Apotekare eller Receptarie?

Senast uppdaterad: 2015-05-06

Tillbaka

Text nedan är baserad på ett mailsvar inkommen 13 mars 2015 från en studievägledare på Umeå Universitetet:

Från och med hösten 2015 kommer Receptarieprogrammet på Umeå Universitet endast ha en distansgrupp med veckovisa seminarier via nätet (tidigare fanns det olika varianter av utbildningsupplägget). I övrigt gäller det att laborationer och obligatoriska moment genomförs i Umeå 2-5 gånger per termin.

Umeå Universitet erbjuder tre olika program inom området: Receptarieprogrammet, Apotekarprogrammet och Masterprogrammet i farmaci. Apotekarprogrammet är en 5-årig utbildning som startade vid Umeå universitet hösten 2012 och leder till en apotekarexamen. Receptarieprogrammet är en 3-årig utbildning som leder till receptarieexamen. Masterprogrammet i farmaci är en 2-årig påbyggnadsutbildning för den som redan har en receptarieexamen och vill bli apotekare.

De första tre åren läser apotekar- och receptariestudenterna tillsammans. Om man antas till Apotekarprogrammet är det alltså möjligt att efter tre års studier ta ut en receptarieexamen. Om man fortsätter de två sista åren kan man ta ut en apotekarexamen.

Väljer man att först läsa Receptarieprogrammet för att sedan ta en apotekarexamen via Masterprogrammet i farmaci måste en ny ansökan göras eftersom det är olika program. Då konkurrerar man med andra sökande till masterprogrammet. Om man är säker på att vilja bli apotekare kan det vara bättre att söka till Apotekarprogrammet från början, eftersom man då är garanterad plats på år 4-5, vilket man inte är om man först läser till receptarie för att sedan ta apotekarexamen via masterprogrammet.

Alla farmaciutbildningar vid Umeå universitet är övervägande nätburna, förutom vissa kursmoment, examensarbetet och några valbara kurser, och förutsätter heltidsstudier. Samtliga studenter har tillgång till lärare via Internet under hela utbildningen. Studenterna samlas en gång per vecka för gruppdiskussioner, frågestunder eller obligatoriska moment via nätet. Detta innebär att man kommer att bedriva merparten av studierna på hemorten, men dessa studier kommer att kompletteras med fysiska träffar då laborationer, muntliga redovisningar och liknande moment genomförs i Umeå och Tromsö. Träffar i Umeå för laborativa och andra moment anordnas två till fem gånger per termin. Laborationer under kursen Läkemedelsformulering 7,5 hp (högskolepoäng) hålls vid Universitetet i Tromsö.


Kontakt på Umeå Universitet: Programstudievägledare Helena Holmgren, Farmacie magister på Kemiska institutionen vid Umeå Universitet, [email protected] Tel: 090-786 55 92. 

Tillbaka