Anton
    Hejsan!
    Jag har lite frågor gällande ert yrke:
    • Jag undrar hur en vanlig arbetsdag som studie- och yrkesvägledare kan se ut?
    • Vilka möjligheter finns det för eventuella "sidoprojekt"? (Har läst att folk kan jobba på arbetsförmedlingen som vägledare, att man kan pyssla med en del sidoprojekt i skolan som skolfotografering och andra aktiviteter, sen har jag hört att det ska gå att bli rektor om man läser till någon kurs)
    • Blir ni någonsin uttråkade eller känns det som att det finns utrymme för utveckling och variation?
    • Är det vanligt att jobba på olika arbetsplatser för att få ihop timmarna som syv?
    • Kommer ni på några andra yrken som innehåller samtals/vägledar-delen?

    Jag lutar nog mest åt att jobba på en gymnasieskola som studie- och yrkesvägledare, men tycker det är intressant att bolla tankar och höra erfarenheter från er :)
    • : Delad tjänst på gymnasiet och Vux (samma skola). Jobbet varierar med perioder av utvecklande projekt, mycket samtal och administrativa uppgifter. En vanlig dag kan se ut såhär: Morgonmöte, påminner lärare om något projekt. Går till kontoret och svarar på mejl och samtal. Två samtal med vuxna elever eller vägledningssökande invånare, ett kanske mer informativt och ett mer djuptgående "vad är nästa steg i mitt liv". Lunch. Hjälper någon på SFI eller SVA med betyg, tankar och studieplanering. Har resurstid där elever får komma för hjälp med studieteknik och planering. Går på EHT, får kanske ansvar för att motivera skoltrötta tillsammans med kurator eller planerar arbete mot rasism. Avslutar med att svara på mejl och göra en to do lista av vad som är kvar. Hela dagen håller jag hårt i min kalender och post-itlappar då det alltid är någon fråga eller samtal som ska bokas när jag går runt.

    4 Svar

    Ingegerd SYV på Bors skola

    Min dag på grundskolan

    Ingen dag är den andra lik.

    Gymnasiesök på gång. Kö utanför. Betygsmedelbetygen felregistrerade. Ringa antagningen. Skicka nya kataloger via exp. Hjälpa eleverna söka. Tre nya elever vars betyg inte kommit från mottagande skola. Ringa.

    Centrala elevhälsan. Nya gemensamma blanketter ska tas fram.

    Svara på mail. Ringa föräldrar. Boka möte. Ledsen elev tas omhand.

    Kolla betygsstatistik och se om det finns upprättat åtgärdsprogram. APT möte.

    ........... Kväll

    Världens roligaste jobb.

    Malin SYV på Ekholmsskolan

    Hej Anton! Kul att du funderar på syv-yrket! 

    Jag tog examen 2014 och har sen dess varit på tre arbetsplatser. Bara vikariat då det inte har funnits fasta tjänster där jag bott. På två av dessa arbetsplatser var jag på flera skolor på en heltidstjänst. T ex var jag på två grundskolor, vård- och omsorgsprogrammet samt språkintroduktion. På den tredje arbetsplatsen var jag bara på en skola. 
    Jag ska snart börja på min fasta tjänst på 80% på en grundskola. 

    En vanlig dag inom grundskolan finns inte riktigt. Det finns saker som jag gör dagligen (som att kolla mejlen) men det kan alltid dyka upp saker under dagen - vilket jag gillar. 

    Nu är det full rulle med gymnasievalet för mina nior. Så om jag skulle skriva hur en dag i veckan såg ut då. 

    börjar min dag med att läsa mejlen. Svarar på de mejlen jag hinner. Under den här dagen var det två mejl från föräldrar som har elever som ska välja till gymnasiet. Båda var oroliga och ville ha guidning i hur man ska göra på hemsidan. Jag fick även mejl från två elever som ville ha hjälp med att göra sitt val tillsammans med mig. 

    Jag började med att kalla den ena eleven. Hen ska välja till en skola långt hemifrån och visste inte hur hen skulle lägga in detta. Vi har pratat mycket sen innan om vad som händer om man söker gymnasie utanför sin hemregion och hur det kan vara att flytta hemifrån till ett studentboende. 

    Sedan kom den andra eleven. Hen ville bara ha hjälp att göra valet då hen var osäker på hur det gick till. 

    Sedan gick jag ut i klasserna för att kolla vilka som vill gå på prova på dag nästa vecka. Skrev upp dessa. Informerade tydligt om vilka tider som gäller och att man måste anmäla ledighet till sin mentor. 
    Listan med namn mejlade jag iväg till den skolan som ska ha prova på dag (på gymnasiet för elever som vill testa ett program). 
    För säkerhets skull skrev jag ner tider, namn, program osv på en lista som jag skrev ut och satte upp på elevernas infotavla. 

    Fikapaus. Under fikat träffar man ofta övrig personal och det dyker alltid upp någonting. I detta fallet var det en elev som specialpedagogen hade träffat som var rädd för att betygen inte räcker till och vad som händer då. 

    Jag gick sedan och hämtade den eleven och vi pratade om betygen och andra alternativ som finns om behörigheten inte blir av. 

    Sedan tog jag en promenad i niornas korridor och det dök upp massa frågor. Jag svarade på dessa och passade även på att fråga om någon ville göra sitt gymnasieval. 

    Går och tittar min mejl innan jag slutar för dagen. Jag jobbar bara halvtid så jag slutar vid lunch. 

     

    Karina SYV på Kattegattgymnasiet

    Hej Anton! Jag har en 100% tjänst på en gymnasieskola, två yrkesprogram och ett högskoleförberedande. Väldigt roligt jobb med mycket frihet!

    För mig var socionom ett yrke som jag valde mellan eftersom det också kan handla om att lotsa människor framåt. Jag hade då tidigare jobbat nära socionomer inom socialtjänsten men kände när jag hittade SYV utbildningen att det låg närmare mig: att jobba med det friska! På vår skola har vi också en arbetsterapeut som jobbar med att hjälpa eleverna hitta motivation och struktur, kan vara värt att kika närmare på det yrket kanske? 

    En dag på gymnasiet ser lite olika ut beroende på var under året vi befinner oss. Just nu jobbar jag mycket med information om individuella valet och eventuella inriktningar. Ofta får jag en eller en och en halv timmes pass som jag planerar själv. Jag brukar varva infon med tex värderingsövningar för att få eleverna att fundera på vem de är och vad de värderar högt i tex studier och kommande arbetsliv. Jag sitter också med i elevhälsoteamet och delar ärenden med specped., sjuksköterska, kurator och arbetsterapeut. Så utvecklande! Lärarna är ju också mina arbetskamrater och med dem samarbetar jag tex inom projekt osv. De är ju också mentorer för "mina" elever och behöver ibland informeras eller hjälpa mig att få hela bilden av en elev. 

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    hejsan!

    jag har jobbat som SYV på oIika stäIIen, bIand annat som praktiksamordnare (det är också en yrkesroII som en SYV kan ha)... då var det många teIefonsamtaI tiII arbetspIatserna, och prata med föräIdrar tiII eIeverna som skuIIe praktisera;

    sedan var det mycket konfIikthantering och även några försäkringsärenden (vem ska betaIa sjäIvrisk på försäkringen när eIeven förstörde utrustning på arbetspIatsen? - det fick jag forska i också!... ). KonfIikthantering var det meIIan eIever och handIäggare på arbetspIatser; och även meIIan eIever och deras föräIdrar och eIeverna emeIIan som inte kunde komma överens när de hade praktik på samma arbetspIats.

    För övrigt, så viII jag säga så här: SYV är inte ett yrke utan många oIika - det är stor skiIInad i arbetsuppgifterna om man t.ex är ArbetsvägIedare<<< eIIer StudievägIedare på högskoIa/universitet. kika också på internationeII syv <<< och praktiksamordnare<<<.

    Som SYV kan man också studera vidare och sikta på att bIi en forskare, t.ex en skoIforskare<<<.

    Mvh

    Peter SYV

    Frågor och svar taggade med 'göteborg' (97 st.)

    • Pia

      Vilka gymnasieskolor finns det i Göteborg?

      Hej, som rubriken lyder är min fråga vilka gymnasieskolor (alla) som finns i Göteborg? Tack på förhand för ett snabbt svar! Pia

      Milla : : Hej!Alla de gymnasieskolor som vi på gymnasieGuiden.se känner till, i Göteborg, visar vi i "listan" på gymnasieguiden.se/gymnasium?Göteborg (det är i dagsläge 60 skolor; uppgift från 17 maj 2024).
    • MESSO

      en fråga ??????????????

      Jag har sökt till tandtekniker program i Malmöuniversitet och Göteborg universitet , och jag har alla ämne som behöver till program, så jag är behörigt. Mitt merit värde är 16,70 så jag undrar kommer jag in till program eller nej jag...

      Milla : : Hej!Du får gärna titta på tidigare antagningsgränserna men hur det blir framöver är de ju ingen (ännu) som vet. Antagningsgränsen till utbildning till Tandtekniker i Malmö till hösten 2023 var i... Läs hela svaret
    • Nela

      Kan jag gå moderna språk i en annan kommun?

      Hej! Jag går just nu årskurs 1 på gymnasiet. Just nu läser jag mitt modersmål som moderna språk steg 3 och har även valt det som i-val till år 2., alltså läser jag inte spanska, franske eller tyska utan jag läser mitt hemspråk. Jag har tänkt byta gymnasiet till nästa år, och den jag vill...

      Milla : : Hej,som regel läser gymnasieelever alla kurser på sin egen gymnasieskola. Men rektor på gymnasieskolan kan besluta om att köpa in undervisning för en elev på en annan gymnasieskola... Läs hela svaret
    • Annathunberg

      vad behöver jag läsa för att bli jurist?

      Hej! Jag har börjat studera kandidatprogrammet i offentlig förvaltning i Göteborg universitet och det är jättemånga frågor jag har i huvudet. Vi fick träffa programansvarig som berättade om master (som ska vara i två år) plus att det är en del som fördjupar sig i Göteborg olika område som vi...

      Milla : : Hej,jag kan inte svara på din fråga utan att veta exakt vad du menar med "jurist". Du får gärna kika på presentationen av yrket Jurist... Läs hela svaret
    • Designnörd

      Chans att komma in på reservplats 9 i Göteborg?

      Hej! Jag har reservplats 9 för Art Director på YRGO i Göteborg. Dom berättade att det va ovanligt många ansökande i år och undrade därför hur sannolikt det är att jag blir antagen? Jag har jobbat med de innan och har därför reell kompetens. Hittar inget här om YRGO i Göteborg och reservplats...

      Milla : : Hejsan,frågor om chans att komma in från RESERV-kön är omöjliga att svara på. För att någon från reservkön ska kunna erbjudas plats måste någon... Läs hela svaret
    • Joajibai

      Att byta till online skola för teknik i Göteborg?

      Hej jag har gått det första året på gymnasiet på teknikprogrammet men vill nu börja på en distans undervisning istället. Jag kollade på angeredsgymnasiets inriktningar men de saknar teknik vilket jag vill fortsätta gå. Vad finns...

      Milla : : HEJ,det är tyvärr så att distansgymnasiet Korrespondensgymnasiet erbjuder inte teknikprogrammet. Och det är just "Korr-on-line" som har uppdrag från skolverket att... Läs hela svaret
    • Maja980

      Journalism i Göteborg?

      Hej! Jag är väldigt intresserad av utbildad journalism i Göteborg. Det är min första val och den andra är kultur och media entreprenörskap. Jag är väldigt intresserad av media och kommunikation och därför ser jag att jag passar in i...

      Milla : : Hej,Antagningsstatistik för Journalistprogrammet vid Göteborgs universitet visar att antagningsgränser i betygsgrupper brukar ligga på kring 19.00 fast ofta högre än så. Till höstterminen 2018... Läs hela svaret
    • Annathunberg

      Vilka program kan man läsa kurs för kurs?

      Hej! Jag har hört något om att det finns vissa program där man kan läsa de som pusselbitar där man söker varje kurs för sig. Nu är det så att jag bor i Göteborg och har inte möjlighet att flytta till andra orter, däremot kan jag pendla till tex. Trollhättan, Halmstad och Borås. Jag håller på...

      Milla : : Hej,utbud av högskole-universitetsutbildningar med start Våren 2024 blir fastställt till första dagen i anmälningsperioden, som blir den 15 september 2023, så det får man se... Läs hela svaret
    • Johannnnnn

      Logistikprogrammet vs ekonomie kandidat?

      Hej, jag är intresserad av att läsa på Handels högskolan i Göteborg. Jag tror inte riktigt jag har poängen för att komma in på ekonomie kandidat, men såg att man får ekonomie kandidat examen om man läser logistik programmet? Vad...

      Milla : : Hej,jämför vilka kurser ingår i de två programmen som du vill se skillnad på. Kontakta studievägledare som jobbar på de programmen. Se om det finns studerande ambassadörer... Läs hela svaret
    • Vägledare

      Studier för en 17-årig flykting från Ukraina?

      Hej Jag försöker hjälpa en ungdom som flydde från Ukraina. Hen är 17 år och bor för närvarande i Göteborg. Hen vill egentligen tillbaka hem till Ukraina så fort som möjligt men det är oklart när det blir möjligt och under tiden måste man tänka på studierna. Hen kan ganska bra engelska, men inte...

      Peter: : Hej och tack för din fråga.I Göteborg finns det cirka 60 gymnasieskolor; var god se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?GbgUndervisning på de flesta gymnasieskolorna i Sverige och... Läs hela svaret
    • Tina

      Kommer jag förlora min plats?

      Hej, Det är så att jag läser på Göteborgs universitet apotekarprogrammet och har tagit paus ett år och återgår till mina studier på Göteborgs universitet februari 2023. Jag har sett att Umeå universitet erbjuder mitt program på distans och jag har sökt till det och är ganska säker på att jag...

      Anna: : Hej Tina,den frågan du stället kan vi på FRåGA SYV tyvärr inte svara på.Se vad som står i beslutet om att bevilja dig studieuppehåll med platsgaranti (för att jag... Läs hela svaret
    • Linus

      Vilka utbildningar i Göteborg finns det med mycket0 Ma, Bio och Fy?

      Hej! Finns det en liknande uppbindning i Göteborg som denna i Lund? https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-TAMTE. D.v.S en utbildning med matte, fysik och Biologi det behöver inte specifikt vara ingenjör men någon utbildning där de finns mycket matte, fysik och biologi?

      Julia: : Hej Linus!Titta gärna på en lista på studera.nu/jamfor-utbildning/?q - 27 "träffar" där jag sorterade ut utbildningar på "program inom... Läs hela svaret
    • Olle

      Generell studievägledning?

      Jag är inne på att börja plugga men jag vet inte till vad. Därför undar jag vart man kan vända sig för en mer generell vägledning där man inte blir bunden till någon specifik skola eller komun. Jag vill gärna ha ett individuellt...

      Julia: : Hej Olle,i Göteborg vänder du dig till Arbetsmarknad och Vuxenutbildning - se information på... Läs hela svaret
    • Gustav

      Vad är skillnaden mellan de olika industriella designutbildningarna?

      Hej! Jag vill läsa industriell design efter gymnasiet. Jag har hittat några intressanta skolor som Umeå designhögskola, hdk valand ”konstnärlig kandidat i design”, Industridesign kandidat på Lunds universitet. Jag undrar vad som skiljer dessa tre utbildningar åt? Är vissa mer konstnärligt...

      Julia: : Hej Gustav,jag vill råda dig läsa noga på utbildningarnas egna webbplatser. Om du där inte kan hitta kursinnehåll, kontakta studievägledare på just... Läs hela svaret
    • Pontus

      Läsa upp betyg?

      Vart vänder man sig om man bor i Göteborg och behöver lite mer personlig vägvisning med vad som måste pluggas upp för att komma in på en viss utbildning?

      Anna: : Hej Pontus,se information på goteborg.se/komvux/studie--och-yrkesvagledning

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga