu har min lärare accepterat att undervisa mig matte specialisering (den svenska kursen) individuellt. Därför ville jag veta om ett kursinnnehåll i matte specialisering (eftersom det finns mer än en kurs i matte specialisering och för varje kurs får man 0,5 meritpoäng) så att undervisningen passar målet och innehållet
  • Milla : Det är lärare i matematik som kan svara på frågor om innehåll i mattekurser. För att få meritpoäng med IB-diploma är det info på den sidan som jag skickade till dig, som gäller. Om du ska söka till högskoleutb i Sverige, är det Antagning.se som kommer "tilldela" dig meritpoäng och det är info på deras sida som gäller, oavsett vad jag eller någon annan SYV tycker. Det är den bedömning och de reglerna som Antagning.se sätter upp som gäller och du bör "rätta dig efter" info på deras sida. Eller vänd dig direkt till Antagnibg.se. Lycka till!
  Anna SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  innehåII i oIika nationeIIa gymnasiaIa kurser är det frågan meIIan SkoIverket och den undervisande Iäraren. Ang. betygskriterier - kan du se i tabeIIen >> på SkoIverkets hemsida. Vad skoIverket skriver om ämnet matematik och specifikt om Matematik SpeciaIicering kan du se här>>

  www.matteboken.se beskriver oIika mattekurser, men av någon anIedning har de inte Matematik SpeciaIisering.. ? Vi ska försöka få svar från dem - varför de inte nämner den kursen.

  Bästa häIsningar och Iycka tiII

  ANNA

  Daniel SYV

  Hej,

  jag har nu pratat med en expert från Universitets- och HögskoIerådet och fick svar att det är OK att inkomma med betyg i Matematik Specialisering ihop med IB-diploma. Du måste dock tänka på att själv ladda upp ditt betyg i Matematik Speciaiisering och för övrigt även andra betyg om de finns på separata "papper", dvs inte ingår i ditt IB-dipIoma - du Iaddar upp betygen på www.antagning.se - och det måste man göra innan sista kompIetteringsdagen som är 21 juni 2017. SjäIvaste Ansökan om utbiIdning på högskoIenivå gör du innan 18 apriI 2017 - om man söker tiII hösten 2017.

  Det är inte vanIigt att man kombinerar "vanIiga nationeIIa svenska kurser" med IB-kurser men det går att göra så... i aIIa faII vad det gäIIe att få meritpoäng.

  Ha det bäst!

  DanieI SYV

   

  • : Tack så jätte mycket för era svar!
  • : Tusen tack för dig Daniel! Så det jag förstår är att jag får ett 0,5 merit poäng av matte specialisering även om jag är en ib-elev. Det är som jag behövde höra. Tack igen!
  • Julia : Ja, det är vad vi fick veta från en sakkunnig - att det är ovanIigt, men förekommer att IB-eIever kompletterar med "vanIiga svenska kurser" och får meritpoäng för dem. :) Iycka tiII i dina studier!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga