samhälls elev

  Hej jag går just nu i 1an på samhällsprogrammet och jag hatar ju inte min nuvarande skola för har en del vänner men vill verkligen inte går kvar här då jag ogillar miljön och har tyckt det varit tråkigt att komma till skolan. Jag har gått om 1an ett år på en annan skola och ett annat program och jag gillade den skolan väldigt mycket och saknar den och har försökt byta tillbaks dit, som svar har jag fått att jag står på 4 reservplats. Mina frågor är då: Kommer jag kunna komma in om jag har f i 2-3 ämnen? Kommer klara allt förutom möjligtvis spanska idrott (pga skada) och naturkunskap men tror jag kan klara den. Sen min andra fråga är: finns det något sätt jag kan öka chansen att byta till det gymnasiet och kan man byta till ett annat program mitt till 2an om man inte känner man vill ta examen?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  all antagning till gymnasieskolorna (förutom när eleven söker via gymnasieantagningen och konkurrerar med sina grundskolebetyg) sker "i mån av möjlighet". I praktiken kan skolan (rektorn) säga Nej, oavsett omständigheterna på när och varför eleven vill byta. 
  Mitt i ett läsår tar inte gymnasieskolorna in nya elever. Det kanske har hänt ngn gång någonstans, men det känner jag i så fall inte till. Som regel, antas eleverna när de lyckades konkurrera in sig på en plats via gymnasieantagningen. Du har rätt att söka via gymnasieantagningen t o m det året du fyller 19 år. Om du kommer in på dina grundskolebetyg och kan sedan uppvisa godkända betyg från många gymnasiala kurser kan du bli uppflyttad till "högre årskurs" (som regel, till år 2). Att bli uppflyttad till år3 är ovanligt.
  Du förlorar inget på att lägga in ansökan via gymnasieantagningen. Detta för att du alltid kan tacka Nej till erbjuden studieplats. Du kan alltså tacka Nej till en ny plats och stanna på din nuvarande skola.
  Du nämner "f i några ämnen" som spanska, idrott och naturkunskap. Kursen Idrott och hälsa 1 är obligatorisk på alla gymnasieprogram. Om du har en skada, bör undervisning i kursen anpassas så att du kan klara få godkänt betyg även om du har en skada. 
  Du nämner också följande "om man inte känner att man vill ta examen"... men en gymnasieskola får inte (till ett nationellt program) anta en elev om det på förhand är klart att hen inte kommer kunna uppnå kraven för examensbevis
  Du kan undersöka möjlighet för dig att bli antagen till IM: Individuellt alternativ. Du kan också söka till allmänna kurser på folkhögskolorna. Om studieformen folkhögskola kan du läsa på framtid.se/studier/folkhogskola
  Fundera också på att söka till ett av yrkesprogrammen nu till hösten och gå alla 3 år på ett nytt (yrkesprogram). På ett yrkesprogram slipper du läsa spanska. I naturkunskap ingår bara en liten (50poäng) kurs Naturkunskap 1a1. Du kommer att lära dig ett praktiskt yrke, som t.ex på FT/transport - yrke yrkesförare (först tar eleverna körkort för personbil, B och sedan för lastbil, C-körkort). Kasta gärna ett öga på blogg/valj-den-breda-vagen-fram-ga-pa-gymnasiets-yrkesprogram!

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga