Helena 52 år

  Hej! Jag har bestämt mig för att vidareutbilda mig inom ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, psykisk hälsa och friskvård. Jag har tidigare studerat på eftergymnasial nivå men känner att jag behöver en högre utbildning för att kunna få ett bra arbete. Nu har jag kommit in på tre olika utbildningar men med inriktning friskvård. Den ena är som specialistutbildad undersköterska med inriktning psykisk ohälsa. Den andra är på Frans Schartau och Apotekstekniker (YH utbildning). Den tredje på Karolinska till Leg. Arbetsterapeut. Alla jätte intressanta. Den sista är såklart den som ger något mer eftersom den är dubbelt så lång. Men är ändå så osäker. Jag är 51 år och har visserligen många år kvar att arbeta men behöver ändå er syn på detta. Kan även tillägga att jag är utbildad Coach, undersköterska och friskvårdrådgivare sedan tidigare. Så vilken utbildning tror ni är bäst?

  • Milla Grattis till dina studieplatser! Så roligt att du kom in! Jag tänker bl.a på åldergränser i frågan om studiemedel och kommer nu skriva ett nytt svar till dig!
  • Milla Om en av dina utbildningar är på deltid, kanske du kan läsa 2 utbildningar samtidigt, en heltidsutbildning + en halvtidsutbildning på distans.
  • Helena Alla tre är på heltid :) Jag har fått ok på studiemedel.... jätte kul att kunna välja utbildning men kan inte bestämma mig. YH eller en högskoleutbildning...?
  • Milla Läs gärna även mitt svar, nedan ...;)
  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Helena;
  du får söka till alla de utbildningar samtidigt.
  Antagning till högskolor/universitet och till yrkeshögskoleutbildningar sker helt oberoende av varfandra, och till yrkeshögskoleutbilndingar söker man direkt till varje yh-skola (på så sätt kan man söka till alla yh samtidigt och komma in på många olika yh och samtidigt även få plats på en högskoleutbildning).
  Det är, alltså, om du blir ANTAGEN på alla de tre utbildningar som du nämner i din fråga som det blir en "riktig fråga": vilken du ska gå? det finns ju ingen anledning att avstå från att söka någon av de utbildningar.
  Att man söker till en utbildning betyder tyvärr inte att man blir antagen. Och detta även man har bra meriter; för att andra sökande kan också ha höga meriter och antal utbildningsplatser är begränsat. T.ex har frans-schartaus-handelsinstitut/apotekstekniker-sthlm 35 platser och yh-region-kronoberg/psykiatrispecialiserad-underskoterska-skotare-boendestodjare-kronoberg har endast 20 platser.
  Det kan tyvärr bli så att du inte kommer in på någon av de utbildningar du söker. Detta skriver jag absolut inte för att göra dig ledsen (jag har ju ingen aning om du kommer in eller inte), utan för att uppmana dig att söka så många olika utbildningar som möjligt!
  Inom högskola/universitet får man söka upp till 12 alternativ samtidigt, men måste priortera "i första hand", "i andra hand" o s v.
  Inom yrkeshögskola behöver man inte prioritera; du kan söka alla de olika yh i första hand och kan få plats på flera olika yh och om det blir så, så kan du välja sen vilken du vill läsa.
  OBS! i jan-februari 2020 kommer nya yh beviljas och kommer dyka upp på www.yhguiden.se

  Vänligen
  ANNA

  • Helena Jag förstår inte ditt svar... Jag skriver att jag har kommit in på alla tre av mina val men vet inte hur jag ska välja.
  • Anna Men så bra att du kom in på utbildningarna... jag trodde du menade att du "kommit på att de här utbildningarna vill du läsa". ...
  • Anna Vilka datum börjar utbildningarna? Jag tvivlar på att de alla börjar samtidigt. Yrkeshögskoleutbildningar visar upp väldigt bra resultat av att ge jobb direkt efter utbildningen. YH är också kortare. Jag "röstar" i så fall på att ditt val bör stå mellan yh-utbilnidngar. Tänk också på bostadssituationen - om du behöver flytta på att gå ngn av utbildningar... Om man kom in på en utbildning, brukar man säga att man är ANTAGEN och behöver ge svar på antagningsbesked.
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, och GRATTIS!
  Anna SYV skriver i kommentaren till din fråga om att yrkeshögskoleutbildningar visar upp väldigt bra resultat av att ge jobb direkt efter utbildningen, och det stämmer; så är det.
  Men jag tänker samtidigt på att det är nu kanske din sista chans att få läsa en längre (akademisk) utbildning; CSN begränsar antal veckor med lån pga den sökandes ålder och från det året man fyller 52 får man som max låna under 120 veckor (3 år eller 6 terminer - och det är precis så lång arbetsterapeutprogrammet är). Om du nu inte tar chansen att påbörja en längre utbildning, kommer du i framtiden inte ha den möjligheten om du är under studier beroende av studiemedel. Info om åldersgränser i fråga om studiemedel - var god se csn.se/åldersgränser

  Du frågar "Vilken utbilding är bäst"? Och här kan man tänka väldigt olika. Mycket beror på vad det främsta Målet för dig är - att få mer Kunskap eller att få Jobb?
  Det finns exempel på att folk går i ålderspension och börjar läsa på universitetet då är inte deras mål att få jobb, utan de läser för att de tycker det är roligt.
  Om ditt främsta mål är att få ett jobb - då kan Yrkeshögskoleutbildningar vara bättre val: de är kortare och du kommer bl.a även ha kortare tid med "förlorad arbetsinkomst", vilket sker under utbildnings-tiden. Du lånar också mindre pengar, om du tar studiemedel med lånedel. Och du kommer att ha fler arbetsår innan pensionen; du kommer också söka ett nytt jobb när du är yngre (jämfört med om du går en 3-årig utbildning, till arbetsterapeut).

  ****
  Ett "kreativt förslag"
  T.ex den här yh går på halvtid på distans; och det skulle inte vara omöjligt att kombinera den med en annan, heltidsutbildning.

  Frågor och svar

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 
  • Fatemeh 16 år

   Frågan om gymnasiet?

   Hej! Jag vill läsa samhällsprogrammet och jag bor i sverige nästan ett och halv år och jag har inte fått betyg i sjuan och åttan för att jag har börjat skolan från nian i Sverige. Och min lärare kräver att jag ska göra provet som de andra har gjort i sjuan och åttan. Kan man komma in eller...

   Milla SYV: Om du får möjlighet att läsa ännu ett år på grundskolan är det en stor fördel: du får bättre kunskapsgrund inför fortsatta studier.  Behörighet till gymnasiet - se info... Läs hela svaret
  • Sara 41 år

   Moderna språk i årsk 6?

   Min dotter har läs o skrivsvårigheter. Jag vill att hon väljer bort Tyska. Enligt specped är det typ livsavgörande o absolut inget man ska välja bort. Är det verkligen så allvarligt redan i årsk 6? Vad är det som gäller för min dotter nu o framöver i högstadiet o gymnasiet ang moderna språk?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 27 år

   Fristående kurser eller program?

   Hej! Jag läser just nu personalvetarprogrammet och trivs med programmet men inte med kurskamraterna eller den nya staden jag flyttat till. Jag har precis läst klart min första kurs. Jag funderar på att hoppa av och istället söka fristående kurser till en examen. Men undrar om arbetsgivare...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ali 23 år

   Göra prövning i mod- språk 4 istället för 3?

   Hej. Jag vill göra prövning i mitt modersmål (Dari-moderna språk) och undrar om jag får göra prövning i Dari steg 4 och hoppa av steg 3? Jag läste språket i gymnasiet men inte som moderna språk utan modersmål. Tack på...

   Milla SYV: För att göra prövningar när du inte längre är gymnasieelev, behöver du inte uppvisa några betyg eller bevis på att du läste ngn kurs; hitta bara var du kan... Läs hela svaret
  • T 18 år

   Måste jag ha praktik?

   Går 2:a året på gymnasiet nu på frisörlinjen och undrar om man verkligen måste ha praktik? Mår dåligt över att behöva sticka dit och vill inte behöva känna så i 3 terminer till.. Vill inte längre bli frisör...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Individuell val som?

   .

   Milla SYV: Om läraren har underlag för att sätta betyg kommer hen göra det även om du hoppar av; det kan då bli F i betyget... om du hoppar av en kurs och du endast läser på heltid blir du av med... Läs hela svaret
  • Sofia 27 år

   Läsa fristående kurser och sen söka personalvetare?

   Hej! Kan man ha läst 150 hp (ex psykologi a, psykologi b, psykologi c, arbetsrätt, företagsekonomi) och sedan söka till personalvetarprogrammet och endast läsa den första kursen som är sociologi a och få en personalvetar examen? Kommer det stå på pappret då att jag följt programmet för...

   Milla SYV: Du måste göra planering tillsammans med syv på det lärosäte där du vill ta ut din examen. För kandidatexamen krävs bl a godkänd kandidatkurs. I... Läs hela svaret
  • Kristian 18 år

   Finns ett tak för hur många meritpoäng man kan få från mattekurser?

   jag går i tvåan och ska göra mitt individuella val och programfördjupning snart. Jag läste moderna språk 3 så jag har redan 0,5 meritpoäng. Jag har planerat att läsa både matte 5 och specialisering i trean vilket borde ge mig ytterligare 1,5 meritpoäng om jag söker en utbildning som kräver matte...

   Milla SYV: Från matten kan man få Max 1,5 meritpoäng. Se även gymnasieguiden.se/merit
  • Elin 24 år

   Hur kan jag komplettera min personalvetarexamen till SYV?

   Hejsan! Jag är utbildad personalvetare (Mittuniversitetet) men har sedan jag arbetde med praktikelever under min VFU på en HR-avdelning börjat tänka mer och mer på SYV-yrket. Jag vill helt enkelt sadla om! Jag sökte till det överbryggande kursprogrammet till SYV (Umeå universitet) men kom...

   Milla SYV: Studie-& yrkesvägledare är ett av de många yrke där det ej finns absoluta krav på exakt utbildning utan arbetsgivaren får anställa vem hen vill/ sök... Läs hela svaret
  • L 19 år

   Vilka meritvärde räknas med i meritpoängen?

   Hej! Jag har funderat på att läsa ekonomie kandidatprogrammet i antigen Uppsala eller Göteborg. Jag har läst matte 2, matte 3, tyska 3 och tyska 4 som sammanlagt ger 2,5 i meritvärde. Jag har för mig att för ekonomie kandidat får man enbart meritvärde för de kurser man INTE behöver läsa....

   Milla SYV: Läs gärna info på Gymnasieguiden.se/merit

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga