Tobias

    Snart börjar jag gymnasiet, jag har sökt till el och energi programmet under inriktningen dator och kommunikationsteknik. Min fråga är, vad ska jag göra efter? Vilka olika yrken kan jag få om jag går en 3-års högskoleutblidning? Just nu är allt väldigt flummigt!


    Bör tillägga att om jag lägger till ett par lektioner så kan jag göra mitt program till högskoleförberedande!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Tobias,
    ja, du har rätt: alla elever på yrkesprogram har rätt att läsa upp till svenska 3 och engelska 6 och om de får godkända betyg, får de GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET till högskolestudier. Saken är dock, den att de flesta högskoleutbildningar kräver också Särskild behörighet, ex. om du vill komma in på Civilingenjörsutbildning, kommer du behöva även skaffa dig godkända betyg i Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1 (och kemi och fysik läses inte på yrkesprogram och inom matte läser man matematik 1a på yrkesprogram, dvs man behöver fylla på med 3 mattekurser).

    Efter gymnasiet finns det väldigt mycket Olika utbildningar - inom Olika skolformer ... ex. inom Yrkeshögskola, på Folkhögskolor, Privata utbildningar och så kan man också många ggr gå fortbidlning på en arbetsplats som arbetsgivaren står för.

    Kika gärna på Gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet

    Om det är så att du redan nu vet att du vill Läsa mer eftergymnasiet (och inte börja jobba snarast möjligt) - är det givetvis bra om du läser kurser för Grundläggande behörighet (svenska och engelska), men jag vill råda dig att även läsa så mycket matematik som möjligt.
    Den obligatoriska kursen på yrkesprogrammen är Matematik 1a. Försök, om du kan - läsa sedan Matematik 2a och helst också Matematik 3b.
    Många olika Datakurser, ex. Programmering och Tillämpad programmering - är också mycket bra att läsa, om din skola har möjlighet att erbjuda dem.

    I din fråga nämner du 3-årig högskoleutbildning. Det finns tusentals olika tre-åriga högskoleutbildningar. Högskoleingenjörsutbildningar är på 3 år. Men även Fastighetsmäklarprogrammet och Sjuksköterskeprogrammet och även "min utbildning" SYV-programmet är också den på 3 år.
    Utbildningsutbud förändras ständigt. Utbildningar kan bli längre... det är inte ovanligt att en extra-termin läggs på. Behörighetskraven förändras också... Exakt vilka utbildningar med vilka behörighetskrav som kommer att finnas för dig att söka efter gymnasiet, vet ju ingen idag (på 3 år år kan mycket hända).

    De tips jag kan ge dig är att du:
    - kikar på många olika yrken på www.framtid.se - detta för inspiration och för "allmän kunskap" om vilka yrken som finns idag, men nya yrken tillkommer... ex. fanns inte för bara några få år sedan - https://www.framtid.se/yrke/dronarpilot och https://www.framtid.se/yrke/hologramutvecklare

    - försöker ha 100%närvaro i skolan och så bra betyg du kan i alla kurser du läser

    - besöker regelbundet följande hemsidor: www.studera.nu - högskolornas gemensam hemsida; www.yhguiden.se - allt om yrkeshögskoleutbildningar; www.framtid.se - info om yrken.

     

    Frågor och svar taggade med 'genteknik' (2 st.)

    • Sandra

      Vilken utbildning ska jag välja för en karriär inom genteknik?

      Hej! Jag heter Sandra och går andra året på naturprogrammet just nu. Jag är fortfarande osäker på exakt vad jag vill läsa till efter gymnasiet, men jag har på sistone utvecklat ett intresse för genteknik och genredigering. Jag är särskilt nyfiken på CRISPR-metoden som det forskas mycket...

      Anna: : Hej Sandra;jag tycker du kan börja med att välja tema till ditt GA, gymnasiearbete inom genteknik och genredigering, kanske rent av göra GA om CRISPR-metoden. Du kan också... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur gör jag för att arbeta med genteknik?

      Hej! Jag heter Sandra och går andra året på naturprogrammet just nu. Jag är fortfarande osäker på exakt vad jag vill läsa till efter gymnasiet, men jag har på sistone utvecklat ett intresse för genteknik, speciellt forskning på embryonala stamceller och iPS-celler. Jag är dock väldigt osäker på...

      Julia: : Hej Sandra,Forskare blir man efter en mycket lång och mödosam process som kräver stort engagemang och ofta lägger man mycket mer än endast "heltid" /med "heltid" menas det 40 timmar per... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga