Socionom, förskollärare & fritidspedagog efter Barn- & fritidsprogrammet

Senast uppdaterad: 2017-12-06

Tillbaka

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram men alla elever har rätt att på samtliga yrkesprogram läsa kurser som ger Grundläggande behörighet till högskolestudier. I BF ingår det svenska (alt svenska som andraspråk 2) som en obligatorisk kurs (inom de Programgemensamma ämnen) och det är därför enbart två kurser: engelska 6 och svenska (alternativt svenska som andraspråk 3) som måste läggas till för att få Grundläggande behörighet till högskolestudier. 

Fråga SYV råder att välja läsa svenska (alternativt svenska som andraspråk) 3 inom Programfördjupningen och engelska 6 - som en kurs inom Individuellt val.
På så sätt får man Grundläggande behörighet till högskolestudier och samtidigt blir behörig att även söka högskoleutbildningar som förbereder till yrkena Förskollärare och "Grundlärare fritidshem" (som också kallas för Fritidspedagog). Detta pga särskild behörighet till Förskollärare och Fritidspedagog är:
godkända betyg i kurser Naturkunskap 1b (alt 1a1 + 1a2) och Samhällskunskap 1b (alt 1a1 + 1a2) och de alla de kurser (i samhällskunskap och naturkunskap) läses som obligatoriska på BF.

Om man vill bli behörig att söka högskoleutbildning Socionom eller F-3 lärare-programmet direkt efter BF, rekommenderar vi att välja följande kurser:

  • inom Programfördjupningen - Svenska (alt Svenska som andraspråk) 3 och Matematik 2a
  • inom Individuellt val - Engelska 6. Efter de valen är gjorda, har man ytterligare 400 poäng andra kurser att välja inom Programfördjupningen och 100 poäng - inom Individuellt val. 

Vilka kurser som får läsas som programfördjupande på Barn- och fritidsprogrammet kan man se i Programplanen för BF. Eftersom det finns ytterligare 500 poäng valbara kurser, kan man passa på och önska läsa kurser som ger Meritpoäng.

Vilken inriktning man läser på BF spelar ingen roll vad det gäller möjlighet att bli behörig till högskoleutbildningar till Socionom, till Förskollärare eller F-3 lärare eller högskoleutbildning till Fritidspedagog (Grundlärare fritidshem). 

Utbildning till Fritidsledare är en tvåårig eftergymnasial utbildning som finns inom folkhögskola. Vi vill också tipsa om utbildningar som finns inom yrkeshögskola, som är något mindre kända än utbildningar på högskola/universitet, vilket är väldigt synd för att det finns många YH som är väldigt bra och just yrkeshögskola uppvisar bäst resultat vad det gäller att kunna få jobb direkt efter avslutad utbildning.


Tillbaka