Olika ingångar till ditt gymnasieval

Senast uppdaterad: 2015-11-23

Tillbaka

Är det snart dags att välja till gymnasiet? Står du i valet och kvalet mellan två alternativ eller kan du inte alls komma på hur du kan börja tänka kring ditt gymnasieval?

I vilket fall så måste du till slut bestämma dig. Här nere har vi samlat tips på hur du kan gå tillväga för att komma fram till ett väl underbyggt beslut.

Det finns olika ingångar till beslut kring gymnasieval:

1. Yrkesingång
Om du redan vet vilket yrke du vill ha när du blir stor eller om du vill hitta ett yrke, som du vill satsa på - bör du göra så här:

a) ta reda på vilken utbildning som krävs för att kunna få det yrke, som du är intresserad av. För vissa yrken räcker det med utbildning på gymnasienivå. Exempel: undersköterska (välj Vård- och omsorgsprogrammet), kock, kallskänka, servitör/servitris, bagare eller konditor (välj Restaurang- och livsmedelsprogrammet), elektriker (välj El- och energiprogrammet), bussförare (välj Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport). 

b) undersök om eftergymnasial utbildning krävs (högskolayrkeshögskolafolkhögskola).

c) sedan är det bara att välja ut de gymnasiala utbildningar, som ger möjlighet att bli behörig till en eftergymnasial utbildning som du vill satsa på.

2. Intresseingång
Om du har väldigt stort intresse för t.ex. Musik, TeaterMatlagning, BilarSpråk eller ta hand om Djur, utan att du vill redan nu bestämma dig för vad du vill jobba med i framtiden, kan du välja en gymnasial utbildning som är inriktad på just det som du är intresserad av och skjuta beslut om yrkesval på framtiden. Du växer och mognar för varje dag. Konsekvenstänkandet utvecklas och blir bättre fram till ca 24-25 års åldern. Det kan, alltså, bli lättare att bestämma sig angående yrkesval när du blir lite äldre.

3. Ämnesingång
Om du gillar något eller några ämnen (t.ex. Matematik) jättemycket samtidigt som du kanske vill undvika läsa "för mycket" :) inom något annat ämne - om du kan slippa, så att säga :), då kan du försöka hitta ett program (och inriktning) där man läser mycket av dina favoritämnen och så lite som möjligt av de ämnen som du vill slippa läsa. Vilka kurser som läses som obligatoriska och vilka kurser som får väljas som programfördjupande på olika gymnasieprogram, ser du i programplaner för de nationella gymnasieprogrammen.

4. Behörighetsingång
Om du vet med dig att risken finns att du inte får godkända betyg i alla ämnen från grundskolan, kanske är ditt val av gymnasial utbildning begränsad. Man måste nämligen ha godkända betyg i vissa kurser från grundskolan (vårterminen i årskurs 9) för att vara behörig att söka till gymnasiet. Exakt vilka godkända ämnen man måste ha till varje gymnasieprogram kan du se på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet

5. Auktoritetsingång
Här handlar det om att det finns personer som känner dig väl och som vill ditt bästa, som kan ofta ge mycket bra råd angående ditt gymnasieval. I första hand är det dina föräldrar (eller andra vårdnadshavare) och lärare på din grundskola. Andra personer som du kan fråga om råd är bland andra dina äldre syskon och andra familjemedlemmar, skolpersonal (kurator, skolvärd/värdinna, skolsköterska).

6. Hälsoingång
Om du har hälsoproblem: t.ex. astma eller svåra allergier/eksem, stor syn- och/eller hörselnedsättning, hjärt-, lugn-, nerv- eller muskelsjukdom, narkolepsi, svår migrän eller en annan allvarlig sjukdom eller hälsotillstånd, kan det tyvärr vara så att ditt yrkesval är begränsat eftersom det är vissa yrken som ligger utanför det som blir möjligt för dig att uppnå. Du bör samråda med läkare och/eller övrig medicinskt utbildad personal (t.ex. skolsköterska) och välja bland de gymnasiala utbildningar som din hälsa klarar av. 

*** *** ***
Vilken av ingångarna till ditt gymnasieval du bör välja i första hand beror på vem du är, vad du vill, på din hälsa och mycket annat. Du kan med fördel testa gå via olika ingångar och se om du kommer fram till samma beslut angående ditt gymnasieval. 

Om du kommer fram till två eller tre olika alternativ som är lika attraktiva för dig, kan du skriva "plus och minus lista" och försöka på så sätt komma fram till vilket av alternativen som blir det första, det vill säga högst prioriterade alternativ i ditt val.

Vi rekommenderar att du har många alternativ i ditt gymnasieval: du kan söka till samma utbildning (program & inriktning) på flera olika skolor eller söka flera olika utbildningar på samma skola eller olika utbildningar på olika skolor. Om man har flera alternativ i sitt gymnasieval, minskar oftast risken att man inte kommer in på någon gymnasial utbildning och står därför utan utbildningsplats när läsåret börjar. 

Tänk också på
Pendlingsavstånd: hur lång tid tar det för dig att komma till/från gymnasieskola (från din bostad)? 

Stora valmöjligheter: du får söka även till gymnasieskolor som ligger utanför din kommun eller "avtalsområde" (om din kommun ingick avtal med kringliggande kommuner). 

Du blir myndig först när du fyller 18 år & fram tills dess har dina vårdnadshavare*
som har mycket att säga till om ditt gymnasieval.
Vårdnadshavarnas samtycke krävs för att ditt gymnasieval ska vara giltigt.

* Vårdnadshavare = en vuxen person, oftast en förälder
(men kan även vara en annan vuxen) som är officiellt ansvarig för en minderårig.

Har du frågor om studier eller yrkesval, är du alltid välkommen att samråda med oss på Fråga SYV!

Tillbaka