Peggy 19 år

  Hej! Jag undrar vilken svenska studerar man i språketintroduktionsprogrammet?svenska som andraspråk? Som svenska som andraspråk1 eller 2 eller 3? Jag är klar med kurs B i programmet och jag vill veta vilken kurs i svenska som andraspråk ska jag ta på komvux 1,2 eller 3?

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  På Språkintro studerar olika elever olika kurser i svenska som andraspråk, beroende på vilka förkunskaper i svenska man hade. På komvux ska du kunna läsa tidigast från 1 juli det året du fyller 20 år. Om du söker till komvux med godkänt i SFI kurs B, kommer du behöva läsa SFI kurser C och D, sedan SAS grund etapp 1 och 2 och sedan SAS 1,2 och 3.

  • Peggy Men jah har inte gått till SFI. Jag var 17 och så jag började språk intro och nu är jag på sista steget. Jag blir 20 april 2021 jag undrar om jag kan börja komvux juli år 2020 eftersom på det vår terminen ska jag bli 20. Och jag undrade om jag har en diploma som visar jag har klarat hela gymnasiet i mitt land kan jag börja komvux när jag är 19 istället för 20?
  • Anna

   Du får gärna kontakta Komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Med "SFI" kan man också mena "motsvarande kurser"; alltså en kurs behöver inte heta just "SFI" för att ha i princip samma innehåll och ha för avsikt att ge motsvarande kunskaper. På Språkintro är det Individuellt upplägg - olika elever läser olika kurser (även i svenska eller oftast Svenska som andraspråk, som brukar förkortas till SAS). Vi kan inte veta exakt vad du läste på Språkintro.
   Om du har för avsikt att senare söka till högskola eller universitet i Sverige så måste du ha kunskaper i svenska motsvarande godkänt betyg i SAS 3 eller med godkänt resultat klara TiSUS-test. Hur du skaffar dig de kunskaperna är mycket upp till dig. Det finns exempel på när folk lärde sig i princip helt på egen hand, utanför skolan och klarade TiSUS. Och i så fall ihop med din utländska gymnasiala utbildningen kan du bli behörig till högskoleutbildningar i Sverige med undervisningsspråk Svenska.
   En liten fråga: är din utländska gymnasial utbildning 3-årig? Eller jag kan fråga på ett annat sätt: från det att du fyllde 7 år, har du i ditt hemland gått i skola på heltid i 12 år?
   I många länder har man kortare skolgång än i Sverige och då kan inte den kortare utbildningen bedömas motsvara den svenska utb., men det är inte en  bedömning som vi här på Fråga SYV kan göra; vi måste med det hänvisa till UHR, Universitets- och högskolerådet.
   Prata gärna med studievägledare på den skolan där du läser idag.

  • Peggy Ja i mitt hemland har jag studerat 6 år grundskola + två 3 åring gymnasiet .(6år grundskola+6 år gymnasiet) och jag har fått nästan alla mina betyg A. Och jag kunde inte hitta på UHR att vilka kurser måste jag studera efter jag bedömde mina betyg. Jag ver att jag ska studera svenska och engelska6(jag har betyg i engelska 5 från språk intro) och jag tror jag ska göra matte 4 också men jag vet inte vad jag behöver mer (jag vill bli tandläkare eller apotekare) blir glad om du svarar tack. :)
  • Anna

   Tandläkarprogrammet och Apotekarprogrammet kräver i Sverige för Särskild behörighet godkända betyg i gymnasiala kurser: Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matematik4. Sedan deltar alla behöriga i konkurrensen om utbildningsplats; svårt att komma in; höga betyg krävs; alla A i alla kurser brukar inte räcka, utan man måste oftast även ha mer (meritpoängen/extra-poängen). Men det viktigaste är att bli BEHÖRIG, då kan du till exempel komma in på resultatet av Högskoleprovet; råder dig göra HP så många ggr du hinner och orkar, tyvärr tas det avgift på 450kr för varje anmälan till Högskoleprovet; möjlighet att skriva HP finns 2ggr om året.

   Vill råda dig att först satsa på SVENSKA. Detta eftersom du kommer läsa andra ämnen, som t.ex matematik - med undervisningsspråk Svenska; och det är en stor fördel om man helt förstår vad läraren säger och vad som står i läroböckerna.

   Om bedömning av utländsk utbildning - se uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning

  • Peggy mitt minsta problem är matematiken. Jag har kunskap om nästan 80% av svensk matte och också jag vet nästa 70% av fysik kemi och biologi. Men jag vet inte om jag kan göra alla de A i svenska. Jag har nästan ingen problem med att förstå läraren och böcker men jag har problem med att komm ihåg t.ex biologi på svenska. Jag kan studera många timmar om dagen men tyvärr jag vet inte om det räcker eller inte
  • Anna Du kan bara göra ditt bästa. Ingen kan göra mer än sitt bästa. Sedan kan det också ta tid innan språket "sätter sig". Det är stor skillnad på att läsa SPRÅK och t.ex matematik. Inom matematiken "fattar man grejen" så kan man lösa oändligt antal liknande uppgifter sen... men i Språket är det många krångliga regler och så många undantag: det går inte alltid enligt reglerna; så man få lära sig just varje ord och uttryck "för sig" och sedan det där med dialekter också: att lära sig förstå olika dialekter. Det kan ta lång tid att lära sig ett nytt språk tillräckligt bra. Du kanske inte behöver ha så jättebråttom. Du är fortfarande mycket ung. Givetvis ska du göra ditt bästa men bränn bara inte ut dig; det är inte värt det. Hälsan är mycket viktigt att behålla. Lycka till i dina studier och i allt annat!
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, Peggy,
  hur din utländska utbildningen blir bedömd, är upp till UHR, universitets- och högskolerådet. Se info på uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning och i det svaret/Bedömningen som man får tillbaka när man har ansökt om bedömningen brukar det stå om man har Grundläggande behörighet eller inte och sedan i vilka kurser man har Särskild behörighet.
  Om du får svar att du har GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET, förutom i svenska och engelska, då behöver du komplettera med godkända betyg i Svenska 3 eller SAS 3 och i Engelska 6. Alternativt kan du göra tester i svenska och engelska men de är mycket svåra, kostar pengar att göra + tillfällen att göra dem är få och finns ej i alla städer. Så det är endast om har otroligt bra kunskaper i svenska och engelska som vi skulle rekommendera det plus om har väldigt bråttom av någon anledning (t.ex om man är så pass gammal att man riskerar inte få studiemedel från CSN pga sin ålder - det börjar "brännas" på det område när man fyller 45 år).
  Du nämner Matematik 4 - att du skulle behöva läsa den kursen; fick du bedömning från UHR? vad står det i den? Om det står att du har särskild behörighet motsvaramde Matematik 3, då kan du direkt läsa matematik4. Innehåll i de svenska matte-kurserna kan du se på www.matteboken.se
  Innehåll i matte 4 finns på matteboken.se/lektioner/matte-4

  • Peggy

   Nej jag har inte fick men tack så mycket för ditt svar det hjälpte mycket

   Och en annat problem är på webbplatsen är det bedöning för en gammal version av Irans utbildning. Det var 5 år grundskola +6 år gymnasiet +1 annat år som heter "pre-university och det var 12 år också 

   Men nu studerar vi 6 år grundskola istället för 5 år och sen vi har ingen pre-university. Men vi också studerar 12 år och jag är mycket förvirrad om det.

  • Anna Det där med hur lång din utländska utbildning var och hur UHR bedömer - är en fråga som du får ta med UHR direkt. Vi kan inte påverka UHR´s bedömning. Du skickar dina betyg till UHR så får du svar vad UHR anser dina betyg är "värda" i svenska mått mätt.

  Frågor och svar

  • Wilma 20 år

   Om jag hoppar av min kurs?

   Jag går nu en fristående kurs på universitet och jag känner att jag inte kan fortsätta studera på universitet på grund av personliga skäl. Istället har jag hittat en yrkesutbildning som jag vill gå. Hur gör man då? Kan jag...

   Anna SYV: Hej Wilma,du skriver att du "har hittat en yrkesutbildning" som du Vill gå. Men hur vet du att du får plats på den utbildningen? du kan söka andra utbildningar samtidigt som du går din... Läs hela svaret
  • Esin 20 år

   Personalvetetenskap utan företagsekonomi?

   Min kompis är väldigt intresserad av att jobba som personalvetare, speciellt inom rekrytering och organisationsutveckling. Hon skulle också vilja studera i Uppsala. Men då hon läste vad programmet hade för upplägg såg hon en termin av företagsekonomi. Hon undra om det finns något sätt att ta...

   Anna SYV: Hej Esin,yrket PERSONALVETARE är i Sverige icke-reglerat. Det betyder att strikta bestämmelser om vilken utbildning krävs - saknas. Varje arbetsgivae får själv bestämma vem hen... Läs hela svaret
  • Hannes 19 år

   Vad ska man tänka på när man väljer universitet?

   Hej! Till hösten funderade jag på att söka läkarprogrammet. Jag har efter lite överläggning med mig själv sållat fram TVÅ universitet jag skulle kunna tänka mig söka till!

   1. Lund. Vid sidan av utbildningen tycker jag att Lund...

   Anna SYV: Hej,du har tänkt igenom val av utbildning.Du vet för- och nackdelar med de utbildningsalternativ som ditt val står mellan.Det är i syvene och sist ditt beslut.Sök till båda... Läs hela svaret
  • Anisa 29 år

   var kan man göra prövning på persiska /Dari ?

   Hej! Jag pluggar på högskolan på socionom programmet just nu. Samtidigt läser jag persiska/Dari för att utöka mina kunskaper i mitt modernål därför håller jag på att göra prövning. Kan någon hjälpa mig att hitta...

   Milla SYV: Det är möjligt att prövningar är just nu inställda pga de inte kan göras på distans och att göra de på plats är för farligt p g a Covid-19. Avvakta och se efter sommaren om prövningar kommer igång.
  • Maria 41 år

   Framtidsutsikter för samhällsplanerare?

   Jag har tänkt söka Samhällsplanerarprogrammet på Stockholms universitet till hösten och har några frågor. Finns det någon prognos för hur arbetsmarknaden kommer att se ut om ca tre år? Vad vet du om läget i dessa skakiga tider?...

   Anna SYV: Hej Maria,du ställer en viktigt och intressant fråga men som också är mycket svår att svara på.För det första så är yrket "Samhällsplanerare" ett av de... Läs hela svaret
  • Elev x 18 år

   Vägra göra abort?

   Hej! Jag vill jätte gärna arbeta inom vården som antingen Gynekolog Barnmorska Läkare Men det är en sak min religion inte tillåter: abort. Jag vet att detta är ett väldigt känsligt och kontroversiellt ämne men jag är ändå...

   Vägledare Anonym: Hej!Den frågan var "på tapeterna" för inte alls så länge sedan. Så vitt jag minns förlorade den barnmorskan som vägrade delta i aborter i rätten (hen förlorade alltså... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Advice columnist?

   Hej, Jag går tredje året på gymnasiet och är intresserad av yrket på engelska ”Advice columnist.” Jag vet inte vad det heter på svenska, eller hur man blir det?? De brukar arbeta för tidningar där de besvarar läsares frågor...

   SYV-besökare Syv: Hej Sara, jag har nu fått svar från en sakkunnig inom branschen som lyder: "Det finns inget speciellt yrke för denna syssla. Istället är det så att tidningar och tidskrifter... Läs hela svaret
  • Katarina 47 år

   Komplettera kurser på komvux eller direkt till univeristet?

   Hej. Sonen har gått elprogrammet med datainriktning och vill nu plugga vidare. Han har bara matte 1b. Finns det något han kan söka på universitet? Vi har tittat på tekniskt basår, men då måste han läsa matte 2b på komvux. Vad bör...

   Julia SYV: Hej Katarina,om din son gick El- och energiprogrammet, då tror jag han läste matematik 1a därför att det är den kursen som ingår i det programmet.Har din son... Läs hela svaret
  • Ebba 18 år

   Engelska 7 eller matte 3?

   Hej. Jag ska välja val till 3an nu och vi kan välja mellan naturkunskap 2, matte 3 eller engelska 7. Jag vet att jag vill välja naturkunskap 2 men sen har jag ett val till där jag är osäker. Vet inte vad jag vill bli ännu, är det mest...

   Julia SYV: Hej Ebba!både matematik 3 och engelska 7 ger meritpoäng (extra-poängen) men då måste man få godkänt betyg i kursen (F ger inte några meritpoäng). Och ju högre betyget blir desto... Läs hela svaret
  • Anna 21 år

   räknas kompletterings betyg med i jämförelsepoäng?

   Hej. Om jag läser naturkunskap 2 på komvux för att få behörighet till mitt program, och jag alltså då har 2600 poäng nu, kommer det betyget räknas med då när jag söker in till universitetet? Eller räknas det inte med...

   Julia SYV: Hej Anna,betyget i Nk2 kommer räknas in, tillsammans med de övriga betygen i ditt examensbevis - detta pga du utan nk2 är Obehörig till den utbildningen som du vill söka... Läs hela svaret
  • Anders 18 år

   Går det att ansöka till KTH Teknisk basår termin 2 VT 2020?

   Hej, Jag ska ta studenten i år. Jag hade tänkt göra högskoleprovet (VT 2020) och komma in i Tekniskt basår för KTH men eftersom den är inställd nu kommer det inte att gå. Jag undrar nu ifall man gör nästa högskoleprovet (HT 2020) kan man med den ansöka till basår termin 2 hos KTH och gå den...

   Milla SYV: Hej!utbildningsutbud inför VT2021 kommer fastställas till 15 september 2020 och då vet man kanske också om högskoleprovet under hösten 2020 kommer att... Läs hela svaret
  • Ella 20 år

   Bli biomedicinsk analytiker med komplettering av basår?

   Hej, jag heter Ella och har kommit på att jag kanske vill bli biomedicinsk analytiker. Jag har en gymnasieexamen i estet men har läst upp matte 2b och naturkunskap 2. Vad jag ser så krävs det i så fall ett naturvetenskapligt basår för att söka till samtliga biomedicinska analytiker...

   Milla SYV: Hej Ella,var Biomed.programmet erbjuds på de svenska lärosätena (i alla fall som det är nu, våren 2020) kan du se på... Läs hela svaret
  • sket 20 år

   Vad gör en krimonolog?

   Liksom några väldigt vanliga arbetsuppgifer? Vad är det man kan arbeta med som krimonolog? Kan socionomer arbeta med krimonologer?

   Milla SYV: Hej,det vi vet om yrket Kriminolog berättar vi på framtid.se/yrke/kriminolog för utbildade inom kriminologi är tänkbara arbetsplatser inom polisen, kriminalvården, kommunernas brottsförebyggande... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Vilken lärarutbildning ger mest valmöjligheter?

   Jag vill gärna studera till lärare, jag tycker det verkar vara ett kul yrke. Däremot är jag väldigt kluven på vilken lärare jag vill bli. På ett sätt vill jag bli grundlärare i åk 1-3, men jag undrar om det finns möjlighet att arbeta i högre klasser då? Jag tänker att om jag studerar ämneslärare...

   Anna SYV: Hej Julia,som lärarutbildnings- och lärarlegitimationssystemet fungerar nu (mars 2020) så gäller följande:behörig gymnasielärare är behörig att undervisa i samma... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga