Vuxen

  Hej! Jag är fullständiga gymnasiebetyg, inte underkänt i något ämne och jag gick samhäll inritning beteendevetenskap. Jag vill inte jobba som lärare, men med ett kontorsjobb. Hittills när jag sökt har de stått att mitt meritvärde är 909 av 999 och 12.44. Jag är sugen på medicinsk sekreterare eller socionom. Har du tips på program linjer som jag har en chans att komma in på med liknande inriktningar ??

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej Sabina,

  utbildning till med.sekreterare finns inom yrkeshögskola, där du inte kommer söka på ditt meritvärde, utan yh gör sammantagen bedömning: där dina arbetslivserfarenheter, resultat från test och intervju och hur du motiverar varför du vill gå just den utbildning kan spela avgörande roll, och inte i första hand betygen.  Utbildningar till med.sekreterare kan hela även så här: "Hälso- och sjukvårdsadministratör", Vårdadministratör (det äldre namnet för yrket och utbildningar är "läkarsekreterare"). Se listan på utbildningar på yhguiden.se/resultat?Education.text=l%C3%A4karsekreterare

  Vill du bli socionom, då är det på socionomprogrammet som du bör utbilda dig. Socionomprogrammet är en högskoleutbildning, ett program som leder till yrkesexamen. Det går inte utbilda sig till socionom på annat sätt än genom socionomprogrammet.

  Alternativa utbildningar, som INTE leder till socionomexamen, men som rekommenderas att överväga söka till i fall man vill, men inte kan läsa till socionom är bland annat:

  •  LiU, Samhälls- och kulturanalys och ibland kan vissa av f d studenter från den utbildningen få samma typ av tjänster, som annars socionomer brukar få
  • Socialpedagogiskt arbete inom funktionshinderområdet, 180 hp (3-årig högskoleutbildning)
  • Beteendevetenskapliga kurser och program
  • Studie- och yrkesvägledarprogrammet, 180 hp (3-årig högskoleutbildning)
  • Socialpedagogutbildningen eller Socialpsykologiska programmet
  • kandidatexamen med huvudområde psykologi eller sociologi, som gör dig anställningsbar inom bl.a Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
  • icke-akademiska utbildningar, t ex till Socialpedagog eller till Behandlingsassistent, som finns inom yrkeshögskola och folkhögskola.
  Studie- och yrkesvägledare

  Titta också gärna på "liknande yrken" - som på olika sätt kan likna yrken socionom och med.sekreterare, t.ex:
  https://www.framtid.se/yrke/begravningsradgivare
  https://www.framtid.se/yrke/etableringslots
  https://www.framtid.se/yrke/frivardsinspektor
  https://www.framtid.se/yrke/studie-och-yrkesvagledare

  • Vuxen : Det känns inte som du har svarat på min fråga, det var ju utifrån mina poäng jag bad om hjälp trots att de skiljer sig från år till år så ville jag ha hjälp på ett ungefär.
  • Anna : Det går tyvärr inte förutspå hur antagningsgränserna hamnar i framtiden. Man kan inte ens veta säkert att just den utbildningen kommer erbjudas på den orten som den tidigare har erbjudits. Utbilndingsutbud förändras. Det fastställs till första dagen i ansökningsperioden. Nya utbildningar uppstår också - och för de finns inte antagningsstatistik.
  • Anna : Du frågar om yrken med.sekrterare och socionom. Med.sekreterare är yrkeshögskoleutbildning, och där görs antagning inte utifrån meritvärdet. Socionomprogrammet kan få fler antal platser och då blir antagningsgränser troligtvis lägre, men ingen vet säkert. :(

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga