Om att söka till gymnasiet med utländska betyg

Senast uppdaterad: 2015-09-01

Tillbaka

För att kunna bli antagen till ett svenskt nationellt gymnasieprogram måste man vara behörig till det programmet. 

När en sökande har skaffat sig förkunskaperna inför gymnasiestudier på ett annat sätt än genom att gå i en svensk grundskola (OBS! studier på Internationella skolor, trots att de ligger i Sverige, ger dig "utländska betyg"), finns det två vägar att gå för att bekräfta den sökandes behörighet.

Väg nummer I - Den sökandes betyg valideras* mot kraven för de svenska grundskolebetygen.
Behörighetskraven är lika för alla och det blir alltså respektive antagningskansli som måste bedöma om betyget motsvarar ett svenskt grundskolebetyg.

Om en sökande som har andra slags betyg än de från en svensk grundskola, av antagningskansliet bedöms vara behörig till ett visst gymnasieprogram, kan den antas direkt i fall det finns lediga platser på den utbildningen som personen söker.
Däremot om det inte finns lediga gymnasieplatser, måste situationen lösas genom bedömning i "fri kvot".

Skollag 16 kap 33 § lyder:
"En sökande som på annat sätt än genom grundskolestudier har förvärvat likvärdiga kunskaper i ett ämne ska vid tillämpningen av behörighetsreglerna anses ha godkänt betyg i ämnet.
Vidare ska godkänt betyg i svenska som andraspråk likställas med godkänt betyg i svenska vid tillämpningen av behörighetsreglerna."

Gymnasieförordning 7 kap 3 § lyder:
"Ett begränsat antal platser (fri kvot) ska avsättas för dem som

1. på grund av särskilda omständigheter bör ges företräde framför de övriga sökande
eller
2. kommer från skolenheter vilkas betyg eller omdömen inte utan vidare kan jämföras med betygen från grundskolan."

Väg nummer II - genomgå prövningar.
En annan väg att gå är att göra prövningar i de svenska grundskolekurser. Om det inte finns lediga platser på den utbildningen som personen söker, konkurrerar hen om utbildningsplats med hjälp av sitt meritvärde, summan av grundskolebetyg, som ofta förkortas till Mtv (en annan variant som också förekommer att summan av grundskolebetyg kallas för Jmf = jämförelsetal).

Betyg från prövningar är exakt lika mycket värda som de betyg som man får efter en genomgången (läst) kurs. Mtv (eller Jmf) räknas ut på samma sätt, oavsett om man fick betyg i slutet av en läst kurs eller om man fick betyg genom en prövning. 

 Läs mer om ämnet på Skolverkets hemsida.

* Inget annat betyg kan dock ersätta ett godkänt betyg i svenska, än ett godkänt betyg i svenska som andraspråk** eller betyg i ett annat nordiskt språk***. En av kurserna (svenska "grund" eller svenska som andraspråk "grund", där "grund" står för "grundskola" och avser kunskaper som elever i en svensk grundskola skaffar sig mot slutet av vårterminen i årskurs 9) måste eleven läsa och få godkänt betyg i eller så måste eleven göra prövning i den och få godkänt betyg genom prövningen. I annat fall är eleven ej behörig att läsa på ett nationellt gymnasieprogram i Sverige.

** Kurserna "svenska" och "svenska som andraspråk" är jämställda med varandra och i fråga om behörighet till högre studier kan ses "som en och samma kurs". Det spelar, alltså, ingen roll om man har betyg i svenska eller i svenska som andraspråk - för att påvisa att man är behörig till studier på högre nivå.

*** I Gymnasieförordningen kapitel 12 § 6 och 7 kan man läsa om vad som gäller för nordiska sökande till gymnasieskolan i Sverige. 

I Gymnasieförordningen kapitel 12 §11 står det om vad som gäller för sökande från övriga länder.

Tillbaka